MaGYAUR

MaGYAUR

A Mesterséges Okosság (AI) megszüli a „bölcsek kövét”?

2024. október 26. - Magyaur

Mi a bölcsesség?

A bölcsesség sokoldalú, holisztikus tudás az emberről és a világról, vagyis az egyoldalúság, az elfogultság és a fanatizmus ellentéte.

A „két lábbal a földön járó” emberekkel szemben a bölcs a harmadik dimenziót is ismeri: a magasságot. A „magasság” nem feltétlenül jelent transzcendenciát, de mindenképpen a hétköznapi élet realitásán való felülemelkedéssel van szoros kapcsolatban. Kilátó a múltra, jelenre és jövőre és egyben kilátó a közeli és távoli világokra.

A régi korok bölcsei igyekeztek több módon is tovább adni a tudásukat: filozófiai, de főleg vallási tanítások révén. A papi rend megjelenése is az isteninek vélt bölcsesség őrzésének és továbbadásának eszköze volt. Ennek a hegemóniának a polgári racionalizmus vetett véget: egyfelől a kaszt-szerű rendiség megszüntetésével, másfelől a Racionalizmus „okosság-központúságával”.

Az „Ész uralma” és a korábban megvetett kétkezi kísérletezés/fabrikálás együtt hozták létre az első ipari forradalmat. Ma már a negyedik ipari forradalom söpör végig a világ legfejlettebb részén, de még mindig az ókori görögök dilemmáján rágódunk: a politikai-, és pénzarisztokrácia uralma igazságtalan, de a tömeg-demokrácia sem jó, mert ki van szolgáltatva a hatásvadász, elitellenes demagógoknak!

Egyelőre egy bármikor felborulással fenyegető egyensúlyi állapot jött létre a vallási, nemzeti részérdekeket akár háborúk által is érvényesíteni akaró „okos” elit és az emberi civilizáció, illetve az egész Föld bolygó élővilágának érdekeit képviselni szándékozó, „bölcsességet képviselő” szellemi elit közt.

A Mesterséges Okosság (AI) leváltja az emberi okosságot?

Belátható időn belül a Mesterséges Okosság olyan fegyver lesz a Hadiállamok és a nemzetközi bűnözés kezében, amivel szemben az emberi okosságnak kevés esélye lesz. Csak a „kutyaharapást szőrével” elvként működő ellenerő; a testőrként, vagy még inkább „békebíróként” használható privát és közösségi Mesterséges Okosság nyújthat védelmet, ha megteremtődik ennek a globális feltétele.

Az emberiség csak a bölcsesség révén tud felülkerekedni a Mesterséges Okosságon!

Mi lesz az emberi faj elbizakodott önképével, ha szembe állítjuk a Mesterséges Okossággal? Az okosságára már nem lehet büszke (annál kevésbé, mivel az állatok intelligenciájára egyre több jel mutat!). Egyedül abban bízhat az Ember, hogy a Mesterséges Okosság által kínált információ-tengerben a bölcsesség révén tud irányban maradni és uralni a helyzetet.

Az emberiség azelőtt a feladat előtt áll, hogy tanulás és önfejlesztés útján - a régmúlt korok szellemi elitjéhez hasonlóan - kiművelje a „Gondolatművészetét” és végre megtalálja magában a Bölcsek kövét!

Egy adalék:

https://hvg.hu/tudomany/20241021_call-of-duty-moderalas-chat-mesterseges-intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8418716832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.10.26. 17:05:48

Pusztító demagógia
süti beállítások módosítása