MaGYAUR

MaGYAUR

A magyar jobboldal eredendő bűne

Az osztrák életminőséget soha nem érhetjük el rögeszmés nacionalizmussal és anti-liberalizmussal

2021. február 11. - Magyaur
A Ludovikán végzett író-történész Nemeskürty István így látta a magyar jobboldal orientációját a mai napig meghatározó Nyugattól való eltávolodás kezdetét: „Úgy tűnik, hogy a huszadik századi Magyarország sorsa ekkor, 1896 táján dőlt el. Pontosabban: a Bánffy Dezső-kormány uralomra jutásával. Addig a politikai játszma (cinikus szó, de hamarjában nem lelek jobbat) legalábbis kétesélyes volt. Egyik esély: folytatódik a kiegyezéskor megfogalmazott szabadelvű politika – és ez előbb-utóbb elvezeti a nemzetet egyfajta szociális jólétig, az általános választójogig, a nemzetiségekkel kötött valamiféle békéig, a birodalmon belüli függetlenség és okos beilleszkedés szükségszerű kompromisszumainak vállalásáig (közös hadsereg, külpolitika); a másik esély: kemény, erőszakos nemzeti politika, a birodalmon belüli beilleszkedés felmondása, a szociális nyugtalanságoknak karhatalommali letörése, a nemzetiségek elnyomása." (Nemeskürty István: A kőszívű ember unokái - Magvető Kiadó, Bp. 1987; 262-263.old.)
Az orbánista politikusok és követőik még mindig ott tartanak mint a handabandázó magyar jobboldal 1896-ban, pedig ezért a "Történelem Ura" már jó néhányszor felmosta velünk a padlót!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3816423188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.11. 08:02:09

A nyugatos irány sose jött be az országnak, ennyi az egész.

gmihaly621 2021.02.11. 08:08:52

Nem rögeszmés, drágalátos internáci hülyeelvtárs Magyaur, csak arányos "ellnhatás" az internáci agitprop kártékony "hatásával" szemben.

midnight coder 2021.02.11. 08:46:49

Az osztrák életszínvonalat soha nem érhetjük el. Antiliberalizmussal sem. Azaz az antiliberális ballib hiába kerülne hatalomra, nem kerülnénk közelebb a sógorokhoz. Sõt, Fletóék alatt anno inkább távolodtunk még a szlovákoktól is, az osztrákok pedig a horizonton sem voltak.

Sir Galahad 2021.02.11. 09:11:58

A gazdasági világrend úgy működik, hogy a magországok kizsákmányolják a periféria országait. Mi ez utóbbihoz tartozunk, ezért - teljesen függetlenül attól, hogy milyen irányultságú kormányunk van éppen - soha nem fogjuk elérni a nyugati életszínvonalat, legfeljebb valamennyire megközelíthetjük.

ulpius66 2021.02.11. 10:30:02

Az 1890-es években Magyarország gazdaságilag kb. annyival volt lemaradva Ausztriától mint manapság......

DE!!!!!

Magyarország végigszenvedte a II. világháborút (elég ránézni a budapesti és a bécsi képekre a háborút követően... Bécsben kb. két puskalövés sem volt, még Pestet szinte a földdel egyenlővé tették.....MAJD JÖTT A 45 ÉVES KOMMUNISTA DIKTATÚRA, AMI KB. 100 ÉVVEL VETETTE VISSZA A MAGYAR GAZDASÁGOT!!!!!

MAJD JÖTT A BALLIBSI RABLÓPRIVATIZÁCIÓ, RÁADÁSUL A D-209 A FUTÓBOLOND ÉS A LIBATOLVAJ ORSZÁGROMBOLÁSA...... NA EBBŐL A SZARBÓL SIKERÜLT ORBÁNNAK, ÉS A FIDESZNEK FELEMELNIE AZ ORSZÁGOT, OLYAN SZINTRE, HOGY MÁR CÉLKÉNT LEHET MEGFOGALMAZNI AZ AUSZTRIAI ÉLETSZÍNVONAL ELÉRÉSÉT!!

