MaGYAUR

MaGYAUR

Orbánt az európai alkotmányos monarchiával lehetne megfékezni?

2022. október 24. - Magyaur

 A szuverén kis államok ideje lejárt; a jövőt a kontinensnyi nagyságú politikai alakulatok versenye és együttműködése fogja meghatározni. Ebben az új világpolitikai helyzetben az európai civilizáció vívmányainak és az európai gazdasági, politikai és hadiipari versenyképesség megőrzése érdekében erős és egységes Európára van szükség!

„Európaiság” alatt a keresztény és felvilágosodáskori gyökereket értem, vagyis a szociális felelősségérzetből fakadó állami szerepvállalást; a legelesettebbek felkarolását, ezentúl minden vallási és politikai fanatizmus elvetését, valamint a jogállamiságot, magyarán a hatalom megosztását, az egymást ellenőrző hatalmi ágak: a parlament, a kormány és a bíróság között.

A hatalmával visszaélő, Magyarországot kiskirályként, saját magánbirtokaként kezelő Orbán Viktort a jelenlegi jogi eszközök révén nem, vagy csak igen nehezen lehet megfékezni. Erre akkor lenne a legnagyobb esély, ha egy olyan új, nemzetek feletti „felsőbb hatalmi szint” jönne létre Európában, amely jogi/politikai szempontból – tehát nyelvileg, kulturálisan nem! – egységbe tudná kovácsolni az európai kontinens sokszínű régióit, országait.

Született egy figyelemre méltó javaslat egy Cambridge-i professzor, Brendan Simms tollából, aki bár bevallja, hogy „ösztönös republikánus” most mégis egyre inkább hajlik arra, hogy egy európai államfő/”császár” integratív szerepet játszhatna Európa számára, beleértve az Egyesült Királyságot és más EU-n kívüli országot is. Három opciót vizsgált meg:

  • Az első, egy tisztán republikánus megoldás volna, de akkor viszont a megválasztott európai köztársasági elnök szembekerülne az olyan monarchiákkal, mint a belga, holland, dán, svéd, luxemburgi és spanyol. Ez az ütközés nemcsak népszerűtlenné tenné, de veszélyeztetné is magát az egyesítő európai projektet.
  • A másodikban monarchikus formáról volna szó a „Szent Római Birodalom” hagyományait követve, amelyben a már hatalmon lévő uralkodó házak és államfők közül választanák meg az uralkodót. Ebben az esetben nemcsak az jelentene gondot, hogy feszültség keletkezne az örökös uralkodók és a megválasztott elnökök közt, de az is hogy mivel Nagy-Britannia kilépett az EU-ból és valószínűleg nem rendeli alá monarchiáját egyetlen európai államfőnek sem, fennáll annak a veszélye, hogy tovább nő a szakadék London és „Brüsszel” között.
  • Ahogy Simms professzor írja: „a probléma leglogikusabb, legtermészetesebb és legorganikusabb megoldása az lenne”, ha egyszerűen a Windsor-ház adná az uralkodót, aki Európa császáraként – ahogy a Brit Nemzetközösségben is teszi – a választott kormányfők és a többi meglévő királyi házak fölé kerülne. Károly Európa nagy részén népszerűségnek örvend kiváltképp Németországban (megjegyzem erdélyi magyar nemesi vér is csörgedezik az ereiben, járt is Erdélyben – MaGYAUR). Fülöp herceg fiaként a király valójában sokkal németebb, mint néhai anyja II. Erzsébet volt. Károly 2020-ban a Bundestagban mondott beszéde mély benyomást keltett a német közvéleményben.

A professzor szerint egy sikeres európai, alkotmányos (vagyis nem önkényeskedő) monarchia képes lenne megteremteni azokat a közös európai rituálékat, amelyek annyira hiányoznak: például a húsvéti beszédtől kezdve az uniós hadsereg eskütételén át az Európai Szenátus vezetéséig.

