MaGYAUR

MaGYAUR

Orbán anno domini 1453

Bosszúálló Orbán a törökök mellett Bizánc ellen

2017. április 08. - Magyaur

Igaz történet Európáról és a bosszúvágyról; a helyszín a oszmán törökök által bekerített Bizánc 1453-ban, éppen annak eleste előtt.
"Görög oldalon fel-felcsillant a remény, hogy Hunyadi megjelenik a szultán hátában, nyugatról, a város szárazföldi felén, ahol a vándor magyarok hajdan hiába döngették volt a kapukat. De a sors iróniája néha irtózatos. Hunyadi helyett egészen másfajta magyar jelent meg. Az ágyúöntő Orbán, aki a legendás Botond mihaszna buzogányát ezúttal csodafegyverre cserélte. Hatvan ökör vontatta öntvényét Bizánc alá. Olyan lehetett a korabeli golyóbisvetőkhöz képest, mint Kruppék 42-es Kövér Bertája /t.i. a német Krupp acélgyáros messze hordó ágyúja - MaGYAUR megjegyzése/, , amely szétlőtte a belga erődítéseket az első világháborúban. Ez a szörnyeteg végezte a legnagyobb pusztítást a falban. Mellesleg szólva, Orbán eredetileg Bizáncnak szolgált, de nem tudták kellőképpen megfizetni." Cs. Szabó László: Őrzők, Magvető könyvkiadó Budapest, 1985 - 85. old.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3112409427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása