MaGYAUR

MaGYAUR

Mohács-Trianon-Orbán

2021. július 12. - Magyaur

Kevesen tudják, hogy a mohácsi csatavesztést követően, 1526 novemberében, a magyar országgyűlésben nyoma sem volt sem a levertségnek, sem a felelősök keresésének, sem a további védekezésre való felkészülésnek. Ezzel szemben a nemesi nemzet tagjai „táguló kebellel és magabiztos optimizmussal, harsány jókedvvel kontráznak a pártvezér Werbőczi gyakori „Uraim, magyarok!” megszólítással tarkított szónoklataihoz, hogy végre „nemzeti” királyt választhatnak Szapolyai János személyében… majd a jelenlevők üdvrivalgásban törnek ki, amikor Werbőczi az 1505-ös rákosi végzés egy sokpecsétes példányát – a fikciókban és dikciókban kimerülő nemesi nacionalizmus e „magnum chartáját” – teátrális mozdulattal, egy lándzsa hegyére tűzve, akárcsak egy zászlót, meglengeti a fejek fölött, a jelen levő lengyel követ pedig jelentésében így summázhatja összbenyomását: „a magyarok úgy érzik magukat, mintha újjászülettek volna..."!*

Ez a magyar nacionalizmus „szuverenitás-mániájának” a kezdőpontja. Ez a gazdasági-hadászati-politikai erőviszonyokkal mit sem törődő, minden politikai önismeretet nélkülöző, jogászias politizálás kezdete. „A magyar középkor a Nyugatra jellemző egy százalék körüli arány helyett egy sokkal tömegesebb, a népesség 4-5 százalékát kitevő nemesi masszát hagyott az újkorra, benne azzal a parlagian műveletlen, de kiváltságolt szellemmel eltelt kisnemességgel, melyet éppen Bibó István teljes joggal az újkori magyar társadalmi fejlődés legkártékonyabb jelenségének nevezett.”**

A szűklátókörű, rövid távra tervező, a pórnépet és azon belül minden kisebbséget lenéző kisnemesi nacionalizmus hagyománya az, ami mai napig jellemzi a magyar politikai elit egy részét.

A kisnemesi nacionalizmus elhitette magával, hogy léteznek államalkotó népek, mint amilyen a „nemes törökös”, lovon harcoló magyarok és vannak az erre alkalmatlan, „földet túró” nemzetiségek: a „tótok”, „ruszinok” és a balkáni néptöredékek. És a magyar szuverén államot visszaállítani akaró, Bécs-ellenes, függetlenségi-nacionalista magyar erők abban tudatban kezdték el a Monarchia aláásását, hogy egy ezeréves államot mindenki szerves egységnek tekint és nem a „népek börtönének”. Márpedig pontosan ez; a dinasztikus politizálás és főleg a történeti múltra alapozódó jog veszítette érvényét az első világháború alatt és helyébe egy polgári társadalmak igényeinek jobban megfelelő jogi egyenlőség eszmény és az etnikumok szabad önrendelkezésének deklarálása került. Ebben a kontextusban került sor Európa országhatárainak újrarajzolására az 1920-as béketárgyalásokon.

2021-ben még mindig ott tartunk, hogy Orbán Viktor a saját családja, barátai és vazallusai vagyongyarapodását megvédendő, a magyar kisnemesi nacionalizmus retorikáját alkalmazva, értelmetlen „szabadságharcot folytat” az Európai Unióval szemben. Szuverenitást akar egy olyan országnak, amely képtelen az önellátásra, méghozzá egy olyan globalizált világban, amelyet szerződések, koalíciók és szövetségek mozgatnak.

A kisnemesi nacionalizmus terhes öröksége; a bezárkózásból fakadó torz önkép és agresszív önteltség - ez jellemzi az orbánista hatalomgyakorlást.

Utóirat:

Jó volna, ha a mohácsi csatavesztés évfordulójának állami megünneplését 2026-ban nem használnák fel a törökök rehabilitálására (akik tán még bocsánatot sem kértek a magyar néptől az elkövetett erőszakért, rabszolgaságba hurcolásért és gyilkosságokért). Az meg különösen pozitív gesztus volna, - amennyiben marad a helyén az Orbán/Semjén által kinevezett kormánymegbízott – hogy a Magyar Királyság védelmében elesett magyar, délszláv, román honvédők emlékének tisztelettel adózzanak, valamint hangsúlyozzák a 150 éves török uralomnak véget vető összeurópai keresztény hadak érdemeit!

