MaGYAUR

MaGYAUR

Orbán kontra Macron

2022. április 25. - Magyaur
A franciák és a magyarok sok tekintetben hasonlóak: miközben individualisták vágynak egy, biztonságot sugalló erős tekintélyre is. Nem véletlen, hogy egy időben Orbán példaképe De Gaulle volt!
A különbség az, hogy Franciaországban van a "nemzetállami" mellett egy "Európa-párti" tőkeerős polgárság is, amely a francia birodalomépítő hagyományokat követve, továbbá a saját, hosszú távú érdeke alapján kereste és megtalálta azt a zseniális politikust, Emmanuel Macron személyében, aki képes a franciákat, de talán sok más európait is kimozdítani a nacionalista alapállásból.
Az EU-nak életbevágóan fontos lenne egy dinamikus, tapasztalt és koncepciózus vezéralak; erre a szerepre már bejelentkezett Orbán Viktor is, de a rafinált, megbízhatatlan zsivány alkata elfogadhatatlanná tette őt a polgárság köreiben...viszont az ambiciózus, a filozófiában és pénzügyekben jártas, az állami posztokon már bizonyított Macron tökéletesen megfelel...
Ő a jövő embere az európai civilizáció számára!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr217815765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rubasov nertárs 2022.04.25. 09:55:10

Franciaországban Macron a "centrális erőtér", ennek tükrében én egyáltalán nem lepődtem meg a győzelmén. És élt is ezzel a lehetőséggel: ő is azt hirdette, hogy én vagyok a biztos pont a változást hírdető Le Pennel szemben, továbbá ő is épített az "erős ember" imázsra.

"...aki képes a franciákat, de talán sok más európait is kimozdítani a nacionalista alapállásból."
Egyrészt a franciánál sovinisztább nemzet nemigen van, másrészt Macron győzelmében az is belejátszik, hogy pont a bevándorlás kérdésében szigorított, így állítva maga mellé a bizonytalanok közül sokakat. Másrészt a magyar és a francia választás között az egyik legélesebb különbség, hogy a francia ellenzék bár határozott (58-42), de nem megsemmisítő erejű vereséget szenvedett. Sőt az 5 évvel korábbihoz képest, jócskán faragott a hátrányából Macron ellenzéke. Emiatt Macronnak nem csak a fél szemét, hanem mindkét tekintetét Le Penen kell tartania. Jó eséllyel lesznek még olyan jobboldali témák a bevándorláson kívül is, amelyekben nyitni kényszerül. Ennek következtében még Le Pen legfőbb jobboldali riválisa, Zeymour sem követelte Le Pen távozását.

Abban igazad van, hogy főleg a harmat gyenge Olaf Scholz miatt, ő lett Európa "erős embere", de egyáltalán nem biztos, hogy mindenben olyan politikát fog folytatni, amit a baloldali-liberális megmondó emberek várnak tőle.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.25. 10:28:01

Egyszerűen a franciáknál akkora aliberális túlsúly, hogy még kell pár év, hogy ennek hatását le lehessen küzdeni.

ez a nevem senki 2022.04.25. 10:41:21

eut Viktor fogja a helyes útra terelni

istvankah 2022.04.25. 11:02:54

@ez a nevem senki: Remélem a gyerekeddel ezt nem fogod "megetetni"?

MEDVE1978 2022.04.25. 14:07:25

Olvastam egy elemzést a német médiában a francia szituációról, ami lényegében azt írta le, hogy viszonylag pontosan körülhatárolhatók demográfiailag, illetve "osztályok" szerint az egyes szavazóbázisok. Macronra leginkább a "megállapodott generáció", 68-asok, nyugdíjasak, valamint a rendszeréből és általában a globális kapitalizmusból profitáló középkorú rétegek szavaztak. Le Pen ezzel szemben a globalizációban csalódottak, hagyományos szélsőjobboldaliak, vidékiek stb. körében népszerű. Hátra van még Melenchon, aki a baloldal maradványait, a nagyvárosi ifjúságot és a már állampolgárságot nyert bevándorlókat, muzulmánokat képviseli.

Namármost az elnökválasztás kicsit egyszerű dolog már nagyon régóta az van, hogy:
1. Bejut két mérsékelt jelölt a második fordulóba. Ebben az esetben szépen szétoszlanak a szavazatok, a szélsőséges jelöltekre adott szavazatok ugye elvesznek, aztán azok vagy szavaznak vagy nem a második fordulóban. Az eredmény mindig az, hogy az egyik nagy néppárt adja az elnököt.
2. A másik, hogy bejut egy mérsékelt és egy szélsőséges jelölt. Ebben az esetben a többi mérsékelt és ellenkező irányú szélsőséges jelölt a szélsőséges ellen kampányol és a mérsékeltet támogatja.

Macron 5 éve és most is a második opció miatt nyert.

