MaGYAUR

MaGYAUR

Magyarország, a parazita...

2023. december 11. - Magyaur

A rendszerváltó magyar politikai elit kritikán alul teljesített.

A szovjetrendszer bukása alatt/után egy normális technokrata kormány (Németh Miklósé) vezette az átalakulást. Vele szemben jöttek az Antall-féle történész-tanárok és a Torgyán-féle félnótások. Ma a jogászok uralkodnak... Nem volt és nincs Magyarországnak sem hosszú távú iparpolitikája, sem oktatáspolitikája, sem szociálpolitikája... és nincs agrárstratégiája sem!

Orbánnak lett volna 13-16 éve az építkezésre, de ehelyett ő és szolgahada felélte az EU-s pénzeket és most zsarnokok kegyeit keresi.

Magyarország nemcsak a pénz-tőkéjét veszítette el, hanem - és ez a súlyosabb - az erkölcsi tőkéjét is...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5918278291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2023.12.11. 15:04:07

Szar a munkád, Soros-ügynök.

2024 2023.12.11. 15:20:43

Van agrárstratégia. Világos, és előremutató. Kiemelt célja megfelelő szakképzéssel a versenyképes utánpótlás biztosítása a gazdálkodói szegmensben. Világos szándéka, hogy a magyar gazdákat kell támogatni. Ennek megfelelően (már) nem engedjük be az ukrán gabonát és egyéb élelmiszereket, amiket te két pofára zabálnál, ha tehetnéd. És hangsúlyosan éppen emiatt utasítjuk el Ukrajna unió csatlakozását, mert az - egyéb más nagy uniós termelők mellett - tönkretenné a hazai agrárszektort is.

Magyaur 2023.12.12. 00:27:33

@2023: A jelenlegi "stratégia" röviden: Orbán emberei minél nagyobb területre tegyék rá a kezüket a "tied az ország, magadnak építed" alapon.
Szájerék a Mátrát, Lázár Mezőhegyest, Csányi Dél-Magyarországot, Kósáék Debrecen környékét, Mészáros and Co. a Balaton környékét és Orbánék Alcsút-Hatvan pusztát + Turát +Tokaj-Hegyalját... Érdemtelenebb emberek nem voltak még hatalmon Magyarországon!

György Csaba Nagy 2023.12.12. 13:33:51

Magyaur: írd le vitapartneredet, aki egy Rogán-visszhang, önálló gondolat nélkül, de döntéshozót megjátszva, holott 16. alabárdos lehetne csak, ha egyáltalán színpadra engednék. Persze hogy nincs agrárstratégia. Hogy vmi a stratégia nevet kiérdemelje, annak a helyzet javítását kellene céloznia, nem a konzerválását. Mezőgazdaságunk alapanyagok tömegtermelése, alacsony hozammal, az EU-támogatási rendszerétől éltetve. Ha kizárjuk a külső versenyt, konzerváljuk alacsony hozamunkat, elfedjük versenyképtelenségünket, ami rövid távú túlélést biztosít, de hosszabb távon tarthatatlan, a világpiaci hatások előbb-utóbb betörnek. Siralmas, hogy egy alulfejlett .és korrupt országtól kell adminisztratív eszközökkel védeni magunkat. Ami a főbűn: nincs saját élelmiszeriparunk, gyáraink külföldi kézben, széles termékkört importálunk, kedvező természeti feltételeinkkel mit sem tudunk kezdeni.
"Elitünk" területrablásánál is nagyobb bajnak tartom, hogy rablott vagyonukkal nem tudnak mit kezdeni, azt jövedelmezően üzemeltetni. Naja, ahhoz némi szakértelem kellene, a szerzésvágyon túl. Így hiába marad a föld magyar tulajdonban, ha nem hasznosul a köz javára. Csányit kivenném a névsorból, egyrészt mert az örök kaméleon nem NER-hívő csak együttélő, más részt ő ért a gazdálkodáshoz.

Nevem senki. 2023.12.12. 18:31:11

@György Csaba Nagy: Csányi egy soher kapzsi geci. Csak az állás halmozashoz ért.

