MaGYAUR

MaGYAUR

Keresztény globalizmus, európai küldetés

Újsághír: a pápa afroamerikai bíborost nevezett ki

2020. november 29. - Magyaur

Európa a világtörténet egyik legjelentősebb kulturális központja és mintaadója 2000 év óta

A római civilizáció sikerének titka a nyitottságában rejlett, hogy magába akarta és tudta szívni az antik görög, a hellenizált Egyiptom és Közel-Kelet szellemiséget. Majd abban a tehetségében, hogy ezt a kultikus, jogi, erkölcsi és műveltségbeli „csomagot” képes volt továbbadni Konstantinápolyon keresztül a szlávságnak, és a „második Róma”, Konstantinápoly bukása után Moszkvába, a „harmadik Rómának”. A kereszténység útja a germánokon, íreken és vikingeken keresztül Észak-Európába, valamint az európai gyarmatosító és hittérítő „migránsok”-on keresztül Észak-, és Dél-Amerikába vezetett.

A Rómából szétsugárzó kultusznak a „katolikus”, vagyis egyetemes jellege magából az egyistenhitből következik, hiszen a zsidó etnikai jellegét elvesztő monoteizmus azért hódíthatta meg villámsebesen mindenekelőtt a római nőket és rabszolgákat mert egyenlőséget, emancipációt hirdetett, hiszen Isten szemében nincs különbség férfi és nő, felnőtt és gyerek, úr és szolga, gazdag és szegény, helyben lakó és menekült, fehér és színes bőrű közt!

A „Szabadság-Egyenlőség-Testvériség” újkori polgári ethoszának forrásvidékét is a katolikus kereszténységben kell keresnünk: a szabadság elvont fogalma az egyén szabad akaratának elvéből alakult ki, az egyenlőség-eszmény a már említett emancipációból vezethető le, de persze az európai kapitalizmus kibontakozása is szükséges volt hozzá, mert a kereskedelmi tranzakció szempontjából közömbössé vált az eladó/vevő hovatartozása. Végül a Testvériség kommunisztikus vágyát nemcsak az egyház közösségépítő jellege ihlette meg, hanem a szegényekkel, elesettekkel és szenvedőkkel való keresztényi szolidaritás is.

Az Európai Unió polgári-liberális ideológiája sok tekintetben épít a katolikus hitben gyökerező kozmopolitizmusra és szolidaritás-elvre. Ugyanakkor a 20-21. század Vatikánja visszafogja magát és szemben az iszlám radikálisok céljával, a Kalifátussal, nem kíván politikai-hatalmi tényező lenni.

Mármost a világ „Zárt Hadiállamai” - a putyini Oroszország, a kommunista párt által irányított Kína, Erdogan Törökországa és sajnos az egyre inkább bezárkózó és militarista orbáni Magyarország – ellenségesen állnak szembe mind az euro-atlanti, mind az egyházi globalizmussal és nemzetfölöttiséggel. És Orbán Viktor hiába tervez Budapesten megrendezendő Eucharisztikus Kongresszust, a politikájának lényegét adó populista, tehát látszólag a „többség” érdekeit védő fehér bőrű–keresztény-homogén nemzetállam egyszerűen nem kompatibilis sem az Európai Unió, sem a Ferenc pápa által irányított egyetemes katolikus egyház normáival.

Félő, hogy amennyiben Orbán különc rendszere még sokáig fennáll, akkor Magyarország nemcsak a középkori feudalizmusba, de az európai civilizációval és kereszténységgel szembenálló pogány-kurultaj barbarizmusba hull vissza…

https://telex.hu/kulfold/2020/11/28/13-uj-biborost-nevez-ki-ferenc-papa

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2416306788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.29. 22:54:17

Eddig is volt több néger bíboros. A legtöbbjük Ferike ellenfele egyébként.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.30. 05:55:51