Ugyanakkor ez nem ugyanaz, mint a parlamenti választások. Ott ugyanis két körös megmérettetés van egyéni körzetekben és mindenki, aki kb. 10-15%-nál több szavazatot szerez, továbbmegy a második körbe, így 3-4 jelölt is lehet akár paradox esetben. A szavazás pedig egyéniben megy, tehát óriási jelentősége van, hogy hol erős egy párt. Ahogy korábban említettem a francia politikai paletta pedig regionálisan, demográfiailag és osztály szinten is tagolt. Az elnökválasztás első fordulójában Macron 28, Le Pen 23, Melenchon 22%-ot kapott. Ráadásul nem elég a minimális különbség, Melenchon és Le Pen a második fordulókban nyugodtan erősödhet még a kisebb szélsőséges pártok szavazataival, míg Macronra ezek a második szavazatok kevésbé fognak menni.
Ebből kifolyólag simán benne van, hogy Macron elveszíti a parlamenti választásokat és döntés elé kényszerül, hogy Melenchonnal vagy Le Pennel kormányozzon. (Senkinek ne legyen illúziója, hogy Melenchont választja majd.).

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.25. 16:16:09

A liberalizmus nyert Franciaországban, az orosz ügynökök zokognak a kibertérben.

HaD 2022.04.25. 16:27:38

nem teljesen mindegy??? A jelen állás szerint az ilyen Közép-európai rezsimeket a nyugati elit arra tartja hogy biztosítsák a relative olcsó munkaeröt valamit a mintegy 100 milliós piacot....erre tökéletesen megfelel neki ez a mi kis orbánunk. A mi kis orbánunk pedig egyszerü játékot próbál immár játszani....a haverokkal az emút idestova 40 évben kitalált rendszer(váltás) müködik ...most már nekik egy jó kis px romana kellne...tök mindegy ogy azt a ruszkik vagy a nyugat adja meg nekik,bármelyik megfelel. Ehhez a 9 milla magyar fogyasztó meg a 4-5 milla melós csak eszköz számára. A franciák németek osztrákok és úgy általában a nyugat(de persze a ruszkik is a maguk módján) lényegesen abban mások hogy ök a saját népüket nem lökik oda milka csokért másoknak....de ez bitang nagy különbség....a maygaroknak édes mindegy az hogy hülyére vannak e véve vagy sem....a társadalmi tudatosságot a röghözkötött attitüd simán felül írja és fogja is írni...az un fogyasztói morál elöbbre való annál minthogy belgondolnának kis hazánk népei hogy miben is tartják öket...ez a mátrix afféle panem et circenses rendszerü, afranciákkal és általában a nyugattal ellentétben ahol is a polgársáh jelelntös részének van anyagi függetlensége(nem máró holnapra él és nincs eladósítva)....apropo eladósítva....ez a bankok(ide értve a robinhood adóztatott nyugatiakat is:)) föszerepe....jól leszedni a magyarokat(és persze a szlovákokat lengyelekete románokat stb)...mindenki jól jár...ök elteszik az extra hasznot orbáncék meg kaszálják a röghözkötöttség elönyeit....

HaD 2022.04.25. 17:12:21

az a mai kis szösszenete a mágusnak,mely szerint aki ért valamihez jól az kérje is meg az árát( a szakmunkásoké a jövö conexusban)na ez mindent elmond a "filozofájáról"...egyrészt a magyar az maradjon már meg egy szakmunkás szintjén(de mégjobb ha betanítottan áll vami szalag mellett) és véletlenül se gondolkodjon már akadémikus szinten...az majd megmarad az "elitnek". Másrészt ö már csak tudja hogy minek és hogyan kérje meg az árát...erröl szólt a kiképzése a bibótól oxfordon át az agitpropos bibsi tanácsadókig. A lenini forradalmi stratégiát már az anyai ági rákosis vonalon szívta a tejcivel:):)...elvtársak foglaljuk el az iszkra nyomdát...s lön elfoglalták a médiát...onnan meg eccerü a játék...leteszi az asztalra a szakmunkást és felmarkolja az érte járó szabadon lerabolható ejus zs-t...ja...és hajrá Magyarország hajrá magyarok meg boldog Karácsonyt oszt jónapot...vízkereszt vagy amit akartok:):):):)

Boldeone2 2022.04.25. 17:34:05

@MEDVE1978: Le Pen ezzel szemben a globalizációban csalódottak, hagyományos szélsőjobboldaliak, vidékiek stb. körében népszerű"

- Èppen az kellene már a szèles körben elfogadott tanúlságnak lenni, hogy a többek között Putyin által támogatott, pènzelt populista szèlsőjobb az EU - integráció, a közös politika meggyengítèsère törekszik, azaz: mèg a jelenleginèl is sokkal rosszabb lenne egy szèteső, gyengülő Európa a globalizációs küzdelemben , a háborús fegyegetettsègben
A Brexit pèldája is óva inthetnè azt euroszkeptikus szèlsőjobbodalt, hogy tèvúton járnak
Amit 70 èv alatt felèpült , az európai közössèg, nem szabad hagyni, hogy a politikai szèlsősèg szètverje
Szerencsère , Orbán ès politikája marginalizálódik, lassan elfogynak a szövetsègesei ( Janza most bukott )
A V4 pedig egy gyökeresen más európai politikát akar.
Orbán szerintem soha nem törhet vezető politikai szerepre Európában , mert az utóbbi időben erkölcsileg hatalmasat bukott...
Azzal, hogy ellenfelènek nevezte az ukrán elnököt, teljesen leírta magát . Ennèl nagyobb hibát külpolitikailag nem lehet elkövetni most...