A BALLIBSIK, ÚGYMINT A KOMMUNISTÁK, FASISZTÁK, LIBERÁLISOK, ZÖLDEK ÉS EGYÉB ABERRÁLTAK EDDIG CSAK ROMLÁST HOZTAK AZ ORSZÁGRA!!!!

Magyaur 2021.02.11. 11:00:53

@MAXVAL birсaman közíró: Ismereteim alapján keletről sem...:)

Magyaur 2021.02.11. 11:06:15

@gmihaly621: Az orbánizmus eleve háborúba indult, ez a kurzus kíméletlen harcot indított a nyugatias, nem-vallási alapú mentalitás ellen. És bár az orbánisták siránkoznak Trianon miatt, az állítólagos "nemzeti-keresztény" uralom alatt 600-700.000 magyarral lett kevesebb a feudalizmusba visszahanyatló országban!

Magyaur 2021.02.11. 11:09:14

@midnight coder: Magyarország - a liberális gazdaságpolitikának hála - 1914-re többé-kevésbé beérte az Örökös Tartományokat.

Magyaur 2021.02.11. 11:13:06

@Sir Galahad: Az a történelmi esély adatott meg Magyarországnak a DUALIZMUS korában, hogy partnere lehettünk Ausztriának: pl. Wekerle állította aranyalapra a koronát és Andrássy volt a külügyminiszter. De az akkori fennhéjázó és felelőtlen "orbánok" szakítani akartak mindenáron Ausztriával...

Magyaur 2021.02.11. 11:28:38

Ausztria pont olyan helyzetben volt 1955-ig, mint Magyarország, mert akkor vonultak ki onnét a szovjetek. Utána a zsidó-liberális Kreisky idején ívelt fel a kapitalista fejlődés és a jogállamiság Ausztriában. De Magyarország, ha megkapta a lehetőséget, akkor élt vele: az 1980-as évektől kezdődően megerősödött vállalkozói szféra, főleg a TSZ melléküzemágak lendítették fel a gazdaságot...és persze a KGST, aminek nagy haszonélvezői voltunk, hiszen mélyen ár alatt kaptunk gázt, áramot, üzemanyagot. A probléma Kádár alatt is, ma is - a vészes tőkehiány mellett - a jogállami keretek hiányából fakad, ezért ha valaki érvényesülni akart ügyeskednie kell. Tehát nem a piaci verseny számít, hanem a hatalomhoz, a Párthoz való dörgölőzés. Akkor az MSZMP-hez, ma a Fideszhez. Ily módon mindenki a lehető legrövidebb úton a lehető legtöbbet akarja megszerzni - ez a rabló/vadkapitalizmus oka. Ha valamiben világelső az orbánista mágnás-kör, akkor pont a közvagyon törvényes úton való zsebretételében az. Abban, hogy miképpen kell kirabolni csontig egy országot a lelkes rajongók és a klérus tapsától kisérve...

midnight coder 2021.02.11. 11:47:18

@Magyaur: Ja, csak utána jött 40 év szocializmus.

"és persze a KGST, aminek nagy haszonélvezői voltunk, hiszen mélyen ár alatt kaptunk gázt, áramot, üzemanyagot"

Ja. Csak cserébe létrejött egy olyan gazdaság, ami kizárólag a KGST-n belül volt versenyképes. És amikor a KGST bedõlt, kb. ott tartottunk mint a II világháború után: a teljes hazai termelési infrastruktúra gyakorlatilag megsemmisült. Ráadásul, míg a II világháború után volt tér a fejlõdésre, hála a fiatalabb népességnek, a világháború kiváltotta technológiai fejlõdésnek, addig a 90-es évekre már le voltak osztva a lapok. És persze a gengszterváltás elõtt és alatt nagyjaink szépen szétloptak mindent ami még esetleg a szocializmus után mozdítható maradt. A végeredmény az lett, hogy idehaza gyakorlatilag érdemi termelést csak a multik produkáltak, illetve az a pár hazai sufni ahol a MÉH-teleprõl hazamentett gépekkel próbáltak valamit termelni a munkanélküliséget elkerülni akaró kényszervállalkozók. Akiket amúgy kb. minden kormány ellenségnek tekintett Antallék óta.

