MaGYAUR

MaGYAUR

A vallásosság és nacionalizmus alkonya

2019. április 20. - Magyaur
Minden hit és hiedelem olyan mint az orvosság: kis mértékben szellemi egészséget, emberi tartást segítő, de nagy dózisban méreg. 
A modern laikus világ az emberek figyelmét az egyéni boldogulásra, a piaci versenyre, az elesettekre és a környezetvédelemre fordította, ezért nézünk értetlenkedve a lemaradt muszlimokra, ahol még élő a hit és az ebből fakadó tradicionális közösségi érzés. (Amúgy ennek a keresztény megfelelőjét akarják a populisták...és mert ez egy korábbi, meghaladott társadalmi képlethez való visszatérést jelent, ezért lehet "reakciós"-nak nevezni). 
Az iszlám reneszánsz és szélsőségesség abból ered, hogy vesztésre állnak a globális tudományos-technikai forradalommal szemben. 
De a megállapítás kiterjeszthető: a világ különböző pontjain látható vallási fanatizmus és etnikai/fajvédő alapú populizmus - mind válságjelenségek - és időben egy nem túl távoli paradigmaváltás előhírnökei!:)
A Felvilágosodás előtt nem volt nemzet...a Felvilágosodás szülte (részben a vallási identitás és dinasztiához, mint nagycsaládhoz való tartozás alternatívájaként!) Szóval a Reakció, az attól való félelmében, hogy a kereszténység és a nemzeti érzés "folklórrá" válik - radikalizálódott. De nem a reakciós ideológiák mesterséges lélegeztetőgépre való kapcsolása menti meg a "fehér ember" világát, hanem a "járt út" elhagyása!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7514776576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2019.04.20. 23:46:18

Szegény Zrínyi, Balassa ha tudta volna, hogy nem létezik magyar nemzet, biztosan nem írt volna egy sort se.
De a magyarok és nekzetükxszerencsejére bölcsebbek voltak, mint te mesüge.
süti beállítások módosítása