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.25. 17:42:23

@ez a nevem senki:

H ailyen ütemben és eredménnyel nyerik a választásokat a Viktor által favorizálz barátok, akkor előbb-utbb sokan rájönnek, hoyg rossz ómen az ő barátsága.
Mert ugyé nem a francia Mariska az egyetlen akinek nem jött be, és nem is a szlovén Janša akinek koppant a szeme. Előtte volta k a sorban Ficó, Tarmp. lehet, hog a Viktor lova már régen döglött, csak nem bír róla leszállni? Orbán barátsága rossz ómen volt.

Ekrü 2022.04.25. 17:54:27

Franciaországnak újra Macronka,nekünk pedig OV és a Fidesz 2/3-al. Jól van ez így. Négy év múlva kiegyeznék egy hasonló eredményben. XDD

chrisred 2022.04.25. 18:57:09

@ez a nevem senki: Egységesíti az uniót, ahogy 2006-2010 között Fletó egységesítette a magyar választókat. Maga ellen.

chrisred 2022.04.25. 18:59:52

@MEDVE1978: Lényegében mindkét választáson a második forduló Le Pennel szembeni protestszavazás volt. A franciák is utálják a politikusaikat, de egy dologban biztosak, hogy kiket/miket nem akarnak kormányon látni.

Jozef Pockna 2022.04.25. 19:37:34

Politikusbak lenni nem faszom istenseg mint ahogy azt hanyan gondoljak. Az egy munka. Amit el kell vegezni. Ha szarul csinalod takarodj ha kart akaztal bunhodj meg erte. Ennyi. Nem azert kene vkire szavazni mert szep az oltonye hanem azert mert elvegezte a feladatat a feladat egy orszag jolete. Aligha latja vki ezt a fasza joletet se a rendszervaltas elott se utana... bocsanat penztaros lorinc es tarsai rod stewart tarsasagaban szucs lacika hajojarol biztos latjak mert az orban vejko kozpenzes lampaja faszaul megvilagitja es meg ha bajnai megveszi a caroshazat akkor aztan meg arnyek sem lesz ferenc jovoltabol

apro_marosan_petergabor 2022.04.25. 20:32:53

Kicsit tegyük helyére a dolgokat.
Kb. 58% / 42%-re nyert most Macron. Le Pen erősen feljött az 5 évvel ezelőttről, amikor 66 /34 volt ez az arány. Le Pen 23%-al növelte, Macron 13%-al csökkentette szavazatainak számát... Az összes baloldali összeállt a vér antiszemita kommunistáktól a liberókig, kígyót-békát kiabálak Le Penre, Le Pen világosan kinyilvánította, megregulázza az iszlámot, a bevándorlást. Ott, ahol több, mint 6 millió bevándorló van... Az OLAF nekiment Le Pennek, korrupciós váddal, fél Európa Le Pen ellehetetlenítésén dolgozott, s ilyen ellenszélben tudta ezt a fejlődést felmutatni!
Tehát Macron nem zseni,csak éppen ő ül most a globalistáknak fenntartott székben(azok minden támogatásával) - s nem véletlenül szaladt ide OV-hez választás előtt, mutatva, hogy ő a konzervatívok felé is szeretne barátságos arcot mutatni - ez helyénvaló és ügyes. És ő sem akarja leállítatni a gáz és olaj szállítást a nagyszájú NY-ból rángatott Zelenskij utasítására... Franciaország atomhatalom (nem Macron tette azzá) - s tartja a háromméter távolságot U-val szemben, de a tiszteletet is megadja az oroszoknak. Ha esze van megérti az idők szavát, s a 42%-nyi választó akaratát is, akik több FR-t, s kevesebb Brüsszelt, iszlámot és bevándorlót akarnak. Tudja, hogy FR és az EU is atomenergia nélkül halott, s az USA tyúklánc sem hiányzik neki, így meg fogák érteni egymást OV-vel - továbbra is - aki valóban zseniális, van koncepciója is, de csak egy 10 milliós, megkurtított ország miniszterelnöke, atomfegyerek nélkül...

Jozef Pockna 2022.04.25. 20:44:15

Amugy marha erdekes bki hozzaszol bmilyen temaban azt a kepet festi hogy az unio voltakeppen senkinek nem jo. Akkor minek van? Viktornak nem jo mert nem engedik lopni es meg ugatni is akar. Ahogy mondjatok a franciaknak se jo de a nemeteknek se... akkor megis a britek csinaltak jol meg ha egy nagy cirkuszi parade is volt az egesz... nezzetek a kepet olyan emberek szemevel akik nem vagynak bugattira nem vagynak luxushajokra kastelyokra elszerekre hirnevre. Jobb volna ugy az unio? Jobb hat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.25. 21:15:57

@apro_marosan_petergabor: "így meg fogák érteni egymást OV-vel - továbbra is - aki valóban zseniális, van koncepciója is,"

Ja, zseniális a lopásban ami egyben a koncepciója is.

