MaGYAUR

MaGYAUR

Oroszország Magyarország ellensége

2023. november 01. - Magyaur

A naiv, mert hiányos történelmi ismeretekkel rendelkező orbánista elit könnyen manipulálható; nem ismeri fel ki volt és maradt évszázadokon át Magyarország barátja és ellensége. Pedig egyszerű, geopolitikai okokból a birodalmi gondolkodású (szakszóval imperialista) Oroszország szükségszerűen Magyarország, sőt egész Európa ellensége!

Az Osztrák-Magyar Monarchia elitje még tudta 1914-ben, hogy Szerbia (akár felelős a trónörökös meggyilkolásáért, akár nem) veszélyt jelent az európai biztonságra, mert az orosz pánszláv ideológia és a világhódító ortodox-kereszténység helyi ügynökeként tevékenykedik.

A cári Oroszország, majd hű örököse a kommunista Szovjetunió két célt akart elérni: 1.) „felszabadítani” a balkáni szláv népeket és elfoglalni Konstantinápolyt/Isztambult 2.) „felszabadítani” a közép-európai szláv népeket: lengyeleket, cseheket és szlovákokat és maximálisan tágítani a határokat Nyugat felé.

Annak ellenére, hogy Magyarország Oroszországból nézve csak egy apró sziget a szláv és német népek tengerében azért jobbnak látta mindig is az orosz cár/pártfőtitkár/elnök, hogy Magyarország, ha nem is gyarmati státuszban, de függő viszonyban legyen Oroszországtól.

Bezzeg az orosz politikai elit, - ha nem is kifejezetten Magyarországra kihegyezve - de ma is tisztában van a céllal: „Oroszországnak vissza kell állítania a cári Orosz Birodalom 1917-es határait, így el kell foglalnia Finnországot, valamint az egykori három szovjet balti köztársaságot, Észtországot, Litvániát és Lettországot – mondta a közelmúltban Jevgenyij Balickij, az Ukrajnához tartozó, részben orosz kézen lévő Zaporrizzsja megye Moszkva által kinevezett kormányzója.”

https://hvg.hu/360/20231030_Oroszorszag_Baltikum_Ukrajna_haboru_Lettorszag_Litvania_Esztorszag

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4318247821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.11.01. 08:40:57

S te azt tudod, hogy a hapszbúh hatalom fél évezrede halálos ellensége hazánknak?
Mármint a magyarokénak.
G
Hogy a tiédnek-e, azt nem tudom...

Magyaur 2023.11.01. 09:04:39

@gigabursch: Ez a Habsburg-ellenes szöveg a kommunisták szövege volt a II. világháború után, amikor görcsösen azt akarták bebizonyítani, hogy Magyarország egész történelme osztályharcok + szabadságharcok története volt! (A királypárti, legitimista Mindszenty József biztos nem értett volna egyet önnel... vagy ő is liberális lett volna?).
A Habsburgok dinasztikus politikát folytattak, amelyben a magyar királyság megőrizte az autonómiáját, de eközben kiűzte a törököket, amire a magyar nemesség képtelen volt, utána Mária Terézia és II. József korában barokk stílusban újjáépítette Magyarországot és az első világháborúig megvédte a magyar királyság egységét, nem engedett a nemzetiségi mozgalmak követeléseinek (még a horvátoknak sem)!

gigabursch 2023.11.01. 09:40:28

@Magyaur:
Állítólag te tanár vagy, legalábbis ezt állítottad magadról.
Hogy milyen vakság tablettát szedsz, azt nem tudom, de csak úgy, ízelítőként.

I. Lipót:
"Ha megtudnám, hogy csak egy csepp magyar vér folyik bennem, tűzzel-vasal irtanám ki magamból"

Mária Terézai (a büdös kurva), három hónappal a látványos, magyar rendek előtti műsora után
"a magyar katonák arra valók, hogy a császári(!)* trónért a vérüket ontsák"
Ugyanez az aljadék céda tett arról, hogy erdély elrománosítása beinduljon, tett arról, az "oktatási deform" úgy menjen, hogy a magyar vagy németül tanuljon, vagy tótul.

Persze téged a tények sose zavartak.
(Aki meg nem hiszi, járjon utána)

______________
ugyebár az az aljas dög az sem volt.

gigabursch 2023.11.01. 09:43:54

@Magyaur:
II. József nem volt magyar király - illene tudni.
Magyarországot nem építette újjá
Ellenben egy halom Árpád- és Anjou kori templomot barokkizált és tönkretett.
Kimagasló teljesítménye volt abban, hogy az Esztergomi Bazilika nehogy véletlenül újjáépüljön

Persze ezeket a tetvedékeket védeni értem én hogy életforma ami vagy tudatlanságon és/vagy aljasságon alapul, de aki nem hajlandó látni azt, hogy mit loptak szét, mennyi kárt okoztak abban annyi a magyarság, hogy hozzá képest egy csótány kimagasló értéket képvisel.

Magyaur 2023.11.01. 10:01:15

@gigabursch: Ez megint a rákosista nacionalista-kommunista szemlélet: 1848-ig csak nemesi nemzet létezett! A "magyarság" fogalmát csak reformkori antifeudális mozgalmaknak köszönhetően terjesztették ki a "népre", ami persze nemcsak a magyarul beszélőket jelentette!
A dinasztikus politika az első világháború végéig tartott, vagyis a polgári jellegű magyar nemzetállam a trianoni békeszerződés révén született meg... vérben és mocsokban.

camilló 2023.11.01. 10:19:02

@Magyaur: Remélem nem történelem tanár vagy! A Habsburg házra sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy magyar barát azt biztos nem. Takáts Sándor nem mondható éppen sem kommunistának, sem Rákosistának. Ajánlom szíves figyelmedbe a Bajvívó magyarok című könyvét. De Ráth-Végh István könyveiből is kaphatsz ízelítőt abból amit elkövettek, a magyarok ellen a Habsburgok. Biztos kiesett a fejedből, hogy pont a nemességet fejezték le - amit Te a 48 előtti magyarsággal azonosítasz - már a 16. században. Elég Zrínyit említenem. Lipót ámokfutásáról meg ne is beszéljünk. Gyakorlatilag a nemességünket lecserélték osztrákokra, németekre stb. Csodálkozol, hogy képtelenek voltak kiűzni saját erőből a törököket. Az nem mond semmit, hogy a törököknél talált védelmet Thököly? Ha olyan jók voltak velünk, miért volt a Rákóczi felkelés, miért volt 48, hogy csak a két legismertebbet hozzam fel? Azzal, hogy elnyomtuk a nemzetiségieinket megalapoztunk Trianonnak! A dualista államban is csak alárendelt szerepünk lehetett! Annyira véded a sógorokat! Véletlenül nem ők hívták be az oroszokat a 48-as forradalom leverésére?? Teljes sötétség van előtted, amikor az orosz történelemről beszélsz. Szívesen ajánlok irodalmat ami nem Rákosista-kommunista! Az aki embereket a származása alapján megkülönböztet.....

gigabursch 2023.11.01. 11:17:56

@camilló:
Van akinek új dolog lehet, hogy egy uralkodóházat 4+1-szer trónfosztottak.
Akárhogy is nézzük, nem ok nélkül való.

S ha venné a fáradtságot és elolvasná a dokumentumtengerrel alátámasztott Jancsó Benedek művet, ami Erdély tudatos és irányított elrománosításáról, a vármegyerendszer katonai körzetekkel való szétveréséről, az úriszék tönkretételéről szól, akkor okosabb lenne, de alighanem nyomokban sem ismeri Jancsó Benedek munkáját.
Ehelyett jön a hülye rákosista dumával.

Szégyen...

gigabursch 2023.11.01. 11:24:32

@camilló:
Amikor Hunyadi Nándorfehérvár előtt a nemzethez szólt (és amit a halálos ágyán kb megismételt), akkor bizony nem csak a rendekről beszélt, hanem a teljes nemzethez. Ahhoz, amit ma is nemzet néven ismerünk fogalomként.
Jól dokumentált, így alighanem csak az lehet a gond, hogy Hunyadi nem járt abba az iskolába, ami az 1680-90-es években Weimarból indult el és az elsődleges célja a szkíták leválasztása volt, majd második lépésként a céda MT és Sábesz József alatt formált szellemet és I. Ferenc alatt formált testet a, kiteljesedve meg a Budenz-Hunsdorfer-Trefort-Pauler iskolákban, amit Kristó és Győrffy egy nagy adag kommunista gerinctelenséggel még tovább tudott fokozni és amelynek célja a szkítátlanítás után a huntalanítás volt. (Igen, Hóman is beállt a sorba)
Nekik sem sikerült, még akkor sem, ha a Magyartalan Tudománytalan Ákádémillya mindent megtett az ügy érdekében.

gigabursch 2023.11.01. 11:25:18

@Magyaur:
Te milyen gyógyszert szedsz?
Vagy inkább gondolkodás elleni óvszert?

György Csaba Nagy 2023.11.01. 12:33:02

@Magyaur: nem a kelet-nyugat ellentétében kell szemlélni történelmünket, mert mindkét oldal saját érdekeit gátlástalanul követve épp eleget ártott nekünk. A Habsburgokon pedig különösen nincs mit védeni, pláne becsülni. Arcuk leginkább a török kiűzése, majd a 48-49-es szabadságharc idején mutatkozott meg. A törököket nem magyar országrészük iránti szívjóságból harcolták le, hanem Bécs 1683-as ostroma okozta ijedtségből. Utána siettek lepaktálni a magyar egyházi és világi vezetőkkel, elérve a szabad királyválasztásról és az Aranybulla 355 évig élő ellenállási záradékáról való lemondást az 1687. évi országgyűlésen. Magyar nagyjaink kimondatlanul, de nyilvánvalóan azt remélték ettől, hogy visszakapják felszabadított birtokaikat, de az Udvar ebben is csalárdul járt el: adománylevél felmutatásához és 10% sarc fizetéséhez kötötte a visszaadást. A török által jóval korábban elűzött, lóhalálában menekülő, majd tengődő hajdani birtokos valahányadik leszármazottja általában nem tudta teljesíteni ezt az álságos feltételt. Az eredmény: az Udvar magyar földdel fizetett a Savoyai, Harrucker, Odescalchi, Pallavicini és más condottieriknek háborús szolgálataikért, s szemet hunyt a harcokat követő fosztogatások és gyilkolászások miatt, melyek szükségszerűen vezettek a Rákóczi-szabadságharchoz. A varsói kézcsók, az oroszok behívása a Szabadságharc leverésére pedig ismert fénypontja Ferenc József uralkodásának. A közbenső, kevésbé látványos békeidőkben is gyarmatként kezelték az országot, keveset vagy inkább semmit nem tettek annak fejlődéséért, polgárosodásáért. A barokk újjáépítés ügyében bizonyára szubjektív vagyok: az ország telerondítva dagályos parasztbarokk templomokkal és hivatali épületekkel, melyek nélkülözik a román stílus erejét és a gót szépségét, de silányak a mosolyogtatóan túldíszített spanyol, az elegáns északolasz vagy müncheni barokk épületekhez hasonlítva, s ami itt épült, ahhoz sem Bécs adta a forrást, elődeinknek kellett azt kiizzadniuk. A Habsburgok nem jó gazdáink, hanem önös gyarmattartó kihasználóink voltak.

ulpius66 2023.11.01. 22:19:14

"„Oroszországnak vissza kell állítania a cári Orosz Birodalom 1917-es határait, így el kell foglalnia Finnországot, valamint az egykori három szovjet balti köztársaságot, Észtországot, Litvániát és Lettországot."

NE KICSINYESKEDJÜNK!

OROSZORSZÁGNAK JÁR ALASZKA IS!!!!!!

ulpius66 2023.11.01. 22:24:15

"Közismert, hogy Alaszka, az USA legnagyobb és utolsó előttiként csatlakozott állama sokáig orosz fennhatóság alatt állt. A hatalmas, nagyjából 18 magyarországnyi, természeti erőforrásokban és ásványkincsekben gazdag területet 1867-ben Oroszország egyszerűen eladta az amerikaiaknak, 7,2 millió dollárért. Vajon miért kótyavetyélték el mégis az oroszok az államot, szinte fillérekért?"

ulpius66 2023.11.01. 22:27:12

JAVASLOM, HOGY AZ OROSZOK VEGYÉK VISSZA ALASZKÁT 7,2 MILLIÓ DOLLÁRÉRT + A KAMATOKÉRT, MIVEL AZ USA NEM TELJESÍTETTE A VÉTELKOR MEGÁLLAPÍTOTT FELTÉTELEKET!

Rodney 2 2023.11.02. 00:36:57

@Magyaur: Te tényleg hülye vagy mindenhez. Nem értem ezt az igyekezetet, hogy állandóan kifossál ide magadból valamit amiből csak az derül ki, hogy na erről sincs fogalmad meg arről se. Igazi ballibsi barom vagy, csak az ilyen mindenhez hülyék képesek bevenni azt a sok ócska maszlagot amit ballibsi ideológiának levezhetünk :(

György Csaba Nagy 2023.11.02. 12:06:08

@Rodney 2: Persze hogy nem érted, mert ahhoz gondolkozni kellene, és ahhoz sem képességed, sem hajlamod. Feltűnhetne, hogy az illiberálisság mibenlétét senki nem fogalmazta meg , sem hívei, sem vezetői, csak a visszáját, hogy mit tagadtok. Az illib agyi tevékenysége a vezérürü kiválasztására korlátozódik, s amit az, Trump, Orbán, Erdogan, stb. mond és tesz, azt kritikátlanul elfogadja és követi, akkor is, ha naponta változik az ige. Fenébe az egyén szabadságával, az csak zűrzavart szül, sokkal megnyugtatóbb a Büyük Vazír alélt követése, mert ő mindig tudja a frankót.
Lehetne esetleg ezt a fórumot, mint minden egyebet, arra használni, hogy a témához okos érveléssel hozzászólj, de mennyivel egyszerűbb a másként vélekedők leszólása kocsmai színvonalon, s itt még nem is vágnak pofán. Legfeljebb leírnak, érdemed szerint.

Rodney 2 2023.11.02. 16:58:41

@György Csaba Nagy: Fentebb elég jól elmagyarázod, hogy amiket a blogger írt miért baromságok. Vagyis egyetértesz velem :) A korábbi posztjainál kb ugyanez a helyzet, Még Soros-ügynöknek sem vennék fel, mert annyira felületes a gondolkodása, komoly érvelésre ismeretek és intellektuális erő hiányában nem képes. Mit vitatkozzak egy ilyennel??

Az illberális dolgot viszont te nem érted. Mikor ezt Orbán mondta, egyértelműen elmagyarázta, hogy mire gondolt. A demokrácia arról szól, hogy egy kormány (vezető) azt hajtja végre, amire a szavazók többsége adta a voksát. A LIBERÁLIS demokrácia ettől abban különbözik, hogy soha senki által meg nem választott önjelölt bölcsek (mások szerint holocaust szindrómás elmebeteg zsidók) kitalálta szabályokat még a népfelség sem bírálhat felül. Miért? Mert csak (nyilván jön mindenféle érvelés pl a nép ostoba, stb de azért az adórendszerrről dönthet vagy megválaszthat egy debilt főpolgármesternek, akkor éppen okos) Erre mondta Orbán, hogy ő nem szeretne ilyen rendszerben kormányozni és ennek ellenkezőjét nevezte el egy nyelvtani fosztóképzővel illiberális demokráciának, ahol mindenféle kitalált szabályok nem akadályozzák a nép akaratának megvalósítását. Erre aztán különböző bérhazudozók, debilek és a már korábban hivatkozott holokaust szindrómás zsidók máig tartó örjöngésbe kezdtek, ők tudják miért.

Rodney 2 2023.11.02. 17:08:02

@György Csaba Nagy: A nyilvánvaló példák
Halálbüntetés: a nép szeretné, de nem lehet és kész, a nép kussoljon, a nép primitív és állati ösztönöo vezérlik (vagy mittudomén).
Hollande azzal a programmal nyert választást, hogy az 1 millió euro feletti jövedelmeket 75%-os adóval kellene súlytani. Szép "kommunista" program. Annak rendje és módja szerint a parlament meg is szavazta ezt a törvényt. Aztán jött az alkotmánybíróság és megsemmisítette, mondván hogy a 75% adókulcs már tulajdonképpen rablás. Vagyis nem érvényesülhetett a nép (lásd még csőcselék) akarata. Hogy ez mennyire szubjektív, azt jól mutatja hogy némely nagyon fejlett európai bezzeg országban időnként volt 75%-os adókulcs (a svédeknél biztosan, de talán Belgiumban is) Kiváncsi vagyok min mondana ugyanez a testület a 70, 65 vagy 60%-os kulcsokról: hol van a rablás határa?? Ugye milyen durva egy ilyen politikai rendszer? Hol van itt a jogállamiság?

György Csaba Nagy 2023.11.02. 18:44:06

@Rodney 2: Nem, nem értek egyet veled. Utálok minden agresszív megítélést. Sztem fajunk 2 előnye a jó agy, és a társadalommá szerveződés, a vele járó munkamegosztás és specializálódás. Ez pedig vitákban kialkudott egyetértést, közös állásfoglalást és a szerinti együttműködő cselekvést követel, nem pedig erőszakos akaratérvényesítést.
A halálbüntetés tilalmát el tudom fogadni, de nem azért, mert életet csak Isten teremthet (aki sztem kitaláció), és vehet el, hanem mert az ítéletről kiderülhet téves volta, és a gyilkos akár megjavulhat. A népakaratba beleférne a lincselés is, ami nem ízlésem szerinti.
A gzdagok magas adóztatásával egyetértek. A kapitalizmus, mely bizonyítottan az eddig megvalósított hatákony termelési mód, lefojtja magát, mert nem ad elég jövedelmet az alkalmazottaknak, tehát hiába termel rogyásig, ha nincs elég fizetőképes fogyasztó. Tegyük most zárójelbe az emberiességi szempontokat. Ha az elosztást nem tudjuk elvinni az egyenlőbbség irányába, a társadalmat feszítő probléma súlyosbodik, forradalomba fordul, ami veszteséggel és ezen túlmutató veszéllyel jár. Jó lenne megelőzni. A politikát gazdagok irányítják. Kérdés, lesz-e annyi önmérsékletük, hogy felismerjék önzésük visszafogásának szükségességét.
Orbánról itt csak annyit: nincs programja, csak a hatalom megtartása és a korlátlan lopás. Az, hogy "folytatjuk", nem program, amit népakarat igazolásául lehet felhozni. Újraválasztása több okon alapul: barkácsolás, manipuláció, csőd szélén élő tömegek félelme a változástól, ellenzék bénasága, de legfőképp a polgári öntudat hiánya.

Rodney 2 2023.11.02. 21:35:43

@György Csaba Nagy: Látod ezért szoktam le az ilyen vitákról. (Nem tudod, de 10+ éve még képes voltam kinlódni ilyen helyzetekben, de már meguntam). Azt hiszed hogy érvelsz de igazából csak elbeszélsz mellettem (illetve elbeszélünk egymás mellett) mert nem az én pointjaimra válaszolsz, hanem azok mint hívószavak beindítják a kedvenc paneleket és azt nyomod. Egyszerű felületesség vagy érdektelenség (vagy multitasking :)) ) Sok értelmes ember csinálja ezt de az ilyen vita nem visz sehova. Tekintettel arra, hogy ideológiai alapon kb semmiben sem értünk egyet, nem ez lesz az az élethelyzet amikor néhány okos gondolattal megtérítjük a másikat. Ehhez képest blogger egyszerűen egy alacsony szinvonalat képvisel, mintha a kuka mellett talált előző heti Soros füzetekből vágna ki néhány mondatot és fűzné blogposztokká :) szemben pl veled vagy mondjuk Boldenoneval akivel szintén semmiben nem értek egyet és vele se lehet vitatkozni érdemben mert csak a "megfelelő" panelek jönnek vissza, de ti ugyanezt igényesebb módon, magasabb szinvonalon csináljátok.
Ráadásul igazából nem tudjuk ki a másik, milyen tudás és tapasztalat áll a háta mögött. Lehet hogy ha CV-t cserélnénk akkor meg azért nem vitatkoznánk :)
Amikor meg valaki leírja hogy " Orbánról itt csak annyit: nincs programja, csak a hatalom megtartása és a korlátlan lopás. " akkor lehet tudni, hogy az illető Orbánt kizárólag a ballib média és a híres hírhedt "hátország" megmondóembereinek szövegeiből ismeri :( De lehetne rosszabb pl ha a teljes munkásságát abban foglalnád össze, hogy "kolostornalac hihi" és idétlenül röhöve szívnád a nyálad mint egy debil, és az a döbbebent, hogy ez is még egy "ellenzéki" fóvárosi diplomás szint (tapasztalat) Szóval nincs mire büszkének lenni :(

(az Orbán témához: ha benyalna néhány büdös zsidónak, bevezetné a buziházasságot és beengedne pár millió koszos niggert akik úgyis továbbmennének nyugatra, akkor simán jönnének az EUs pénzek és azt csinálna amit csak akar, annyit lopna amennyi belefér és a jelenlegi ellenzék szinvonala mellett haláláig nemzetvezetősködhetne. Ezt én nemzetközi tapasztalatból tudom, de sajnos nem fejthetem ki. Ilyenkor kár hogy nem tudod, hogy ki vagyok és mi a hátterem)

György Csaba Nagy 2023.11.03. 14:00:08

@Rodney 2: Hajjaj, mennyi érdekes témát pedzel, mennyi gondolatot indít el. Nem is tudom, képes leszek-e röviden leírni őket, de megpróbálom,.
Panelek: vannak, hisz minden gondolkodó ember kialakított egy világképet, amibe aztán igyekszik beilleszteni a tényeket. Baj az, hogy panelt lát ott is, ahol érvek, gondolatok, összefüggések kifejtése hallható/olvasható, s viszontérvek helyett elutasító saját panellel válaszol. Csak egy példa: Tisza világháborús belépjünk vagy sem döntéséről cseréltünk eszmét néhány konzervatívval. Ott is többen panelt láttak a kérdés felvetésében is. A kevésbé vaskalaposak érvei. az uralkodónak tett eskü kötelezte, s ha ő nemet mondott volna, félreállítják és egy mamelukot ültetnek helyébe. Véleményem volt és maradt: őt ez a nép választotta vezetőjéül, ennek az érdekeit kellett (volna) képviselnie, s az tiszta, hogy a belépés sok biztos áldozattal, de semmi előnnyel nem járhat. Ha legyőzzük a szerbeket, tartós gerillaharcban őrlődhetünk, még egy csavar a nemzetiségi problémáinkhoz, de semmi hozam. Épp 100 éve írta le egy ma nem túl népszerű ember: "az olvasás és tanulás művészete ebben áll: a lényegest megőrizni, a lényegtelent elfelejteni. Lényeges a népének tett eskü, lényegtelen egy demens vénember szolgálata, és saját személyes jövője. Esetleg saját pártja parlamenti erejét is megszervezhette volna a belépés megakadályozására.
Veled ellentétben én a viták pártján vagyok. Nem utasítom el a vitapartner gondolatmenetét, ha találok ilyet, csak azzal, hogy az ezerszer hallott panel. Mélyek az árkok, de ha eleve feladjuk az egyetértésre jutás esélyét, kizárjuk azt, s a palánkon átkiabálás zűrzavarában semmi problémánkat nem tudjuk megoldani. Értelmes viták, egyetértésre törekvés, nemzeti egység, s annak megfelelő gyakorlati cselekvés az, amire törekednünk kellene.
Sztem felvetett témáidra mindre reagáltam korábban, csak te érvek helyett paneleket láttál. Ha vmi hiányérzeted van, konkrétan jelöld meg.
Ember a vélemény mögött: ne vedd sértésnek, de engem jottányit sem érdekel, ki áll az adott álláspont mögött, csak maga a vélemény gondolkodtat és ingerel válaszra. A blog nem is alkalmas az egyén megítélésére. A CV-t hagyjuk a HR-esre, összpontosítsunk a blog témájára és a hozzászóló véleményére. Annak helyes vagy téves volta önmagában megítélendő, függetlenül az egyén előéletétől és érdemeitől. Sőt tovább: igyekszem nem túlértékelni a személyes tapasztalatok hatását az ítéletalkotásra, mert az egyén sorsa véletlenekkel terhes, a társadalmi átlag inkább meghatározott. Magamnak azt fogalmaztam meg erről: ha egyszer egy tégla esett a fejedre, ne akarj jurtába költözni.
Orbánról: sztem is álságos a nemzetközi megítélése. A jogállamisági problémák súlyosak, a demokrácia kiürített váz, de ez csak számunkra baj, a Nyugatnak ürügy. A lényeg, hogy velük szemben egyrészt érdekeket sért, másrészt céltalanul szemtelenkedik. Pénzt kapott és követel, aminek otthon is helye lenne, minden ürügy jó, ha meg lehet tagadni. A sokszor értelmetlen vétókkal pedig bosszantóan szalonképtelen. A külpolitika érdekalapú, egy kis ország szövetségesekre utalt, Orbán pedig mára minden lehetséges partnert elidegenített. Hibás elképzelése, hogy azzal biztosíthat szabad belpolitikai mozgásteret magának, ha kerékkötő szemtelenkedéssel zsarolja a döntéshozókat. Ezt megunták, az elutasítás erős. Engem az érdekel az ügyből, hogy csapódik le az istenadta népre. Az EU nem akar, de nem is tudna megszabadítani bennünket Orbántól, az belügyünk. Jó eséllyel megszabadít viszont a felzárkózási pénzektől, s csökken vonzerőnk a külföldi beruházási forrásokra is. A kisgömböc még inkább ránk szabadítja szívóerejét, s leszakadásunk is erősödik.
Az Orbán-témához írt megjegyzéseidhez: ő nagy színlelő. Nem antiszemita, mert az kifelé eladhatatlan. Megvannak a maga "büdös zsidai", Tompika és Gulyás például, használja őket célzottan, de Soros démonizálásával ad egy lapot a "népi antiszemitizmus" alá is. A vénember pedig csak jó ügyet szolgál, pénzével a nyílt társadalmat, a polgárosodást támogatva. Vegyük hozzá a személyes szálat, Orbán azt a kezet harapja, mely enni adott neki. Ez a viszony jól mutatja, mennyire nincsenek erkölcsi elvei, egyáltalán erkölcse, gátlásai Viktorunknak. Egy országot vezetni pedig erkölcsi vezérfonal nélkül Európában és a 21. században nem kívánatos. Ennél nagyobb bűne, hogy a gazdaságot kliensalapon működteti, közpénzfosztogatást tesz rendszerré, kiirtva a teljesítményalapú boldogulást, ami jövőrabló. Végül pedig túlmozgásos, mindent kéziirányítani akar, amit csak szabályozni kellene, és nem csapatjátékos, noha hozzáértése a hatalomtechnikán kívül minimális. Jól érzi, hogy hatalmi érdekből a múltba kell visszagyömöszölni a gazdasági és társadalmi viszonyokat, csak azt megtapasztalhattuk, hogy ez a múlt milyen jelent eredményezett.

Rodney 2 2023.11.04. 13:56:40

@György Csaba Nagy: Csak 2 dologra reagálnék
1. igen is fontos hogy ki mondja azt amit mond. Nyilván vannak az informáltságnak különböző szintjei. Van a teljesen közönbös, van akit érdekel a politika de a saját oldalának agymosó propagandájából tájékozódik és egy visszhangkamrában ül (ilyen szempontból a rossz hír az, hogy egy "nyugatos városi diplomás" lehet pont ugyanolyan agymosott félrevezetett hülye mint a ballib bérhazudozók áltak kitalált zsákfalusi paraszt fidesz szavazó, csak más más propganadaszenny mossa az agyukat) Aztán egy következő szint ahol már az ember komplexebb módon tájékozódik és az igazán érdekes ott lesz amikor valamilyen módon közvetlenül ismeri meg az események kiváltó rugóit és azokat a személyeket akik az igazi aktorok a politikában (pl aki lefizeti vagy zsarolja a gyakran szereplő politikust). Erre itt van neked egy kis rész a Török Gábor partizános interjújából:
youtu.be/mkJbAkd18Ho?si=TdMu_WVHzQZQSQtN&t=2232
Nekem volt szerencsém a munkám és kapcsolataim miatt több országban is belátni a szinfalak mögé és az a szörnyű, hogy amit Gábor mont az nemzetközileg igaz. Elképesztő, hogy még a nyilatkozó szakértők és elemzők is milyen mértékben vannak távol a valóságtól a LEGFONTOSABB esetekben. Ha viszont az embereknek (és még egyes politikusoknak is) fogalmuk sincsen arról hogy igazából mi mozgatja a dolgokat, hogy ki kivel van, akkor gyakorlatilag nem lehet megérteni, hogy mi miért történik. Pl és tudom hogy mi játszódott le a szinfalak mögött ami végül Gyurcsány lemondásához vezetett. E nélkül egyszerűen nem lehet megérteni a magyar politika egy részét és azt sem hogy mi mozgatja azóta Ferit, miért nem megy már nyugdíjba. Pedig egyszerű: azért akarja mániákusan visszaszerezni a hatalmat, hogy bosszút álhasson valakiken (és meglepő módon ezek nem Orbán és haverjai).

2. Az egymás mellett elbeszélés: én azt próbáltam példákkal megvilágítani, hogy az Orbán féle illiberalizmus az nem a türkménbasi féle diktátort, hanem a NÉPFELSÉGet, a választói akaratot korlátozó fékek és egyensúlyok rendszerének elvetése. Ha végiggondolod ez egy egészen más minőség. Ehhez képest te elkezdtél magyarázni a két példa kapcsán mindenféle szakpolitikai megfontolásokat, amik egészen más témák, és nem reflektáltál arra, ami az én mondanivalóm vagy kritikám volt a korábbi "illiberálsi" témájú szövegedre. Ilyen "vitának" szerintem nincsen értelme. Ha érdekel a ballibsi álláspont a világról, akkor előfizetek a Soros Hiradóra, ahhoz képest se te se magyaur nem tud semmi újat mondani, legfeljebb te értelmesebben, ő meg primitívebben próbálja ugyanazt magyarázni

+1: Soros mint jóságos bácsi: bazdmeg :) Amikor a 90es években a londoni Cityben dolgoztam bankárként, ott Soros volt a Sátán és nem a politikai tevékenysége hanem kizárólag a pénzvilágbani teljesen gátlástalan és bűnöző jellegű viselkedése miatt, a londoni és párizsi pereit is úgy úszta meg, hogy nyilvánvalóan lefizetett olyanokat akikkel meg tudta valósítani az "igazságszolgáltatás akadályozása" nevú további bűncselekményt :( Az azóta kifejlődött politikai tevékenysége kapcsán meg nyilvánvaló, hogy százával de inkább ezrével fizet le politikusokat hogy az ő érdekeit szolgálják.

György Csaba Nagy 2023.11.05. 10:43:30

@Rodney 2: Előljáróban: kicsit elgondolkoztam azon, mitől lesz a véleményből panel. Két okot találtam. Egyik, hogy túl sokat és túl sokaktól halljuk nagyjából ugyanazt. Ezt inkább erősítené a végiggondolásra késztetést. A másik ok, hogy a mondottak éles ellentétben állnak saját véleményünkkel, azt gondolkodásra érdemtelenként élből elutasítjuk, s egy ilyen pejoratív címkével elintézzük. Helytelenül, mert a gondolkodás nem ártalmas az egészségre, egymás megértése és érdekeink egyeztetése nélkül semmit nem oldunk meg, csak árkot mélyítünk. Felejtsük el tehát a panelt mint kártékony szót és fogalmat.
1. Az egyén fontosságát nem vetem el, hisz minden értéket az ember alkot ezen a világon, s az ember minősége dönti el alkotása minőségét. Legfontosabb a gondolkodás minősége. Ezt több tényező befolyásolja: Ősöktől örökölt génjeink minősége, a gyerek-és ifjúkor különösen fogékony korában megélt családi légkör, majd a sikeres vagy sem pályaválasztás, saját tapasztalatok és véletlen sorsfordulók, házasélet minősége, emberi és természeti környezet. A kimenet 8 milliárdféle embert ad, lángésztől öngyilkosig, alkotótól alkoholba fulladtig. Akad, aki gondolkodik és blogol. Én ezt a végterméket látom, ehhez tudok hozzászólni, nem vállalkozom családfa-kutatásra, sem CV-bújásra, sem szociológiai vizsgálatra, ezekhez sem hajlamom, sem forrásom. A másik, sztem még fontosabb tényező, hogy a fenti életkörülmények nem meghatározó, csak befolyásoló tényezők: okos és gazdag szülők gyerekei is el tudnak hülyülni vagy célt vesztve elkallódni, sikeres emberek maguktól elájulva személyiségzavarba esni gondolkozzunk a blogon, és ne foglalkozzunk azzal, ki írta és miért.és szükségszerűen hibás lépéseket tenni. Utóbbi politikusoknál szinte általános, de van példa üzletembereknél (pl. Széles Gábor), sőt tudósoknál is, hogy korábbi sikereik hamis magabiztosságot eredményeznek. Ezek miatt mondom, hogy figyelmünket fordítsuk a blogra, és ne firtassuk, ki írta és miért épp így. Noch dazu: a blog nem is alkalmas írója megítélésére.
2. Na, ezzel alaposan rámijesztettél. Tényleg úgy látod, Orbán többszöri újraválasztása, programhirdetés nélkül, ét a népakarat kizárólagos képviselőjévé emeli, minden tettét igazolja, s a fékek és ellensúlyok formálisan létező, de működésképtelenné tett rendszere szükségtelen és káros, mert csak gátolná a népakarat érvényesítését. Amit írtál, az ez. Ha nem erre gondoltál, fogalmazd át. De ha igen, az a diktatúra igazolási kísérlete. Akkora képtelenség, hogy cáfolására nem is vállalkozom. Megteszi helyettem Kim Dzsong Il, vagy Churchill másfelől.
3. Soros: nem az egész embert dicsérem. Vagyonát nyilván nem fehérkesztyűs módon szerezte, a spekuláns szakma viszolygatós. Az viszont tetszik, hogy legalább egy részét jó célra, a polgárosodás, civil kezdeményezés támogatására fordítja. A polgári társadalmak civil összefogás csíráiból fejlődtek ki ott ahol, s a mi itthoni fő bajunk az, hogy gyenge a polgári öntudat, az érdekek felismerése és azokért kiállás, az állam túlhatalmat gyakorol, vegzálja és elnyomja a csoport- és helyi érdeket érvényesíteni akarókat. Azt pedig, hogy Soros politikusok tömegét tartaná fizetési listáján, képtelen, céltalan és unhatékony módszernek, összeesküvés-elméletnek tartom. Hajrá, leplezd le!

Rodney 2 2023.11.05. 13:01:36

@György Csaba Nagy: Na kb ezért hagytam abba az érvelést a blogszférában (és ezért nincsenek itt értelmes emberek :( ) Úgy tünik, hogy sokadszorra sem azt érted amit írok, hanem valami mást, ami valszeg valamilyen csoport a fejedben és oda raksz be a véleményem alapján, de nem,
pl 2. Szerintem az elejétől kezdve tök világosan elmondtam, hogy mi a különbség a diktátor korlátozása és a népakarat korlátozása között. Példákkal. Orbán amikor illiberális rendszerről beszélt, az utóbbiről beszélt. Ennyi. Mit nem lehet ezen megérteni? Azért próbálok általban a magyartól távolabbi példákat hozni, mert a politikailag aktív magyarok már annyira be vannak gőzölve (magyarul meg vannak bolondulva) hogy azt hallják amit hallani akarnak és nem azt amit mondanak nekik. Itt volt a Hollande példa az adókulccsal. Ez volt a választási igérete (az egyik legfontosabb, nyugaton se nagyon vannak már programok a buziházasságon kívül meg a saját ipar maradékának szétverése zöldülés címén) Erre szavazott a nép. Erre jött az alkotmánybíróság és egy teljesen szoft érveléssel megsemmisítette a népakaratot (mert milyen jogállamiság az ahol csak úgy kimondják a semmiből, hogy ez nem jó és nem tudják hard érvekkel alátámasztani. Amúgy én is ellenzem a 75%-os kulcsot, de most a demokrácia és jogállamiság viszonya lenne a téma) Ezért mondta Orbán, hogy ő nem szeretne olyan országbn élni, ahol ez megy (mellesleg Izrael egy jó példa erre: akármilyen kormány akakul, egy nagyon ballibsi bírói rendszer akadályozza bármiféle jogalkotást, ami nem teljesen ballibsi az nem megy át, elkaszálják senki által nem választott bírók. Ezért próbálkozott Netanyahu a reformmal amitől a ballib része az országnak folyamatos örjöngésbe kezdett, hogy nehogy már a népakarat érvényesüljön és sikerült elvinni a figyelmet a folyamatos (Soros által is finanszírozott) tüntetésekkel a nemzetbiztonságról. Aztán jött hirtelen vagy 5000 rakéta...
A koreai féle diktatúra ahol a kedves vezető bármikor kivégeztethet valakit nem egy illiberális demokrácia, bármennyire is szeretik a Soros hazaáruló elmebeteg zsidajai ehhez hasonlítani az Orbán rendszert (ott már rég egyik se élne és nem is volna baj, nálunk meg állami állásokban ülve írják hetente a cikkeiket hogy tombol a fasiszta diktatúra).

