MaGYAUR

MaGYAUR

Magyar Hérosztratosz?

2020. november 22. - Magyaur

Ez idő tájt a bennfentesek, - az egyszerűség kedvéért, a keresztnevek elhagyásával - „jó” és a „rossz” Orban-ról beszélnek; a „jó Orban” a román miniszterelnök: Ludovic Orban , a rossz, a magyar „Viktor Orban”.

Lám, lám! A világ egyik legkorlátoltabb politikai elitje; a magyar, képes volt ugyanabba a folyóba lépni Trianon után száz évvel, aminek következtében a világ közvéleménye előtt a magyar uralkodó elit feudális kizsákmányolónak, a magyar állam pedig már megint szélsőségesen nacionalistának tűnik fel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 1920-ban túlzottak voltak a „nemzeti önrendelkezés” lázában égő nemzeti kisebbségek vagdalkozó kritikái, hiszen a kor átlagánál nem volt „illiberálisabb” magyar közigazgatás, ma viszont már deklarált cél az illiberális kormányzás! És az ennek nevében elkövetett, európai normákkal össze nem egyeztethető visszaéléseket nem lehet a „nemzeti szuverenitás”és a „belügyekbe való beavatkozás” típusú blablával elfedni… A „rossz Orbán” vétóval való zsarolása még a nyugat-európai Orbán-szimpatizánsokat is viszolygással tölti el, hát még a polgári közvéleményt, amely nem szokott hozzá kelet-európai „rafkós” tempóhoz!

Orbán ravasz ugyan, de egyre dühösebb is, ami egyre kiszámíthatatlanabbá teszi.

Az amúgy is kisebbrendűségi érzésekkel küszködő Orbán számára Magyarország túl kicsi, túl jelentéktelen ország, ahhoz hogy vele együtt kivívja mások tiszteletét. Van is benne elégedetlenség érzés mind a trianoni „Kis-Magyarország” területnagyságával, mind az általa egyfelől „közép-ázsiainak”, másfelől a Nyugat vallástalan „kultúrmocskában” fetrengő magyarországi lakossággal szemben. És közben egyre elvakultabban gyűlöli az Európai Unió politikusait, akik – legalábbis ő így éli meg – ugyanolyan lekezelő, megalázó módon akarnak atyáskodni fölötte, mint régen a „nagyokos” urbánus-liberális-európaias kultúrájú SZDSZ-es mentorai.

Elhitte az erdélyi híveinek, hogy olyan nemzetek-fölötti szervezetektől független, homogén, központosított nemzetállamot kell kialakítani, mint amilyet Ceausescu csinált, csak magyar-keresztény alapon! Elhitte a vallásos híveinek, és a klérusnak, hogy nem egyszerűen nacionalista küldetése van, de az európai kereszténységet megújító, világmegváltó szerep is vár rá. Ezek az ambíciói, a kérdés az, hogy mi történik, ha látványosan kiderül – saját maga számára is - hogy mindez csak légvár volt?

Lehetséges a taktikus visszalépés a vétótól, de nem zárható ki a személyes sértettségből, a bicskanyitogató bosszúvágyból fakadó „hérosztratoszi tett” sem. Tudvalevő, hogy az ókorban élt Hérosztratosz úgy akarta megörökíteni a nevét, hogy felgyújtotta az ókori világ hét csodájának egyikét: Artemisz istennő gyönyörű epheszosz-i templomát…sajnos nem lehetünk biztosak abban, hogy egy olyan labilis ember, mint amilyen a „rossz Orban”, akkor ha nem tud építeni, akkor nem fog-e pusztítani; ezzel írva be örökre nevét a Történelem Urának nagykönyvébe…

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7716294276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.11.22. 10:39:43

Ezzel szemben a valóság az, hogy az EU az új KGST. És pont ugyanazt a hibát követi el, amit a régi: a baloldali ideológiát a racionalitás elé helyezi, és ezt rákényszeríti a tagországokra is.

a nagy hohohorgász 2020.11.22. 12:45:10

@midnight coder: +1, ezt én is így látom. Egy másik poszton leírták (csak a demokrácia jegyében nem szólhatok hozzá) hogy a buta parasztja ki akar lépni az unioból és hogy el kéne már felejteni a nemzetállamokat a büdös magyarnak. De akkor hogy van hogy abban a kibaszott demokratikus unióban is mindenkinek a saját nemzetéhez húz a szíve. Megint a merjünk kicsik lenni hozzáállás.

ulpius66 2020.11.22. 19:42:46

Orbánnak nincsen szüksége ilyen Hérodotoszi magasságokra!

Ő a több mint 150 éves modern-kori Magyarország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, talán ennyike elég, hogy beleírja magát a történelem könyvekbe.....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.23. 08:11:02

@midnight coder: Mi lenne az a baloldali ideológia a racionalitással szemben?

@ulpius66: Csak nem mindegy a történelem melyik lapjaira íródik a neve.

Magyaur 2020.11.23. 12:23:22

Orbánban túlteng az irracionális bosszúvágy. Egész élete nem más, mint az atyai szigor elleni lázadás: először apjával, aztán az atyáskodó liberálisokkal, majd Sorossal és végül most a személyes, politikai függetlenségét gátolni akaró Európai Unióval szemben!
süti beállítások módosítása