MaGYAUR

MaGYAUR

Lengyel László: Őrségváltók – a vég kezdete

2024. szeptember 15. - Magyaur

Lengyel László: Őrségváltók – a vég kezdete 2.

nepszava.hu, 2024. augusztus 31. (Részletek)

"Az Orbán-rendszer mézesmadzaggal és furkósbottal kialakított egységében megjelent a megosztottság és a széttartás: a Fidesz-generációk, a lojalisták és az őrségváltók között. A mostani közös cél – a hatalom mindenáron való megtartása, a folyamatos vagyonosodás, az állami és a személyes tekintély együttes növelése – fennmaradt, ám az eszközökben és módszerekben jelentős ellentétek mutatkoznak.

A meghirdetett nagy politikai, társadalmi és gazdasági vállalkozás – nemzeti külön úton erős és jól kormányzó, szuverén államot teremtünk, egyszerre polgári és magyar középosztályos, régiót vezető Magyarországot, csökkentjük Budapest és a vidék egyenlőtlenségét, utolérjük, sőt, elhagyjuk Ausztriát –, amivel az ezredfordulótól többször is elnyerte a tömegek támogatását, elveszett. A tömegek most a rendszer ellenében kilépnek passzivitásukból.

A második – a 2000-es években feltűnt –, és a harmadik – a 2010-es években felnövekedett – Fidesz-generáció helyet és az örökség kiadását szeretné az első generációtól, s mindenekelőtt a mindenható Orbán Viktortól. Szemükben Orbán túl régi, túl öreg.

A húszas évekkel, a világjárvánnyal, Merkel távozásával, az orosz-ukrán háborúval új darab van, új szereposztással: Orbán lejárt. Személyes autokráciája rossz megoldás. Térjünk vissza rendszer intézményes, arctalan tekintélyuralmához.

A lojalisták el tudják képzelni, hogy az öreg Orbán örök. Elképzelhetetlennek tartják a hatalmat Orbán nélkül. Szijjártó Péter vagy Rogán Antal, Orbán Balázs vagy Kocsis Máté, nem szólva az Orbán-családról, aligha élnek túl egy napot is, ha Orbán megy. (Bár Rogánnak fordítanék legkevésbé hátat Orbán helyében.) Ahol a politikai és a gazdasági hatalom ennyire szorosan összefonódik, ahol mindenki zsarolt és zsaroló egy személyben, ahol mindenki egyszerre őre és foglya a rendszernek, ott szinte reménytelen a rendszer urától való függetlenedés. Az orbáni tekintélyuralom még korlátlanul uralja a politikai-, gazdasági-, médiamezőket. A hangsúly a „még” szón van. A végsőkig lojális hívek számára örökké, az őrségváltók szerint közel a „már nem”.

Az őrségváltó politikusok és oligarchák Orbán nélkül képzelik el a jövőt: rendszer igen, Orbán nem.

Az alaprendszer jó volt, ám az elmúlt három évben Orbán önkénye eltorzította. A Fidesz-rendszernek nem volt része a személyes önkényuralom, se az Európa- és Amerika-ellenesség, az Oroszország- és Kína-barátság: igazodjunk újra az EU-hoz és a NATO-hoz. Volt korrupció, de nem maffiaállam: korlátozzuk, sőt, államilag sajátítsuk ki az orbáni családi – Mészáros, Tiborcz – vagyont. Polgári, középosztályos államot akartunk, nem súlyosan megosztott, modernizáció-ellenes Magyarországot. Valamikor jól kormányoztunk, értettünk a szakpolitikákhoz. Állítsuk helyre a hatékony közigazgatást. Elfogadjuk az államhatalom központosítását és összpontosítását, de nem a személyi hatalom centralizációját és koncentrációját, a rendeleti úton kormányzó, nemzetbiztonsági szükségállapot-államot. Térjünk vissza az eredethez. /…/

A Magyar Péter mozgalom megmutatta, hogy lehetséges a tömegek élére állni, a kényszerhelyzetből alkotó helyzetbe kerülni. Az őrségváltók még Orbán hasznos idiótái. Ki tudja meddig. „Irtózatos erők lassan, kérlelhetetlenül eltörik valaminek a gerincét…” A hatalmas Európa a rendszerre hengerül. „S hallani a csigolyák roppanását…” A rendszer elkezd intézményeiben és embereiben összeroppanni."

