MaGYAUR

MaGYAUR

Isten nem erénycsősz!

2024. augusztus 26. - Magyaur

Az a prűd maradiság, ami egyszerre jellemzi a putyinista pravoszláv egyházat, az egyesült államokbeli trumpista szélsőséges-protestantizmust, az orbánista „családvédő” kormányt és az „istentelen” Nyugat ellen szent háborút folytató iszlamistákat, most az alábbi törvényeket hozta magával Afganisztánban: a tálibok a „bűn elleni küzdelem és az erények előmozdítása” érdekében egy 114 oldalas törvénykönyvben szabályozták a férfiak és nők közti viszonyrendszert. Annak érdekében, hogy elkerüljék a „Gonosz kísértését” a tálib hatóság „okfejtése szerint a női hang intimnek számít, azaz csakis családi, vagy baráti körben hallható. Ezentúl tilos a nyilvános szavalat, felolvasás vagy éneklés is. A nőknek tilos olyan férfiakra ránézni, akikkel nem állnak rokoni, vagy házastársi kapcsolatban és ugyanez fordítva is tilalmas” (Euronews, 2024. augusztus 25.)

Bár első pillanatra barbárnak és távolinak tűnik a rendelkezés, de valljuk be, hogy a mi kultúránkban is előfordul a férfiakra csak a szeme sarkából rápillantó, pirulós, szemérmes lány ideálja, vagy az asszonyt hallgatásra kényszerítő, netán tettlegességig fajuló férfisovinizmus.

Sőt, miközben civilizációk és istenhitek születtek és tűntek el a maradiság itt kísért évezredek óta Európában. Az ókori Rómában például az időszámítás előtti harmadik évszázadtól kezdődően egyre divatosabbá vált az elit körében a görög kultúra. „A legkülönbek, a „jó társaság”, a Scipiók köre, fenntartás nélkül görögpárti volt. Politikai és társadalmi ellenfeleik viszont gyűlölték a görögöket; ezek közt Cato a legkimagaslóbb egyéniség. A görög szellem ellen felhozta mindazt az érvet, amelyet a maradiság fel szokott hozni a magasabb rendű új iránt: az erkölcstelenség, vallástalanság, nemzetietlenség és egészségtelen elpuhultság vádját. A maradiság fegyvertára mit sem változott az évezredek folyamán.” (Szerb Antal: A világirodalom története, Magvető 1989 – 79. old.)

Az a bizarr érzésünk támadhat, hogy a prűd maradiságnak nincs köze a vallásossághoz. Isten csak ürügy. A Bibliában sehol nem található „családbarát-elv” egyszerűen csak egy fedősztori annak érdekében, hogy a tekintélyen alapuló társadalmat a családon belül alapozza meg az akármilyen vallást követő konzervatív kurzus.

Azért emelik piedesztálra a férfi-nő közötti házasságot, mert a mindenkori egyházi és állami hatalom érdeke a sok gyerek születése, a sok leendő hívő, adózó és katona „kitermelése”. És ugyanilyen érdeke az apai tekintély erősítése, kultiválása, hogy a felnövő nemzedéket engedelmességre idomítsák, amitől aztán a háborús ínséget átvészelni képes családok, illetve önfeláldozó „katona-anyag” jöhet létre.

Isten, ha létezik, nem érdeklődik a hálószobai titkok és a primitív moralizálgatások iránt. A Teremtő, a Világegyetem Ura nem lehet erkölcscsősz, hanem maga a szétáradó Élet és Etika!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7318473233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.08.26. 16:46:04

Ha nem lenne Isten, te sem lennél.
S egyelőre nyomokban sem értelmezhető az összes istentagadó bármilyen tudományos állítása arról, hogy hogyan keletkezett az élet, mi a lélek és mi a szellem.
Sem az emberek szintjén, sem az istentagadók szintjén.

Magyaur 2024.08.26. 22:17:45

@gigabursch: Nem Istenről szól a bejegyzés, hanem az olyan egyházi és állami intézményekről, amelyek az emberek vallásos érzületével visszaélve, - istenre hivatkozva - elveszik az emberek pénzét, háborúba sodorva a társadalmat elveszik az emberek életét, de legfőképpen az emberek magánéletéhez való jogát!

gigabursch 2024.08.26. 23:03:19

@Magyaur:
Olvasd már el a saját utolsó bekezdésedet, amit posztoltál...
Köszönöm!

Magyaur 2024.08.27. 02:42:21

@gigabursch: Tessék újra elolvasni... Istennel, az állítólagosan istennek tetsző erkölcsiséggel magyarázzák a zsarnokok a torz hatalomgyakorlásukat, de Isten felhasználása önző manipulációs célra nem más, mint istenkáromlás!
süti beállítások módosítása