MaGYAUR

MaGYAUR

A nemzetállam csapdája - geocentrizmus 2/11 rész

A „GEOCENTRIKUS-VILÁGREND” ALAPVONALAI

2023. november 26. - Magyaur

2.) A NEMZETÁLLAM CSAPDÁJA:

Korunkban egyszerre van jelen utópikus és a katasztrofális kimenettel számoló disztópikus túlélési stratégia.

A politikusok sajnálatosan, de érthető módon nem önmagában a bioszféra helyrehozhatatlan károsodása, vagy a klímaválság miatt aggódnak, hanem azok beláthatatlan következményei: a népvándorlás miatt. A fő kérdés tehát az, hogy miképpen lehet elérni, hogy az életfeltételeik végzetes romlása miatt ne keljen útra száz és száz milliónyi ember Dél-Amerikától, Afrikán át Ázsiáig, az életet adó északi félteke irányába Észak-Amerikától Európáig?

Egyszerű, de utópikus megoldás lenne a túlnépesedett emberiség nagy részének az átköltöztetése a fölszerűvé formált Marsra. Ám józanul tudomásul kell venni, hogy a Föld egyszerre bölcsőnk és minden kényelemmel ellátott „börtönünk” is, ahonnét nem tudunk elmenekülni. Dédelgethetünk magunkban olyan vágyat, hogy miután feléltük a földi erőforrásokat, teleszemeteltük a talajt és megmérgeztük a vizeinket, akkor itt hagyunk csapot-papot és elindulunk a Marsra, de ez lehetetlenség. Egyelőre mind a Marsra való utazáskor, mind a Mars felszínén való tartózkodáskor annyi kozmikus sugárzás érne bennünket, ami rákos megbetegedéshez vezetne. És akkor még nem beszéltünk a Marsnak az Antarktisznál sokkal hidegebb, viharos éghajlatáról és a mérgező légköréről. Különben is, ma hány ember él a Marsnál sokszorta kedvezőbb adottságú Antarktiszon? Nem több, mint néhány száz kutató.

Meglehet a marsi vágyálom nem más, mint az Elon Muskhoz hasonló szupergazdag, magasan képzett zárt, globális kisebbség menekülési kísérlete az általuk menthetetlennek ítélt Földről. Olyan normális élettel kecsegtető mesterséges „elíziumi paradicsomba”, amelynek az előképe a 17. századi üldözött, angol puritánoknak, az úgynevezett „zarándokatyáknak” a kimenekülése volt a számukra „élhetetlenné” vált Európából Észak-Amerikába. De ez akkor is illúzió, mint ahogy az is, hogy túl lehet élni az atomháborút és főleg az azt követő, akár 20 évnél is tovább tartó radioaktivitással szennyezett, „nukleáris telet” néhány kiválasztottnak egy luxus módon berendezett atombunkerben.

Ezzel szemben több realitása van a világháborús disztópiának.

Az emberi történelem paradoxona, hogy az okosan szervezett, sokszor ritmusra végzett csapatmunka egyszerre szolgálhat jó és rossz ügyet. Példa erre az ókori Róma hadserege, amely egyszerre volt fegyelmezett, ütőképes haderő, békeidőben pedig szakképzett híd-, és városépítő munkahadsereg. Az „embergép” a világ legrégibb „ember-csavarból” álló, jól irányítható és tanulóképes gépezete. Az ókori, de már korábban, a csiszolt kőkorszak civilizációi is magas szervezettségi fokot értek el. Ha ma már csak homályos elképzeléseink lehetnek az akkori „háborús embergépekről”, azért a hatékonyságukat jól bizonyítják a közösségi identitást erősítő kultikus „melléktermékek”, mint a több tonnás megalitikus építmények, piramisok és más ókori csodák. Jellemző, hogy amilyen mértékben megszűnt az ókori városias civilizáció, hogy átadja helyét a középkor falusias társadalmainak, oly mértékben csökkentek a nagyszabású építkezések is.

Idővel, az európai birodalmak felívelésével és azok egymással való rivalizálásával párhuzamosan megjelentek az egyre nagyobb és fejlettebb „embergépek”. A felvilágosult abszolutizmus egyszerre volt oka és „terméke” az államgépezet hatékonyabbá válásának, vagyis az uniformizálódásnak, a civil és katonai bürokrácia szakszerűbbé válásának. A racionális működés követelménye, a világ megismerésének és birtokbavételének vágya viszont magát a feudalizmus kereteit feszítették szét. A legfőbb értékmérőnek már nem a születési kiváltságok, nem a nemesi „kék vér”, hanem a kompetencia és az innováció számított, ami a feltörekvő polgárságnak kedvezett. Azonban a polgárság a valláson és tekintélytiszteleten alapuló identitás helyére egy sokkal dinamikusabb és versenyképesebb gondolkodási keretet kínált: a nemzeti kultúrára, nyelvre alapozó modern nemzetállamot.

A nemzetállam „márkájú” embergép a világ eddigi leghatékonyabb modellje, ezért is terjedt el világszerte a kapitalizmus globálissá válásával együtt. A nemzetállamok kezdetben mesterséges képződmények voltak, akárcsak a birodalmak, vagyis sokszor több, egymástól különböző történelmi, nyelvi, vallási régióból álltak össze, csak eredményesebben, magyarán kíméletlenül voltak képesek homogenizálni a társadalmat. Jó példa erre a „minta-nemzetállamnak” tekintett Franciaország, ahol minden embertelen iskolai tiltás ellenére a helyi beszélt nyelvek nyomokban fennmaradtak ugyen, de életmód tekintetében még így is nagyobb a különbség Korzika és Elzász közt, mint Elzász és a németországi Rajnavidék között.

(Ha megkaparjuk a nemzetállamok felszínét előtűnnek a régió-mozaikok. A történelmi Magyarország nyelvében, vallásában „multikulturális” volt, csak a trianoni országcsonkítás, a galíciai zsidók és velük - a korábban már asszimilálódott - magyarországi zsidók második világháború alatti deportálása, majd utána a svábok tömeges kitelepítése miatt válhatott többé-kevésbé egységessé etnikai szempontból. De egy határok nélküli Európában talán megint érzékelhetővé válnának a Kárpát-medence Hamvas Béla által beazonosított öt (nem is feltétlenül magyarul beszélő) kulturális régiója/„géniusza”, ami szerint Dél-Magyarországra a „déli géniusz” (Athén és Róma); a Dunántúl délnyugati részére, a Pozsony és Szentgotthárd közötti nyugati sávra a „nyugati géniusz”; a Pozsony–Sátoraljaújhely közötti térségre az „északi”, (lengyel reláció); a Csallóköznél kezdődő és keleten Szatmár, délen Szabadka által határolt Alföldre a „Kelet” géniusza (az ázsiai, orosz, azaz a nomád kelet hatás); valamint a földrajzilag zárt  Erdélyre „Bizánc géniusza” lenne jellemző…)

Miért veszélyes a nemzetállam?

Minden elfogultság fanatizmushoz vezethet, és fordítva: az elköteleződést igénylő államgépezet a közösséghez való tartozásért cserébe egyfajta „korlátoltságot” követel meg. Az állam az állampolgárt, születésétől a haláláig végigkíséri, mert számít arra, hogy olyan polgárt tud faragni belőle, aki nemcsak a törvényeket tartja be, de éles helyzetben a nemzetállami intézményrendszerért, vagy az aktuális rezsimért is fegyvert fog és akár az életét is feláldozza. Ezt a magatartási mintát nevelik bele az iskolában és a hadseregben. Pedig a „nemzet” és a nemzetre hivatkozó „nemzetállam” két különböző dolog. Példával élve az a német, aki szemben állt a magát nagyon németnek mutató, de velejéig romlott, destruktív náci uralommal, lehetett kitűnő hazafi, sőt! Olyan, mint Willy Brandt, vagy Konrad Adenauer.

A nemzetállam-forma alapvetően a hazai piac jogi-gazdasági érdekeinek védelmére szolgál, de kritikus helyzetben mindig hajlamos „hadiállammá” alakulni. A hadiállam abban különbözik a normál piaci működésben érdekelt nemzetállamtól, hogy az állam átveszi a hatalmat a piac felett, mindent alárendel a honvédelem érdekének, rendkívüli törvényeket hoz; korlátozza a magántulajdont és a szabadságjogokat. A különbség polgári demokrácia és hadiállami diktatúra közt ott húzódik, hogy a rendkívüli állapot elmúlttával a piacgazdaság visszatér a liberális, tehát a „nem-államközpontú” társadalmi szerkezethez, addig a diktatúrában marad centralizált és zsarnoki módon vezetett hadiállam, ahogy ez látható volt az első világháború utáni kezdetektől kezdve egészen a mai napig Szovjetunióban, illetve Oroszországban.