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6618492664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2024.09.16. 08:22:17

Jol kormányoztak,értettek a szakpolitikához... rötyög a vakbelem. Mire alapozza ezt bármelik fideszes: Unios pénzek nélkul,zéro kamatkörnyezet nélkől semmire nem jutottak volna soha,mindig csak a lopás tulárazás volt a föcsapásirány.

MEDVE1978 2024.09.18. 11:01:07

Mekkora wishful thinking vagy magyarul vágyálom. A valóság sajnos más, hiába vizionálja Lengyel Laci bácsi.
Két tendencia van egyszerre:

1. A magyar ellenzéki szavazóknak végletesen tele van a tökük Viktorral. Ez eddig is így volt, de most úgy tűnik, hogy a csendes apátia átmegy egy aktivizálódásba. Most már magára Luciferre is szavaznának, csak ne Viktor legyen. Ez hozta el lényegében Magyar Péter idejét, aki tökéletes pillanatban lépett a színre. MP valójában egy populista akarnok, akárcsak Viktor. A céljaiban, módszereiben, vallott nézeteiben sem valószínű, hogy nagyon különbözik tőle. Viszont karizmatikus és egy kicsit az őt befeketítő, ezúttal valószínűleg részben igaz kormánypropaganda is lepattan róla. Megsuhintotta Juditot, meg magánban egy szar ember? Kit érdekel, még így is jobb, mint Orbán. A kérdés igazából az, hogy a FIDESZ-ből leforgácsolódó és a semleges szavazók közül mennyit tud megszólítani.
2. Párhuzamos folyamat a gazdasági növekedés és a jóléti növekedés leállása / csökkenése. Ez már gyakorlatilag 2022. óta megy. Ez pusztító hatású, mivel az Orbán rendszert lényegében a gazdasági növekedés tartotta hatalmon. Viktor mozgástere egyre szűkül, mert igazából már csak a kínaiak adnak pénzt. Odáig jutottunk, hogy sikeresen bevezette magát a nyugati közéletbe antikrisztusként. A nyugati progresszív pártoknál már politikai cél az, hogy keresztbe tegyenek Orbánnak, hiszen a szavazóbázisuk ennek tapsikol: tűzre a barbár, gonosz, antidemokratikus keleti despotával, mi a fejlett nyugati felsőbbrendű, erkölcsös kultúremberek ítélkezünk felette. Ezzel viszont az EU források elapadtak, az európai növekedés leállásával a gazdasági források jelentős része apadt el, az orosz háborúval meg az olcsó energia apadt el.

Ha ez a két vihar megmarad 2026-ig, Orbán jó eséllyel veszítheti el a választást. Ez azonban kurvára nem jelent semmit. A NER ugyanis beleette magát a társadalom szövetébe. Egy esetleges választási vereség után szerintem az új kormány nem biztos, hogy sokáig tudna hatalmon maradni (bár az EU szinte biztos, hogy elárasztaná pénzzel, ahogy Tuskot a lengyeleknél). Ugyanis Viktor és a politikai szféra leuralt mindent, a bankrendszert, a gazdaságot, a telekommunikációt, a kultúrát, a médiát. A változás egyszerűen annyi lenne, hogy a minimálisan hallgatott / nézett közmédia váltana, de a TV2, Hír TV továbbra is ontaná az orbáni propagandát. Lőrinc pedig elég szépen betárazott. Az illúzióvesztés az új kormánnyal egy-két éven belül bekövetkezhet. Tölgyessy erre figyelmeztetett a Partizán interjúban, senki ne gondolja, hogy ha sikerül Viktort eltakarítani, akkor ez egy permanens megoldás vagy rögtön óriási változásokat fog hozni.
süti beállítások módosítása