Ha szerinted Orbánnak nincsne programja, akkor vagy tök hülye vagy, vagy hazudsz. Amikor a 2014-es választás előtt az a program jött ki, hogy "Folytatjuk" akkor mindenki akiben valami minimális agy van tudta hogy ez mit jelent. Folytatják pl a családtaámogatást azon a módon ahogy lekezdték (nem cigánytenyésztés mint Gyurcsányék alatt hanem hogy oda szülessen több gyerek ahol felelósen fel is nevelik őket és lehetőleg rendes adófizető állampolgárok lesznek akik majd megtermelik a nyugdíjunkat), A "munka alapú társadalom" ami azt jelenti, hogy nem a munkát (lineáris alacsony SZJA kulcs) hanem a fogyasztást (magas ÁFA) adóztatják, stb stb. Konzervatív (keresztény?) ideológia nyomása, az ilyen szervezetek támogatása és helyzetbe hozása a zsidó értelmiség által dominált buzuljunk, drogozzunk, hazaáruljunk szervezetek helyett. A Strabag és Siemens szerű totál korrupt multi vállalatok helyett a Lölö féle hazai tőke helyzetbe hozása. Ezek a fő vonalak 13 éve velünk vannak, csak a vak hülye süket nem veszi észre és mondja azt, hogy nincs program. Még azok is tudják ezeket akik a fidesz ellenében szavaznak, mert nekik ezek nem tetszenek.
Az 1, ponthoz csak annyit: megint írsz egy csomót de minek?? Nem ez volt a point még egy linket is küldtem. Vannak emberek akiknek fogalmunk nicns hogy mi folyik, a sajtóból tájékozódnak meg a szomszédtól meg a kocsmában meg a bolti árakat látják. Az ő véleményük annyit ér hogy ők is egy szavazat. De van egy kevés ember aki meg belát a paraván mögé (ahogy Török Gábor mondja az interjúban) és megdöbben, hogy minden máshogy van. Na egy ilyennel nem vitatkozni kellene, hanem alázatosan kérdezni, hogy ne maradj megvezetett hülye :))) Ezzel be is fejeztem ezt a fajta időpocsékolást :)
Ja még Soros, igen tényleg csinált jót is életében. Ahogy Hitler és Sztálin is. Soros megértése nagyon komplex, a holocaustnál kell kezdeni és jó sok minden van. A politikus meg nagyon olcsó, nagyon kevés pénzzel el lehet érni nagy befolyást. Ezt is láttam az életben több országban. És az EU parlamentben is simán megy.

Rodney 2 2023.11.05. 13:08:34

@György Csaba Nagy: Panel alatt gondolj a katekizmusra: kérdések ls mit kell rá válaszolni. (katolikus FAQ) Aztán ezt nyomják minden irányból. A buta műveletlenhez el sem jut, a művelt, érdeklődő ember meg annyit hallja, hogy egy idő múlva azt hiszi, hogy ez az ő véleménye. Beszél a hozzá hasonlókkal, jé azoknak is pont ez a véleménye, szinte szórul szóra. Na akkor mi vagyunk az okosok és tájékozottak :))))
Aztán ha bármi van amiben felismerni véli a szerencsétlen a megfelelő hívószót, akkor jön ki belőle a belevert szöveg, a panel. Na örülök ha magadra ismersz (vagy Boldira :))) )

György Csaba Nagy 2023.11.05. 14:41:04

@Rodney 2: Hogy találtál vmit, amire ráillik a panel fogalma, de semmi köze sem a blog témájához, sem az arra adott, végiggondolt és érvekkel alátámasztott véleményemhez, nem igazol semmit, főleg nem személyeskedő pocskondiázásodat, csak gondolkodás- és vitaképtelenségedet. Nem is bajlódom veled tovább, csak 3 rövid megjegyzést tartok szükségesnek.
1. A Török-interjút olvastam még megjelenésekor, és nem tetszett. Az Orbán-rendszer lágy apológiája. Ennél sokkal nagyobb bajokat okoz, nincs mit védeni rajta.
2. Orbánnak nincs programja, csak rögtönzései. A miniszterelnök a végrehajtó hatalom feje, feladata az ország nagy rendszereinek működtetése. Eredményességét nem a Rogán-propaganda, hanem az élet tényei mérik. Egészségügy, oktatás, közlekedés, közbiztonság, költségvetés: állapotukat bőrünkön érezzük. A népesedéspolitika eredménye láthatatlan, bár kb. annyiszor módosította, mint a gránitszilárd alkotmányt. A keleti nyitás fantáziatermék, a ruházzunk be külföldön agyrém. Erre jössz te, hogy Orbán köré nem kell fék és ellensúly, mert programja ismert, az a népakarat tiszta megvalósulása, ő maga a népfelség megtestesülése, szükségtelen bármiféle kontroll vagy beleszólás. Nincs is ilyen, itt az eredménye.
3. Diktatúra: különféle fokozatai és eszközei vannak, de a lényegük az, hogy egy ember akarata érvényesül minden fontos ügyben. Hogy ezt lövetéssel, vagy pénztárkulccsal érik el, az keveseket érintő részletkérdés. Ha vki netán nem látja, hogy ezen a 93e négyzetkilométeren mindenben Orbán akarata érvényesül, kivéve az időjárást, azzal nincs mit beszélgetnem.