2024 2023.12.12. 23:50:28

@Magyaur: 430 000 gazdálkodó folytat mezőgazdasági termelést 5,3 millió hektáron. Lázározhatsz, lölőzhetsz: a magyar mezőgazdaságot a kis-és közepes gazdálkodók működtetik. Probléma van éppen elég. Leginkább a tőkehiánnyal és a versenyképtelenséggel, de mivel ezekkel legalább a rendszerváltás óta küszködik a hazai agrárium, kár az aktuálpolitikát belekeverni. Ráadásul vannak ígéretes ágazatok és bizonyos árucikkek előállításában hagyományosan Európa élmezőnyébe tartozunk. Ez is valami. Gabonánknak, gyümölcseinknek, élőállatainknak megvan a felvevőpiaca - amit már most az EB-nek az ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek vámmentességet biztosító rendelete fenyeget, és borítékolható, mi lenne Ukrajna uniós taggá válása után. Ehhez persze egy szavad sincs, de miért is lepődnék meg rajta?

Folyamatosan nevelődnek ki a jövő képzett mezőgazdászai, a gazdaságokban halad a gépesítés, korszerűsítés. Nyilván rengeteg még a tennivaló, a pozitívumokkal együtt is komoly strukturális bajoktól, környezeti gondoktól szenved az ágazat. Az általam leírtakhoz érdemben egy szavad nem volt. Csak zsigeri lölözésre futotta. Idénre elég is volt ennyi belőled.

György Csaba Nagy 2023.12.13. 10:21:26

@Nevem senki.: Csányi egy nagy vállalatcsoportot vezet, jövedelmezően. Bár minden nagy burzsulyunk így tenne, más színvonalon állna kis hazánk. Kapzsi lenne? Bankár a lelkem,. nem virágkertész. De pl. jó villányi bort nem horror áron csak nála lehet venni. Kedvelni nem kell, de becsülni lehet.

Billy Hill 2023.12.13. 22:31:44

Antallnak a letanározása valami fideszes újgazdag gőgből ered?

Toportyán Zsóti 2023.12.15. 11:13:57

@2023: Szánalmas a fajtád ,már mindent pofánszartatok abból amivel hatalomra jutottatok,Tőletek lejjebb csak holnapi tenmagatok va. kereszténygyilkosok seggnyalói.

Toportyán Zsóti 2023.12.15. 11:18:40

@György Csaba Nagy: Bankár/bankster az egyik bűnözőcsalád aki a vérünket szívja az erőfölényükkel visszaélve,politikusainkat korrumpálva. Mellesleg a magyar kamatmarzs ritkán van 1000 százalék alatt.

György Csaba Nagy 2023.12.15. 12:10:43

@Toportyán Zsóti: Na akkor kifejtem, hogy ne érts félre: nem az "egész Csányit" értékelem, csak a felét, hogyan gazdálkodik a korábban megszerzett pénzével. Jól, hozzáértően, profitot termelve, és ezzel kiemelkedik a rablólovagok társaságából, akik a közpénzt luxusra herdálják. Csányi másik fele, hogy hogy szerezte milliárdjait, nem rokonszenves: lényegében egy, a betétesek pénzét kezelő hivatalnok, ezért a tisztért és teljesítményért nem megérdemelt milliárdokat kapni. Mondhatjuk, a világ így működik, a többi nagy bankár is így arat, továbbá juttatását nem ő, hanem a részvényesei szabják, de akkor is vérgonyasztó, hogy a mi pénzünkből kanyarít ekkorát. S persze ő is pedálozik érte. Ahogy egy USA-beli bankkutató írta: a bankrablás legjobb módja tulajdonolni egyet. De ez a pénz legalább nem vész el, itthon és jól hasznosul.
Ha meg kéne mondanod, kit és hogyan korrumpál a politikusbandából, zavarban lennél. Ad vissza nem térítendő hiteleket nekik? Ingyen lakást, autót? Sztem nem, kénytelenek a közpénzlopásra korlátozódni. Csányi, jó kaméleon módján, annyit dörgölődzik a mindenkori hatalomhoz, amennyi bankja békén hagyásához szükséges, de nem vállal politikai szerepet, sem nyílt állásfoglalást nem ad politikailag semerre, elkötelezedni nem hajlandó.

2023.12.16. 23:31:59

@2023:
Azt ugye tudod, az elefánt csont toronyban, hogy a mezőgazdasági gépek üzemeltetése, amióta létezik a precíziós gazdálkodás, azóta kb mérnöki ismeretek mellett lehetséges...
Csak azért, hogy értsd miről is beszélsz...
Mert a 8 általános után szabadult himnuszt szavalo hazafiak aztán semmit sem értenek hozzá, akármennyire is ezt próbálod elhitetni.
Amikor szervizes voltam kb 6 ember lefedett egy megyét mint szervizes a John Deere számára (KITE Zrt), hiszen a mg vállakozók embereit meg lehetett bízni a legtöbb javítási munkával is, most 20 évvel később vannak 20-an a szervizesek, és 2 baj van, a szervizesek nem tudnak diagnosztikai vizsgálatot véghez vinni, mert képtelen rendszerben gondolkozni, igaz tökéletesen tudja mondani hogy büszke magyar,a másik probléma hogy a gépkezelő a kormányt tudja tekergetni, de másra tényleg nem jó....
Ebből már érthető, hogy hová tart a nagy hun álom...

Úgy mondom ezt, hogy amikor ott(KITE) kezdtem dolgozni, nem láttam betakarító gep

2023.12.16. 23:35:44

@kiskutyafule:
Nem láttam előtte betakarító gépet belülről... pár hónap múlva már fejbe számoltam a sor és tő távolságból az elvetett szemek számát a táblában....

György Csaba Nagy 2023.12.19. 09:53:38

@kiskutyafule: Hát ez az, mikor a valóság szembejön. Kár, hogy akik használni tudnának a mezőgazdaság ügyének, inkább a mesék és hárítás birodalmába menekülnek.
Jakab István MAGOSZ-elnök 4 millió földtulajdonosról cseverészett a minap. Ez kb a teljes magyar felnőtt férfilakosság száma, nők pedig alig tulajdonolnak földet. A városlakók szintén elvétve. Szégyen fog el, hogy kivételesen semmi termőföldem nincs, én ,lennék a fehér elefánt. Itteni bloghősünk 430000 gazdálkodót akar láttatni, amiben nyilván benne van (sőt a zöme) az osztatlan közös tulajdonos tömeg, akik jobb híján bérműveltetik virtuális tulajdonukat a zöldbáróval, s betakarítás után számolják krajcárjaikat. Ha már a tulajdoni kép is ilyen zavaros, hogy is lehetne remélni a gazdálkodás hatékony, versenyképes irányba terelését? Ahogy én látom, az ágazatot falvanként 2-3, van ahol 1 nagygazda működteti, aki a területalapú támogatásból él nagyrészt, és néhány makacs kisember kínlódik parcellácskáján értelmetlenül és kilátástalanul, az irányító hatóság pedig dicshimnuszokat trombitál a romokon.

2023.12.26. 09:48:41

@György Csaba Nagy:
Aki nem látta valójában mi van, annak nehéz elmagyarázni mi is az ábra, hiszen a propaganda ismétlése azt nem teszi valós ténnyé.

Aki egyéni vállalkozó szinten próbálnak mozogni, max 100ha területtel azok kb elvault technológia amit használni tudnak, tőke szegény, ebből adódik, hogy haszna is alig van... mivelhogy a géppark elavult/szar így annak kiesése is folyamatos veszteséget okoz, ami ráadásul a termény minőségén is meg szokott látszani.
Betakarító gépet nem tudnak venni, ebből adódik, hogy a megbízott másik vállakozók úgyis a sajátját fogja az ideális időben learatni, a bér munka még akkor amikor sikerül....

Sajnos ezt nem érti meg a sok hívő, a mezőgazdaságban a támogatások olyan torz struktúrát hoztak létre, ami el lehetetleníti a kicsiben gondolkodó gazdálkodót.
Ebből adódik a többi amit írtál, nincs nagyon más választás mint bérbe adni a földet annak aki meg tudja művelni.

Csak ugye leírtam, nagyban még nagyobb bajok vannak, mert ott meg ember nincs (a támogatás miatt van géppark csak üzemeltetni egyre nehezebb), se szerviz háttér lassan.
Sakk-matt.

Nevem senki. 2023.12.28. 13:24:54

@György Csaba Nagy: Bankvezér, MLSZ elnök, UEFA alelnök, Borászata van, Sole-Mizo is hozzátartozik, meg a Pick ZRT és Pick-Szeged kézilabda csapattulajdonos. Ki hagytam valamit? Hogy lehet egy seggel ennyi lovat megülni? Ja és én keresem meg sokad magammal a kézisek fizetését, plusz a szolgálati Lexus kocsijukra valót is. Minden év végén meg megköszöni a munkánkat a szar fos borával meg a büdös egérhugyos szalámijával. Kenje a hajára. Teli van milliárdokkal, miközben egy új szivattyú állomást nem tudnak (inkább nem akarnak) létesíteni abba a kurva pickbe. Meg a targonca alig bír közlekedni az udvaron, mert olyan hepehupás az út. Persze útjavításra sincs pénz. Bezzeg a buzi kézilabdásoknak a seggük ki van nyalva.

Nevem senki. 2023.12.28. 13:34:50

Ja, és hajrá Veszprém Szegedről!
süti beállítások módosítása