*Szűcs Jenő: Nemzet és történelem  Gondolat, Bp. 1974 -564.old.

** Szűcs Jenő: Vázlat Európa három történeti régiójáról  Magvető, Bp.1983 – 64.old.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7416624480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.07.12. 06:58:19

A probléma ott van, hogy ma kb ott tartunk mint a gengszterváltás előtt. Tagja vagyunk egy hatalmas, a baloldalisága miatt haldokló impotens szervezetnek és velük együtt fogunk a földbe állni. Csak akkor katonai erő kényszerítette az országot a bennmaradásra, ma pedig a gazdasági helyzet.

Innen csak az lesz a kiút, ha maga az EU kap egy óriási pofont, amitől a nyugati fele egyszer és mindenkorra megtanulja, hogy a balfékség nem annyira fasza dolog. Ez be fog következni, de nekünk is fájni fog.

2021.07.12. 07:03:49

@midnight coder:
túlságosan bele élitek magatokat ebbe a " nyugat haldoklik " dumába !
miközben gyakorlatilag a nyugat tart el minket !

BiG74 Bodri 2021.07.12. 08:00:50

@midnight :
A nyugat már a szakadék szélén táncol!

És az illiberális Magyarország? Az mindig egy lépéssel a nyugat előtt van!

Kage kyōi 2021.07.12. 08:28:00

@midnight coder: milyen baloldaliság, amikor a kormányok 98 százaléka jOBBOLDALI?

Amúgy érdekes de Zrinyi és Szulejmán szobra EGYÜTT van Szigetváron. Gondolom Zrinyi szívrohamot kapna, hmm??

Magyaur 2021.07.12. 09:27:38

A "szuverén államiság" összeegyezhetetlen az Európai Uniós tagsággal...csak arra jó ez a demagógia Orbán számára, hogy "senki ne üsse bele az orrát" a sok kis és nagyobb piszkos ügyeibe!

Magyaur 2021.07.12. 09:54:40

Félő, hogy a 2026-os Mohácsi megemlékezés az "örök és megbonthatatlan" magyar-török testvéri barátságról akar szólni:(

D. Klári 2021.07.12. 11:07:19

@h.kovacs: Még.
Majd én teszek róla hogy megvonják a forrásokat!

D. Klári 2021.07.12. 11:12:18

@Kage kyōi: És ebből a sok sok jobboldali kormányból, sokat rávettünk, hogy ugyanazt a liberális mantrát harsogja mint mi. Sajnos Orbán nem változik. Ő sajnos begyöpesödött huszadik századi maradt.

midnight coder 2021.07.12. 11:55:16

@Kage kyōi: A mainstream európai erők mindegyike baloldali, zöld, konzervatív, stb színekre festve. De a túltolt kompromisszumosság miatt nincs más csak a bal különböző árnyalatai.

midnight coder 2021.07.12. 11:58:37

@BiG74 Bodri: Én is írtam, hogy a bukfenc nekünk is fájni fog. Annyival talán kevésbé, hogy magas lóról nagyobbat lehet esni. A németeknél a magyar GDP mellett már jönne a következő Hitler.

midnight coder 2021.07.12. 11:59:56

@h.kovacs: A Titanic is fenntartotta az utasait, méghozzá egész komfortos körülmények között.

11 Favágó 2021.07.12. 13:23:06

Azt gondolom a szuverenitás kb. önrendelkezést, hatalmat, cselekvőképességet jelent. Ez nem mond ellent annak, hogy valamilyen szövetségben részt vegyen egy állam - különösen, ha ismertek az önrendelkezéssel gyakorolt és a közösség számára gyakorolni átengedett jogok.
Ebbe belefér az EU is, amíg nem akarják az eredeti megosztást megerőszakolni.Na most nem mi akarunk az EU-tól (egyébként általunk átadott) jogokat elvenni, nem akarunk mi semmit rájuk kényszeríteni, hanem ők akarnak basáskodni rajtunk - ha már Mohács az apropó.

alöksz róz 2021.07.12. 22:18:19

"hangsúlyozzák a 150 éves török uralomnak véget vető összeurópai keresztény hadak érdemeit!" - az kb olyan lenne, mint ápr. 4-ét ünnepelni :D
süti beállítások módosítása