MaGYAUR

MaGYAUR

Mitől szörnyszülött a „Státusztörvény”?

2023. június 07. - Magyaur

Miklós György, a Szülői Hang csoport tagja szerint alapvetően két probléma van a státusztörvénnyel. Az egyik az a fenyegetettség, amelyik kifejezetten a pedagógusokat érinti, a másik az, ami a bevezetése után effektíve negatívan hathat a gyerekekre, és rajtuk keresztül a családra. A kormány tervei szerint a pedagógusok elveszítik közalkalmazotti státuszukat, ehelyett új jogállásként a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony vonatkozna rájuk.

  1. Már a saját pedagógiai programjukról sem dönthetnek a tanárok

Az új státusztörvény értelmében az iskolák, óvodák pedagógiai programjáról már nem a pedagógusok döntenének, hanem a felülről kinevezett igazgató. Pedig ki más tudná a legjobban, hogy mire van szükségük a gyerekeknek és milyen módszerekkel lenne a legjobb tanítani, mint maguk a pedagógusok? A következmény, hogy az intézmények kevésbé tudnak alkalmazkodni a helyi adottságokhoz és a gyerekek igényeihez.

  1. A tankerület bármikor áthelyezheti a tanárokat egy másik intézménybe

Az új státusztörvény értelmében a pedagógusokat a tankerület utasíthatja egy másik intézményben történő munkavégzésre. Így – amennyiben a tankerületi hivatalnokok épp úgy látják jónak – a szülők bármikor elveszíthetik gyermekeik kedvenc tanárait. Mindez legfeljebb tűzoltásra alkalmas, miközben a pedagóguspályát kerülni fogják a fiatalok, a kényszerből áthelyezett pedagógusok pedig rövid úton elhagyhatják a hivatásukat – ki fogja így holnap tanítani a gyerekeket?

  1. Diplomával még nem rendelkező egyetemistákat is alkalmazhatnak pedagógusként

Az új státusztörvény értelmében az oktatási intézményeknek lehetőségük lesz akár még a diploma megszerzése előtt pedagógusként foglalkoztatni az egyetemistákat. Az egyetemistáknak is könnyen elmehet a kedvük a pályától, amennyiben pluszmunkában, megfelelő felkészültség és támogatás nélkül állnak munkába. Így végül a pedagógushiány tovább fog nőni. 

  1. Fegyelmi ügyekben figyelmen kívül hagyhatják a nevelőtestület és a szülő véleményét.

A diákok fegyelmi ügyeivel kapcsolatban eddig a nevelőtestület döntött, a tervezett módosítás szerint viszont a fegyelmi határozatot a fenntartó delegáltjából, az igazgatóból (őt szintén a fenntartó nevezi ki) és a nevelőtestület képviseletében eljáró pedagógusból álló bizottság hozza meg, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok véleménye leszavazható. Emellett elvették a szülő fellebbezési jogát is, így az érintett családok ki lesznek szolgáltatva a fenntartó önkényének.

  1. Nincs állandó nevelőtestület: akár a tanárok több mint fele is lehet óraadó

A hatalmas pedagógushiány következtében az iskolák egyre nehezebben találnak megfelelő pedagógust, a hiányokat pedig óraadókkal próbálják pótolni. A kormány a problémák gyökerének megoldása helyett inkább lazítja a szabályokat: a törvénytervezet szerint állami iskolákban akár a tantestület több mint fele is állhat óraadókból.

