MaGYAUR

MaGYAUR

Új világrend és a "Nagy-Európa" tömb

2023. január 23. - Magyaur

Dobozi István, a Világbank volt vezető közgazdásza az "Élet És Irodalom" 2023. január 20-i számában arról írt, hogy Biden még Trumpnál is protekcionistább és hogy ez károsan hat a „vezető és hatékony felügyelő” nélkül maradt világkereskedelemre és rajta keresztül az egész világra.

De hát nem véletlen, ha Biden Trumphoz hasonlóan reagál az amerikai gazdasági hegemónia megingására! Az Egyesült Államok, ami eddig a szabadkereskedelem legnagyobb haszonélvezője volt most a saját terepén talált kihívóra: Kínára. Trump megpróbált üzletemberi mivoltában egyezkedni, amitől nemcsak Kína, Észak-Korea, de Oroszország is vérszemet kapott. Biden a tapasztalt nemzetközi diplomata tudja, hogy erőt kell mutatni a diktatúráknak, mert csak abból értenek, ezért is támogatja annyira vehemensen Ukrajnát.

Eközben egyfelől igyekszik az amerikai áruknak, - az innovatív termelés állami támogatásával - a lehető legnagyobb hozzáadott értéket adni, másrészt kialakítani a Brit Nemzetközösség helyett egy Amerika vezette angolszász-szövetséget, ami korábban megkezdődött és a Brexit révén részben Európa ellen is irányult, nem beszélve a francia-ausztrál tengeralattjáró-üzlet megtorpedózásáról.

A világ többpólusú lesz, ami nem jár automatikusan a világkereskedelem beszűkülésével, de a környezetvédelem és a világhatalmi pólusok önellátásra való törekvése miatt mégis ez lesz a tendencia.

Reménykedem az „Európa pólus” megerősödésében, mert Ukrajnával és a skandináv országokkal együtt keresztbe tehet az esetleges orosz északi sarki terjeszkedésnek. És bármennyire utópikusnak tűnik a „Nagy-Európa” koncepció a Brexittől visszatáncoló Nagy Britanniával, Ukrajnával, Skandináviával, a Földközi-tenger melléki országokkal (Izraelt is beleértve)  - csak egy ilyen hatalmas politikai, gazdasági egység lehet képes a klíma-katasztrófa árnyékában és talán azt követően a „Business” számára ma még naivnak ható, a bioszféra-megőrzését középpontba állító, új ökopolitikai paradigma nyomatékos és világméretű képviseletére!

file:///C:/Users/Jen%C5%91/Videos/Szabadkeresked%C5%91-vagy-protekcionista_-_-%C3%89LET-%C3%89S-IRODALOM.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4718032384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.23. 14:29:29

Bidé lehet, hogy tapasztalt volt (bár ez is megkérdőjelezhető), mára már csak egy szenilis trottyos, akire egy lyukas tejeszacskót nem lehet rábízni.
Egyszerűen csak egy kitett biodíszlet.

T.Jani 2023.01.23. 18:53:01

@gigabursch: De sajnos ugyanez igaz Orbánra is aki valaha egy ifjú "forradalmár" volt (amikor már nem volt benne kockázat), mára viszont már csak egy Vén Zsarnok.

istvankah 2023.01.24. 06:50:08

Azt tudom,hogy Mohács nem rázta meg a világot,de a 30as válság igen!Szóval a .eci féle nemzethy "urak" helye ott van ahol többi haza árulóé!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2023.01.24. 11:36:47

Bident illetően, sajnos a korábbi (Obama/ Clinton által jegyzett) kurzushoz nehéz visszatérni, ezt Trump véglegesen tönkre tette, és ennek is mi vesztesei vagyunk (mivel mi a globalizáció egyik nagy nyertesei lehetünk az EU részeként).
Trump egyszerre verte szét a nyugati szövetséget (NATO, Brexitnek szurkolva, NAFTA gyengítése és TTIP kinyírása) és tolta át Kínát az ellenoldalra. Félreértés ne essék, az Obama adminisztráció is dolgozott Kína körbekerítésén, de egyúttal sikeresen bevonta Kínát a globális világkereskedelembe.
Mivel Trump még ezután az elqrt röhejes 4 év után is komoly eredményt ért el a választáson, Biden egyszerűen nem térhet vissza az Obama kurzushoz.

