MaGYAUR

MaGYAUR

A nemzet kérdez: Orbán és az Ellenzék válaszol

2022. március 03. - Magyaur

Mi a legfontosabb érték a társadalom számára?

Orbán Viktor

A jól ismert konzervatív és tekintélyt parancsoló értékek: az „Isten-Haza-Család”. Ezek jegyében kell megszervezni a társadalmat, amely ily módon lesz erős és fegyelmezett. A hangsúly az Erőn van, mert olyan világban élünk, amelyet meghatároz a létért való küzdelem. Ha nincs erő, akkor nincs védelmi képesség. Márpedig ezért van szükség az egyházi, állami és családi hierarchiák tiszteletére, mert csak a katonasághoz hasonló a szigorú alá/fölérendeltségi viszonyok teremtik meg azt a férfias, harcias rendet, amellyel védekezhetünk a külső, idegen világ káoszával szemben!

Ellenzék

Az elmúlt 150 évben kiderült, hogy félrevezető volt Darwin evolúciós elméletét leegyszerűsíteni a „túlélésért folytatott harcra”, mert nem a „mindenki harca mindenkivel” a fejlődés kulcsa, hanem az alkalmazkodni tudás, az adaptációs képesség! A kisebb-nagyobb emberi közösség sikerének feltétele a gyors helyzetfelismerésben, a változtatás előkészítésében és annak pontos végrehajtásában rejlik, amihez nélkülözhetetlen az egymás iránti erős bizalom megléte. Ezért a társadalom megosztása, a kirekesztés nemcsak a frusztrációt erősíti az emberekben, de akadályozza magát a fejlődést is! Az Ellenzék szívéhez az egységre és szolidaritásra felhívó „Szabadság-Egyenlőség-Testvériség” jelszó áll közelebb, amelyben a „Szabadság” a magántulajdon-, a magánélet szabadságát, valamint a szólásszabadságot jelenti. Az „Egyenlőség” jogegyenlőségre és leginkább a tanulókorúakra vonatkozó esélyegyenlőségére vonatkozik. A „Testvériség” amely nem egyszerűen az elesettek iránti szolidaritást jelenti, hanem a nők, a nemzeti- és életmódbeli kisebbségek emancipációját is.  Ezek az elvek a polgári-liberális világ alapértékei, amihez önként csatlakoztunk és amelyhez hűek kívánunk maradni.

Ezeknek az értékeknek érvényesüléséhez milyen politikára volna szükség?

Orbán Viktor

A hazaszeretetnek és a hit szolgálatának erősítésére kell törekedni! Ebben a politikában kiemelt szerepet kapnak a Fidesz mellett a bevett egyházak, a nemzetet megtestesítő, büszkeségre okot adó sportolók, művészek, tudósok és politikusok… A cél a nemzeti identitás, önérzet megszilárdítása az erről elfeledkezni hajlamos magyarországi lakosság körében méghozzá, ha kell hősök, héroszok, ha kell „sátáni” figurák előtérbe állításával. Érzelmileg kell megfogni az embereket, így terelve őket egy közös nemzeti-keresztény „szurkolótáborba”.

Ellenzék

Nem az államot kell szolgálnia az állampolgároknak, hanem az államnak kell szolgálnia a társadalmat. Ahelyett, hogy az Nemzetállam magát társadalomfeletti szerepben tüntetné fel, nyíltnak, elérhetőnek és jól ellenőrizhetőnek kell lennie; a „felsőbbséget” szolgáló állam helyett „szolgáltató állammá” kell válnia. Az állami centralizáció helyett vissza kell térni az önkormányzatisághoz: a szakmai, önkormányzati, érdekvédő szervezettekkel való egyeztetések politikájához! Az államnak a társadalmat stimuláló, modernizáló és menedzselő intézményévé kell válnia, amelynek a határai egyre légiessebbé lesznek az Európai Unió keretein belül.

Milyen legyen Magyarország 15 év múlva?

Orbán Viktor

A jövő Magyarországának mintaképe már ma is létezik; a globalizációtól elszigetelődő, más etnikummal nem szívesen keveredő, vallásos és mélyen magyar érzelmű Székelyföld! Egész Magyarországnak ilyenné kell válnia: talán nem túl gazdag, de amennyire lehet magába zárkózó, hagyományőrző, harcias és büszke nemzet! Ilyen szempontból nem kár a Magyarországról kivándorlókért, akiket kozmopolitává és konzum-idiótává tett a Nyugat, ez a folyamat „öntisztulásnak” is felfogható!

Magyarországnak újra „igazi magyar” elitje lesz és pár év alatt elfelejtik az emberek hogyan szereztük meg az első milliárdjainkat…

Ellenzék

A 600.000-nél több magyar kivándorlót nemzeti tragédiának érezzük, amely az ország megtartóerejének utóbbi években tapasztalt vészes meggyengüléséről tanúskodik. És minekután a magyarok százezrei élnek a környező államokban, illetve távolabb az Európai Unión belül és kívül, ezért az érdekünk az, hogy a zárt nemzetállami keretek helyett egyre inkább „kultúrnemzetté” váljunk: erős, vonzó, sajátosan magyar kulturális központtá, amely az egész világ magyarságának otthona!

Ezzel párhuzamosan – a finn mintát követve – olyan hosszú távú ipari, mezőgazdasági, infrastrukturális és főleg oktatási stratégiát kell kidolgoznia, amelynek modernizációs programját, bármilyen pártállású kormány is áll majd az ország élén, végrehajtja.