  1. Kizsigerelik a pedagógusokat

A bevezetendő új törvény tovább rontaná a pedagógusok túlterheltségét azzal, hogy az elrendelhető helyettesítések számát évi 30-ról 80-ra emelik, a túlórák kifizetését továbbra sem garantálják, és megkönnyítik a munkáltatónak, hogy akár rövid határidővel is berendelje helyettesíteni a pedagógusokat. A munkáltatónak lehetősége lesz elrendelni, hogy a pedagógus akár heti 40 órát is az iskolában töltsön az eddigi 32 helyett, de egyes esetekben még a heti 48 órás munkavégzés is elrendelhető. Szűklátókörű kormányzati hozzáállásra vall az, hogy a pedagógushiányt a még pályán levők kizsigerelésével akarják megoldani! Célravezetőbb lenne inkább vonzó munkakörülményeket teremteni, hogy minél több fiatal válassza a pedagóguspályát. 

  1. Szétbomlasztják az összetartó nevelőtestületeket

A tervezett státusztörvény olyan évenkénti teljesítményértékelést vezet be a pedagógusok számára, ami a pedagógusok negyedét, az úgynevezett „alul teljesítőket” mindenképpen bünteti azáltal, hogy megtiltják számukra a béremelést. De még ha nem is mennek el pedagógusok, az addig összetartó csapatban az értelmetlenül erőltetett mesterséges bérkülönbség feszültségeket okoz, mérgezi a pedagógusközösséget. A rossz teljesítményértékelési rendszer épp ellentétes hatást vált ki: nem javítja, hanem rontja az oktatás minőségét.

  1. A rendszer torzítja a diákok érdemjegyeit

A tervezett státusztörvény olyan évenkénti teljesítmény alapú bérezést vezet be a pedagógusok számára, ami torzíthatja a diákok érdemjegyeit. Mivel az osztályzatok alakulása is szerepet kap a fizetéseknél, előfordulhat, hogy az osztályzatok aszerint módosulhatnak, hogy a pontrendszerben épp miként éri meg jobban. Ha a pontrendszerben megéri a tavalyi átlaghoz képest javítani, a gyerekek érdemjegyeit felkerekíthetik. De ha adott esetben a pedagógus pontrendszerben nem érdemes túl jó jegyet adni, hogy aztán a következő években könnyebb legyen ahhoz képest javítani, így az érdemjegyeket lefelé kerekíthetik a későbbi eredményesség érdekében.

  1. A látszat fontosabb lehet, mint az érdemi pedagógiai munka

A tervezett státusztörvény olyan évenkénti teljesítmény alapú bérezést vezet be a pedagógusok számára, amiben az igazgató egy előre meghatározott, részben módosítható séma szerint pontozza a pedagógusok munkáját. Csakhogy a pedagógusok munkáját nehéz számszerűsíteni épp úgy, mint ahogy a szülők teljesítményét is elég nehéz lenne pontozni. Így aztán a bevezetni tervezett rendszerben a látványos teljesítményt lehet, hogy jobban díjazza a rendszer, mint az érdemi pedagógiai munkát. Például a tanórán kívüli programok szervezésével a pedagógus sokkal könnyebben gyűjthet pontokat, mint a kevésbé látványos órai pedagógiai problémák megoldásával.

Elvileg elképzelhető lenne a teljesítmény alapú bérezés a pedagógusok számára, de a most bevezetni tervezett rendszer sokszor inkább a látszatra ad, és kevésbé figyeli a gyerekek valódi érdekeit.

Millei Ilona: „A státusztörvény a látszatra ad, de alig tartja szem előtt a gyerekek érdekeit” címmel a Hirklikkben megjelent írása alapján

https://hirklikk.hu/kozelet/a-statusztorveny-a-latszatra-ad-de-alig-tartja-szem-elott-a-gyerekek-erdekeit/416560/?fbclid=IwAR2ZIvyaE22Ws6V03Q0z30sOgVfgrAhKvUJPFVXsF8_flpUgBAPxdoz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr318140866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

depressziót okozó sült krumpli 2023.06.07. 18:15:15

Egy csomó olyan dolgot adtak az intézmények vezetőinek kezébe, amivel megfélemlíthetők a tanárok.

istvankah 2023.06.07. 18:48:32

A lényeg,hogy aki 25 éve van a pályán annak jár 2havi fizetés!Szóval az elmaradt béremelésekkel együtt közel 50 milliárd forintot sikerült a tahoknak megint lenyúlni!

