MaGYAUR

MaGYAUR

Amiben Máté apostol tévedett…

(Kis kultúrtörténeti adalék)

2023. május 08. - Magyaur

„A zsidók a halálraítéltnek kivégzés előtt tömjénnel, mirhával fűszerezett bort adtak inni, mert ettől elkábult, s testi-lelki kínjai csillapodtak. Szentírás-magyarázók szerint Krisztus sem azért utasította el keresztre feszítésekor a mirhás bort, mert keserű volt, ahogyan Máté apostol írja, hanem azért, mert ismerve a zsidó szokásokat, nem akarta fájdalmát enyhíteni, nem akart elbódulni, hanem vállalni akarta a rá váró összes szenvedést…”

Járainé Komlódi Magda: Legendás növények – Gondolat, Budapest 1987; 63. old.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr318119142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.05.08. 11:50:14

S akkor miben tévedett Máté?

György Csaba Nagy 2023.05.10. 12:24:00

Ez a szálka és gerenda esete: sokkal fontosabb kérdéseket támaszt Máté. Eleve nem kortárs, a kutatók álláspontja szerint a 80-90-es években írta amit írt, azaz a "nép csacska meséire" támaszkodhatott. Jézus születésének történetét úgy adta elő, hogy József házasságakor észlelte, Mária mátkaságuk idejéből terhes, és "el akarta bocsátani", ami az elzavarás finomabb bibliai kifejezése. Álmában egy angyal meggyőzte, hogy a fogantatás a Szentlélek által ejttetett meg, ezért József lemondott tervéről, megtartotta hitvesét, aki megszülte gyermekét, Jézust. József csak a szülés után "ösmérte meg" Máriát, ami a nemi kapcsolat finomabb bibliai megnevezése.
Magyarul: egy bukott leány szült férjének fiút, aki aztán mérsékelten sikeres próféta lett (a kortárs holt-tengeri tekercsek egy kukkot nem szólnak Jézusról és mozgalmáról), és azzal hohmecolt, hogy hol Isten fia, hol a zsidók királya, vagy mindkettő. Ebből kellett a kezdetben titokban lázadó, világi hatalmat és erőszakot elutasító, majd a hatalommal kiegyező, annak támaszául szolgáló szellemi mozgalmat monopolizáló egyháznak Szűzanyát ás Isten és ember kapcsolatát képező Megváltót barkácsolnia az Anyaszentegyháznak. A barkácsolás, csodák, szentek és egyéb szellemi termékek sokaságának bevetésével, máig tart. Hogy az istenfi mi mindent, és ezek ellenkezőjét mondott, az a fantázia és érdekek kusza szövevényétől torzítva kideríthetetlen. A római jog egyik alapelve, az elkövető fellelését segítő cui prodest (kinek használ) kérdésre viszont az élet egyértelmű választ ad: a szellemi monopóliumot világi előnyökre váltó klérusnak. A mutatvány sikeres és lezáratlan.

Billy Hill 2023.05.13. 22:59:28

"Itt epével kevert bort adtak neki inni, de amikor megízlelte, nem akarta meginni." /Mt. 27, 34/

Nem látom hozzátéve, hogy "azé me' keserű vót"... Hanem azért, mert megérezte, hogy benne van a cucc, és így nem kérte, mert... "nem akarta fájdalmát enyhíteni, nem akart elbódulni, hanem vállalni akarta a rá váró összes szenvedést" /Járainé Komlódi Magda: Legendás növények – Gondolat, Budapest 1987; 63. old./ Q. E. D.
süti beállítások módosítása