Magyarországnak innovatív módon kell alkalmazkodni és megtalálni a helyét a XXI. század egyre egységesülő Európájában és világában.

Magyarországnak ki kell találnia magát – óra indul!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2217771306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.03.03. 20:22:12

Szabadság, egyenlõség, testvériség... meg világ proletárjai egyesüljetek! Ja, volt már kormányunk aki 40 éven át ilyen hülyeségeket szajkózott, és közben megteremtette a mai nyomorunk alapjait.

"Nem az államot kell szolgálnia az állampolgároknak, hanem az államnak kell szolgálnia a társadalmat." Érdekes, amikor utoljára hatalmon voltak, akkor ez valahogy pont fordítva volt.

"A 600.000-nél több magyar kivándorlót nemzeti tragédiának érezzük, amely az ország megtartóerejének utóbbi években tapasztalt vészes meggyengüléséről tanúskodik."

Teccettek volna nem belépni az EU-ba. Tudod: munkaerõ szabad áramlása. Kinn meg 4x-es fizu ugyanezért a melóért. Aki fiatal, nincs erõs családi/baráti köteléke ami itthon tartaná (lásd még Isten, család, haza) az bizony lelép. Ja, hogy miért keres 4x annyit a nyugat-európai mint a magyar? Teccettek volna nem elkúrni 40 évig a szabadság egyenõség testvériség meg a világ csavargói közösüljetek, akarom mondani proletárjai egyesüljetek mentén, illetve a csõd után nem szétlopni mindent ami mozdítható volt.

Ma ha valaki jól képzett, az jó eséllyel megy innen a fenébe. És ez már Fletóék alatt is elindult, csak akkor még a legjobb célországok moratóriumot kaptak a munkaerõpiacuk védelmére, ami 2010 után járt le. Ahhoz, hogy ez változzon, az kell(ene) hogy ne csak a termelési lánc legalja, azaz a legkisebb hozzáadott értéket produkáló cégek legyenek itt. És nem, ismétlem ezen az oktatás önmagában nem segít, mert a képzett munkaerõ továbbáll, ergo az ebbe beletolt állami pénz a fiatallal együtt kisétál az országból.

Magyaur 2022.03.03. 20:47:19

A (a szélső nacionalistákon kívüli) magyarországi magyarokat leginkább gyűlölő orbánisták egy a Székelyföldhöz hasonló etnikai rezervátumot akarnak kialakítani Európa közepén.
Mi ez ha nem hazaáruló eszetlenség?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.04. 06:20:50

Az állam nem képes szolgálnia a társadalmat, ha az alap az egyéni érdek. Hiszen ellentét van a közösség és az egyén között. Azaz magad igazolod, hogy Isten-haza-család a megoldás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.04. 06:21:46

"A 600.000-nél több magyar kivándorlót nemzeti tragédiának érezzük, amely az ország megtartóerejének utóbbi években tapasztalt vészes meggyengüléséről tanúskodik."

Ez tudatos nyugati politika volt, vedd észre.

midnight coder 2022.03.04. 08:38:23

@h.kovacs: Csak egyszer választották meg. Elõször megpuccsolta Megyót és úgy került hatalomra.

De igen, ez elég vicces. Elég végigmenni egy random pesti utcán és összeszámolni az eldobott szemetet, kutyaszart, stb és máris látni fogjuk hogy mennyire vagyunk "kultúrnemzet". És ez nem pénzkérdés: ha elmész mondjuk a litvánokhoz akik még nálunk is csóróbbak, az egész országban nem találsz annyi szemetet szétdobálva mint nálunk egy utcában.

sync 2022.03.04. 09:49:15

Természetesen az atyának újra nagy szerep jut a csalában a rend és fegyelem megteremtése érdekében. Adjuk vissza neki azt a jogot, hogy a megbecstelenített lányt megölhesse. Addig is szigorúan el kell tiltani a lányt a kihívó öltözködéstől. A fiúkat engedelmességre kell neveleni. Ehhez szükségesek atyai pofonok, és a nádpálca is elengedhetetlen.

evilwolf 2022.03.04. 15:43:43

Isten és hit: ateista vagyok.
Haza/szeretet: a hazai politikusok kihajtották belőlem a hazaszeretet.
Család/rokonság: a 2/3 már rég külföldön él. Az egyik família a 80-as évekbe ment, majd pár évvel később tovább, Amerika.
Kérdeztem, hogy miért menni Amerika, mire:
-Túl közel vannak az oroszok.
Lehülyéztem. Mára kiderült, én vagyok a hülye, hogy többszöri csalogatás ellenére, itthon maradtam.

BiG74 Bodri 2022.03.04. 15:50:17

@evilwolf:
Tényleg hülye vagy :)
Bocs, én is maradtam, és maradok is, ha úgy járunk mint az ukránok akkor is, persze előbb átlököm a fiam Ausztriába, aztán kérek fegyvert.

BiG74 Bodri 2022.03.04. 16:01:08

@midnight coder:
"Ma ha valaki jól képzett, az jó eséllyel megy innen a fenébe. "
Nem teljesen igaz. Ha nem jól képzett akkor is megy, és jó eséllyel marad is.
Az unokaöcsém most volt itthon, érdekeseket mesélt. De a lényeg, messze képzettebb annál, hogy egy amazon raktárban dolgozzon éjszakás műszakban, mégis marad, mert ami itthon van az nem csábító így se. Pedig nem gender őrült, apolitikus, de azt mondta ebbe az országba nem akar egyenlőre hazatérni. Sajna az egyetemet nem tudta befejezni, ezért nem tud hivatalosan a tudásával élni, de azt mondja jobb ott kint igy is, mint itthon a diplomájával. Nem csak a munka, hanem általános kulturális közeg miatt is.