Bogyó 2 2022.04.25. 21:17:15

@Ekrü: "Franciaországnak újra Macronka,nekünk pedig OV és a Fidesz 2/3-al. Jól van ez így. Négy év múlva kiegyeznék egy hasonló eredményben"
Itt biztosan ez lesz. Ott nem biztos. Az még demokrácia.

Bogyó 2 2022.04.25. 21:24:14

"kígyót-békát kiabálak Le Penre"
Macronnal viszont biztosan úriember módjára bántak. Azok a szélsőjobbosok pont erről híresek.

"fél Európa Le Pen ellehetetlenítésén dolgozott"
Akkor ezek szerint Európa egyik fele kifejezetten tett is ellene, ha leszámítjuk a közömböseket meg a csendes szimpatizánsokat egyértelműen kisebbségben vannak a hívek, tehát a többség érdeke szerint alakultak a dolgok.

"És ő sem akarja leállítatni a gáz és olaj szállítást a nagyszájú NY-ból rángatott Zelenskij utasítására... "
Illetve nem akarta leállítani Putyin utasítására. Így a pontos. Hiszen Zelenszkijnek nyilván semmiféle eszköze nincs arra, hogy akármelyik nyugati politikust utasítsa. Putyinnak meg tudjuk, hogy van. De egyelőre nem jött be.

Bogyó 2 2022.04.25. 21:37:39

@apro_marosan_petergabor: Orbán tényleg zseniális. Kár, hogy egyedül a hatalom megtartásában az. Bár persze abban Putyin is az, meg a kínaiak, meg a Kimek Észak-Koreában.Zsenik. Az ország gazdasága, kulturális állapota 12 év kétharmad után is ugyanott van az Eu-s rangsorban. Románia sokkal többet fejlődött 2010 óta, pedig ott nem a csodálatos Orbán kormányoz. Most meg....ahogy írták az egyik blogban, Az EU és a NATO már belső ellenségként tekint ránk, eljátszottuk a bizalmat a cigánykodással. Az oroszok, azok az érzékeny oroszok meg besoroltak a barátságtalanok közé. Persze, lehet álmodozni, hogyha lerohanják Európát, majd bennünket kikerülnek vagy mi velük együtt majd hódítunk és miénk lesz Erdély meg a Felvidék, persze....Látjuk mennyire hatékonyak a mi barátaink. Amennyire szoktak a mi prolis elképzeléseinkben. Pont a kis nemzetek iránti érzékenységükről híresek, csak a finnek, az észtek, a lettek, a litvánok, a lengyelek, a románok és most az ukránok nem így látják. Egyedül a mi lánglelkű zseni vezetőnk tudja, hogy majd virággal érkeznek hozzánk és megkoszorúzzák az '56-os emlékművet, meg Petőfi szobrát. Ugye, így képzelitek?

LebensraumamOsten 2022.04.25. 21:58:47

@ez a nevem senki: Felcsúti cigó már leíratta magát a világpolitikában. Neve nincs, súlya nincs, hatalma nincs. Hitelessége a nullával egyenlő.

Ekrü 2022.04.25. 22:29:05

@Bogyó 2:
"Az még demokrácia. "- Ezzel vigasztaljátok magatokat? :))))))
Ami a francia elnökválasztás kapcsán meglepő ,az az,hogy Macronka csak ennyivel tudott nyerni. Az első forduló után neki volt kb 28%-a. Le Pennek 23. A harmadiknak szocinak 21. Ebből kiindulva legalább megint 2/3-ot kellett volna rávernie Le Penre.

Kyria 2022.04.25. 22:40:50

Macron nem nyert annyival, hogy ekkora dicshimnuszt kapjon, sőt, éppenséggel most ott is lehetett a választásban egy olyan tényező, hogy már ismerik, tudják mire számíthatnak és ez Neki kedvezett. Amihez képest meglepően feljött Le Pen, ráadásul úgy, hogy a részvételi arány elég harmatos volt + a "bevándorlók" aligha Rá szavaztak.

