MaGYAUR

MaGYAUR

Greta Thunberg igazsága

2022. augusztus 26. - Magyaur
A fa-gyilkos, az állatokra hobbiból vadászó, a háborút hősi férfias erőpróbának tartó, ugyanakkor a környezetvédelem mögött valami „globalista liberális-zöld” összeesküvést sejtető nacionalista/vallásos populizmus szerepükbe-vénült, korlátolt politikusai nem merik bevallani – méghozzá a globális klímaválság kellős közepén sem – hogy szégyenszemre nem nekik, hanem az enyhe Asperger-szindrómás svéd kislánynak, Greta-nak volt igaza, aki ezt mondta a 2019-es davosi Világgazdasági Fórumon: "…nekem nem kell a maguk reménye. Nem akarom, hogy reménykedjenek. Azt akarom, hogy pánikoljanak! Azt akarom, hogy úgy érezzenek, ahogy én érzem magam mindennap. Ezután pedig azt akarom, hogy cselekedjenek… Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha égne a házuk. Merthogy ég is.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8417917047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.08.26. 17:38:20

Jajj, mindjárt jönnek a birkák mit fogsz te kapni.

Billy Hill 2022.08.27. 00:26:55

Miben volt/ van igaza?

BOAR 2022.08.27. 11:45:06

"Fa gyilkos"..."állatokra hobbiból vadászó"...
Gratulálok. Orbán gazdádtól frankón eltanultad a módszereket. Mennyit kapsz azért, hogy eljátszod a hős ellenzékit?

György Csaba Nagy 2022.08.27. 11:54:35

Két problémahalmaz vár megoldásra: egyrészt a globális klímaváltozás sokféle kára, másrészt az, hogy az emberiség legalább harmada állati színvonalon él. Melyik a fontosabb, sürgetőbb? Ki mondja azt az indiainak, Ázsia egyéb közel- és középkeleti lakóinak, az afrikánusok többségének: te alacsonyabb rendű fajtárs vagy, neked nem jár elegendő élelem és egészséges ivóvíz, jó egészségvédelem, pláne számítógép, internet és autó? Mert ha igen, ehhez mind többletenergia kell, ami súlyosbítja a klímaválságot. És ha mondja, mert a zöldek sumákban mondják, ki állíthatja meg az idő kerekét? Ahogy Kína látványos életmódfejlődést mutatott fel, a többieknél is megállíthatatlan a feltörekvés.
A két problémakört együtt kellene megoldani, amihez harmónikus együttműködés kell, nem anarchikus módszerek, bekiabálás, részszempontok túlhangsúlyozása. Tessék a szellemi energiákat műszaki megoldások kiagyalására összpontosítani. Fúziós energiatermelés, károsanyag-kibocsátás ezernyi csökkentési lehetőségének kimunkálása (pl. olaj- és gázfáklyák égetésének tárolással kiváltása), széndioxidbontás, tengervíz gazdaságos sótalanítása, és sok egyéb égető és hasznos megoldás, amiket a zöld mozgalmak és egyéb tudós fejek feladatként kezelhetnének. Ezek megoldása egyként segítené a két lecke egyidejű megoldását.
Az különösen nem tetszik, hogy Grétuska mozgalma nemzedéki ellentétet szít, miközben aktivistái, és az egész ifjú nemzedék jó lelkiismerettel élvezi annak az életmódnak minden előnyét, amit őseik teremtettek. Na, ez az anarchista szemlélet. Becsületes megítélést és főleg együttműködési készséget javaslok. E nélkül nem lesz életképes megoldás.

gigabursch 2022.08.27. 13:18:48

Dögöljön meg a szomszéd legkedvesebb lova, hogyha értem ezt az egész cikket...
Miről akartál írni?

Mindenkinek Igaza van 2022.08.28. 09:08:29

@György Csaba Nagy:
Ha mukodne, amit javasolsz, mar elne es dolgozna. Probalkozasok vannak, tudod jol, a sikere attol fugg, h az erintettek (mindenki) mennyire alkalmasak erre. Azt is latod, h van, akit csak a sajat jolete, eletszinvonala erdekel meg olyan aron is, h a sajat udodai jovojet eli fel.
Tehat akarmilyen esendo is, ahogy Gretaek a maguk modjan keverik az alloviz iszapjat, tobbet tettek a fenntarthato jovodert a szerinted anarchista, masok szerint populista, akarki szerint akarmilyen modjukon, mint szuleteseig barmilyen hatalommal rendelkezo donteshozok osszessege.
Valahogy meg kell szolitani a tomegeket, akik a megfelelo nyomast gyakarolhatjak a valosagtol elszakadt, tejben-vajban donteshozokra, h hulyegyerek ebreszto van es mar minden szundit kilottel!
A galambbal galambnyelven, a farkassal farkasnyelven lehet beszelni. Amig nincs meg az ossznepi jol becelzott irany a mogotte levo akarattal, a tet nagysagaval megegyezo merteku kommunikacio minden formajara szukseg van, akarki, akarmilyem modon tud belekotni.
Vagy elengedjuk az egeszet, pusztuljunk a f@szba, mert mindenkinek csak a sajat szaja ize szerint felel meg es ugy se lesz kozos nevezo. Az evolucio majd eltakaritja utanunk a szemetet. :-D