Rodney 2 2023.11.05. 15:19:52

@György Csaba Nagy: Ebből megint csak az derült ki, hogy egy agymosott idióta ellenzéki propagandista vagy (megint nem értetted meg amiket írtam ls nyomod a paneleket). Pont ezért nincs értelme az ilyen "vitáknak" . Nézd meg milyen "vita" megy pl a szegedi kattintóson, na az a megfelelő szinvonal a blogszférában :)

Rodney 2 2023.11.06. 03:16:18

@György Csaba Nagy:
"The general population doesn't know what's happening, and it doesn't even know that it doesn't know" Noam Chomsky

szóval ezek blogolnak és kommentelnek, total waste of time :)

György Csaba Nagy 2023.11.07. 12:50:05

@Rodney 2: Chomskynak nyilván igaza van. De ha tovább gondoljuk, adódik legalább 2 következmény.
1. Tömegjelenség, tehát oka van. Az ok: sokan úgy látják, a politikai vezetőréteg eltávolodott a szavazóktól, külön életet él más szabályok szerint, nem az ő érdekeiket szolgálja, és ebben igazuk van. A választót meggyőzni hivatott gyűlések cirkuszba hajlanak, profi rendezőgárdával, cheerleaderekkel, ugyanazok a pofák tűnnek fel ma Kansasban, holnap Maineben "népként", a gazdag támogatók pénzén szervezett showt kap aki még nem ábrándult ki és odamegy, a szónok frázisokat pufogtat, amiket maga sem vesz komolyan és senki nem kérheti tőle számon megválasztása után. Ezt a népképviseleti rendszert egyre nehezebb eladni demokráciaként. Formálisan az, hisz a szavazatok döntenek, de a lényeg, hogy a jelöltek politikai vállalkozók, eszükben sincs a választók érdekképviselete, megválasztásuk és politikai karrierük azon dől el, mennyi és milyen gazdag vállalkozó támogatását tudják megszerezni, s persze azzal fizetnek érte, hogy támogatóik érdekeit képviselik posztjukon.
2. Statikus problémákra az élet hoz dinamikus megoldásokat, ez most is így kell legyen. Nem tudom, mi vagy mik lesznek az utak, meglátjuk. A svájci közvetlen demokrácia, ami nekem nevetségesnek tűnt a maga jelenléktelen ügyekben is döntsön a szavazó módszerével, felértékelődött, de ahhoz svájci történelem és gondolkodásmód kell, máshol alkalmazhatatlan. Vmit majd kiforr az idő, mert igény van rá, az emberek tőlünk nyugatra és keletre is egyre iskolázottabbak, egyre többet látnak a világból, ezért egyre inkább felismerik és megfogalmazzák érdekeiket, melyek aztán célokká érnek, s akkor a politikának kényszerűen kezdeni kell vmit velük. Ez a jövőbe vetett bizalmam panele. Cáfold a magad konzervatív defetista panelével, ha kedved támad.

Rodney 2 2023.11.07. 22:54:30

@György Csaba Nagy: Ezekkel most nagyjából egyetértek :)

AZ USA "demokrácia" a maga megrögzült kezdetlegességével egy külön téma (és ők dumálnak). Nyilván ha csak USA filmekből tájékozódsz, már kezdhetsz aggódni (pl volt 2 évtized amikor kb a krimik 2/3-a arról szólt hogy van a gazdag vállalkozó aki kilóra megveszi a szenátort, kormányzót stb és ennek variáció. Nyilván ha ez nem mindennapos jelenség lett volna az életben akkor nem lett volna annyi ilyen film. A FIXER című film is alap és 2 generáció valóságát meséli el drámaian feldolgozva, ajánlom).
Az hogy bármennyi pénzt lehet adni a jelöltnek (pl Soros volt a Biden kampány legnagyobb donora 200 millió USD-val, kaptuk érte a buzipropagandista Pressmant nagykövetnek és más nyalánkságokat) a korrupció legalizásálása.
De igazán akkor döbbentem meg amikor a The Economist értekezett arról, hogy az egyes államokban az egyik nagy csata a két nagy párt között, hogy hogyan lehet úgy megváltoztatni a választási szabályokat (a lebonyolítás szabályait) hogy több vagy kevesebb néger menjen el szavazni. Na ha esetleg nem értetted a Trump vereség okát és a "lázadást": a covid miatt bevezetett levélszavazás lehetőséget adott a demokratáknak, hogy százezrével szavaztassanak olyan feketéket "Obama alelnökére" akik amúgy az életben nem mentek el szavazni.
Ha ettől az embernek nem kell köpnie, akkor mitől. És akkor ők oktatnak más népeket (nem mellesleg két bombázás és politikai gyilkosság között)

Svájcot elég jól ismerem és szeretem, sokan utálják a helyi specialitások miatt. De eddig elég jól működött. Ami az utóbbi években változott, az a pénzmosás/lopott vagyonok ott tartásának megnehezítése, azért az a pénz hosszabb távon hiányozni fog nekik. Mellesleg ott a Kern Andrást már ledarálták volna a sorozatos tilosban parkolásai miatt, de ott ez persze eszébe sem jutna :)))

gigabursch 2023.11.10. 13:32:32

@Rodney 2:
Kern idehaza is megérdemelné, hogy kapjon egy rendes pofont...

Rodney 2 2023.11.10. 22:21:44

@gigabursch: Régi kommunista zsidó, megszokta, hogy neki mindent szabad. Elég döbbenetes ahogy ezt előadja :(

gigabursch 2023.11.11. 06:43:25

@Rodney 2:
Amúgy nevelő célzattal csak fél liter tejet beöntenék az utastéri levegő beömlőhöz, ami általában az első szélvédő és a motortér ajtó határán szokott lenni.
Ebből kb 3-4 dl ki fog folyni, de a maradék jótékony erjedéssel olyan bűzt fog árasztani, hogy hetekig szenved tőle ...
süti beállítások módosítása