MaGYAUR

MaGYAUR

Putyin és Ferenc József

2022. szeptember 22. - Magyaur

Az Osztrák-Magyar Monarchia és a putyini Oroszország közötti párhuzamosságok nem nyilvánvalók, de tanulságosak lehetnek. Ezért érdemes előbányászni néhány elfeledett történelmi tényt:

  • A XIX. század második felében a cári Oroszország volt a Balkánt és Kelet-Közép-Európát destabilizáló külföldi nagyhatalom. Egyfelől a mindenkori cár szent kötelességének tartotta a görög-keleti vallás egykori központjának, Konstantinápolynak (Isztambulnak) a felszabadítását az iszlám fennhatóság alól, másfelől a pánszláv testvériség eszméjéből kiindulva az orosz nagyhatalom feladatának tartotta a Balkánon a török uralomnak, Közép-Európában az Osztrák-Magyar Monarchiának alávetett szláv népek megsegítését és felszabadítását.
  • Akkor az Oszmán-Török állam volt Európa fejlődésképtelen, beteg embere és Oroszország volt a gazdaságilag gyorsan gyarapodó, olyan csúcsteljesítményre képes állama, amely képes volt 12 év alatt kiépíteni a 9000 kilométernél hosszabb transzszibériai vasútvonalat. De azóta fordult a kocka és a putyini agressziót már jóval megelőzően Oroszország volt Európa és a világ gazdaságilag „beteg embere” és Törökország - minden válságával együtt – a közel-keleti térségben a nagyhatalmi szerepre törekvő országa.
  • Ukrajna könnyű prédának ígérkezett, akárcsak Bosznia-Hercegovina az Osztrák-Magyar Monarchia számára.
  • Ferenc József a „keresztény lakosság védelmének” ürügyével 1878-ban elfoglalta (okkupálta) a muzulmánok által is lakott Bosznia-Hercegovinát, majd 1908-ban ezt követte a bekebelezés (annexió) kiváltva ezzel a boszniai szerbek ellenállását. Ez az annektálás elleni heves tiltakozás vezetett aztán a Monarchia trónörökösének, Ferenc Ferdinándnak a meggyilkolásához. Az orosz-ellenességtől vezérelve az Osztrák-Magyar Monarchia azzal gyanúsította meg, utólag már tudhatóan indokolatlanul Szerbiát, hogy ott tervelték ki a terrorcselekményt, aminek a folyománya a hadüzenet lett Szerbia ellen. Azonban mindenki meglepetésére a sokkal kisebb, gyengébbnek tűnő szerb királyság visszaverte a Monarchia haderejét, sőt mi több a szövetségeséhez fordult segítségért Oroszországhoz, majd annak szövetségeseihez: az antanthoz.
  • A kölcsönös hadüzenetek láncreakciója vezetett a központi hatalmak és az antant közti „Nagy Háborúhoz”. Ebben a szemben álló felek minden rendelkezésre álló erőforrást a háború szolgálatába állítottak. Ezt a központosított, állami elosztáson alapuló, joggal, szociális helyzettel és emberélettel mit sem törődő politikai struktúrát hívhatjuk Hadiállamnak.
  • A mai globális kereskedelem és kommunikáció világában már csak egy „klasszikusnak” tekinthető Hadiállam létezik, az elvileg önellátásra is alkalmas Oroszország. A Hadiállam vezérelvű, a hatalom monopóliumát gyakran az egyház ideológiai támogatásával gyakorló, hazafias érzelmektől túlfűtött militarista-bürokratikus berendezkedés (ami félő, hogy Orbánnak is nagyon az ínyére volna). A probléma vele az, hogy a cápához hasonlóan, csak előre tud úszni; nem képes visszafordulni, visszavonulni, mert az általa dicsőitett hadi erények közt nem szerepel a nőket lenéző vitéz férfihoz méltatlan kompromisszumkészség.
  • Az orosz-ukrán konfliktusnak tehát három kimenete létezhet: vagy világháború, vagy Oroszország karanténba zárása, a Szovjet-Oroszországot körülvevő „egészségügyi határzár” („cordon sanitaire”) mintájára, vagy Oroszországnak – a ferenc-józsefi Monarchiához hasonló – részekre való felbomlása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5817937362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camilló 2022.09.22. 17:59:40