BiG74 Bodri 2022.03.05. 04:53:21

Hajrá szerbia! Irány Európa!
Viktor most támogasd szerbia eu csatlakozását!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.05. 06:56:39

@midnight coder: "És nem, ismétlem ezen az oktatás önmagában nem segít, mert a képzett munkaerõ továbbáll, ergo az ebbe beletolt állami pénz a fiatallal együtt kisétál az országból."

Így van. Például az is jó lenne, ha tehetséges emberek hightech cégeket hoznának össze és nem gázszerelők élnének állami kamumegbízásokból.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.05. 06:57:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Áááá.. az orosz ügynökök a kommunizmust éltetik? Ahelyett hogy a szégyenletes háború miatt égő pofával elbujdokolnának?

HaD 2022.03.05. 07:12:25

@evilwolf: pedig ez benne volt a pakliban..mármint hogy szergejék visszajönnek...orbánék és gyurcsányék a többi posztkomcsival egyetemben erre lettek kitenyésztve....most is qrva eccerü a logikája. a ruszkik nyernek Ukrajnában ...majd ö lesz az eju megmentöje....ennyike

Ekrü 2022.03.05. 08:29:22

@midnight coder:
"És ez nem pénzkérdés: ha elmész mondjuk a litvánokhoz akik még nálunk is csóróbbak, az egész országban nem találsz annyi szemetet szétdobálva mint nálunk egy utcában. "- Ha pedig elmész a franciákhoz ,akik ugye sokkal gazdagabbak nálunk akkor rájössz,hogy Párizshoz képest Budapest egy tiszta város. (Legalábbis az volt Tarlós idejében.) De mondhatnék akár Rómát is Párizs helyett. (Athént csak azért nem mondok mert az egy putri.)

@sync: Szomorú,ha neked a családról csak a nádpálca meg a megbecstelenített lány jut az eszedbe. Sajnállak,hogy ilyen családba kellett felnőnöd,de hidd el a családok többsége nem ilyen. Nekem a családról a közös ebédek ,a kirándulások, a közös élmények,az összetartás és az az érzés,hogy a testvéreimre bármikor számíthatok, jut az eszembe....

élveteg 2022.03.05. 08:35:37

A jól ismert konzervatív és tekintélyt parancsoló értékek: az „Isten-Haza-Család”. Ezek jegyében kell megszervezni a társadalmat, amely ily módon lesz erős és fegyelmezett.

élveteg 2022.03.05. 08:37:47

@élveteg:

Le velük Istentelenség hazátlanság család nélküliség Hát nem ez a mennyei boldogság receptje

midnightcoder2 2022.03.05. 08:45:56

@evilwolf: "Lehülyéztem. Mára kiderült, én vagyok a hülye, hogy többszöri csalogatás ellenére, itthon maradtam. "

Szerintem is. Az USA ugyan egyre kevésbé szabad ország, de még mindig szabadabb mint bármelyik hely Európában.

midnightcoder2 2022.03.05. 08:47:56

@sync: "Természetesen az atyának újra nagy szerep jut a csalában a rend és fegyelem megteremtése érdekében. Adjuk vissza neki azt a jogot, hogy a megbecstelenített lányt megölhesse. "

Türelem, ha elég igazhitût engednek be a liberósok európába, akkor meglesz az is. Igazából már ma is vannak nyugat-európai országok ahol ez elõfordul, csak még nincs törvényi erõre emelve. De egyre többen lesznek akik küzdenek ezért.

midnightcoder2 2022.03.05. 09:10:32

@Ekrü: "Ha pedig elmész a franciákhoz ,akik ugye sokkal gazdagabbak nálunk akkor rájössz,hogy Párizshoz képest Budapest egy tiszta város."

Mondjuk a franciákat sem a tisztaságszeretetükrõl ismerjük, ráadásul ott már nem csak franciák laknak. Az olaszok meg mindig is egy déli nép voltak. Általában véve minél délebbre mész, annál nagyobb a kosz.

midnightcoder2 2022.03.05. 09:12:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: " Például az is jó lenne, ha tehetséges emberek hightech cégeket hoznának össze és nem gázszerelők élnének állami kamumegbízásokból. "

Ez pontosan így van. Tud ez a dolog mûködni, csak ahhoz nem egy hülyének kell adni a pénzt, aki turizmust akar fejleszteni egy olyan országban, ami erre tökéletesen alkalmatlan, ráadásul egy olyan korban, ahol a turizsmus jelentõsége várhatóan csökkenni fog.