Lehetnék én is 2022.04.25. 23:28:00

@Boldeone2: Putyin által támogatott, pènzelt populista szèlsőjobb
ez mi a lószar? Kommunista diktártor, vagy populista pénzeszsák?
Azzal a nem számottevő,olasztól gyengébb orosz GDP-vel akarja megzakkantani a fejlett nyugatot? Igaz az olaszok sokkal kevesebben vannak, bennna a tejjele-mézzel EU-ban és 15 éve egy centet sem fejlődtek. Miközben Putyin agyonfejleszti a hadseregét és építtet néhány fülüsleges gázvezetéket is?
Csinálj már rendet, jóbarát az érveid, pontosabban a vádjaid között! Lehet Putyin amúgy nem is nyeretlen kétéves?

chrisred 2022.04.26. 05:49:18

@apro_marosan_petergabor: . "Franciaország atomhatalom (nem Macron tette azzá) -"

Nem, azok tették azzá, akik harcoltak az olyan ideológiák ellen, amit Le Pen képvisel.

chrisred 2022.04.26. 05:55:00

@Lehetnék én is: "ez mi a lószar? Kommunista diktártor, vagy populista pénzeszsák?"

Hol itt az ellentét?

"Azzal a nem számottevő,olasztól gyengébb orosz GDP-vel akarja megzakkantani a fejlett nyugatot? "

Volt régen a vicc, amiben Horthy nézegeti az unokájával a világtérképet, és úgy fejeződik be, hogy "Nagyapa, Hitler bácsinak nincs térképe?"

Ekrü 2022.04.26. 07:17:13

@chrisred:
"Nem, azok tették azzá, akik harcoltak az olyan ideológiák ellen, amit Le Pen képvisel. "- Ehhez képest Macronnak sikerült elérni ,hogy a 34%-os Le Pen 42%-ra erősödjön az elmúlt 5 év alatt. Csak nem náculnak a franciák?

chrisred 2022.04.26. 08:14:56

@Ekrü: Le Pen szavazatai az elnökválasztás első fordulójában:

2017: 7,678,491
2022: 8,133,828

500 ezernél kisebb növekedés majdnem 50 millió választásra jogosult esetén nem túl szignifikáns. Főleg ahhoz képest, hogy nálunk a covidióták bejuttatták a mihasznákat a parlamentbe.

konrada 2022.04.26. 09:16:31

"a francia birodalomépítő hagyományokat követve, továbbá a saját, hosszú távú érdeke alapján kereste és megtalálta azt a zseniális politikust, Emmanuel Macron személyében, aki képes a franciákat, de talán sok más európait is kimozdítani a nacionalista alapállásból."

Ez jó mondat.
Igaz cinikus, és gúnyos, de kifejezi a lényeget: Macron egy olyan Európa politikusa, melyben egy adott hatalom vezetőjeként mindig másokat akar kimozdítani a nacionalista alapállásból, hogy országát előrébb vigye.
Szvsz. jól teszi, csak más állam polgáraként illik figyelni arra, hogy Macront leginkább a saját országa érdekét nézi, ezért a feladás a többiektől leginkább most a franciáknak hasznos.

HaD 2022.04.26. 09:28:43

@chrisred: szofisztikus vitába bocsájtkozol...akik azzal érvelnek kishazánkban évek óta(föleg mióta kitalálták a gyurcsányos trükköt)hogy a szar kevésbe szar ha a másikéhoz hasonlíjuk azokkal nem érdemes. Ezek erre vannak kitalálva vagy "csak" maguktól primitivek:)...az hogy a nyugati demokrácia hibáit ekézik azzal próbálják ralativizálni egy elve autokratikus rendszer mocskait. Majd mikor a kisonokát elviszi az ávó vagy a cseka mert nem volt kikapocsolva a rádiója akkor és ott amikor ök úgy gondolták és lehúz harminc évet valami cuki kis munkatáborban(monjuk kettöt nem ér meg:)) vagy mikor a kisonokát megeröszakolja valami ner-es kisherceg és elmegy az igazát keresni rávernek a talpára harmincat akkor mejd biztos jólesöen böfizik a primkó vitapartnered a vasárnapi jó zsíros farhátleves után...hogy na elértük a szép új világot:):)...szóval kár az idödért öregem...töltsd inkább a családoddal ugyanezt el,ezeket nem fogod megváltoztatni,de a gyerekedet, unokádat még meglehet:)

HaD 2022.04.26. 09:48:11

@konrada: ebben mi a meglepö??? talán az hogy kishazánkban az un hatalmi "elit" hosszú évszázadok óta valamilyen idegen nemzet hatalmi/gazdasági érdekeinek veti alá a magyarság érdekeit pusztán csak azért hogy bezsebelje az adott külsö hatalom judáspénzét...nem kivétel ezalól ez az orbánc sem a rendszerváltó haverjaival egyetemben..azantaljózsit mint rákos beteget meg pont ennek a bandának találták ki:):)....amúyg meg igaz is....mi a túrónak a farnciáknak az eju???? Magam sem értem mi hasznuk van belöle( a németeket legalább meg lehet érteni)....a nyugati un nagyhatalmaknak alapvetöen a volt gyarmataikkal kellene boltolniuk mint ezzel a német tengellyel. Egy spanyol francia brit(ök ezt fel is ismerték már:)) olasz böven jobban járna egy afrikai Dél-amerikai vagy Távol-keleti közvetlen gazdasági együtmüködéssel amit átengedtek az amcsiknak újabban a kínaiaknak. Közép-Európa pedig maradhatna a német vagy orosz játszótérnek(most épp német de ha gyúrtok rajta még kis barát akkor a ruszki vonal reloaded:):)).....persze csak a népnemzeti orbán szabadságharcos vezessen a lenini úton és az örök világosságot hozza el :):)