A párhuzam az, hogy nincs párhuzam. Ilyen értelmezését a történteknek senkitől nem olvastam....A Balkán destabilizálása az angolokhoz köthető. A cári Oroszország minden volt, csak nem csúcsteljesítményre képes állam. Legvilágosabban az '. Világháborúban nyújtott gazdasági teljesítménye világít rá erre a tényre. Hogy jön ide Putyin érthetetlen. A mostani Oroszország a 90-es években volt a mélyponton. A hadsereg átszervezése a Grúz háború tanulságait levonva került megszervezésre. A szerbek függetlenségét az oroszok IS garantálták, nem kellett senkihez fordulni. Minden Európai harcoló, előbb utóbb hadigazdaságot volt kénytelen bevezetni, ki nagyobb, ki kisebb sikerrel. (Jó lenne ha a blog gazdája esetleg olvasni Clausewitzet, hogy megértse, mi is kell a győzelemhez) Az orosz államnak köze sincs a hadiállamhoz, de maga a megfogalmazás is helytelen. A világháború egyenlő az emberiség pusztulásával, nem opció senki számára. Egészségügyi zárlatnak nem tudják a nyugati hatalmak alávetni Oroszországot mert nem ártana nem elfelejteni, hogy a világ nagyobbik fele nem ért egyet a nyugati hatalmakkal. Lásd Sanghaji Együttműködés Szervezete, ahol 3.6 milliárd ember képviseltek az ott lévő vezetők. Nem álomvilágban kell élni, hanem figyelembe kell venni a realitásokat....

gigabursch 2022.09.23. 06:37:51

A végkövetkeztetés egy vágyvezérelt marhaság.

Ugyanakkor az alapfelvetés elgondolkodtató.

Sorállományú előfelvételis 2022.09.23. 07:22:10

@camilló: "A Balkán destabilizálása az angolokhoz köthető." És pedig miért?

Sorállományú előfelvételis 2022.09.23. 07:24:02

@camilló: "A hadsereg átszervezése a Grúz háború tanulságait levonva került megszervezésre. " - nem úgy néz ki hogy sikeres volt az az átszervezés. Különben a háborúkat már nem a tankok és a humanoid ágyútöltelékek száma dönti el.

Sorállományú előfelvételis 2022.09.23. 07:25:44

@camilló: "A párhuzam az, hogy nincs párhuzam. " - el sem olvastad ezekszerint.
Azzal kezdi hogy:
"Az Osztrák-Magyar Monarchia és a putyini Oroszország közötti párhuzamosságok nem nyilvánvalók, de tanulságosak lehetnek."

HaD 2022.09.23. 10:51:30

a ruszkik eccerüek mind a bot....kell nekik ukrajna és gondolták lenyúlják...a gabona(kukorica) a kikötök....milyen buli lesz/lenne ha monnyuk úgy 15-20 év múlva nem kell majd a gáz meg az olaj az energetikában...isten adja elsüllyed a tajgában a felmelegedés miatt jamal urengoj etc...a ruszki bibsik nem hülyék csak lusták és pofátlanok mint a fajtájuk. Az emút 10-15 év krva nagy gazdasági sikere meg annyika hogy elkezdetk egy halom eröforrást a hadiiparba ölni ami hozott némi konjukturát meg persze inflációt nem keveset...most megpróbálják a fegyvereiket elhasználni és behajtani valahol a 10-15 év munkáját. Kicsit elfelejetettek technológiát fejleszteni meg a népjólét sem az erösségük...majd most gondolták beszedik a zsákmányt....valahol az ukránok "találhatnának" már a raktáraikban egy pár "elfelejtett" atom rakétát...és megnézhetnék hogy a hangos ruszki banda meddig tud blöffölni:):)..persze a nyugatnak semmi köze nem lenne a megtalált atom cuccokhoz...biztos a hülye zsidók....vagy a hülye arabok...vagy észak korea...vagy csak valaki ruszki áruló feketén :):)...aztán hagy hulljon a szláv banda....

MEDVE1978 2022.09.23. 14:55:15

Borzalmasan történelmietlen baromság. A Monarchia egy soknemzetiségű állam volt, amiben 23% német, 20% magyar, 13% cseh, 4% szlovák stb. volt. -hu.wikipedia.org/wiki/Osztr%C3%A1k%E2%80%93Magyar_Monarchia#Etnikai_%C3%A9s_nyelvi_megoszl%C3%A1s

Jól látni, hogy a németek és a magyarok együtt sem voltak abszolút többségben. Oroszországban (hu.wikipedia.org/wiki/Oroszorsz%C3%A1g#Demogr%C3%A1fia) cserébe 77% az oroszok aránya és a második legnagyobb népcsoport a tatároké, akik 3,7%-ot tesznek ki.

Nemzetiségi alapon tehát az orosz állam nagyon erősen többségi, míg a monarchia széttagolt volt. Az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése a nemzeti önállósági törekvésekkel tehát borítékolható volt. Oroszországról jelenleg is csak részek szakadhatnak le, mint a Kaukázus (Csecsenföld, Dagesztán) vagy kínai nyomásra a távolkelet egy része. Az európai rész szinte biztos, hogy egyben fog maradni, bármilyen polgárháború, szétesés esetében.

A végeredménynek én három lehetséges kimenetet látok (most az atomháborút ne számítsuk):
1. Oroszország vereséget szenved és szétesik, kisebb-nagyobb területek válnak le róla. Ez egyszerre következik be Putyin bukásával és egy rendszerváltással, ami átmenetileg enyhüléssel, hosszú és középtávon újra egy agresszív hatalom kialakulásával fenyeget;
2. Békekötés nyugati nyomásra. Ehhez jelenleg ukrán vereségek vagy állóháború kell. Ebben az esetben Ukrajna elismerné az elfoglalt orosz területeket. Ez egyenértékű egy döntetlennel, hiszen az oroszok óriási veszteségeket szenvedtek és továbbra is embargó sújtja majd őket, azonban megnyílik az út a konszolidáció felé.
3. Kis intenzitású háború. A háborús felek "befagynak" továbbra is kis intenzitással megy a konfliktus, mint 2014-2022 között. Ez az oroszokat továbbra is karanténban tartja, Európát pedig nyersanyagválságban rövid távon. Előbb-utóbb Oroszország összeomlásához vezet.

arthurthedent 2022.09.23. 16:01:47

@HaD: "a ruszkik eccerüek mind a bot....kell nekik ukrajna és gondolták lenyúlják...a gabona(kukorica) a kikötök....milyen buli lesz/lenne ha monnyuk úgy 15-20 év múlva nem kell majd a gáz meg az olaj az energetikában..."

Pontosan. Aztán gyártottak hozzá egy csomó kifogást. Provokáltak, nácikok, meg a NATO is terjeszkedni akart, mert bántották az oroszokat, meg atomot is akartak, meg biológiai fegyvert is fejlesztettek, meg tulajdonképpen az amúgy is a mi területünk volt, meg igazából nincs is ukrán nyelv.

Nagyon átlátszó. Nem én vótam, senki sem látott, különben sem tudod bebizonyítani. Komoly ember nem veszi be.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.23. 17:24:09

@arthurthedent: "meg biológiai fegyvert is fejlesztettek"

Ez egy tőled szokatlan oldalvágás lenne az ordas nagy kamu alapján Irakban "megelőző" háborút indító USA és Anglia ellen?

camilló 2022.09.23. 17:43:15

@Sorállományú előfelvételis: Kezdhetnénk a 13. századdal, és felidézhetnénk, hogy a nyugat-európai lovagok hogyan hódították meg és fosztották ki Konstantinápolyt, és hogyan akadályozták meg évtizedekre a Bizánci Birodalom fejlődését, aminek következtében az később elbukott, megszűnt létezni, de koncentráljunk csak a britekre.

Tehát a szlávok balkáni függőségének teljes időszakában London minden lehetséges módon hozzájárult alárendelt helyzetükhöz azzal, hogy aláásta a nemzeti felszabadító mozgalmak lehetőségeit. Oroszország volt az, nem pedig Nagy-Britannia, amely a 19. században segített biztosítani Görögország függetlenségét, és amikor Londonnak úgy tetszett, közvetlenül szembeszállt Oroszországgal és szláv szövetségeseivel a Balkánon, mint a krími háború és az 1870-es évek második felének úgynevezett “keleti válsága” idején.

Lord Palmerston, a Foreign Office vezetője nyíltan elismerte, hogy London érdeke az volt, hogy Oroszország ellenségeinek és azoknak kedvezzen, akik a Balkán szláv népeinek felszabadítására törekedtek. Nagy-Britannia volt az, amely 1876-ban megtagadta az Oroszország és Európa közötti úgynevezett berlini memorandum támogatását a balkáni nemzetek (köztük Bosznia-Hercegovina) lázadásával kapcsolatban, csökkentve ezzel jelentőségét és súlyát a nemzetközi ügyekben.

A Balkánt sokáig “Európa puskaporos hordójának” tekintették, és a délkelet-európai ellentétek kiéleződését Nagy-Britannia támogatta, mivel az elsősorban az osztrák-német koalíció és Oroszország érdekeit sértette a térségben. Ez vezetett az első világháborúhoz.