A nemzetállami forma nemcsak azért veszélyes, mert a kakaskodó hadiállamok képesek dominó-szerűen egymást háborúba sodorni, hanem azért is mert a nemzetállam szemellenzőssé tesz. A nemzetállami keretben gondolkodó politikus nem tud, de nem is akar globális méretekben gondolkodni, alapvetően csak a „saját portája előtt seper”. És még ha fel is ismerné, hogy a jelenlegi nemzetállamokra építő világrend túlélte önmagát és nem képes az égető globális problémák orvoslására, akkor sem szüntetné meg a nemzetállamot, mert ez nem érdeke; egoista/egzisztenciális okokból ragaszkodik az íróasztalához.

A populista, tehát a csőcselék nyelvét beszélő hadiállam válasza a migrációra az aknazáras kerítések építése, vagy a bevándorlók elleni hajtóvadászat és akár a tömeggyilkosság lehet.

A történelem arról tanúskodik, hogy a „falak”, a kínai nagyfaltól kezdve a Maginot-vonalon át a Gázai övezetet körülvevő falig mind áttörhetők. Még talán a Római Birodalom kezelte a legrugalmasabban a „migrációs vészhelyzetet”, amikor a befogadott nomád népelemek hadra-fogható részét katonai szolgálatra kötelezte, de ez sem volt tartható sokáig.

A „sok lúd disznót győz” történelmi igazsága arról győz meg bennünket, hogy az elöregedő, fogyatkozó létszámú euro-atlanti civilizáció öngyilkosságot követne el, ha az „erősebb jogán” alapuló háborús-forgatókönyvet követné. A Nyugat Kelet elleni, az Észak Dél elleni háborúja olyan halálos „kiszorítósdivá” válna, amelynek nem lenne győztese.

Ez az esszé azért íródott, hogy a világháború alternatíváját felvázolja.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5018267427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Csaba Nagy 2023.11.26. 14:47:53

A lényeggel egyetértek: a nemzetállam idejét múlt, káros és veszéllyel fenyegető szerkezet. A történelmi levezetéssel nagyobb részt nem, az sok helyen megbicsaklik, de terjedelmi okból tegyük most félre.
Fő problémáink világméretűek: a klímaváltozás, migráció, gazdaságszervezés ilyen, ezért nemzeti keretek közt megoldhatatlanok. Jó negatív példa határkerítésünk: az embercsempészeknek humor, semmit nem old meg, csak kis nehézséget okoz, amit mára átléptek, bennünket bennszülötteket semmitől nem véd, viszont sokba kerül. A fejlettek, németek, angolok, franciák, dánok, svédek, olaszok problémája éles és fenyegető. Lenin módján a helyes kérdés: mi a teendő? A Wilkommenskultur címkével ellátott amatőr semmittevés nem út, az ismeretlen emberi viselkedési szabályok és lekezelés közé csöppent migráns ismerős közegébe menekül, gettósodik, terrorveszélyt jelent. Segítségre szorulna, s emberjogi szervezetek/személyek akadnának, akik segítenék beilleszkedését. Fiatalok, munkaképesek, igénytelenek, tehát alkalmasak lennének a népességi és munkaerőproblémák enyhítésére. Hamisak az ellenérvek, hogy buták, munkakerülők, született terroristák. Elég nyitottan meghallgatni őket: szinte mind tud angolul, értelmesen beszél okokról és célokról. Programszerűen, okosan kellene segíteni beilleszkedésüket. Valós probléma viszont a családegyesítés ügye: nagyrészt férfiak, szabad nőt pedig nem tud adni a fejlett világ, beengedni a családot is pedig nehéz teher. Sztem a legjobb megoldás szakmai szűréssel beengedés, családegyesítés megállapodásos kizárásával, s nagy mértékű beruházások "nyugati" tőkebefektetéssel élőhelyükön. Pénz lenne elég, most területvédelemre és segélyezésre költünk hegyeket jórészt értelmetlenül.
Kína beelőz bennünket Európát és USA-t, ami káros és veszélyes a világra. Kínában mindenki, állam és egyén meggyőződése: a kínai okos, a kívülálló mind buta. Ezt a gondolkodásmódot nagyban erősíti az utolsó pár évtized szédítő fejlődésével felkeltett nemzeti öntudat. Ezen az alapon megengedhetőnek, sőt kívánatosnak tartják a valódi szándékok eltitkolását, a hitelezett becsapását, sőt az erőszakot. Ravaszul gúzsba kötik a hitelest, gátlástalanul kihasználják a rászorulót. Ugyanez a törekvés érezhető a gazdasági kapcsolatoknál is, csak itt az érdekérvényesítés lehetőségei korlátozottabbak. Százszor meg kell gondolni, mielőtt kínai hitelt vennénk fel, vagy kínai beruházót beengedünk, mert vele jön a titkolt és tisztességtelen hátsószándék. Afrika is jobban jár a fejlett világ befektetéseivel, ha ez megembereli magát, és saját menedzselésével kiiktatja/csökkenti a korrupciót.
A klímaválságról itt csak annyit: nem látom értelmét-hasznát a tüntiknek, fáramászós, képtörős, leragasztós, útblokádos anarchista akcióknak. Rombolással javítani nem, ártani azt lehet. A szellemi és anyagi forrásokat a műszaki megoldásokra és ilyen célú kutatásokra kéne összpontosítani, de nagyon. Feladat dögivel: napenergia, fúziós energiatermelés, széndioxid kinyerése légkörből csak mutatóban. Kulcskérdés az energiatermelés: akinek van elég, és olcsón van, annak mindene van: tud egyik anyagból másikat gyártani, tud szállítani, tengervizet sótalanítani, sivatagot termővé tenni a mélységi víz felhozásával, okos otthont alkotni, automatizálni, kulturálódni, élni.
Vissza a kályhához: nemzetállam=háborús veszély. Fajtánk hatékonysága ugrásszerűen megnőtt, a világűrt ostromoljuk (egyelőre inkább fantáziával), de egy perc alatt el tudjuk pusztítani évszázadok alkotását, és nem etetünk megfelelően vagy egymilliárd embert. Sok nagy és nehéz feladatunk van. Elsőbb is kerüljük el a világháborút, az minden esélyünket lenullázná. Megértés, együttműködés világszinten, nemzetállam a kultúrában, sportban, hagyományápolásban, de sehol másutt.

MEDVE1978 2023.11.27. 11:30:03

Még csak az elején tartok, de rengeteg baromság van benne.

"A fő kérdés tehát az, hogy miképpen lehet elérni, hogy az életfeltételeik végzetes romlása miatt ne keljen útra száz és száz milliónyi ember Dél-Amerikától, Afrikán át Ázsiáig, az életet adó északi félteke irányába Észak-Amerikától Európáig?"
A klímaproblémák leginkább jelenleg Afrikát sújtják. De még ettől elvonatkoztatva is, a katonai korlátozás megvalósítható Amerikában. Közép-Amerika egy vékony földcsík, amelynek az ellenőrzése lehetséges. Hasonló a helyzet Ausztráliával, Új-Zélanddal és Japánnal, ahol a bevándorlás nagyon jelentősen korlátozható egyszerűen a természeti erőforrások figyelembevételével.

"Ám józanul tudomásul kell venni, hogy a Föld egyszerre bölcsőnk és minden kényelemmel ellátott „börtönünk” is, ahonnét nem tudunk elmenekülni. " Veszélyes gondolkodás és egyben baromság is. Az emberiség kb. egyetlen útja a túléléshez, hogy ha valahogyan több bioszférában, bolygón tud jelen lenni. Ezen gyorsan dolgozni kellene, bár lehet, hogy több száz év, de bármikor jöhet egy meteor, egy gammakitörés vagy egy kellemes vírus és akkor viszontlátásra.

"És akkor még nem beszéltünk a Marsnak az Antarktisznál sokkal hidegebb, viharos éghajlatáról és a mérgező légköréről. " A Mars légkörének sűrűsége kb. a földi 1%-osa. A legnagyobb kialakuló viharok akár a 60 km/h szélsebességet is elérik, többet nem. Mivel a légkör nem sűrű, a vihart sem érezné senki durvának, az egyedüli probléma, hogy minden telemegy homokkal. Persze a Mars nem barátságos az élettel, de elsősorban nem ezek miatt, a sugárzás miatt inkább.
Az űrutazás kizárása lehetőségként óriási baromság, inkább azon kellene dolgoznunk, hogy minél hamarabb megvalósulhasson. Az emberiség inkább előbb, mint utóbb, de leginkább már pár évtizede kinőtte a Földet, szükségszerűen el fogjuk használni az erőforrásait. Óriási pénz kellene menjen az űrlift kutatásba, illetve a mindenféle űrhajtóművek kutatásába. Évezredes léptékben a Föld egyetlen esélye, hogy "nemzeti parkká" váljon. Ugyanakkor egy nemzeti parkban nem él túl sok ember.

"De ez akkor is illúzió, mint ahogy az is, hogy túl lehet élni az atomháborút és főleg az azt követő, akár 20 évnél is tovább tartó radioaktivitással szennyezett, „nukleáris telet” néhány kiválasztottnak egy luxus módon berendezett atombunkerben."

Alapvetően voltak kísérletek arra vonatkozóan, hogy mekkora populáció lehet életképes. Kb. 1000 főt mondanak. Az emberiség létezése óta a legnagyobb populáció csökkenés kb. 1280 főt eredményezett genetikai vizsgálatok alapján. Ez azt jelenti, hogy egy nagy bunker 20 évre pontosan garantálná az emberiség túlélését.

"Ha ma már csak homályos elképzeléseink lehetnek az akkori „háborús embergépekről”, azért a hatékonyságukat jól bizonyítják a közösségi identitást erősítő kultikus „melléktermékek”, mint a több tonnás megalitikus építmények, piramisok és más ókori csodák. " Ezzel szemben köztudott, hogy például a piramisokat nem háborús embergépek építették, hanem a kor átlagemberei, még csak nem is rabszolgák, hanem döntően szabad emberek, akik pénzt kaptak a munkájukért. Ahogy az ókori világ 7 csodájáról sem az járja, hogy a hadsereg építette őket szabadidejében.

Folyt köv.

MEDVE1978 2023.11.27. 17:30:00

"Minden elfogultság fanatizmushoz vezethet, és fordítva: az elköteleződést igénylő államgépezet a közösséghez való tartozásért cserébe egyfajta „korlátoltságot” követel meg. "
Ahogy ez minden közösség, államszervezet esetében is így van. A közösséghez tartozásnak ára is van.

"A nemzetállam-forma alapvetően a hazai piac jogi-gazdasági érdekeinek védelmére szolgál, de kritikus helyzetben mindig hajlamos „hadiállammá” alakulni. "
Ahogy gyakorlatilag az egyéb államalakulatok mindegyike, kivéve persze azt, ami nem konstansan hadiállam.

"A nemzetállami keretben gondolkodó politikus nem tud, de nem is akar globális méretekben gondolkodni, alapvetően csak a „saját portája előtt seper”." Itt a fő tévedések egyike. Az ember nagy mennyiségben nem tud globális méretekben gondolkodni. Hasonló ez a pénzhez és a nagyságrendekhez. Igazából mindegy az átlagembernek, hogy Mészáros Lőrinc vagyona 2 milliárd forint 20 milliárd vagy 200 milliárd. Egyiket sem tudja felfogni ésszel.

Pár hete a méltányosság blogon volt egy cikk az európai integráció demokratikus deficitéről. meltanyossag.blog.hu/2023/11/23/miert_nem_demokratikus_az_eu

Ez kitér a nemzetállamra is és arra, hogy miért működik jobban egy nemzetállam, mint egy tágabb konföderáció, mint az EU. Lényegében a közös ügyek miatt. Mennyire érdekli a magyar vagy a görög átlagembert az, hogy Spanyolország középső részén a nagy gyümölcsültetvények vízhiánnyal küzdenek. Nemzetállami szinten ezek a problémák közösen vannak érzékelve. Globálisan ez még kérdésesebb, még kevesebb az összekötő kapocs. A nemzetállam homogenizációja egyben kódolja azt, hogy a nyelv és kultúra ügyei nemzetállami szinten közösek legyenek.