HaD 2022.04.26. 09:56:54

orbánékat semmi nem érdekli ma jobban mint az hogy a megszerzett zsákmányt megtarthassák,ehhez a legjobb lett volna a ruszki befolyás növekedése(ami még nincs lefutva korántsem)hisz abban a szisztémában mindekinek kuss akinek nem tetszik valami....ehhez nekik a legjobb egy "ilyen" ellenzék(nek nevezett valami) gyurcsánnyal az élen. Elbohóckodnak pár éven át még egy áldemokráciát aztán szép lassan visszahjöhet a dörögi féle berendezkedés....már ha összejön nekik;)...addigra már a közösségi médiát is megpróbálják majd bedarálni(lásd musk ma vette meg a twittert:):)a megbízóinak)....ez kicsit még bsza a csörüket...aztán jöhet egyfajta "1984"...na az lesz a szép új világ...

konrada 2022.04.26. 10:07:20

@HaD: n
Nincs ebben semmi meglepő.
Pont ezért is volt találó a mondat.

"...mi a túrónak a farnciáknak az eju???? Magam sem értem mi hasznuk van belöle"
Na egy kis segítségként: Auchan, Suez, Ticket Restaurant, stb... és mindez még csak Magyarország. (Na jó, utóbbi 2 miatt orrolnak is zorbánra rendesen, nem is fog Becsület-rendet kapni, mint az a volt miniszterelnök, aki sokkal komolyabban vette a francia érdekek képviseletét!;)
...s mindez csak Magyarország. Ennél sokkal nagyobb mértékben vannak ott Romániában, Szlovákiában, de a spanyoloknál is, és máshol is.
...szóval hidd el, van hasznuk rendesen!;))

(De abban igazad van, hogy a németek nyomulósabbak, és a macroni politika pont abban jó a francia birodalomépítésnek, hogy próbálnak felnőni melléjük az angolok EU-s piacvesztésébe belelépve.)

HaD 2022.04.26. 10:42:30

@konrada: A sueznek nézz utána cimbora mielött példálózol(éppen Dél Amerika az irány hogy segítsek) az meg külön egy mise hogy mi és föleg ki szorítósdizta ki öket(van az az orosz barátság:)..még ha gáz is:):)) az Auchan magyarországi szerepe mondjuk vicc a német osztrák láncokhoz képest...a Ticket meg nem tejelt a pádrénak a ner-es kézcsók is elmaradat...szóval a jelenséget ne már a felszínen kapargassuk barátom...szövegértés!!!

A franicák meg sehova sem akarnak fölnöni...van nekik elég önbizalmuk hidd el...és van is mire;)

HaD 2022.04.26. 10:47:50

@konrada: arról meg hogy az un rendszerváltók közül kik és hogyan vették "komolyabban" a francia érdekeket és a többiekét arról talán bövebben is értekezhetünk....azt hogy monnyuk az mszp-nek nevezett rendszerváltók vagy a fidesznek nevezett rendszervátók érdemelnének e erösebb kötelet az mellékes...nehogy már az legyen az ÈRV hogy az egyik is szarérhugyér árulta el a magyar érdekeket akkor a másiknál meg mi a baj?!?!..tudom ez a mantra valahogy beleégett a "magyar" agitprop technikába....de kicsit alpári ;)

Boldeone2 2022.04.26. 11:09:04

@Lehetnék én is: Putyin által támogatott, pènzelt populista szèlsőjobb
ez mi a lószar? Kommunista diktártor, vagy populista pénzeszsák?"

Putyin cèlja a nyugati szövetsèg meggyengítèse, az egèsz putyini politika alapvető hittèzise, hogy harcolni kell a "bűnös" nyugat ellen , Oroszország minden súlyos problèmájáèrt a nyugatot hibáztaja
Ennek a politikának rèsze a nyugati államokat belülről bomlasztó szèlsősèges politikai erők támogatása pènzügyileg is. Pl Le Pen már többször kapott orosz tulajdonú , gyanús hátterű ès cèlú bankból " hitelt "
Csehországi orosz kèmbankból majd a ciprusi , de VTB- hátterű banktól is.( Legutóbb az MKB is meghitelezte ..!)
A Brexit- ellenes kampányt , Farang felforgató tevèkenysège az orosz hátterű " Arron " Bankon keresztül volt finanszírozva
www.bbc.com/news/world-europe-39478066
A többi populista "nèpvezèrrel ", mint Salvinivel , is kiváló volt Putyin kapcsolata...