Már a huszadik században, a második világháború első időszakában a jugoszláv kormány könyörgött a briteknek, hogy segítsenek a szlávoknak a Harmadik Birodalommal szemben, hogy megmentsék az országot a megszállástól és a pusztulástól, de a britek figyelmen kívül hagyták a délszláv vezetés felhívását. Ráadásul ezt bűnösen kihasználták, mert azt hitték, hogy a Jugoszlávia elleni felemás erők visszahúzásával Berlin megkönnyíti Nagy-Britannia számára az európai háborút. Az eredmény, mint tudjuk, az lett, hogy Jugoszlávia a német nácik és az olasz fasiszták kegyeibe került, és a Vörös Hadsereg segítségével a partizánok egy keményen megvívott függetlenségi háborúban szabadították fel.

camilló 2022.09.23. 17:50:46

Sorállományú, olvasgasd a Haditechnika című kiadványt! Tudod az sem ártana, ha Clausewitz megfordulna a kezedben és értelmeznéd is miről ír. Én azért nem hittem el, hogy megtámadják az ukránokat, mert nem voltak meg a feltételek hozzá. Ha eredményesen akarsz támadni, akkor minimum kétszeres túlsúly kell Szun Ce szerint, de a modern világban a 3x-os sem mindig elég. Van még pár ökölszabály amit figyelmen kívül hagytak az oroszok. Bármennyire is furcsa, de egy kevesebb mint fele létszámú sereggel foglaltak el majd egy Magyarországnyi területet, ami valljuk meg nem kis teljesítmény, ha tetszik, ha nem. Teljes tájékozatlanságra vall humanoid ágyútölteléknek nevezni az orosz hadsereget. Nem ártana szembenézni a tényekkel és nem rózsaszín szemüvegen keresztül nézni a történéseket, majd abból olyan következtetéseket levonni, ami megfelel a világlátásunknak.

arthurthedent 2022.09.23. 18:13:23

@Androsz: "Ez egy tőled szokatlan oldalvágás lenne az ordas nagy kamu alapján Irakban "megelőző" háborút indító USA és Anglia ellen?"

Nem értem. Azt mondod, hogy oroszország joggal csinál bizonyos dolgokat, hisz a gaz, sátáni, gonosz usa pont ugyanezt csinálja? :D

camilló 2022.09.23. 18:21:37

@Sorállományú előfelvételis: "Az Osztrák-Magyar Monarchia és a putyini Oroszország közötti párhuzamosságok nem nyilvánvalók, de tanulságosak lehetnek." Nyilván az én szövegértésemmel van a gond, de az én olvasatomban nem azt mondja, hogy rejtett párhuzamok vannak. Ezt alátámasztja felsorolással, amivel több baj is van, én csak a felszínt kapargattam. Az én állításom az, hogy a Monarchia és Oroszország között semmilyen párhuzam nincs. Rejtett sem!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.23. 21:16:29

@arthurthedent: "Azt mondod, hogy oroszország joggal csinál bizonyos dolgokat, hisz a gaz, sátáni, gonosz usa pont ugyanezt csinálja?"

Inkább azt mondom, hogy ha azért, amikor az USA csinált bizonyos dolgokat, nem közösítették ki, akkor JOGÁLLAMI alapon, hiszen tudjuk, hogy a jogállamiság egy rettenetesen nagyon létfontosságú dolog minden valóban demokratikus ország számára, jogállami alapon nincs indok arra, hogy az ugyanazt csináló gaz, sátáni, gonosz Oroszországot kiközösítsék. A szokásos probléma a kettős mércével. Könnyű beleesni a hibába, de azt hinném, hogy azok, akik politikával foglalkoznak, képesek elkerülni, hogy véletlenül a kettős mércével kerüljenek tévedésbe. Szándékosan, az már más, az már gazemberség. És itt szó sincs oroszbarátságról, ez itt csak egy alapelv. Ennek a lábbal taposása tesz sok embert "kvázi" oroszbaráttá, mert nem tetszik nekik, ahogy a Nagyok a véleményt csavargatják, igen ellenszenves módon.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.24. 00:22:08

@HaD:
"kell nekik ukrajna és gondolták lenyúlják...a gabona(kukorica) a kikötök....milyen buli lesz/lenne ha monnyuk úgy 15-20 év múlva nem kell majd a gáz meg az olaj az energetikában..."
Hát ja. Megirigyelték a hatalmas ukrán gdp-t meg az életszínvonalat, tudjuk. És az orosznak tényleg mindig problémája volt, hogy nincs elég földje.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.24. 00:36:22

@camilló:
"Bármennyire is furcsa, de egy kevesebb mint fele létszámú sereggel foglaltak el majd egy Magyarországnyi területet, ami valljuk meg nem kis teljesítmény, ha tetszik, ha nem. "
Huhúúú, amit te kapni fogsz ezért... :D:D:D

arthurthedent 2022.09.24. 05:35:19

@Androsz: "az ugyanazt csináló gaz, sátáni, gonosz Oroszországot kiközösítsék."