@MAXVAL birсaman közíró: birca szokásos egymondatosa. Fekete bíboros nyilván volt/van, mert úgy tudom a Földön van egy olyan kontinens amelyet Afrikának hívnak. De itt most Európáról van szó, ha elolvastad volna és nem csak a rubelekért böfögtél volna valamit.

midnight coder 2020.11.30. 07:00:59

"hiszen a zsidó etnikai jellegét elvesztő monoteizmus azért hódíthatta meg villámsebesen mindenekelőtt a római nőket és rabszolgákat mert egyenlőséget, emancipációt hirdetett, hiszen Isten szemében nincs különbség férfi és nő, felnőtt és gyerek, úr és szolga, gazdag és szegény, helyben lakó és menekült, fehér és színes bőrű közt"

Viszont elterjedni azért terjedt el, mert ez volt a leghatékonyabb módja a nép elnyomásának. A mindenkori király az úr akaratából azt csinált amit akart - persze csak addig, amíg ez nem keresztezte Róma érdekeit. Ráadásul elég hatékonyan kiirtott minden más vallást, civilizációt, de még az egyház hivatalos álláspontjától eltérő keresztény mozgalmakat is. A sikerük legfőbb oka, hogy koruk leghatékonyabb gyilkosai és elnyomói voltak.

Fülig José 2020.11.30. 07:21:36

@midnight coder: " Ráadásul elég hatékonyan kiirtott minden más vallást, civilizációt, de még az egyház hivatalos álláspontjától eltérő keresztény mozgalmakat is. A sikerük legfőbb oka, hogy koruk leghatékonyabb gyilkosai és elnyomói voltak."
atyagatya, ezt 2020 Magyarországán?! haver. kereszten fogod végezni a mimagyarok- keretyén kultúra jegyében...
:-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.30. 09:12:09

@midnight coder:

A kereszténység azért gyűzött Rómában, mert népes vallás lett. A hatalomnak meg mindegy volt.

György Csaba Nagy 2020.11.30. 13:27:49

Általában rokonszenvvel olvasom írásaidat, de ezt a mostanit tökéletes selejtnek tartom. Minden megállapításod vitatható, sőt szerintem az ellentétük igaz. A keresztény vallás a feudalizmus ideológiája, a feudális hatalom eszmei és gyakorlati támasza. Azért lett világvallás, mert a késői, halódó rabszolgatartó társadalommal szembeszálló szegények békés ellenálló tanával gyökeresen szakítva kiegyezett a feudális állammal, annak eszmei és gyakorlati támasza lett. A konstantini kiegyezés után pedig nem elégedett meg a lelkek fölötti hatalommal, egyre inkább politikai hatalommá, anyagi előnyökké konvertálta azt. Szó sem lehet Róma nyitottságáról: merev dogmái védelmében irtott minden tudományos haladást, még a vizsgálódást, bibliakritikát is büntette. Az inkvizíció, indiánok keresztelés utáni legyilkolásának egyházi ministrálása, a keresztes- és egyéb háborúk szervezése vagy jóváhagyása, a rabszolgakereskedelem és gyarmatosítás szemforgató támogatása, sőt a missziós tevékenység révén ezekből való előnyszerzés mind-mind végtelenül nemes keresztényi cselekedet volt ugye? A katolikus egyház mindig és mindenütt a fennálló rendet támogatta. Ezért került szembe a polgárosodó, felvilágosodás útjára lépő fejlett országok politikusaival, majd népével, s ezeknél elvesztette politikai hatalmát a szekularizációval. Ma már a fejlett világban a kereszténység csak tartalmatlan jelszó, nem viselkedésforma, hisz maga leplezte le, hogy erkölcsi elveit nem követi, szemforgató módon félremagyarázza, érdekei igazolására. Egy 200 éves csalássorozat lassú haláltusáját látjuk, és ez így van jól.

György Csaba Nagy 2020.11.30. 13:30:02

Bocs, 2000 évet akartam írni.
süti beállítások módosítása