Nekünk akkor lett volna esélyünk beérni a sógorékat, ha anno 56-ban nem állítják vissza a szocializmust az oroszok. De ennek sajna semennyi esélye sem volt.

midnight coder 2021.02.11. 11:49:56

@Magyaur: A Kádár-rendszer végén tényleg volt amúgy némi kapitalizmus - GMK, fusi, maszekok, de ezek nemigen nõttek túl a mikrovállalkozások keretein. Nemigen voltak versenyképesek egy osztrák vagy egy nyugat-német céggel.

Bandibacsi34 2021.02.11. 12:57:57

Nem!!! Pont, hogy későn kezdtek el szervezni a nemzeti hadsereget!! A kis nacionalista szomszédos nepek(csehek, romanok, szerbek) beeloztek, később a horvatok, ukránok, szlovakok stb. is erre az utra leptek!!! A liberosok vittek vesztebe az orszagot!!!

MEDVE1978 2021.02.11. 13:58:52

Ez egy érdekes hipotézis, szerintem nem igaz. Aki nem tanul a múltból ugye arra ítéltetik, hogy mindig újra és újraélje. De ettől függetlenül szerintem "történelmietlen" az, hogy egy XIX. századi változást "kezdőpontként" jelöljön meg bárki is. Szerintem hiba beállítani úgy a XIX. század végi magyar történelmet, mint az érdemi választási lehetőségek diadalát. A történelem sohasem egy egyjátékosmód, itt messze nem mi voltunk az egyetlen és a legtöbb lehetőséggel rendelkező játékosok. Az 1860-as évek hozzák el ugye a Habsburg birodalom jelentős meggyengülését: 1866-ban veszítik el a poroszokkal a háborút és az olaszok is egyesülnek + elcsatolják tőlük Velencét. Ebben a helyzetben történik meg a Kiegyezés. De ez csak azt jelenti, hogy a Habsburgoknak szükségük van a magyar mezőgazdaságra és erőforrásokra, fennakadások és szabotázsok nélkül. Ferenc József okosan taktikázik, már 1848 óta erősen az oszd meg és uralkodj dívik, hogy egymást utálják a birodalom nemzetei és kevésbé az osztrákokat. Ferenc Ferdinánd például kifejezetten utálja a magyarokat és szereti a szlávokat. És be kell látni, hogy a pánszláv eszme tett be lényegében az Osztrák-Magyar Monarchiának. Ez egyszerre működött a nemzeti ébredés kereteként, mivel minden szláv nemzeti ébredés hasonló mitológiára, nemzeti motívumokra épült, illetve egyszerre tette őket természetes szövetségessé egymással és Oroszországgal is.

Teljesen történelmietlen feltevés, hogy a magyar elit "vissza kellett volna, hogy fogja magát", illetve, hogy a csak Kossuth lázálmában létező Dunamenti Konföderációhoz hasonló államalakulat létrejöhetett volna. Ennek semmi esélye nem volt, ahogy ezt az első világháborút követő sok év is mutatja. Az egykori nemzetiségek ugyanazt csinálták, mint a magyarok a kiegyezés utáni 50 évben, csak sokkal effektívebben az összegyűlt tapasztalat, illetve a modernebb eszközöknek és a világ modernizálódásának köszönhetően. A dualizmus magyar vezetésének még nem volt ugyanis eszköze a kitelepítés, a tömeges "népességcsere" (ami valamilyen formában mindkét világháború után lezajlott) vagy akár a falurombolás, áttelepítés és egységes nemzeti blokkok megbontása, képzési rendszer és minősítések elnyomásra használata stb.