Egy III. Károly vezette alkotmányos monarchia nemcsak arra adna lehetőséget, hogy Nagy-Britannia és az egész világra kiterjedő Nemzetközössége visszatérjen Európához, ezzel erőteljesen növelve Európa nagyhatalmi státuszát, hanem arra is, hogy az olyan Európai Unión belüli különutas országokat, mint Magyarország, eltántorítson a szeparatizmustól!

https://engelsbergideas.com/notebook/charles-iii-why-not-make-him-king-emperor-of-europe/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8417961072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.24. 08:13:26

Liechtenstein, Monaco? Mert máshol nincs alkotmányos monarchia Európában.

Kangörcsös TSZ elnök 2022.10.24. 08:50:23

Ekkora baromságot is csak egy angol tud kitalálni.
Széthullott a birodalom, rajtuk röhög a világ, nosza rajta, rendeljük alájuk európát. Had uralkodjon a kontinens felett egy beltenyészett, degenerált család amit a botrányairól ismer az átlagember.

törppicur 2022.10.24. 10:10:46

Pl. Ursula királynőt nem szeretném, de van. És úgy is cselekszik, mint egy királynő, ehhez tévedhetetlen arrogáns. Miért is jó ez nekünk?

MEDVE1978 2022.10.24. 11:25:05

Ez kurva jó. Ekkora baromságot rég olvastam.

Rubasov nertárs 2022.10.24. 13:06:42

Túl azon, hogy mégis melyik dinasztiát bíznánk meg azzal, hogy adjon királyt/királynőt, a poszt enélkül nettó zagyvaság.
Az USE ugyanis nem ettől és nem is Orbántól nem lesz, hanem Európa történelmi múltja miatt nem. Az EU 99,99+% eséllyel meg fog maradni egy elsősorban gazdasági szövetségnek, amelyben a politikát pont annyira hangolják össze, hogy a gazdaság előtt minél kevesebb legyen az akadály. A témában tessék tanulmányozni az USA berendezkedését.

parttalan 2022.10.24. 20:16:30

Vigyázz mert kiesel a szerepedből. Orbán császár nem jó, mert csak egy kisebb ország diktátora, de egy összeurópai teljhatalmú uralkodó , akinek issza a szavát minden európai alattvaló, már frankó. Ráadásul monarchia ...vajon mit szólna ehhez az összes koronás uralkodóval, hagyománnyal, kultúrával leszámolni kívánó egyedül demokratikus progresszív wokebaloldal?!

György Csaba Nagy 2022.10.25. 12:55:10

A gyógymód világos: egy 60 milliós ország, mely épp brexitált, s szorgosan munkál saját élveboncolásán és elszegényítésén, úgy számolja fel egyetlen normális lépését, hogy uralkodója szerepét pusztán protokollárisra építette le, kapjon kényúri jogkört az egész földrészre. Francba a felvilágosodással, demokráciával, tűzre a Magna Cartával! Elő az új Néróval!
Einstein mondása: "Csak 2 dolog végtelen: a Világmindenség, és az emberi butaság, de az elsőben nem vagyok egészen biztos", kap itt újabb alátámasztást.

birkamenet 2022.10.26. 00:22:20

Melyik mocskos libsi akarja leváltani Magyarország uralkodóját, putyint?????

blaubner 2022.10.26. 10:06:34

orbánt egy magyar alkotmányos monarchiával is meg lehetne fékezni, mégsem hallottam soha a liberális baloldalt azért kampányolni, hogy állítsuk vissza a királyságot és koronázzuk meg habsburg károlyt.

arthurthedent 2022.10.26. 14:46:26

"A másodikban monarchikus formáról volna szó a „Szent Római Birodalom” hagyományait követve"

Az tényleg nagyszerű lenne. Ki vagytok akadva, hogy magyarország olyan, mintha a 19. században lennénk. Mi a megoldás? Menjünk vissza a 16.-ba. :D Elmés.
süti beállítások módosítása