MaGYAUR

MaGYAUR

"Orbán Viktort lehetetlen bevonni az uniós politikába" -

állítja Martin Schulz

2023. augusztus 09. - Magyaur

Török László

24.HU - 2023. 08. 09. 08:52

Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke úgy véli, hogy tévúton jár az Európai Néppárt első embere, Manfred Weber, amikor a szélsőjobb segítségével igyekszik megőrizni a mérsékelt jobboldal vezető szerepét Strasbourgban, mert ebből csak az lesz, hogy a Bizottság következő elnöke az Orbánoktól és Kaczynskiktől függ majd –olvasható a Hvg.hu-n, amely a Frankfurter Rundschau interjúját szemlézte.

Schulz, aki jelenleg a német szociáldemokratákhoz közel álló Friedrich Ebert-alapítvány igazgatója szerint lehetetlen ugyanis a magyar kormányfőt, a lengyel miniszterelnök-helyettest és a hasonszőrűeket újra bevonni az uniós politikába.

Ők ugyanis legfeljebb csak a haszon elve alapján tartják fontosnak az uniót, már ha egyáltalán. Értékekről esetükben szó sincs. Őket maximum pénzzel lehet megnyerni, bár Orbán Viktor újabban olyan jelzéseket küld, hogy már az sem érdekli. Merthogy megvásároltatja magát a kínaiakkal és az oroszokkal.

A populisták abból élnek, hogy a világ összedől, kifordul a sarkából. A 20. század 2. felében sikerült sok mindent felépíteni, ám az egész szerkezet megingott, legkésőbb a Vasfüggöny leomlásával. Utána tarthatatlannak bizonyult az egypólusú világrend.

Közben pedig állandó a bizonytalanság. Az emberek nem tudják, mi vár a gyerekeikre, hiszen itt a klímaválság, a háború, éhség, járvány, Kína, India, Oroszország. Ilyen időkben azoknak áll a zászló, akik azt hangoztatják, hogy vissza kell állítani, ami volt. Vagy fényes jövőt ígérnek. Ez pont az, amit a populistáktól hallunk.

Sikert persze nem tudnak felmutatni, ellenben működik, hogy ellenségképre alapoznak. Úgy lehet őket feltartóztatni, hogy a politika konkrét lépésekkel csillapítja a félelmeket. Így a tömegek nem követik vakon a demagógokat.

A prototípust egyébként 20 éve Berlusconi jelentette, utána jött Orbán, Boris Johnson, Donald Trump, Jair Bolsonaro, Jaroslaw Kaczynski és Rodrigo Duterte. A módszer mindenütt azonos: meg kell szerezni a többséget és onnantól kezdve úgy tekintik, hogy az állam már az övék. Aki pedig ellenük van, az nem vetélytárs, hanem ellenség. Ez azonban fasisztoid gondolkodásmód – mondta Martin Schulz.

A politikus szerint az integráció stabilizálja a demokráciákat, főleg a gazdasági együttműködés jóvoltából. Lásd Melonit, aki odahaza csinál ugyan némi felhajtást, de Brüsszelben megbízható partner. Mint ahogy már Le Pen sem emlegeti, hogy Franciaországnak ki kell válnia az euróövezetből. Martin Schulz mindezt úgy értékelte a Frankfurter Rundschauban, hogy az integráció megfegyelmezi a jobboldali populistákat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7118189823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2023.08.09. 16:20:18

A HVG 360 cikkéből: "...az értékek nem érdeklik őket, csak az EU-pénz – de Orbánt talán már az sem, ő már olyan jelzéseket küld, hogy megvásároltatja magát a kínaiakkal és az oroszokkal."

Régen a nemzetek békés egymás mellett élése, a kölcsönös tisztelet, a kulturális értékek, egyebek voltak a közös értékek, ma a kötelező migránsimádat és a szivárványos gyerekinzultálás. Ebből nem kérünk. Arról nem volt szó, hogy az un. európai értékek idővel teljesen kicserélődnek és vállalhatatlan dolgok kerülnek a helyükre. Erről nem volt szó a csatlakozási folyamat idején, amikor megszavaztuk az ország euroatlanti integrációját. A klub alapszabályait betartjuk - azokat, amiket a csatlakozási szerződés aláírásával vállaltunk.

Ami pedig a kínaiakat és oroszokat illeti: mikor Schulz legközelebb kínázásra adja a fejét, tegye hozzá azt is, mekkora külkereskedelmi forgalmat bonyolított Kína és Németország például tavaly. Nagyságrendekkel többet, mint mi. És csak úgy halkan tegye hozzá, a szankciók ellenére Oroszországgal is. Ha már hogy, hogy nem az orosz LNG gáz nem került tiltólistára.

Billy Hill 2023.08.11. 23:57:23

"Aki pedig ellenük van, az nem vetélytárs, hanem ellenség. Ez azonban fasisztoid gondolkodásmód – mondta Martin Schulz." Vagy kommunista világlátás. De hát Marcika ilyet nem mondhat, mert a kis kedvencei ellen beszélne,
süti beállítások módosítása