A "kétpólusú" duma sajnos a noszalgiakomcsik újracsomagolása. Utoljára a komcsi időkben volt kétpólusú világrend, és mi a rossz oldalon voltunk. Most önként és dalolva tartunk oda, mintha a politikai vezetők és a népesség agymosottabb része teljesen elfelejtkezett volna az átkosról.

@gigabursch: szerintem a biodíszlet pont rád passzol. Ha valakinek vissza kell böfögnie az aktuális kormány-propagandát, mindig ott vagy :) .

gigabursch 2023.01.24. 13:15:47

@Ződ2000:
Téged sem az eszedért kell szeretni, ha ennyi a megnyilvánulásod. De egyszer neked is megpróbálok segíteni.

Hányszor írtam már le ezen a blog.hu-n, hogy a narancs és a vörös között csak árnyaltnyi a különbség?
Szerinted miért?
Miért gondolom azt, hogy akár trampli, akár bidé az elnök (ha-ha, mintha lenne bármi önálló gondolatuk...), ugyanúgy nem ő hoz döntést és az ostor tk. rajtunk is csattan?
Na?

Az, hogy a brendel féle konzumidióták szerint, aki nem a félhülye dékás-eLMeBeTeQ propit nyomja, az mind a vektor barátja, azzal nem tudok mit kezdeni. De nem is akarok. Ráhagyom. Ahogy rád is. A kapcsolódó nickek (bár jóval kevesebb ember van mögöttük) javát már rég szűrésre tettem. Nem ok nélkül. Nekem elvárásom az, hogy aki mond is valamit, legalább némi gondolkodási hajlandóságot felmutasson, s felismerje azt, hogy attól, hogy valamit fősodorban ajnároznak, az nem feltétlenül jó.
Attól, hogy vektoréknak volt számos (hatványozottan több, mint amennyi Fletó és előzményei hoztak, illetve a FeGyőr féle ifjúkomcsik valaha is képesek lesznek) jó döntésük, még nem azt jelenti, hogy ők a tutik...

De visszatérve az AEÁ-ra:
Ez a vén trottyos semmi értelmeset nem tudott még tenni.
Viszont károsat rengeteget. Vagy inkáb tetettek vele. Sajnos az Ollyópaji Jujjdejós vérkorrupt haverjei pont ugyanilyen opportunista szarháziak. Elég csak erre az elcseszett ukrajnai helyzetre gondolni. Minden lépésük káros volt és kárt generált. Viszont minden lépésüket teljes gátlástalansággal hajtották végre, bárkin átgázolva. Ez tökéletesen illik a Káin-Ábel világképbe. Ennyit tudnak. Nem is lehet tőlük mást várni.
S sajnos ezekre a szarháziakra tömegesen szavaznak agymosott emberek és fel nem tudják fogni, hogy ezzel csak a gondot okozzák és növelik.

Ez így ebben a formában problémafenntartó problémakezelés, ami viszont nem megoldás.

mariska16 2023.01.24. 14:12:47

@gigabursch: érthetőbb lenne a hozzászólásod ha nem kódokkal és rövidítésekkel lenne tele

gigabursch 2023.01.24. 14:33:23

@mariska16:
???
AEÁ: Amerikai Egyesült Államok:
eLMeBeTeQ: kell segíteni? az lmbtq összeolvasása magyarul, miközben ez teljesen megfelel a valóságtartalomnak. Ezeknél az embereknél mind gond van az elmével. Beteg tévképzeteiket viszont erőszakosan ráerőltetik a normális társadalomra.

Esetleg mit nem értesz még?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2023.01.24. 14:55:20

@gigabursch: először próbálod előadni a nagyon lazac csávót de az eredmény hogy a xart dörzspapírba csomagoltad.
"ugyanúgy nem ő hoz döntést és az ostor tk. rajtunk is csattan?"
De pont ő hoz öntést. Persze minden esetben egy hatalmas apparátus készíti elő. És a közte és a szakemberek közti parancsolati lánc határozza meg hogy milyen aza eredmény. De a célokat az elnök dönti el.
És Obama és Clinton esetében a fenti láncolat minden szinten jó volt, Trump esetében meg egy totális idióta körbe vette magát egy Suicide Squaddal (tényleg, még rémlik amikor a selejt agymosott Origo 2016-ban elkezdett lelkendezni egy olyan Trump csapat beiktatásán aminek minden egyes tagja egy xemétláda volt, pl olajlobbista külügyiniszter, legrosszabb bankárkeselyű stb). Maga volt a legbüdösebb mocsár, sőt inkább pöcegödör. GWBush valahol a kettőmközött, de közelebb Trumphoz.
Biden egy jó képességű jó ember, aki bizony megöregedett. Alatta vannak jó emberek akik nem villantanak akkorát mint 2016 előtt de azért egyenlőségjelet tenni Trumppal tényleg gáz.
És persze az USA minden esetben a saját érdekét nézi csak ők mindig képesek olyan dolgot kiatalálni amivel mindenki jól jár. Azért a világ vezető gazdaságai most Németország ls Japán (utóbbi lassan egyik vezető katonai ereje is).

És megfordítva a saját érvedet, régen a Fiszeben is voltak normális emberek és sosem kérdőjelezték volna meg az euroatlanti integrációt.
Igen komolyak a bajok az országban és a te fejedben is, ha ettől te valakit „dékásnak” nézel…

birkamenet 2023.01.24. 15:23:09

@gigabursch:

Mi van bulgárbirka, putyin és orbán seggcsimbókja, 200 sor se volt elég, hogy egy darab konkrétumot kitegyél az asztalra? Csak a Kreml propagandát?

birkamenet 2023.01.24. 15:25:35

@gigabursch: "Ezeknél az embereknél mind gond van az elmével. Beteg tévképzeteiket viszont erőszakosan ráerőltetik a normális társadalomra."

Szpssziba bulgárbirka eftárs, remekül megfogalmaztad a fidernyák birkatábor definicióját!

MEDVE1978 2023.01.25. 10:19:45

@Ződ2000: "De a célokat az elnök dönti el." Vannak fokozatok. Édesapám demens volt az élete végére. Bidenen 100%-ban ez látszik. Érdekes egyébként látni, hogy utoljára én Rooseveltnél olvastam a történelemkönyvekben, hogy az amerikai mainstream média összefogott, hogy az elnököt másnak mutatja. Roosevelt ugye mozgássérült volt, tolószékben ült, támogatva fel tudott állni. Ugyanakkor a korabeli újságok, híradók soha nem hoztak róla olyan anyagokat, amiből látszott volna, hogy mozgáskorlátozott, mindig erős vezetőnek mutatták.
Hasonló a dolog Bidennel. Biden ugye azért nyert, mert nem ő Trump = a demokrata szavazóknak annyira elege volt Trumpból, hogy már egy majomra is leszavaztak volna, csak ne ő legyen. A nyugati mainstream média viszont látványosan kíméli. Ha valaki nem mondjuk a Fox Newst nézi az USA-ban, azt gondolja, hogy Biden egy határozott, jól beszélő elnök. Holott Biden elképesztő marhaságokat tud mondani, sokszor azt sem tudja hol van. Néha nevek nem jutnak eszébe, néha felolvassa a súgógép instrukcióit (idézet, hangsúlyozd ki stb.) vagy nem odaillő dolgokat mond. A néha egyébként cserélhető a mindigre. Ettől még nyilván ő ír alá, de kétséges, hogy mennyit fog fel a körülötte történő dolgokból. www.youtube.com/results?search_query=joe+biden+gaffes

IdomitottFoka 2023.01.25. 12:24:43

@MEDVE1978: Bident legalább távol lehet tartani a késvillaollótól. A máshogy, de hasonló mértékben elmebeteg Trump miért is volt jobb h tényleg dönthetett bármiben? Az utóbbi két választáson csupa kriptaszökevényt sikerült az amcsiknak előretolniuk, remélem ebből nem lesz hagyomány.

MEDVE1978 2023.01.25. 12:53:33

@IdomitottFoka: Nem mondtam, hogy jobb, egyszerűen Bidenen látni, hogy a stábjának a bábja, egy fáradt öregember, akit tolnak előre, nem több. Trump meg egy elszabadult hajóágyú volt.
Ez két véglet, olyan, mintha Gyurcsány és Orbán között kellene választani :D

alöksz róz 2023.01.25. 19:50:59

@IdomitottFoka: mondjuk annyiban biztos jobb volt, hogy nem robbantott ki egy háborút se.
se felkelést, se lázadást, se polgárháborút, se puccsot.
süti beállítások módosítása