György Csaba Nagy 2022.08.28. 12:22:11

@Mindenkinek Igaza van: Zavarban lennél, ha arra kellene választ találnod, mit is tett Gréta mozgalma. Fellármázta a közvéleményt, lehordta a potenciális döntéshozókat, összeveszejtett 2-3 generációt, és pont. Ötletekkel csínján, megoldásokkal semennyit nem hoztak, noha ez érne vmit. Nem látnak ki a fejlett világból, holott a problémák leginkább a fejletleneket sújtják. Fajunk fő ereje, hogy társadalomba szerveződött, együttműködik. Ennek működőképes formája az, hogy az ifjú nemzedék ötletel és javasol, a felnőtt pedig mérlegel és megvalósít. Minden ami ezen együttműködés ellen hat, káros, mert csökkenti a tett hatékonyságát. Az idézett davosi hozzászólás jól mutatja, Gréta ezt nem fogta fel. Leszólja, ezzel elidegeníti azokat, akik helyzetüknél fogva tehetnek a problémák enyhítéséért, mindezt együttműködés helyett. Politikusaitól minden nép azt várja, tegyenek maguk és utódaik jobblétéért, és a bolygó lakhatóságáért, egyidejűleg, összehangolva a 2 szempontot, nem egymás kárára.
Ismét hebegem: műszaki megoldások kellenek mindkét problémakör megoldásához. Ehhez ötletek, kutatások, kísérletek szükségesek, amihez akarat és forrás kell. Erre van előre. Bizonyára sokan dolgoznak részproblémákon, de a szellemi és anyagi képességek célra összpontosítása hervadt, inkább sodródunk a nagyobb bajok felé, mint hogy megoldanánk.

Mindenkinek Igaza van 2022.08.28. 17:02:38

@György Csaba Nagy
Tudatlansag (nem butasag!), tajekozatlansag, onzes, lustasag, erdek, butasag, profitehseg, geopolitika, lobbi, szavazobazis, reszveny stb.
Ilyen dolgok menten is szervezodik a tarsadalom.
Greta v. barki mas a tarsadalom resze.
Vette a faradtsagot es volt ver a pucajaban tevolegesen hatast gyakorolni a szervezodesre es terelni az egyutmukodes iranyat a maga modjan a mozgalmanak kepviseloinek minden esendosegevel egyutt.
Nem generaciokat ugrasztott ossze, hanem szemleletvaltast probal kieszkozolni, ami nelkul nincs esely.
Azt ugye nem bonyi belatni, h a jelenlegi problema, amit most kozosen kell megoldani, az eddig dominans szemleletek kovetkezmenye.
Ha mindenki eleg tudatos es felelossegteljes eletmodot folytatna eleg lenne tajekozottnak lenni es csak a sajat portankat soprogetni.
Ha a gyerekedet latod onfeledten szaladni kozel a forgalmas ut fele, akkor Te is rakiabalsz. Ha nem veszed ot eszre, h hova tart, de mas igen, akkor o kiabal ra es halas leszel. Ha senki nem szol, a vegzetebe szaladhat.

BOAR 2022.08.28. 18:23:31

@Mindenkinek Igaza van: Greta egy szerencsétlen, butuska kislány aki kihasználtak, úgy a saját szülei mint a zöld ökoterrorista szervezetek

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.28. 23:38:00

"a háborút hősi férfias erőpróbának tartó..."

Konkrétan kire emlékszel, aki ilyet mondott? Vagy csak megszaladt a fotosop?

Rubasov nertárs 2022.08.30. 09:54:42

Gretának van igazsága, azonban a teljes igazságot ő sem mondja ki: a civilizációnk ezen a szinten nem fenntartható. Az igazán nagy problémánk, hogy nincs tényleges zöldnek tekinthető energiaforrásunk, csak zöldített. A zöldített energiaforrásokat is le kell gyártani, ami óhatatlanul akár egész komoly környeztterheléssel jár (vízlépcső, napelem), másrészt ezeket folyamatosan karban kell tartani, ami megintcsak nem zöld. Jelenleg kilátásban sincs olyan energiatermelés, amiből többet tudunk kivenni, mint amit beletettünk. De a mai zöldített energiaforrásokkal nemcsak ez a baj: 1.: kicsi az energiasűrűség, 2.: nem tud konstans módon energiát termelni, ami pedig az iparnak kulcsfontosságú.
A helyzet az, és ezt nem mondja ki senki sem, hacsak nem vetkőzünk pucéra és mászunk vissza a fára a meghatározott célok nem elérhetőek. Akkor ott van még az, hogy előbbire mennyire lenne hajlandó a társadalom.

Végezzünk egy gondolatkísérletet: betiltják a zömében műanyagból készült fürdőruhákat, hisz ezeknek mind a gyártása, mind a használata súlyosan környezetszennyező, az eldobásukról nem is beszélve. Így aki strandolni szeretne, az kénytelen lenne meztelenül tenni mindezt. Szerinted mekkora társadalmi felháborodást kísérne egy ilyen döntés? Pedig ez alapvetően csak a neveltetésünk, kultúránk miatt lenne kényelmetlen, abszolút értelemben nem jelente életszínvonal, vagy életmódbeli csökkenést. És akkor a fast fashion-t még nem is említettem.

gigabursch 2022.08.30. 12:26:54

@Rubasov et.:
Ha kiállsz és teszel azért, hogy az emberiség apadjon vissza kb 1 mrd főre - és nem vagy elég gyors és hatékony - akkor tömeggyilkos vagy. Minimum.
Ha kellően gyors vagy, akkor az emberiség fénye és megváltója leszel.

Pedig a fő gond itt van.

Az emberiség az ingyen energiára ugyanúgy raszaporodik, mint a cigány a segélyre.
süti beállítások módosítása