Amerika mikor, melyik országból akart megyéket magához csatolni? Mikor hevertek náluk az utcán összekötözött kezű, tarkón lőtt hullák? Mikor találtak tömegsírokat megkínzott hullákkal? Amerika mikor fenyegette meg az egész világot azzal, hogy atomháborút indít? Kicsit azért más az, amit amerika csinált, nem?

camilló 2022.09.24. 06:29:55

@arthurthedent: Új-Mexikó, az őslakosok módszeres kiirtása. Banánköztársaságok létrehozása és fasiszta hunták támogatása Latin Amerikában. Igaz nem ők lőtték közvetlenül fejbe az embereket, de aktív támogatásukkal. Kuba Disznó öböl. Soroljam....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.24. 07:11:24

Аusztriának nem volt küldetése, Oroszországnak van.

A Szent Kereszt küzd a Szivárvány Zászló ellen.

arthurthedent 2022.09.24. 07:16:14

@camilló: "az őslakosok módszeres kiirtása."

Hány generációt gondoltál visszamenni, hogy bizonyítsd a MOSTANI amerika bűnösségét? :D Végülis az oroszoknak joguk van gyilkolni, mert annak idején levédiában a magyar törzsek szétvertek egy kocsmát? :D

Tudod kik voltak híresek az ilyen régi sérelmek felsorolásáról: Hitler és Mussolini, meg most Putyin. :D

arthurthedent 2022.09.24. 07:18:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A Szent Kereszt küzd a Szivárvány Zászló ellen."

Nincs erre neked valami tablettád? :D A te szent kereszted közkedvelt szövetségesei a muszlimok meg az Észak-Koreaiak, de vadul kacsingatnaknak Kína és India felé is. Szent kereszt, mi? :D

arthurthedent 2022.09.24. 09:21:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Szent Kereszt tág értelemben"

Hát elég tág értelemben, hogy beleférjenek a muszlimok, meg az az elefánfejű isten meg a kimdzsongusz kán is. Birca, téged még megégetnek egyszer figyeld meg. :D

tiltsál ki te gyökér 2022.09.24. 10:27:30

@arthurthedent:
"Amerika mikor, melyik országból akart megyéket magához csatolni? Mikor hevertek náluk az utcán összekötözött kezű, tarkón lőtt hullák? Mikor találtak tömegsírokat megkínzott hullákkal? Amerika mikor fenyegette meg az egész világot azzal, hogy atomháborút indít? Kicsit azért más az, amit amerika csinált, nem?"
Amerikának a helyzete is más, nem? Esetleg hasonló szituációt kéne elképzelni. Mondjuk 3 millió amerikait fenyegetne Kanada. Vagy ha mondjuk Mexikó kínai atomrakéták telepítéséről fantáziálna. Egyébként a kubai rakétaválságnál volt a világ a legközelebb az atomháborúhoz, és az USA fenyegetett.
Szerintem voltak disznóságok az amcsi foglyokkal, meg mintha ők is szétlőttek volna lakodalmakat. Sőt, az általuk támogatott közép amerikaiak amcsi tanácsadókkal az élen szintén műveltek Pol Pot-i dolgokat.

"Hány generációt gondoltál visszamenni, hogy bizonyítsd a MOSTANI amerika bűnösségét?"
Szerintem Afganisztánban sem cukorkát osztogattak
2003 Irak- több ezer civil áldozat.
Mỹ Lai-i mészárlásban az amerikai katonák célzottan több száz civilt gyilkoltak le.
Drezda bombázása. Hirosima.
Nem kell azért olyan rohadt messzire visszamenni.

