MaGYAUR

MaGYAUR

Budapest-Debrecen/Szentpétervár-Moszkva

2023. szeptember 06. - Magyaur

Új szintet lépett a magyarkodó orbánisták Budapest-ellenessége: nyíltan beszélnek a nyitott, világvárosias Budapest „leváltásáról” és egy újabb főváros létrehozásáról, a Fideszhez végtelenül lojális, Debrecenben.

Volt már korábban hasonló jobboldali kezdeményezés; hogy „kimentsék” a legfőbb bírósági és kormányzati intézményeket a nem túl keresztény (magyarán: erkölcstelen) és „kozmopolita” (magyarán túl amerikaias, zsidós, "nemzetáruló") Budapest „karmai közül” Esztergomba. De a várható sok kényelmetlenség miatt és azért, mert nem szavazták meg újra az esztergomiak a várost eladósító fideszes polgármestert – erről letettek.

Szijjártó Péter, most újra beszélt az orbáni vágyálomról a tárcavezető „szavaiból arra lehet következtetni, hogy egy második fővárost látnak (Debrecenben), amely Budapesthez hasonlóan képes lehet a határokon túlról is munkaerőt, tudást, valamint beruházásokat vonzani az országba.” Sőt Szijjártó még ennél is továbbment: „Debrecen városának minden szükséges adottsága megvan ahhoz, hogy egész Kelet-Közép-Európában vezető pozíciót vehet fel.”

De az orosz-ukrán háború és főleg az orbáni-Magyarország és Románia közti politikai feszültségek miatt Debrecennek esélye sincs erős gazdasági-pénzügyi-kulturális-egyetemi pólussá válni Kelet-Közép-Európában! Még ha Szijjártóék csak a „magyar glóbuszban” gondolkodnának, akkor is Kolozsvár volna a centrum inkább, mint a korábban Nagyváradnál is jelentéktelenebb kereskedelmi-kulturális központ Debrecen.

A cél persze a „minél messzebb kerülni Európától-elv” – földrajzi értelemben, a fővárost illetően is.

Ez nagyon emlékeztet arra a bolsevik trükkre (akikre egyébként az internacionalizmus hirdetése közben azért vastagon jellemző volt a „nagyorosz sovinizmus”) hogy az orosz-szovjet fővárost, a polgáriasult, nyugatias Szentpétervárról az „ős-orosz”, a világtól elzárt, merev konzervatív Moszkvába helyezték át.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/09/magyarorszagnak-hamarosan-ket-fovarosa-lesz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3318208487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Csaba Nagy 2023.09.06. 12:50:01

Előljáróban: a Pétervár-Moszkva párhuzamot hamisnak érzem. Pétervár majmolt nyugatos máza mögött ugyanolyan orosz hatalomgyakorlás élt, bürokráciával, nagyúri rongyrázzással, kancsukával, konzervativizmussal, haladásképtelenséggel, mint az egész birodalomban. Moszkva pedig, rengeteg gyárával jó talajt adott a bolsevik agitáció alá, a többi ugyanaz.
Hazatérve a szándék hangos, de a fenyegetés komolytalan. Orbán szeretné megbüntetni a bűnös várost, ami olcsóbb, mint tettekkel és érvekkel megnyerni partnernek, de maga és hatalmi apparátusa sem lelkesedne a leköltözésért, pénz pedig végleg nincs a sokféle intézmény áttelepítésére.. Debrecen sokat fejlődött, népesedett, iparosodott, egyik fő egyetemi központtá vált, de a fejekben megmaradt a korlátolt cívis gondolkodás, a konzervativizmus és kivagyiság. Ez jó talaj a Fidesz-hűséghez, de egy haladni akaró és kulturáltságra vágyó európai ország fővárosává váláshoz édeskevés. Na és az 1:7 lakosságarány és a kőzlekedési periféria.
Budapest ne aggódj: színházaid akkor is maradnak, egyéb kulturális intézményeid nagy része is. Vonuljon el a kormányzó slepp, ha akar és tud, a kulturált európai életvitel marad, mert mély gyökerű.

Magyaur 2023.09.06. 13:13:34

@György Csaba Nagy: Köszönöm az érdemi hozzászólást!
Fenntartom, hogy a második világháború végéig minőségi különbség volt Szt.Pétervár és Moszkva lakossága közt annak összetétele, a lakosság európaisága (pl. nyelvtudása) és a műveltségi szintje közt. Sőt úgy gondolom. hogy Sztálin tudatosan nem hagyta evakuálni az inkább nyugatos, zapadnyik-, mint szlavofil-szimpatizáns civil lakosságot a leningrádi halálos katlanból (amit pedig megtett Sztálingrádnál).
A többi észrevétellel teljesmértékben egyetértek!

camilló 2023.09.06. 17:17:19

@Magyaur: Nagyon erősen hiányosak a történelmi ismereteid! Sztálingrádnál sem engedte evakuálni a lakosságot. Volt két hadparancsa ami ezzel állt összhangban. Szovjetunióban egyszerűen azért nem működött az orosz sovinizmus, mert a kutyát sem érdekelte kinek mi a nemzetisége. A zsidókkal szemben voltak fenntartások, de teljesen másként, mint a világ más részein. Szeretném megjegyezni, hogy Sztálin sem orosz volt, sőt lehet hosszan folytatni a sort! Sztálin a Nagy Honvédő Háború kapcsán azért emlegette az Orosz Anyácskát, mert sokkal inkább volt mozgósító hatású, mint a szovjet ideológia. Szeretném figyelmedbe ajánlani Krausz Tamás munkáit, hátha kicsit jobban megérted mi és miért történik akár napjainkban is Orosz földön!

127.0.0.1 2023.09.07. 06:59:31

Nem is lenne Debrecen fővárosnak. Hogy kibaszna a saját sleppjével o1g! Eltakarodnának Budapestről. :-))

127.0.0.1 2023.09.07. 07:00:31

Javítás : Nem is lenne rossz Debrecen fővárosnak.

György Csaba Nagy 2023.09.07. 10:51:03

@Magyaur: Nem a vita, csak a tisztánlátás kedvéért a sztálingrádi evakuálásról: idézem a csata történetét teljes alapossággal felkutató, azt könyvben közzétevő Antony Beever angol hadtörténész megállapításait:
A csatát a Luftwaffe nyitotta meg, rommá bombázva a város nagy részét. A civil lakosság hatalmas veszteségeket szenvedett, a házak nagy része összedőlt, a város gyakorlatilag lakhatatlanná vált. Ennek ellenére Sztálin megtiltotta a civilek evakuálását, azzal a szándékkal, hogy a városban rekedt nők és gyerekek látványa erősebb ellenállásra serkentse a várost védő katonákat. Az itt maradt polgári lakosságot erődítmények építésére vezényelték. Augusztus 23-án a német légierő gyújtóbombákkal támadott, és az ettől keletkező tűzviharban több ezer lakos veszítette életét. Szinte a teljes város leégett, az épületekből csak romkupacok és kiégett fal-csonkok maradtak.
Camillónak tehát igaza van.
Sztálin gondolatvilágában a polgári lakosság nem volt tényező, csak parasztok a sakktáblán. Ilyen egy diktátor gondolkodása és viselkedése, mindenütt a világban, árnyalatnyi eltérésekkel.. Ezért kellenek fékek és ellensúlyok.
süti beállítások módosítása