"A populista, tehát a csőcselék nyelvét beszélő hadiállam válasza a migrációra az aknazáras kerítések építése, vagy a bevándorlók elleni hajtóvadászat és akár a tömeggyilkosság lehet." Utóbbi alapvetően kizárt, az emberi empátiából adódóan. Bár az ember egy önző lény, ugyanakkor empatikus is és nem szereti a fajtáját látni, hogy elpusztul. Nem véletlen, hogy az EU ezeket a feladatokat igyekszik kiszerződni afrikai, ázsiai határállamokra. A "legdurvább" migránsellenes intézkedés eddig az angolok ruandai / olaszok albániai akciója volt, melynek lényege, hogy oda szállítják a menekültstátuszra rossz eséllyel pályázókat.

"A történelem arról tanúskodik, hogy a „falak”, a kínai nagyfaltól kezdve a Maginot-vonalon át a Gázai övezetet körülvevő falig mind áttörhetők." A víz folyik. A nap süt. Micsoda manipulatív, hangzatos bullshit. Természetesen a falakat, erődöket stb. a történelem során nem véletlenül építették és azok a döntő többségükben be is váltak. Az, hogy hosszabb időtartamot nézve minden falat áttörnek vagy lebontanak egyszer, nem azt mutatja, hogy nem válnak be, hanem azt, hogy nem örök megoldások.

"Még talán a Római Birodalom kezelte a legrugalmasabban a „migrációs vészhelyzetet”, amikor a befogadott nomád népelemek hadra-fogható részét katonai szolgálatra kötelezte, de ez sem volt tartható sokáig." Újabb történelmi okostojáskodás, ami mögött kevés van. A szerző valószínűleg arra emlékezett a Római Birodalomból, hogy a népvándorlás buktatta meg. Ennél sokkal több faktor volt. Sőt a rómaiak példáján tanulva azt is mondhatnánk, hogy inkább irtsuk ki az összes bevándorlót, jobban járunk. Itt lehet arra gondolni, hogy Majorian-t Róma utolsó reményét, aki elkezdte visszafoglalni a birodalmat egy Ricimer nevű germán (tehát barbár) tábornok buktatta és ölette meg. Róma egyik fő problémája az is volt, hogy nem tudta integrálni azokat a germán, gót, vizigót stb. törzseket, azok nem vették át a római kultúrát és szétrobbantották a birodalmat.

"A „sok lúd disznót győz” történelmi igazsága arról győz meg bennünket, hogy az elöregedő, fogyatkozó létszámú euro-atlanti civilizáció öngyilkosságot követne el, ha az „erősebb jogán” alapuló háborús-forgatókönyvet követné. " Újabb buta leegyszerűsítés. Európa gazdasági és katonai ereje még mindig a sokszorosa mondjuk az afrikai államokénak. Ha még az USA-t is hozzáadjuk, akkor meg főleg. A sok lúd meg se tudna indulni, mert kapna a nyakába pár tonna bombát. A modern hadászat nem arról szól, hogy majd a kiskatonák a kalasnyikovval jönnek és meghódítják a világot.

"A Nyugat Kelet elleni, az Észak Dél elleni háborúja olyan halálos „kiszorítósdivá” válna, amelynek nem lenne győztese."
Az egyedüli problémás rész az atomháború, ami nyugat és kelet vonatkozásában jelentkezhetne. Ha a nyugat akarná ma is kiirthatná egész Afrikát, meg Dél-Ázsiát és Dél-Amerikát különösebb probléma nélkül. Katonailag esélye sem lenne a globális délnek ellenállni.

"Ez az esszé azért íródott, hogy a világháború alternatíváját felvázolja."

Nem sikerült. Ebből nem látszik alternatíva.

Billy Hill 2023.12.13. 22:43:35

"Kína beelőz bennünket Európát és USA-t, ami káros és veszélyes a világra. Kínában mindenki, állam és egyén meggyőződése: a kínai okos, a kívülálló mind buta. Ezt a gondolkodásmódot nagyban erősíti az utolsó pár évtized szédítő fejlődésével felkeltett nemzeti öntudat."

Hát ilyet még nem is láttunk a történelemben, hogy mik vannak?
süti beállítások módosítása