"Végülis az oroszoknak joguk van gyilkolni, mert annak idején levédiában a magyar törzsek szétvertek egy kocsmát?"
Baszki, egyem az egyszerű fejedet. Szerintem soha sehol nem mondta senki, hogy az oroszoknak joga lenne gyilkolni. És vannak háborús bűnök, amiket ki fognak vizsgálni, és remélhetőleg picsánrúgják az elkövetőket.
AZ viszont, amit te -meg a hasonlók -minden fórumon előadtok nagyon gáz. Úgy állítod be, mintha az egyik szent lenne és ártatlan, a másik meg maga az ördög. Mondjuk azt elmagyarázhatnád, hogy szerinted az orosz által elfoglalt, és uralt atomerőművet ugyan miért lőné az orosz.

arthurthedent 2022.09.24. 10:40:28

@tiltsál ki te gyökér: "Vagy ha mondjuk Mexikó kínai atomrakéták telepítéséről fantáziálna. Egyébként a kubai rakétaválságnál volt a világ a legközelebb az atomháborúhoz, és az USA fenyegetett."

Egyébként Beloruszia atomrakétákról fantáziál, mégsem támadta meg senki. Szóval itt meg is állhatunk, a hasonlatod nem működik. Mi lenne, ha az oroszok atomrakétát akarnának telepíteni? Hát egyébként akarnak. Beszélnek róla. Mégsem támadta meg őket senki. Se most, sem a kubai rakétaválság idején.

Ja, és nem, amerika nem "fenyegetett", amerika blokád alá vonta kubát. Az oroszok fenyegettek. Amerika nem mért megelőző csapást. És nem "szó volt a rakétákról", hanem a Sovjetúnió konkrétan nekiállt rakétákat telepíteni. Titokban.

És akkoriban még nem voltak olyan fegyverek, amikkel a két nagyhatalom elérhette volna egymást. Azért volt nagy szó a kubai rakétatámaszpont, mert az USA nem tudott volna ellencsapást mérni.

Szóval nem ugyanaz.

"Szerintem voltak disznóságok az amcsi foglyokkal, meg mintha ők is szétlőttek volna lakodalmakat."

Előfordult. Oroszország viszont arra volt büszke pár hete, hogy napi 60-70 ezer lövést adtak le ágyúból ukrán területre. Nem "véletlenül" mellé megy pár lövés, egész nap lőtték a városokat. Hetekig.

"Szerintem Afganisztánban sem cukorkát osztogattak"
Igen, az oroszok sok éven keresztül harcoltak afganisztánban. Sok-sok éven keresztül. És?

"Úgy állítod be, mintha az egyik szent lenne és ártatlan"
MIKOR MONDTAM OLYAT, HOGY AZ EGYIK SZENT?

Ne hazudozz már rólam! Ne hazudj!

camilló 2022.09.24. 10:41:05

@arthurthedent: Arab Tavasz, Szíria, Afganisztán, Irak, Grenada, Vietnám, Korea, akarod még hogy folytassam? Chile, ahol egy demokratikusan megválasztott elnököt puccsoltak meg és több ezer ember került börtönbe. Iráni fegyver alku, Nicaraguai zsoldosok...

arthurthedent 2022.09.24. 10:44:25

@tiltsál ki te gyökér: "Mondjuk azt elmagyarázhatnád, hogy szerinted az orosz által elfoglalt, és uralt atomerőművet ugyan miért lőné az orosz."

1) Lehet, hogy nem az egészet foglalták el. Nem tudom.
2) Az oroszok nem mindig tudják mit lőnek, előfordulhat, hogy egymást.
3) Lehet, hogy azért, hogy behazudhassanak valamit az ukránokról.
4) Részegek?
5) Ki tudja, hogy hova céloztak, nem láttad, mikor visszafordult a rakéta?

Számtalan lehetséges magyarázata van, rohadtul nem olyan lehetetlen, ahogyan azt megpróbálod beállítani.

arthurthedent 2022.09.24. 10:46:36

@camilló: "Arab Tavasz, Szíria, Afganisztán, Irak, Grenada, Vietnám, Korea, akarod még hogy folytassam? Chile, ahol egy demokratikusan megválasztott elnököt puccsoltak meg és több ezer ember került börtönbe. Iráni fegyver alku, Nicaraguai zsoldosok..."

Mi a franc köze van ezeknek ahhoz, amit az oroszok csinálnak? Miért akarod elterelni a figyelmet arról?

camilló 2022.09.24. 10:50:51

@arthurthedent: Te ugye politikus vagy? Azok szoktak ennyire mellébeszélni. Természetesen nincs joguk gyilkolni az oroszoknak, No és MÁSOKNAK sem! Nem ez volt a kérdés. A kérdés az volt, hogy kettősmércével állunk szembe, ha az oroszok és az USA ügyeit nézzük vagy sem! Ha Putyint egy lapon emlegeted Mussolinival, meg Hitlerrel nagyon nagy baj van a történelem ismereteddel és a felfogásoddal is:)

camilló 2022.09.24. 11:00:55

@arthurthedent: Ugye azt tudod, hogy az oroszoknak a nyugat által is elismerten kiváló tüzérsége van. Egyszer előfordulhat, hogy mellé lőnek, de zsinórban biztos nem. Baráti tűz is lehet, mert ugye a karszalagokon meg a felfestett jelzéseken kívül nincs nagy különbség a két fél között. Kinek áll érdekében, hogy megsérüljön az erőmű? Egyébként ne gondold, hogy az ukránok Grál lovagok....