DFK 2023.06.08. 07:42:15

Hát ilyen a valóság másoknak, kedves tanárok! Másiknál is ilyenek a feltételek (sőt!) csak az éves 50 nap szabadság nincs hozzá.
Nem tudom a tanárokat sajnálni. Dolgozni kell, kérem.
Némelyik sírás kifejezetten szánalmas. Pl az, hogy akár heti 40 órát is bent kell lenni a munkahelyen. Micsoda dolog! Milliók dolgoznak így. Én kötelező beléptetőkártya rendszert vezetnek be nekik.
Na hörögjetek libernyákok!

DFK 2023.06.08. 07:46:08

Kedvencem az a pont, ahol leírja, lehet, hogy a tanár nem objektíven, hanem a saját érdekei szerint fog osztályozni. Nahát, ilyen szar emberek lennének a tanárok között?

Boldeone2 2023.06.08. 11:09:07

Nincs ebben semmi meglepő, beleillik a kormány eddigi közszféra- politikájába: elnyomás, kiszolgáltatottság, jogfosztás...
Ugyanezt eljátszották már az egészségügy esetében is, amikor az ágazatra erőltették az egészségügyi szolgálati jogviszonyt
Nincs más eszköz, mint a sztrájk. Az általános sztrájk

szekertabor · provo.blog.hu 2023.06.08. 11:43:39

A kormány kifejezetten ártani akar a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyermekeknek, gyűlöli a családokat, ez vezérli minden lépését. Minden paragrafus mögött zsigeri ártó szándék lapul, amit csak értő és kellően rosszhiszemű olvasással lehet felszínre hozni. Ha egy intézkedés mégsem káros, akkor pedig lopnak.

gigabursch 2023.06.08. 14:02:32

Lehet kimenni a versenyszférába!

Amúgy az szadesz-maszop ideológiát oktató egyetemek amíg nem tisztulnak ki, addig sajnos a pedagógusok olyan képzést kapnak - amilyet, és amelyik nagyrészt életképtelen.

Mivel elég nagy a kontraproduktivitás, ebből kifolyólag az egyébként munkát vállalni képesek lelépnek, aki meg ott marad, az meg végre meg lesz terhelve annyira, hogy talán nem lesz energiája ideológiát oktatni.
Itt jegyzem meg, ha az én gyermekemet olyan kretén oktatná, mint aki bellacsáóztatta a kölcseys diákokat, alighanem elbeszélgettem volna vele.

Ugyanakkor:
Nem tudok elmenni amellett a tény mellett sem, hogy nálunk a faluban szerencsére a tanári kar java emberileg és szellemileg is a helyén van, páran - többek közt 'intelligens' szülők miatt, akik sokkal problémásabbak, mint a tanker - viszont felálltak és pályaelhagyók lesznek, vagy másik iskolába mennek át.
Egyébiránt az sem utolsó szempont, hogy a kintről bejövő óraadó szaktanárok sokasága legalább életet és színt hoz abba a témába, amit fásultan és ismerethiányosan oktattak a "jól felkészült" (?) pedagógusok.
S ugyanitt megjegyzendő az is, hogy

Azt is hozzá kell tenni, hogy nálunk a tanker kifejezetten nagy erőfeszítést tesz azért, hogy minden falu, minden iskolájából a 2-6 osztály évről-évre 10-10 alkalommal eljusson úszni tanulni, ami nem jellemző más tankerekre, ... öööö, mármint tankerületekre.