A világ szociális mèdiat pedig èvekig uralták viszonylag költsèghatèkony orosz propaganda csatornák: RT News ès társai. A nyugati világösszesküvès- elmèletek gyártása, a covid - diktatúra kitalálása, a hamis sajtószabadsag- problèmák , mint az orosz állami propagandagèpzethez köthetők, cèljuk az EU- bomlasztása , meggyengítèse (volt)

Ehhez a destruktív orosz politikához adták a nevüket egyes európai - bomlasztó - politikusok is
Ne feledjük , èvek óta tudjuk : Oroszország egyre diktatórikusabb rezsim
Politkovszkaja, Nemcov megöletèse után vagyunk , politikai bebörtönzöttek vannak jelentős számban , politikai pártok ès civil szervezetek betiltva , az orosz kèmtevèkenysèg felfutott - ócska komcsi módszerekkel mèrgeznek ...

Ezen tènyek ismeretèben is voltak európai politikusok, akit Putyint támogatták! ( Talán vannak is...)

konrada 2022.04.26. 11:12:07

@HaD: Jól van már! Az ugye olyan haladós, ha nem nézünk hátra, mert még olyant látnánk, ami nem tetszik!;))

...s te akarsz meggyőzni érvelési hibáról, mikor arra kérdésedre adott válasznál - "mi hasznuk van belöle" - neki állsz relativizálni.;) Ez azért vicces.

...s bár azt hiszed, hogy a francia gazdaság pariban van a némettel (igaz, a relativizálásodban mást írsz;), azért van hová felnőniük. ...de ezt inkább guglizd ki magadnak, ha nekem nem hiszed el.

(S kérlek ne kérj számon egy alig pár mondatos válasznál egy komplett gazdasági kisokost sok ezer leütéssel, mert ez a fórumozás nem az a műfaj. A válaszban a lényeg ott volt: a Suez, és a TR is igen komoly piaci részesedésben ott volt a "nem értem"-re válaszoltban, de az ok is, hogy most már miért nem jelentősek. Ezek kifejtését most inkább hagynám.
...bár elgondolkodtatónak - azon kívül, hogy melyik maffiát ki fizeti - : mitől volt jó ötlet kiprivatizálni egy egyébként nonprofit monopol-szolgáltatást 8%-os haszonkulcsra, illetve miért volt buli évente 10 millárdokat kiszivattyúzni külföldre egy olyan szolgáltatással, melynek az alapja egy állami szabályozás, és az értékesítése a cégek belső feladata? Biztos, hogy megérte ez így az országnak?

Billy Hill 2022.04.26. 11:49:01

"Franciaországban van a "nemzetállami" mellett egy "Európa-párti" tőkeerős polgárság is" - tényleg, nálunk miért nincs?

Billy Hill 2022.04.26. 11:49:48

@Billy Hill: Mármint polgárság. Mert igény az lett vóna rá.

Ekrü 2022.04.26. 13:13:43

@chrisred:
"500 ezernél kisebb növekedés majdnem 50 millió választásra jogosult esetén nem túl szignifikáns."- Szóval azt mondod nem Le Pen nyert +10 %-ot? Akkor viszont Macron bukott annyit....:)))) Ezek szerint már a franciák nem látnak akkorra veszélyt Le Pen pártjában,hogy elmennének miatta egy Macronra rászavazni....

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.04.26. 13:24:12

Aztán amikor legközelebb jön Macron Budapestre, vagy ő hívja meg O.V-t Párizsba, a posztoló nagy kussban lesz.

A francia elnök virtigli pragmatista politikus. Orbánnal is szót ért bizonyos fontos ügyekben, mint a migránskérdés, miközben az ellenzékieket múltkor a francia nagykövetség épületében egy oldalsó bejárat előszobájába ültetve fogadta néhány perc erejéig.

11110000 2022.04.26. 14:37:16

@MEDVE1978:
Le Penre ugyanazok az agyatlan, ostoba bunkók szavaznak, akik nálunk Orbánra.
Csak nálunk sokkal nagyobb az agyatlan, ostoba bunkók aránya.

chrisred 2022.04.26. 15:15:44

@Ekrü: Nagyjából igen. Egy rendkívül népszerűtlen (gyakorlatilag megbukott) politikus, akinek az az egyetlen szerencséje, hogy az egyetlen riválisa egy olyan politikai irányzatot képvisel, ami a választók többségének elfogadhatatlan.