camilló 2022.09.24. 11:12:05

@arthurthedent: Látom a történelem tudásod hiányos. Nem közismert, de attól még tény, hogy az USA telepített középhatótávolságú rakétákat Törökországba, ami ellen nem igazán tudtak volna védekezni a szovjetek Ezért (is) telepítettek Kubába rakétákat. Valójában az USA stratégiai bombázói folyamatosan a levegőben voltak éles bombákkal felszerelve. Hruscsov és Kennedy a háttérben állapodtak meg arról, hogy a szovjetek visszavonják a rakétákat cserébe az USA nem telepít és leszereli a középhatótávolságú rakétáit. Ha visszaemlékszel a februári támadást megelőző időre, az oroszok folyamatosan mondták, hogy tárgyaljanak az USA-val és nem hozzák nyilvánosságra a megegyezést. Nekem rögtön a Kubai válság jutott az eszembe. A különbség az, hogy akkor államférfi állt államférfival szemben, most pedig ez nem mondható el a nyugat egészéről....

tiltsál ki te gyökér 2022.09.24. 11:31:18

@arthurthedent:
"Egyébként Beloruszia atomrakétákról fantáziál, mégsem támadta meg senki. Szóval itt meg is állhatunk, a hasonlatod nem működik."
Hol és miben fantáziált?
"Mi lenne, ha az oroszok atomrakétát akarnának telepíteni? Hát egyébként akarnak. Beszélnek róla. Mégsem támadta meg őket senki. Se most, sem a kubai rakétaválság idején."
Hát tényleg, nagyjából 3 perccel lett elkerülve az atomháború. Ennyire ne hamisítsd már a történelmet, ezt mindenki tudja, és mindenki el is ismeri, hogy mi történt akkor.

"Ja, és nem, amerika nem "fenyegetett", amerika blokád alá vonta kubát. "
Persze. Meg az egész Nato a legmagasabb készültségbe állt, és invázióra készültek Kuba ellen.

"Amerika nem mért megelőző csapást. "
Nem, mert pontosan tudták, hogy mivel állnak szemben. Izrael pl. elég rendszeresen csinált megelőző csapásokat, mert tudták, hogy nem lőnek vissza atommal.

"És akkoriban még nem voltak olyan fegyverek, amikkel a két nagyhatalom elérhette volna egymást. Azért volt nagy szó a kubai rakétatámaszpont, mert az USA nem tudott volna ellencsapást mérni."
Baromság. Atomtengeralattjáró, B-52, Thor meg Jupiter rakéta. Mellesleg az Usa már az oroszok előtt telepített rakétákat Angliába meg Törökországba.
Figyelj. Ha tényleg nem tudsz semmit a történelemből, akkor olvasgass, utána írkálj.

"Előfordult. "
Ja, értem. Tehát az usa mocskaira annyi a válasz, hogy előfordul.

"Oroszország viszont arra volt büszke pár hete, hogy napi 60-70 ezer lövést adtak le ágyúból ukrán területre. Nem "véletlenül" mellé megy pár lövés, egész nap lőtték a városokat. Hetekig."
Nyilván üres városokat, ahol csak néhány szerzetes volt, és zsolozsmákat énekeltek.

"Szerintem Afganisztánban sem cukorkát osztogattak"
Igen, az oroszok sok éven keresztül harcoltak afganisztánban. Sok-sok éven keresztül. És?"
És? Mi és?

"Úgy állítod be, mintha az egyik szent lenne és ártatlan"
MIKOR MONDTAM OLYAT, HOGY AZ EGYIK SZENT?
Ez de jó. :D:D:D Rögtön lejjebb egy bekezdéssel....
Persze, biztos csak a fél erőművet foglalták el. Meg még mögötte 50 km-t, de a hármas blokk meg a takarítószertár ukrán.
Meg egymást lövik. Ez is nyilván így lehet. Sőt részegek, sőt, hogy hazudhassanak, meg a rakéta is visszafordul....
AZ AZ EGY NEM LEHET, AZ KIZÁRT BAZMEG, HOGY AZ UKRÁN LÖVI. Ez kurva élet, hogy nem lehet. De te nem állítod be szenteknek az ukránokat.
Oda telepít az orosz egységeket, ahova normális ember nem lő - egy atomreaktor mellé. Erre lövik őket, és te- meg a fajtád - megmagyarázza, hogy biztos az orosz magát lövi...