S szintén egy fontos szempont:
Ha ezt a kérdést pártunk és kormányunk nem tudja idejekorán a helyén kezelni, a szükséges megoldásokkal együtt, az fájó eredményt hozhat nekik a választásokon.
No, nem mintha az agyalágyult terrorbaloldalra bárki is szavazni, eltekintve attól a kb szűk ezer, de annál nagyobb pofájú, szakszis idiótától, viszont könnyen meglesz a Mi Hazán Mozgalomnak a bő 1/3-a. Ugyanis ők végig és tudatosan nyugodt körülményeket és megoldásokat vázolnak fel.
(párhuzamosan a végrehajtással érintett családok százezezreinek a több, mint protestszavazatától)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.06.08. 16:48:00

"lehetőségük lesz akár még a diploma megszerzése előtt pedagógusként foglalkoztatni az egyetemistákat."

Biztos ez? Nem csak oktatóként, óraadói státuszban? Ne mondjunk mindenkit pedagógusnak, aki tanít. Egyébként a tanárképzés tipikus állomása, amikor a hallgató gyakornokként, gyakorló tanárként helyezkedik el egy iskolában. Ahol igyekeznek úgy terelgetni őt, hogy minél kevesebb kárt okozzon. És megismerkedhet a tanítás nehézségeivel. Ezen mindenkinek át kell esnie, és viszonylag keveset számít, hogy melyik évfolyamban történik meg.

Sajnos a tanítás is egy szakma, és minden szakmára áll, hogy annyian művelik, ahányan éppen hajlandóak rá. Ha mostanában a tanítás, a pedagógusi munka nem eléggé népszerű, az kellemetlen, de ez bármelyik szakmával megeshet, az olvasztártól a virágkertészig. A tanárok kifogyása a legsúlyosabb bajok közé tartozik, de kötve hiszem, hogy annyira sok embert tántorít el a tanítástól az, hogy nevetséges a fizetés. Ennek ellenére fel kell emelni a fizetésüket, ez nem kérdés. Az állam most próbálja a tanárokat ugyanolyan keretek közé szorítani, mint bármilyen alkalmazottat, ez még rendben lenne, de valóban elvárható, hogy akkor adjanak nekik egy normális fizetést. Nem tudom, mi késlelteti ezt, de az biztosan nem tesz jót a tanároknak, hogy pár kormánygyűlölő opportunista sztrájkhuszár politikus az élükre furakodott.

"Szűklátókörű kormányzati hozzáállásra vall az, hogy a pedagógushiányt a még pályán levők kizsigerelésével akarják megoldani!"

Ez így igaz.

s 2023.06.15. 16:37:44

@DFK: "Nem tudom a tanárokat sajnálni."
Kurva az anyád. Lóhátról baszod.

"Pl az, hogy akár heti 40 órát is bent kell lenni a munkahelyen."
Szerinted a dolgozatokat hol állítják össze? Az iskolában, tanítás közben? Hol javítják ki? Otthon, te barom. Elhiszem, hogy neked nem kell otthon megetetned a tüzépet őrző kutyákat, - mert max. ezt nézem ki belőled - de az üvegvisszaváltóban sem lesz számodra hely, mert már ott is automata van. Te fasz. Remélem megdöglesz, mert egy zacskó éticsigának is több esze van, mint neked.

s 2023.06.15. 16:39:10

@DFK: A cipőm többe került, mint amit anyádék az oktatásodra elköltöttek, persze teljesen eredménytelenül.

s 2023.06.15. 16:49:54

@gigabursch: "Lehet kimenni a versenyszférába!"

Ott vagyunk, hülyegyerek. Te is, a kölyköd is. Bármilyen nehéz elhinni, az állam alkalmazottai is. A tűzoltóknak nem kötötték meg a biztosítást. Majd ha rád ég a kibaszott putrid, meg a hozzád hasonló faszszopókra az utcátokban, akkor csak halkan nyöszörögj. A tanár is így van ezzel. Van ameddig van, aztán meg már nincs. A hülyegyereked meg mehet udvart söpörni a téglagyárba. Ameddig valami olcsó robot miatt ki nem basszák végleg.
süti beállítások módosítása