A magyarítási törekvések tehát nem egyfajta radikális jobboldali válasz voltak akkoriban. Az igazi radikális és egyben a többi szereplő motivációját ismerve maximálisan esélytelen válasz a Kossuth féle konföderációs peace love and unity volt.

chrisred 2021.02.11. 15:26:30

Szerintem téves ezt az összeütközést jobboldalra vagy baloldalra bontani. Már a reformkorban összeütközött a polgári "nyugatias" világnézet a metternicjh-i konzervatív elitkultúrával, és ennek az összeütközésnek már majdnem két évszázados történelme van olyan csúcspontokkal, mint 1848 vagy 1956. Ahol a hatalmon lévő elvileg baloldal ugyanúgy a Kremltől kapott segítséggel gyűrte le a "lázadást", mint korábban a Habsburgok.

gmihaly621 2021.02.11. 18:57:09

@Magyaur: Ez is afféle internáci elvtársi önbuzdító, történelemhamisító agitprop. az utolsó 75 év is sok volt belőle, drágalátos internáci elvtárs.

a nagy hohoohooo 2021.02.13. 02:18:00

@gmihaly621: Mihály ,gmihály-gmihály621 ...Mihály -Mihály Gerbner-vagyis hini-mandiner leghülébb orbánseggszolgája
www.facebook.com/profile.php?id=100006707268376

Mi az az "internáci ? derága könyvtár helyett büfögőszakos ? olyan mint a sasviziló ? ja nem ,mint a :

coub.com/view/6dn68

www.youtube.com/watch?v=EHkRaE4-AQA
höhöö...még mindig a meteorológiai jelentéssel szólva :hülébb vagy a sokévi átladnál höhöö...

a nagy hohoohooo 2021.02.13. 02:36:25

@ulpius66: Segítek mert látom megint eltévedtél a fejedbe idomított orbáni NER sötétben és orbángazdád slicce helyett análba csúsztál az ereszen höhöö...

Az apád fasza ennyike .
Az MDF-KDNP-FkGP többségű országgyűlés 1990 augusztusában szavazta meg a "Tulajdon és privatizáció" című törvényt. A passzust fogalmazó privatizációért felelős kormánybizottság elnöke Matolcsy György volt, vagyis neki (IS) köszönhető, hogy a privatizáció úgy zajlott, ahogy.
1992-1994 között 431 állami vállalat seggére vertek. 55% volt a külföldi kézbe eladott állami cégek száma, ami az értékesítési érték 68% volt.

maradjunk abban :.aki nem érti ne babrálja.....menjen az anyja valahol várja..És ilyenkor nem röhögöd el magad ?Mert rajtad röhög a teljes balib kommentsereg,nekem meg azt a nagyon sokszor átélt emléket idézed föl, amikor szembesülök vele, koplett hülyék vesznek körül, akik nem fogják fel azt, amit a másik mond vagy ír.
Matolcsy az '80-as évek második felében már a Pénzügykutatónál dolgozott, részt vett az 1987-ben megjelent Fordulat és reform című kiadvány összeállításában, ő írta az iparszerkezettel kapcsolatos részt. És persze ezalatt is részt vett privatizációs folyamatok levezénylésében,egyenesen tőle származik a spontán privatizáció kifejezés: a már 87-ben beindult folyamatban az egyes cégek vezetői szereztek résztulajdont az átalakított vállalatokban az előprivatizációt megelőző spontán-, vagy vad privatizáció korszakában Matolcsy György öt társával fejenként 30 ezer forintos tőkével összeállt két állami vállalattal, egy 80 milliót érő vendéglátóipari vállalattal és az Állami biztosító 40 milliós vagyonával, és létrehoztak ebből egy zártkörű részvénytársaságot. A fejenként bevitt 30 ezer forintért Matolcsy és a másik 5 magánszemély háromévi igazgatótanácsi tagságot kapott, további öt év ígéretével, a 90 (korábban állami) üzletet tömörítő új cégben.
Matolcsy sikere és FideSSen belüli karrierjének titka is ezen szemléletben, illetve ezzel összefüggésben Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatában rejlik: nincs szó korábbi személyes viszonyról vagy közös családi/baráti háttérről, Orbánhoz egyszerűen közel áll a Matolcsy-féle, a növekedést előtérbe helyező, "az egyensúlyt kevéssé tisztelő" közgazdasági szemlélet. Matolcsy ért Orbán nyelvén, azt mondja és úgy, ahogy a miniÁlnok hallani akarja.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/25/matolcsy_portre/