Csak halkan kérdezem. Találnak egy tömegsírt, akkor ez a logikád, hogy az " ukrán lőtte le őket, mert orosznak nézték" vagy "kollaboránsok" miért nem jön elő? Ja, mert az ukrán szent.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.24. 11:31:54

@camilló: "Látom a történelem tudásod hiányos. "
:D:D
Nem hiányos az, konkrétan nincs olyanja.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.24. 11:39:12

@camilló:
"A különbség az, hogy akkor államférfi állt államférfival szemben, most pedig ez nem mondható el a nyugat egészéről...."
Hát, Hruscsov? Kennedy? Háát, akkoriban nem feltétlenül így értékelték őket.
Mondjuk az is igaz, hogy elnézve a mai felhozatalt gyakorlatilag mindenki kompetens államférfinak tűnik, aki nem transzvesztitát nevez ki admirálisnak...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.24. 12:19:31

@tiltsál ki te gyökér: Ez most komoly? Te értekezel a tüzérségről, meg ágyúkról? :-))

tiltsál ki te gyökér 2022.09.24. 13:59:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Na mi van Peti? Mi a magyar ábécé 23. betűje? Hogy kell kilőni a pilótát a gépből?
De ha már itt vagy idézd, mit írtam a tüzérségről, vagy ágyúkról...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.24. 14:07:03

@arthurthedent: "Mi a franc köze van ezeknek ahhoz, amit az oroszok csinálnak? Miért akarod elterelni a figyelmet arról?"

Te kérdezted, hogy az amerikaiak mikor csináltak mocsokságokat. Elmondták neked. Erre te azzal kapálózol, hogy az orosz is mocsok népség. Az. De az amerikaiak is.

És amit én eredetileg mondtam, az csak annyi volt, hogy amikor már szóba hoztad a biológiai fegyvereket, az érdekes módon érthető volt kicsit úgy is, hogy felemlegetted az USA és Anglia nagy és büntetlenül hagyott szélhámosságát az iraki háborúhoz vezető folyamatban.

Ha már azt kérdezted, hogy az USA mikor csinált rossz dolgokat, akkor azért ne felejtsük el, hogy ők harcoltak Irán, Irak, Szaúd-Arábia, Afganisztán ellen, "önvédelemből", lásd nácitlanítás. A CIA és az amerikaiak által kiképzett fegyveres erők ott voltak az összes latin-amerikai balhéban is. A nyugati média nyilván nem sokat tudósított civilek lemészárlásáról, de a helyiek véleményét nem ismerjük ezekről a háborúkról. Talán oka lehet annak, hogy nem kedvelik az amerikaiakat. Amikor a médiatúlsúlyról pofáznak a libbantak, akkor barátilag elfelejtkeznek az európán kívüli ügyek kapcsán még most is megfigyelhető nyugati médiatúlsúlyról, a hírek szűréséről, és persze a migrációs válságról szóló hírek bizonyított cenzúrázásáról. Még mindig feltehető az egyszerű, megválaszolatlanul felejtett kérdés: a "kölni szilveszterről" miért január 4-én írt először a német sajtó? Akik Orbánt meg minket ekéznek folyton, azok jól tudják, hogy mikről akarják elterelni a figyelmet.

Az oroszok háborúznak - ez nem népirtás meg effélék, ez egyszerűen egy háború - és eközben csinálnak nagyon mocsok dolgokat. Senki sem dicséri őket ezért, és nem sokan akarják azzal mentegetni őket, hogy az amerikaiak is csináltak mocsok dolgokat Vietnámban, mert ott aztán tényleg mocsokságok folytak, tombolt a bosszúvágy és a fajirtó hangulat. De amikor valaki erkölcsi felháborodásában arra vetemedik, hogy kijelenti, hogy CSAKIS az oroszok képesek erre, akkor azért előkerülnek olyanok, mint én, akik ezt az elvakultságot nem nézik jó szemmel. Az ukrajnai háborúért nagyon is okolhatók amerikai politikusok, ezt csak tessék kitenni a fürdőszobatükör sarkába, mert ez a tény nem feledhető, akkor sem, ha az oroszok állat módjára viselkednek.
süti beállítások módosítása