MaGYAUR

MaGYAUR

Az Orbán-Bethlen párhuzamról

2021. június 17. - Magyaur
Hiába próbálnák Orbánt a trianoni Magyarország pénzügyi és gazdasági helyzetét ügyesen konszolidáló Bethlen István miniszerterelnökhöz hasonlítani, mert a párhuzam sántít.
Bethlen, Horthy és Teleki az angol mintájú konzervativizmust próbálták követni. ezzel szemben Orbánhoz ideológiai szempontból nem az európaias Nagy Britannia, hanem a putyini és hszi csin-pingi központosított, kézi vezérléses, kisebbségellenes, öntömjénező propagandájú hadigazdaságok állnak legközelebb. Nem beszélve arról, hogy Bethlen sosem vetemedett volna arra, hogy a magyar állami javait lefölözze és a vagyontárgyakat, pénzügyi forrásokat szétossza a csicskái közt!
Bethlen erdélyi arisztokrata volt, aki ha élne, talán szóba se állna volna egy Orbán-félével...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2016596124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.06.17. 15:30:00

Azért a történelmi helyzet "picit" más. Pl. Bethlem idején az anglia, illetve a mai nyugat-európa "picit" más. Ha anno valakiben odaát felmerült volna, hogy Nelson admirális szobrát el kell távolítani a Trafalgar térrõl mert sérti egyes progresszív állatok lelkivilágát, simán diliházba zárták volna az illetõt.

Másrészt, a 40 év szocializmust, és az azóta eltelt idõt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A szocializmus felszámolta a tõkés osztályt. A gengszterváltás után a baloldal megteremtette azt a sajátjaiból, leginkább a közvagyon szétlopásával. Most pedig Orbánék teremtik meg a sajátjukat, hasonló módon. Ezzel alapvetõen nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy a dolog rohadtul nem hatékony, mert nem azok az emberek kaptak sok pénzt akik okosak, hanem azok, akik hûségesek.

Magyaur 2021.06.17. 17:24:41

@midnight coder: Sajnos a helyzet még rosszabb: talán még az Osztrák-Magyar Monarchia idején volt a legkevésbé kontraszelektált a magyar országrész állama. Ekkor működött a nyugat-európai sztenderdhez legközelebb (persze hatalmas panamákkal, korrupciókkal megspékelve, de mégis) nemcsak a közigazgatás, de az egészségügy és az iskolaügy. A viszonylagos toleráns légkörben, ahol nem a nemzeti, faji, vallási felekezethez való tartozás játszotta a főszerepet, abban a közegben, amelyben az értelmiség többsége legalább egy világnyelven, németül beszélt ott nemcsak későbbi Nobel-díjasok fejlődtek ki, de a tudományos-technikai fejlődés élvonalában volt a magyarországi elit. De már akkor is a kisnemesi-dzsentri túlsúly az államapparátusban bürokratikussá és kevésé hatékonnyá tette az államot. Ez volt a csúcs az első világháború előtt közvetlenül. Azóta mind a politika-csináló elit, mind a közigazgatás színvonala romlik. Először lesüllyedtünk a Kis-Antant államok szintjére mi magyarok, akik korábban állítólag államalkotó szerepet játszottunk, míg mára a hatékonyság és a szelekció terén mind Csehország, mind Lengyelország leelőzött.
A lejtő alja az orbáni időszak, aminek kártevései nagyságrenddel nagyobbak a Bajnaiék előtti pocsék kormányzás káros következményeinél!

Magyaur 2021.06.17. 18:54:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A keleti minták még büdösebbek... és a bűz elér a budai királyi várig ..:(

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.17. 20:34:12

@Magyaur:

Nem, keletről fúj a friss cél. Antiliberális az íze, kedves a kisembernek.

Magyaur 2021.06.18. 03:13:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az angolszász-nyugat-európai polgári társadalmak hanyatlásának gondolata, a "Nyugat alkonya" ostobaság. Hitler és Sztálin egyaránt ebből a rögeszméből indult ki és lettek vesztesek. Ma Keleten ott van hosszú távú fejlődés, ahol a nyugati-kapitalista gazdasági modellt és a globalizmust egybegyúrják a nemezeti hagyományokkal. De ebből Orbán - korlátoltsága miatt - csak a despotizmus erejét látja; a nemzetközi versenyképesség fokozásának sokoldalú, nyitott és (például a Kínában a "különleges gazdasági övezetek"-en belül tapasztalható) liberális eszközrendszerét nem.
Magyarország társadalmi-gazdasági fejlődési íve ma inkább mutat Észak-Korea, mint Dél-Korea felé...
süti beállítások módosítása