Zoltán Rádi 2022.03.05. 09:20:32

Nagyon jól leírja a cikk, hogy miért nem szeretem a fideszt. Az ellenzék sem a szívem csücske, mert hát csak politikusok ők is, de legalább nem papolnak a vallás meg az egyház fontosságáról meg hierarchiáról és hasonló balgaságokról.
A mai fiatalok és szerintem sokan a mi, 40-es korosztályunkból is csak nyugodtan, békében akarunk élni. Olyan munkahelyeket szeretnénk, ahol nem facsarják ki az embereket 3 és 4 műszakos munkarendekkel és fizetnek annyit, amiből ha nem is dőszölve, de tisztességesen meg lehet élni. Mondjuk évente egyszer elmennénk nyaralni és még az mellett is szeretnénk félretenni - mai árfolyamon - minden évben egy misit vagy kicsit többet, lehetőleg úgy, hogy közben nem vajaskenyéren élünk. Nem azt akarjuk, hogy a választások előtt osztogassák a pénzt, hogy rájuk szavazzon a paraszt, hanem azt szeretnénk, hogy a köztes években is normálisan élhessen az ember. Ebben az esetben nem lenne szükség a 4 évenkénti osztogatásra sem.
Nem érdekelnek a köcsög plakátjaik sem, amikkel telebaxák az országot a mi kontónkra. Aki egyetért az elavult, múlt századi nézeteikkel, azok megtalálják úgy is maguknak a fideszt, a többieket meg csak zavarja. Felesleges.
Valóban ingyenes oktatást szeretnénk és a főiskola/egyetemi helyek megemelését, legalább az első felsőfokú szakképzés megszerzéséig. Persze vannak akik ösztöndíjjal bekerülnek, de vannak még sokan mások, akik mondjuk szerényebb képességekkel rendelkeznek, de kettes-hármassal azért átvergődnének. A diploma az diploma...
Sajnos semmit sem valósított meg ebből a fidesz 10+ év alatt.

midnightcoder2 2022.03.05. 09:31:55

@Zoltán Rádi: "A diploma az diploma..."
A diploma csak egy darab papír. Annyira érték, amennyire el tudsz vele helyezkedni. Anno, a Kádár-korban persze akinek az Isten diplomát adott, íróasztalt is adott hozzá, de ez mára már rohadtul nem így megy. Egy munkáltató annak fizet, aki képes ellátni az adott feladatot. Építészmérnöknek vagy orvosnak nem fognak felvenni bölcsész diplomával. Simán lehet olyat csinálni, hogy csinálunk egy rakás kamu fõiskolát/egyetemet és adunk diplomát a semmire - csak ezzel max. azt lehet elérni, hogy elmondhatjuk, hogy nálunk vannak a legmagasabb végzettségû segédmunkások.

istvankah 2022.03.05. 10:21:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Olyan fasz vagy ,mint a nemzethy maffia és támogatói!Itt pénzért szülnek a "nemzethy nyulak"!Ilyen hülyék lesznek a jelenlegi Emmi féle oktatástól!Megyünk vissza a közép kortyba!

midnightcoder2 2022.03.05. 10:41:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szívesen visszaküldenélek a középkorba pár évre jobbágynak. Szerintem elég hamar átértékelnéd a nosztalgiát, és sikítva követelnéd vissza a jó kis kényelmes ügyfélszolgálatos melódat.

midnightcoder2 2022.03.05. 11:03:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Na, arra kíváncsi lennék. Pl. ha csak egy napot kellene kézzel kaszálnod. Vagy lóval szántani. Mondjuk legyen a könnyített verzió: vas ekével. Vagy baltával kivágni egy szép nagy tölgyfát. Vagy csak felásni egy nagyobb kertet. Sok-sok városi polgárnak baja az, hogy ilyesmit max. stratégiai játékokban vagy filmen látott.

eßemfaßom meg áll 2022.03.05. 11:46:55

@Zoltán Rádi: "A diploma az diploma..." a szakértelem meg szakértelem. Megtanulsz padlólapot szépen leragasztani vagy nikecellt felragasztani a falra és lekenni, és máris teljesül az álmod , hogy "... évente egyszer elmennénk nyaralni és még az mellett is szeretnénk félretenni - mai árfolyamon - minden évben egy misit vagy kicsit többet, lehetőleg úgy, hogy közben nem vajaskenyéren élünk." Mondjuk ehhez dolgozni is kell, nem elég ülni egy asztal mögött a böcsészdiplomát simogatva.

Zoltán Rádi 2022.03.05. 14:02:43

@eßemfaßom meg áll: Én IT diplomát szeretnék. Már elindultam azon a vonalon, de jelenleg csak technikusi szinten vágom és szeretnék igazi rendszergazda lenni. Ehhez kellene a felsőfokú szakképzettség. Nekem nem is feltétlenül kell diploma, csak egy felsőfokú.

Zoltán Rádi 2022.03.05. 14:06:19

@midnightcoder2: Sajnos IT területre általában kérik a diplomát vagy felsőfokú szakképzettséget. Szinte minden mást meg tudok tanulni az internetről, de sok esetben kell a papír az elhelyezkedéshez. Persze el lehet menni IT technikusnak felsőfokú nélkül is, de akkor 3 vagy 4 műszakban kell húzni az igát, de technikusként most is tudok dolgozni és általános munkarendben, szóval az nem pálya.

Muhammad Balfas 2022.03.05. 14:14:46

@Zoltán Rádi: Ha mindenkiből diplomást csinálsz, adott esetben a követelmények komoly csökkentésével, ki fog kétkezi munkát végezni:?

Zoltán Rádi 2022.03.05. 14:20:13

@Muhammad Balfas: Nem mondtam, hogy csökkentsük a követelményeket. Maradjanak a követelmények, hiszen ellenkező esetben nem tudnál - adott példával élve - jó rendszergazda lenni.
Én csak azt mondtam, hogy legyen azoknak is ingyen az oktatás, akik meg tudják azt tanulni, amit kell, csak mondjuk nem voltak minden tantárgyból legalább 4-esek...
Most is beíratkozhatok fősulira, csak akkor 200 000+ Ft szemeszterenként.

Zoltán Rádi 2022.03.05. 14:27:52

@Muhammad Balfas: Kétkezi munkás meg mindig lesz, mert sokan vannak, akik nem is akarnak felsőfokút szerezni és elvannak azzal, hogy dolgoznak valahol, szabadidejükben meg a hobbijuknak élnek vagy TV-t néznek vagy akármi.
Aki viszont nyitott a munka melletti tanulásra, annak adjuk meg a lehetőséget. Aki nem gondolja komolyan, úgy is kiesik már az első komolyabb megmérettetésnél. De ne a pénz legyen már az akadály...

parttalan 2022.03.05. 14:58:37

Hey, posztoló! A Paradicsom nem itt a Földön lesz, csak a Jehova tanúi hiszek ebben.

Muhammad Balfas 2022.03.05. 15:18:55

@Zoltán Rádi: A hazai felsőoktatás rendszerváltás utáni felduzzasztásával komolyan csökkentek a követelmények. Különösen a reál szakokról küldenek vészjelzéseket a tanárok. E mellé jöttek még a mindenféle büfé-ruhatár szakok, Hunyadi János főiskolák. De elmondhatjuk, hogy-még a komoly mértékű lemorzsolódás mellett is- több diplomás van az országban. Önbecsapás...

parttalan 2022.03.05. 15:22:34

"...zárt nemzetállami keretek helyett egyre inkább „kultúrnemzetté” váljunk: erős, vonzó, sajátosan magyar kulturális központtá, amely az egész világ magyarságának otthona!"

Nevetséges megkülönböztetés. Magyarország nemzetállam és kultúrnemzet. Nemzetállam, mert lakóinak túlnyomó többsége a magyar nemzetbe tartozónak vallja magát. Kultúrnemzet, mert bár keletről származónak tekintjük magunkat, az ősi finnugor gének talán csak nyomokban lelhetők fel; a genetikai kutatások kimutatták, hogy egy általános közép-európai népesség vagyunk. Ezáltal magyarnak lenni kulturális identitás - egy ezredév történelmi és kulturális értékeinek, hagyományainak felvállalása és megélése.

parttalan 2022.03.05. 15:30:08

"...a globalizációtól elszigetelődő, más etnikummal nem szívesen keveredő, vallásos és mélyen magyar érzelmű Székelyföld!"

Micsoda marhaság! A román állam feladata (lenne) infrastrukturálisan, gazdaságilag fejleszteni a területet. Más kulturális közegbe beékelődő kisebb-nagyobb etnikai tömbök népességei nem szívesen keverednek, mert ösztönösen tudják, hogy kulturális, nyelvi önazonosságukat csak így őrizhetik meg. A világon számtalan példa van erre.

Zoltán Rádi 2022.03.05. 15:33:24

@Muhammad Balfas: Blah blah. Kell egy felsőfokú szakképzettség és kész. Az IT érdekel és ahhoz van érzékem, ezért azzal szeretnék foglalkozni és mivel tudom, hogy sokan másik is szeretnének tanulni akár felnőtt fejjel is, ezért javaslom, hogy tegyük ezt lehetővé.

parttalan 2022.03.05. 15:38:05

"A 600.000-nél több magyar kivándorlót nemzeti tragédiának érezzük, amely az ország megtartóerejének utóbbi években tapasztalt vészes meggyengüléséről tanúskodik."

Már nem 1 000 000, "csak" 600 000?!

Utóbbi években? Ebből az X százezer, nem tudjuk mennyi pontosan tömegből vajon hányan hagyhatták el az országot (huzamosabb időre szólóan vagy végleg) 2010 előtt? 2006-ban volt egy általános osztálytalálkozóm, a fél osztály már akkor külföldön volt...

parttalan 2022.03.05. 15:45:22

"Az államnak a társadalmat stimuláló, modernizáló és menedzselő intézményévé kell válnia, amelynek a határai egyre légiessebbé lesznek az Európai Unió keretein belül."

A schengeni zónán belüli határok most is légiesek, mindenféle papír nélkül átjárhatók. Az a légiesítés viszont, amit te szorgalmazol viszont maga után vonja a kulturális önazonosság, nemzettudat felszakadozását, feloldódását is, amiből - fájdalom - a táradalom jó része, nagyobbik része nem kér.

midnightcoder2 2022.03.05. 15:46:29

@parttalan: Na ja. Lásd nálunk is egy-két kisebbségi falu ahol a népek szinte csak egymás között házasodtak.

midnightcoder2 2022.03.05. 15:52:01

@Zoltán Rádi: Pont az IT az, ahol a legkevésbé kérik. Itt sokkal fontosabb, hogy érts a dologhoz. Pláne kisebb cégeknél. Nem véletlenül mûködnek az IT-s gyorstalpaló iskolák is, ha csak diplomával vennék fel a népet, akkor ezek a hideg vízre valót nem keresnék meg, mert hogy _senki_ nem tudna elhelyezkedni azok közül, akik elvégzik. Az persze megint más kérdés, hogy amikor a fõállású mûkörömépítõ elmegy IT-t tanulni csak azért, mert ott jobban keres, az általában bukta, mert ez az a dolog, amit leginkább csak akkor tudsz profi szinten csinálni, ha eleve érdekel és akkor is csinálnád ha nem fizetnék meg.

midnightcoder2 2022.03.05. 15:54:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Na ja, ha nem kell fizikai melót végezni, van sok kaja, fûtött, hûtött légkondicionált lakás meleg vízzel, internet, stb. akkor én is szívesen megyek középkori jobbágynak :-D

Zoltán Rádi 2022.03.05. 16:02:15

@midnightcoder2: Persze, de ahhoz, hogy érts hozzá, el kell végezni valami gyorstalpalót vagy főiskolát. Egy OKJ-s képzés 6-700 000 Ft.
Nyilván lehet tanulni autodidakta módon, ha már elindítottak valamilyen szinten a pályán. Eredetileg teljesen ingyen akartam megtanulni a netről, de annyira szerteágazó a dolog, hogy az ember elveszik a sok információ között. Ezért úgy csináltam, hogy befizettem egy ilyen OKJ-s képzésre és amikor vége lett, akkor folytattam a tanulást a pluralsight nevű oldalról. Szóval azóta is fizetek minden hónapban azért, hogy tanulhassak (12 000 körül van az előfizetés, hála a 27%-os áfának). Reményeim szerint, ha szorgosan tanulok, akkor 2-4 év alatt eljuthatok oda, ami kell ahhoz, hogy rendszergazda lehessek valahol általános munkarendben (+ készenlét) és keressek is vele egy - mai árfolyamon - 350 - 500 000 Ft-ot.
Benne vagyok a dologban, tudom, hogy mennyibe kerül tanulni ma Magyarországon.

parttalan 2022.03.05. 16:05:46

"Nem az államot kell szolgálnia az állampolgároknak, hanem az államnak kell szolgálnia a társadalmat."

Milyen igaz! Például az egészségügy reformját nem a lakosságnak kell finanszíroznia 300 Ft vizitdíjjal és kórházi napidíjjal! Adót fizetni persze kell, az államnak abból van bevétele, amiből - ha van - költségvetési többletként:

- tartalékol
-fejleszt, beruház
- visszajuttat a népnek.

6-7%.os növekményből van miből juttatni a lakosságnak. Az állam a saját fenntartása és a fenntartást biztosítani tudó állampolgárainak boldogulása érdekében szolgálja a gyerekvállaló korban lévő lakosságot otthonteremtési és gyerekvállalási kedvezményekkel - CSOK-al, babakötvénnyel, SZJA visszatérítéssel, adómentesítéssel, Diákhitel alóli mentességgel. Vagy bármi egyebekkel, ami a boldogulásukat segíti, és amire a mostani ellenzék is rákényszerülne, amennyiben győzne. Adsz, kapsz alapon kölcsönös szimbiózisban mindkét fél - az állam és állampolgár érdekeinek figyelembevételével.

midnightcoder2 2022.03.05. 16:10:31

@Zoltán Rádi: Igazából a rendszergazdaságba én nem tennék sok energiát, szerintem inkább programozással próbálkozz. Rendszergizdából egyre kevesebb kell ahogy terjed a felhõ, és egyre több lesz a serverless megoldás. De itt is igazából az tud megélni aki ért a dologhoz, és ezzel kel és fekszik.

midnightcoder2 2022.03.05. 16:14:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Na errõl beszélek. Te úgy vágysz vissza a középkorba, hogy a kellemetlen részeket figyelmen kívül hagyod. Hogy mennyivel faszább volt jobbágynak mint multis bérrabszolgának. Ja. A mai multis bérrabszolga dolgozik 8 óra könnyû fizikai melót vagy szellemit, és él olyan szinten, ahogy 500 éve a királyok sem. A jobbágy meg lakott egy koszos lyukban, az orvosi ellátása a falusi javasasszony volt - már ha ez utóbbit el nem égette a szent inkvizíció, a fogát a falusi kovács húzta érzéstelenítés nélkül, és ehhez dolgozott látástól mikulásig. Tényleg ilyet szeretnél?

Zoltán Rádi 2022.03.05. 16:15:31

@midnightcoder2: A felhő sem magától működik, illetve a LAN sem :). A programozás csak olyan szinten érdekel, ami az automatizáláshoz kell. Powershell valami bash meg C#, html és css alapok.

parttalan 2022.03.05. 16:30:10

És akkor jöjjön egy ellenpélda a "Szent Nyugatról", hazai vonatkozásban:

„A holland nemzet ma már szinte nem is létezik, csak az EU egyik tartománya vagyunk” 2022. 02.03

hatarkovekblog.hu/a_holland_nemzet_ma_mar_szinte_nem_is_letezik_csak_az_eu_egyik_tartomanya_vagyunk.html

"Egyre több nyugat-európai költözik hazánkba, de vajon miért döntenek így? Egy kis borsodi faluban beszélgettünk Hollandiából érkezőkkel azért, hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz. Ők azt mondják, hogy nálunk megtalálták azt, amit elveszettnek éreztek a szülőhazájukban. Úgy látják Hollandiával ellentétben Magyarországon még számítanak az igazán fontos, hagyományos értékek."

Ennyit a légiesítésről.

eßemfaßom meg áll 2022.03.05. 20:06:51

@Zoltán Rádi: Ja, hogy úgy szeretnéd a jó pénzt, hogy azért ne kelljen nagyon megizzadni meg koszosnak lenni érte. Meg persze fizetni se a tanulmányokért.

eßemfaßom meg áll 2022.03.05. 20:11:02

@Zoltán Rádi: "ahhoz, hogy érts hozzá, el kell végezni valami gyorstalpalót vagy főiskolát. Egy OKJ-s képzés 6-700 000 Ft."

Ezt hívják befektetésnek. Hibás elmélet, hogy a komoly szakmai tudás az ingyen jár.

