MaGYAUR

MaGYAUR

Irány a hiper-rokokó!

2020. december 19. - Magyaur

Tételezzük fel egy percig, hogy Orbán amikor a Nagy Francia Forradalom előtti időkhöz akar visszatérni, akkor nem egy „keresztes-vitéz” hun Attila szerepében tetszeleg és nem akar „Isten ostora” lenni a Nyugattal szemben, hanem a jóhiszemű célja csupán a polgári társadalom állítólagos „hanyatlásának” a megakadályozása…

Ha tehát visszaforgatjuk az időkerekét, akkor hirtelen az 1789-e forradalom előestéjénél találjuk magunkat; a Rokokó időszakában!

Milyen is a rokokó?

  • A rokokó az arisztokrácia divatáramlata, de befogadó jellegű volt a „szellemi arisztokráciára”: a filozófusok, írók, zenészek elitjére.
  • Amíg a barokkban a királyi udvar volt a középpont, addig a Napkirály halála után a súlypont áttevődött a párizsi szalonokra, amelyeket általában okos és művelt hölgyek vezettek.
  • A „feminin” szalonok világa elutasította a nyers erőt és a párbajok helyett a szellemi (és szerelmi) párbajokban talált gyönyörűséget.
  • A városias rokokó fedezte fel a természetrajongást, a már nem geometrikus kertművészettel együtt és egy virtuális, idilli vidéki világot hozott létre; pásztorjátékokkal, illetve pásztorórákkal…
  • A főúri, nagypolgári szalonokban elképzelt, a valóságtól elrugaszkodott „népiség”-ből fakadt, hogy a rokokó szó szerint levetkőzte a barokk divat súlyos ruhadarabjait; a kitömött ruhákat és vastag parókát. Ekkor terjedt el az akkori elit szerint parasztiasnak tekintett térdnadrág, csatos cipő és a könnyű, fonott copf viselése.
  • A rokokó elsősorban a játékok és a gáláns ünnepek korszaka volt. A korábbi férfias, vadászat utáni tivornyák helyét átvette az elegáns, nőies társasági élet. Ehhez tartozik, hogy elengedhetetlenül fontos volt tánctudás, a zenélési képesség is.
  • Az immár jól befűthető belső terek egységessé váltak: passzoltak egymáshoz a bútorok, a szőnyegek és a fali dekoráció.
  • A rokokó, - ahogy maga a franciául beszélő európai arisztokrácia is - kozmopolita volt. Az egyik fő inspirációs forrás a kínai művészet és azon belül a porcelánművészet volt.

Mi ebből a tanulság?

Az, hogyha azon gondolkodunk milyen lesz egyszer a robot-munkaerő által kényelmessé tett és rengeteg szabadidőt az emberekre rázúdító civilizáció jövője, akkor már van egy lehetséges felelet: választhatjuk a rokokó életminőséget, a finom játékosságot és a természetre való nyitottságot!

De félő, hogy Orbán Viktor, a szűklátókörű, idegengyűlölő „kisnemesi nacionalizmus” örököseként az „arisztokratizmus” laza eleganciáját elveti és akár harcolni is kész vele szemben, miként a francia forradalom eszméit gyakorlatba átültető Napóleon-nal szemben a felkelt magyar nemesi had 1809-ben Győr mellett. Az ismert eredménnyel.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2416350688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.12.19. 11:50:48

Tényleg olyanok voltak mint a mai balliberráltak. Csak aztán jöttek a forradalmárok és halomra ölték õket. Tanulság: ezt a valóság nevű dolgot nem lehet hosszabb távon figyelmen kívül hagyni. Ez az a hiba, amit a mai örököseik is elfelejtenek. És emiatt fogják kb. ugyanúgy végezni. És nem, nem Orbán vagy a nácikok fogják halomra ölni õket.

MarYsol 2020.12.19. 13:22:50

@midnight coder: ajaj, ki fog minket halomra ölni?

midnight coder 2020.12.19. 14:17:49

@MarYsol: Nézd, Európa népessége rohamosan fogy. Afrikáé rohamosan gyarapszik. 30 év múlva a demográfusok szerint több mint egy milliárddal lesznek többen, ami az évezred végéig még duplázódni fog. És ezt nem Orbán Viktor bácsi propagandistái mondják, hanem felkent demográfusok. Ergo, hacsak Európa nem védi aknazárral a határait, 30 éven belül tele lesz afrikaival. És pont a baloldal túlburjánzása miatt nem fogja. Márpedig a történelem azt mutatja, hogy az efféle területfoglalások még akkor sem szoktak vértelenül lezajlani, ha a két fél között nincs nagy etnikai / kulturális szakadék. Itt viszont van, és nem kicsi. És pár száz afrikai egyetemista nem egészen ugyanaz mint pár százmillió átlagpolgár. A baloldal legnagyobb problémája az, hogy mindent az anyagi helyzet oldaláról néz. Ha a kicsi afrikai kap kaját, akkor eldobja a vallását, kultúráját és hipp-hopp beilleszkedik. Nos, tömegesen biztosan nem fog. Ráadásul Európa is egyre kevésbé lesz abban a helyzetben, hogy nagyon nagyvonalú legyen, a következõ pár évtized nem Európa gazdagodásáról szól majd, hanem arról, hogy a különbség a nyugat-európai és az ázsiai bérek között drasztikusan csökken majd. Az a technológiai, kulturális, és anyagi különbség, ami indokolta, hogy egy kínai melós ugyanazért a melóért tizedannyi bért kapjon mint egy európai, pár évtized alatt drasztikusan csökkent, és csak idõ kérdése hogy a visszájára forduljon. Ez pedig az európai polgárok között is feszültségeket fog kelteni, és ezek a feszültségek leginkább az őslakos, és az egy-két generációs bevándorlók, illetve az újak közt lesznek majd. Nyugat-Európának a II világháború óta tartó békéje nem fog sokáig tartani, és ezen a EU nem sokat tud segíteni.

Magyaur 2020.12.20. 13:50:03

@midnight coder: A megoldás biztos, hogy nem egy aknazár, mert akkor a normandiai partraszállás sem lett volna eredményes!:)
- Egységes, de önigazgató régiókra épülő Európai Államra van szükség kell (tehát le kell számolni az Orbán-féle áskálódó szeparatistákkal).
- "Nagy-Európára" van szükség, amely magába foglalja a Földközi-tenger déli partvidékét és a Közel-Kelet bizonyos részeit (pl. Izraelt, Libanont) + Oroszországot, mint szövetséges "puffer államot".
- Azért, hogy minél több fiatal afrikai otthon maradjon hatalmas beruházási programra lesz szükség az oktatásban és a válalkozás-fejlesztésben.
- Svájchoz, Ausztráliához hasonlóan szigorú bevándorlás-politikára lesz szükség. Butaság lenne, ha az orbáni "senkit nem beengedni" politikát folytatnánk... Az Egyesült Államoktól függetlenedő Európának szüksége lesz az "agyelszívásra" és az energikus, szorgalmas munkaerőre (aki aztán adózó és lojális polgár lesz).
- Fegyverkezni kell, de amennyire csak lehet elkerülni a háborút, mert a "sok lúd disznót győz"-elv alapján, főleg, ha Kína és India is beavatkozik, akkor az európai civilizációnak (és benne a magyar kultúrűának) vége.
süti beállítások módosítása