MOCSÁRY JÓZSEF
VISSZAPILLANTÁS A PRIVATIZÁCIÓRA
www.eszmelet.hu/mocsary_jozsef-visszapillantas-a-privatizaciora/

1994-re az Antall kormány a nyugat kérése ellenére erőszakolta a hitelek fizetését,amit a nyugat nem is kért,sőt figyelmeztették ők megvárják míg megerősödünk ,de nem, Antall fizetett mint a katonatiszt ha az ország beledöglik is,ezzel olyan nagyra növelte az ország hitele, hogy azt csak a Bokros csomag tudta megoldani,Bokros azzal a csomaggal húzta ki az országot abból a szärból amibe Antall a"mi kifizetjük az adósságot mint a katonatiszt"...megugrott a .munkanélküliség,gyárak ,üzemek szűntek meg,és az emberekkel akarták megfizettetni ,a szegényekkel ha tönkremegy az ország akkor is!
Namég szép ,hogy az emberek inkább a szocikat hozták vissza.
Orbánnék ennek pont az ellenkezőjét csinálták 98-02 között. ..... a Bokros csomag eredményeit elosztogatták ugyanúgy választási célokra mint most ,lásd az akkori lakásdevizahiteleket,amivel 20 évre előre eladósították a kőccségvetést a következő kormányoknak..
2010-ben 20 000 milliárd adóssággal vette át Orbán,aki 98-2002 között felélte a Bokros csomag eredményeit-amire Antall kontárkormányzása miatt,kárpótlás,észnélkü
li privatizáció,az adósság fizetünk mint a katonatiszt ,ha csődbe megy az ország akkoris,holott a nyugat nem kérte,sőt azt kérték előbb erősödjön meg a gazdaság-volt szükség.
Az első orbáni királyság végére 2002-re nem volt mit osztogatni,akkor még nem volt divat a krumpli,ezért 2001-ben bevezette a kedvezményes lakáshitelt,amiből Járai FideSSes MNB elnök segítségével-magasan tartotta a ft.hitel kamatait,hogy ne érje meg ft-ban felvenni,így a bankok a svájci frank felé fordultak- lett a devizahitel pokol,ezzel és a felelőtlen adósságvállalásaival mint a Gripenek bérlése-amiből ő korrumpált saját zsebre-a PPP hitelek,amik mily fura éppen 2010 után Simicska KÖZGÉP-nek fordultak termőre hitelhiányossá tette a következő kormányok költségvetését,magyarul az MNB -ben nem maradt deviza fedezni a költségvetést.
Matolcsy már 2002-ben megmondta ha ők akkor nyernek megszorításokkal kell kezdeniük,annyira kifosztották a költségvetést.
Ebben a kivéreztetett állapotában érte a gazdaságot az USA-ból kiinduló pénzügyi hitelválság,amit Gyurcsány az EU támogatásával az IMF hitellel kivédett,másnap betették a hitelt az MNB-be és elmúlt a csődveszély,volt biztonsági fedezete a költségvetésnek.ma 37 000 milliárd felett,
Tényleg cuki mikor olyanról próbálsz észt osztani, amiről fogalmad sincs. Beszólok a központba és cserét kérek

gmihaly621 2021.02.14. 18:28:06

@a nagy hohoohooo: látom, megint eltávot kaptál a Pszichiátriáról, Popókobak internáci hülyeelvtárs.
süti beállítások módosítása