élhetetlen 2022.03.05. 22:59:09

@Zoltán Rádi: Egyetértek veled, csak egy kis kiegészítés. „vannak akik ösztöndíjjal bekerülnek, de vannak még sokan mások, akik mondjuk szerényebb képességekkel…”. Még szerényebb képesség sem kell, a ösztöndíjas helyek száma korlátozott. Jó képességű gyerek, de szegényebb család. Diákhitel 1, max 150 eft /hó, ez egy egy szobás albérlet ára, és enni is kell. Diákhitel 2 a tandíj, aztán kezdj el dolgozni albérletben és törleszteni a két kitelt. Szép kezdés.

élhetetlen 2022.03.05. 23:02:23

@midnightcoder2: „Építészmérnöknek vagy orvosnak nem fognak felvenni bölcsész diplomával.”. Így igaz, de tanárnak, vagy könyvtárosnak sem fognak felvenni hidegburkoló végzettséggel. Szerintem diplomával még mindig több lehetőség van.

élhetetlen 2022.03.05. 23:37:34

@Muhammad Balfas: „Ha mindenkiből diplomást csinálsz”. Nem erről van szó. Nem is akar mindenki diplomás lenni. Csak a családom, technikumot végeztem, és mondtam, hogy szeretnék a Kandóra menni. Apának volt egy halvány kísérlete, hogy lehetne-e, hogy elkezdek dolgozni, és talán estin. (Előzmény, kicsit sokba került a négy év, mivel fiú suli volt, nem volt lánykolesz, albérletet kellett fizetni). Lehetne, de én szeretnék nappalin. Akkor csináld. Az öcsémet az érettségiig sem lehetett elkergetni, karosszéria lakatos lett, és az élete nagy részét kamionosként élte le, a hátára sem kellett a diploma.
Arról van szó, hogy aki veszi a szintet, kedve is van hozzá, ne maradjon ki a képzésből, azért, mert a családjának nincs pénze albérletre.

élhetetlen 2022.03.06. 00:22:30

@parttalan: Érdekes meglátás. „Úgy látják Hollandiával ellentétben Magyarországon még számítanak az igazán fontos, hagyományos értékek”. Mik lehetnek azok a hagyományos értékek, amit a borsodi kis faluban megtalálnak? Nyugalom lehet, de azt hiszem a kiszolgáló személyzet az érték. Gondolom, a holland nyugdíjból ki tudják fizetni a takarítót, akár a házvezető nőt, kertészt, vagy egy embert, aki elmegy húsz kilométerre bevásárolni, vagy elviszik egy szakrendelésre, ha kell. Ez nekem az itthoni nyugdíjamból nem jön ki, kikattanok, mikor egy takarítónő azt mondja, hogy 4000 ft/óra. Te higgyed, hogy az „Isten, haza, család” értéke miatt jönnek, de ez nem így van. Akik meg innét mentek ki, és nyugdíjasként jönnek vissza, azoknál ugyanez van, csak van mellette egy kis nosztalgia is.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.06. 06:32:44

@eßemfaßom meg áll: "Hibás elmélet, hogy a komoly szakmai tudás az ingyen jár." - bocsika, az egyetem alapokat ad, nem többet. Ami ahhoz kell hogy komoly valaki legyél, azt magadnak kell összeszedned.

midnightcoder2 2022.03.06. 07:55:59

@élhetetlen: Jó. Nézd meg pesten mennyit keres egy maszek hidegburkoló és mennyit egy pedagógus vagy egy könyvtáros.

midnightcoder2 2022.03.06. 08:00:51

@Zoltán Rádi: A C# pont nem a rendszergizdának kell, az inkább a perl, python a bash és a PS mellett. Ja, kell rendszergizda a felhõbe is, csak jóval kevesebb. Nálunk amúgy általában egyetemisták a rendszergizdák még a diploma elõtt. Persze ez csak egy kis, úgy 60 fõs cég (és a többség a COVID óta homeoffice-ban tolja).

midnightcoder2 2022.03.06. 08:02:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kettõ nem elválasztható. A társadalmi változások általában a technikai fejlõdés vagy éghajlatváltozás következményei, ugyanakkor a technológia fejlõdése is függ a társadalomtól.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.06. 11:19:21

A rubel elvesztette a vásárlóértéke felét. Felvásárlási láz van Oroszországban. putyin elcseszte, de nagyon.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.06. 11:20:29

@parttalan: Milyen 6-7 százalékos növekedésről beszélsz? nincs gazdasági növekedés, csak hitelből finanszírozott fogyasztás.

élhetetlen 2022.03.06. 17:26:20

@midnightcoder2: „mennyit keres”. Ez baj, nagy baj. De nem az az igazi megoldás, hogy egy jó képességű tanár, aki szeret is tanítani, akinek az a sikerélmény, ha a diákja átmegy a nyelvvizsgán, vagy bejut arra az egyetemre, amelyikre akart, az menjen hidegburkolónak. Ne akarj már Michelangeloval széklábakat faragtatni.

alöksz róz 2022.03.08. 19:41:06

@élhetetlen: "Diákhitel 1, max 150 eft /hó, ez egy egy szobás albérlet ára" - nem kötelező neki egyedül egy albérletben lakni... és vidéken olcsóbb, nemcsak budapesten van felsőoktatás.
különben meg a szegényeknek albérletet se muszáj fizetni, mert a rászorulók kapnak kollégiumi férőhelyet. és nemcsak tanulmányi, hanem szociális ösztöndíjak is vannak.

