MaGYAUR

MaGYAUR

"Minden nacionalista potenciális gyermekgyilkos"

Így utalt Bacher Iván Kardos G. György: "Avraham Bogatir hét napja" c. regényére

2023. október 29. - Magyaur
Bacher Iván: "Az örmény siratja irtott népét, de fiát zsidóhoz menni nem engedi, jól is néznénk ki.
A kamaszfejjel a magyar hivatalosság által szerbiai német munkatáborba hurcolt Kardos megengedi magának, hogy a zsidók állati kegyetlenségéről meséljen - a németekkel szemben.
Minden nacionalista potenciális gyermekgyilkos - ilyen egyszerű ez."

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr1618245507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2023.10.29. 18:03:15

Nacionalisták.
Patrióták.
Patrióta vs. nacionalista. Örök téma. Nem véletlenül szeretik összemosni a kettőt.

Nem olvastam a Bacher által említett könyvet, és nincs ismeretem az örmények zsidókhoz való hozzáállásával kapcsolatban a párválasztás kérdésében (politikai oldalon egy kicsit több) de ahogy elnézem, hamarosan (talán nagyon gyorsan) változni fog az örmény-zsidó viszony...mert változnia kell. Minden szempontból. Hadászatiból, katonaiból is. Lesz itt nagy egymásra találás.

Egyebekben természetesen igaza volt Bacher Ivánnak a végkövetkeztetésben, Isten nyugosztalja, bár most aztán (eddig is, de most nagyon) bőven akadna témája zsidóként, a palesztin terrortámadásra –izraeli válaszlépésre, és úgy általában a konfliktus egészére reagálva. Kár, hogy nem olvashatom már tőle a véleményét, biztos érdekes, tanulságos lenne. Két tűz közé szorulna, ahogy oly sokan. Ez van, ő már nem írhat többé, marad a maradék, akinek még van kedve egyáltalán bármihez hozzászólni...és akad. Az is nagyon tanulságos tud lenni: látlelet a világról, erről az országról.

György Csaba Nagy 2023.10.30. 15:24:57

A nacionalizmus hasznos nemzetépítő, közösségképző szerepet töltött be a nemzetállam-építés hajnalán, változatos korszakhatárok közt: a franciáknál 1400, nálunk és a lengyeleknél 1000, de a németeknél, olaszoknál és románoknál alig 160 éve, a délszlávoknál és szlovákoknál emberöltőn belül, az ukránok pedig épp dolgoznak rajta. Összehoz és kirekeszt. Az európai történelem viharai miatt nincs itt egyetlen etnikailag egyöntetű ország sem,ezért a kirekesztő hatás az erősebb: a túlsúlyos etnikum akarja a maga érdekeit, értékeit, életmódját, kultúráját elfogadtatni szomszédaival, és ráerőltetni saját kisebbségeire. Kebeldagasztó hatása a hagyományápolásban, kultúrában, nemzeti múlt ünneplésében, de sajna nem tud itt megállni: valahogy mindig a felé fordul, hogy minden nemzet különbnek véli magát szomszédainál. Hogy ez a nézet milyen romboló hatású, ahhoz csak a szemünket kell kinyitnunk: a 2 világháború. az ezeket követő szélsőségesen igazságtalan álrendezések okozta tömeges emberi tragédiák frissek. Esetünkben a benesi dekrétumok szerinti törvényesített rablás, a tömeges áttelepítések, a székelyek sanyargatása, az ukrán nyelvtörvény mind a nacionalizmus átkos eredménye. Európa (és a világ) tudathasadásos állapotban leledzik: a saját nacionalizmusát mindenki üdvözli, de mindenki másét átkozza. Egyszerre kéne abbahagyni a politikában, máshogy nem lehet. Éljen tovább a kultúrában, és az ügyesen folytatott gazdaságpolitikában, de csak ott.
süti beállítások módosítása