apro_marosan_petergabor 2022.04.26. 16:00:15

@chrisred: De Gaulle anno elképzelései nem álltak messze Le Pen mai elképzeléseitől - tessék csak utána nézni:
»Ne kételkedjen, a feketék és a fehérek közti ellentét rejlik a gyilkosság mögött« – mondta Peyrefitte-nek, amint november 27-én hazaérkezett Washingtonból. A helyzetet rögtön összehasonlította egy másik rasszok közti drámával, az algériai háborúval. Ez utóbbi szerinte megmutatta a békés együttélés lehetetlenségét: »Nálunk is ilyen helyzet alakult volna ki, ha nem adtuk volna meg a függetlenséget Algériának: két rassz, ami nem képes megérteni egymást és attól fél, hogy a másik elnyomja«. Meglepő a hivatkozás Algériára: ez bizonyítja, hogy számára a kérdés meghaladta az Egyesült Államokat, bolygószintű volt. Az amerikai probléma pedig azért markánsabb, mert az amerikai társadalom jól elkülöníthető közösségekből épül fel, ahogyan fogalmaz: épp úgy, »mint Harlekin jelmeze«.
>> Peyrefitte-nek azt is kijelentette: »az integrációpártiaknak kolibriagyuk van«. Ezen állítását egy érzékletes képpel illusztrálta: »Próbáljon meg olajat és ecetet összerázni egy palackban, és tegye az asztalra: látni fogja, hogy ismét szétválnak«
>> Peyrefitte-nek tett az amerikai fekete közösségről: »Ha egy közösséget nem fogadnak el, az azért van, mert nincsenek jó eredményei, különben gond nélkül elfogadnák. Ha a vele szemben munkáló rasszizmusról panaszkodik, az azért van, mert zűrzavart kelt.« Elég durva, nem?”
»Nézze meg az arabokat a turbánjaikkal: ők sosem lesznek franciák«, ami még keményebben folytatódik: »El tud képzelni egy fekete elnököt az Élysée-palotában? Végső soron mégiscsak egy fehér bőrű, keresztény vallású, görög és római kultúrával rendelkező nép vagyunk.« (...)
(C d G) ő tette FR-t atomhatalommá...
Ez nem azt jelenti, hogy nem tudta elképzelni egyedek integrációját a társadaloma. De egy szint felett a nagyságrendek megváltoztatják a dolgokat.
Az idő úgy tűnik őt igazolja.

munkásőrkék felnőttpelenka 2022.04.26. 17:07:07

@Billy Hill: mert van több mint 100 év lemaradásunk demokráciában.

Ekrü 2022.04.26. 17:09:14

@chrisred:
"Egy rendkívül népszerűtlen (gyakorlatilag megbukott) politikus, akinek az az egyetlen szerencséje, hogy az egyetlen riválisa egy olyan politikai irányzatot képvisel, ami a választók többségének elfogadhatatlan. "- Egy darabig. Az idő Le Pennek dolgozik, főleg ha folytatja a középre húzás politikáját. ( A nagyapját és annak szűkebb körét már sikeresen félreállította.)Ha a francia baloldallal nem történik csoda pár év múlva a franciáknak utálatosabb lesz Macron és pártja mint a Le Penre szavazás.
A pártok változnak,nézd csak meg a Jobbikot. Pár év alatt sikerült nekik náci pártból a baloldal egyik meghatározó pátjává válni....Még az sem volt baj az ellenzéki (baloldali) szavazóknak,ha néha megszaladt felfele a kezük....

chrisred 2022.04.26. 19:55:59

@Ekrü: A Jobbik rendszerkritikus pártként eleve heterogén szimpatizáni körrel rendelkezett, a szélsőséges csoportok mellett begyűjtötte a volt polgári körös vidéki fiatalokat. És amikor megtörtént a nagy szakadás, és a nácikból a mihasznák lettek, a Jobbikban lényegében a Fidesz 2000-es évekbeli szavazótábora matradt, akik nyilván az illiberális Fifesztől balra helyezkednek el, mint úgy általában a polgári pártok.

chrisred 2022.04.26. 20:08:57

@Ekrü: Amúgy a témára visszatérve, a családi háttere és a gtársadalmi beágyazottsága, helyzete alapján inkább az ottani Gyurcsány lehet, amíg elindul a választásokon, biztosítja, hogy a mérsékelt pártok vezéralakja be tudja gyűjteni a Le Pen ellenes protestszavazatokat.

HaD 2022.04.26. 20:52:35

@konrada: szövegértés:)... franciák nem akarnak felnöni sehova...nem azt mondtam hogy nincs hova hanem azt hogy nem akarnak mert eléggé jó az önérzetük...higy finoman fejezzem ki magam:)
a mi ahsznuk van belöle ügy pedig nem ralativizálás hanem annak az álláspontnak a védelme mely szerint normális nemzet normális vezetése a saját népük hasznát és boldogulását keresi és nem más hatalmakat szolgál ki...mint pl kishazánk "elitje" ...ez nem relativizáló értelmezés...nem vagy tisztában a szó jelentésével...elmagyarázom: ha monnyuk valaki(nem én :)) azt mondja hogy orbán lop de gyurcsány is lop ezért nem bün a lopás akkor az relativizál....éb viszont ellenpontot használtam....Macron a saját nemzete érdekeit képviseli orbán /gyurcsány stb viszont nem....biztosan a franciákét is de leginkább a németekét...nem tudom mi ezen annyira bonyi..de ha az hát az...pont nem érdekel pajti

Sir Gombóc 2022.04.26. 21:41:32

@Ekrü: az első fordulóban Le Pen nyakában ott loholt Melenchon, alig 2% hátránnyal. Nem egyértelmű hogy kinek dolgozik az idő.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.27. 21:25:12

@Billy Hill:

Miért ne lenne. Csak nálunk rövid ö-vel írják.
süti beállítások módosítása