egy kicsit el vagy tévedve

élhetetlen 2022.03.09. 00:33:19

@alöksz róz: Veled nem vagyok hajlandó vitatkozni. Persze, ketten, négyen egy szobában, de mikor jelentkezel, legyenek meg a stabil partnerek, majd menni fog. „mert a rászorulók kapnak kollégiumi férőhelyet”. Kevés a hely, ezért akart a főváros diákvárost. De a kormány Fudant akar hatalmas kölcsönből. Nem én vagyok eltévedve.

alöksz róz 2022.03.09. 18:24:28

@élhetetlen: "Veled nem vagyok hajlandó vitatkozni." - ezt nem csodálom, mert mindig alulmaradsz :-)

nemcsak budapesten létezik felsőoktatás, mint említettem.
azt se mondtam, hogy mindenkinek jut, de a rászorulók szociális alapon bizony kapnak helyet még a relatíve kevésből is.
és miért kéne négyen lakni egy szobában?
a kettővel meg nem értem mi bajod, szerinted a koliszobában hányan laknak?
mondom én hogy el vagy tévedve :-)

élhetetlen 2022.03.09. 19:17:06

@alöksz róz: Ugyan! Mikor, milyen kérdésben maradtam alul? De emlékezz, ahogyan akarsz.
Ezt a vidéken is létezik felsőoktatás, ezt hagyhatnád. Ha egy dunántúli az ELTE matek szakra szeretne bejutni, az nem megoldás, hogy menjen Debrecenbe, onnét ha hétvégén haza akar menni, akkor, mikor hazaér fordulhat is vissza. Garzon két személye? Csak 70 eft körül + rezsi. Minden családnak van ennyi pénze? Mondjad, hogy van elég kolesz, de ettől még nem lesz igaz. (És gondolom, szerinted megint te nyertél, én maradtam alul. Vicces vagy, és unlak. És, ha nem válaszolok, akkor megint alul maradtam ugye? Fő az önbizalom!). .

alöksz róz 2022.03.09. 23:08:09

@élhetetlen: "Minden családnak van ennyi pénze?" - azoknak ott a kollégium. meg az ösztöndíjak.
meg a diákhitel, az egy nagyon kedvező konstrukció.

mindenáron ragaszkodsz a hülyeséghez. nem csak úgy lehet, mint ahogy te csináltad, hogy mindenféle támogatás nélkül egyedül kibérelni egy lakást...

élhetetlen 2022.03.10. 15:28:39

@alöksz róz: Persze, te mindent jobban tudsz. Ha egy családban ketten hazavisznek 300 eft-t, és a leendő egyetemista mellett van egy kisebb testvér, akkor még nem lesz a srác szociálisan rászorult, vagy halmozottan hátrányos helyzetű, hogy biztosan kapjon koleszt. A 300 eft-t meg gondold át, a családnak is van rezsije, az egyetemistának 70-75 + fél rezsi, ha ketten bérelnek egy garzont, plusz költőpénz, mert ennie is kell, nem biztos, hogy belefér. Felsőoktatás: Nem tudni, mikor és hogyan növelné az egyetemi kollégiumok férőhelyeit a kormány - EDULINE.hu . Csak Budapesten kéne még 10 000 hely.
Ösztöndíjak. Felsőoktatás: Minden egyetem, összes ösztöndíja egy helyen - ezt a táblázatot érdemes megnézni - EDULINE.hu . A tanulmányi eredményhez kötöttek legfeljebb a mások félévtől. És, ha egy magas 200 ezrest nézünk 6 hónapra, az is csak 33 eft egy hónapra, ami kevesebb, mint egy negyed albérlet, ha négyen vesznek ki egy garzont. Egyébként az ELTE kolesz 16 ezer körül, vs. albérleti árak, de nincs elég kollégium.
Aztán kezd úgy az életedet, hogy albérlet, diák1-2 hitel törlesztése, és boldogulj. Persze, ha nő vagy, van megoldás, menj férjhez, szülj 3 gyereket, és nincs diákhitel. Igaz, hogy 7-8 év múlva leszel kezdő diplomás, de nem probléma. Ha a férjnek van diákhitele az pech.
„mint ahogy te csináltad, hogy mindenféle támogatás nélkül egyedül kibérelni egy lakást.”. Nem így csináltam, de eddig is azt magyaráztam, hogy ez nem megy. Sajnálom, hogy nem értetted. (Kivéve azokat a családokat, aki ki tudják fizetni a svájci, angliai egyetemi tandíjat, és vesznek is egy lakást ott a gyereknek, hogy komfortosan érezze magát. Közéjük tartozol, hogy ennyire nem érted egy nem gazdag család gondját? Kollégium vagy van, nagy nincs, mert keret van, ösztöndíj vagy van, vagy nincs, mert keret van, a hitel meg hitel).
Tudom, reménytelen, megint alul maradtam az érvelésemmel. Na, pá!

pista18727 2022.03.21. 00:34:49

@midnight coder: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @h.kovacs: @sync: @evilwolf: @BiG74 Bodri: @MAXVAL bircaman közirtó: @HaD: @Ekrü: @élveteg: @midnightcoder2: @Zoltán Rádi: @istvankah: @eßemfaßom meg áll: @Muhammad Balfas: @parttalan: @élhetetlen: @alöksz róz:
Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.

pista18727 2022.03.21. 08:08:36

@midnight coder: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @h.kovacs: @sync: @evilwolf: @BiG74 Bodri: @MAXVAL bircaman közirtó: @HaD: @Ekrü: @élveteg: @midnightcoder2: @Zoltán Rádi: @istvankah: @eßemfaßom meg áll: @Muhammad Balfas: @parttalan: @élhetetlen: @alöksz róz: @pista18727:
Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.
süti beállítások módosítása