MaGYAUR

MaGYAUR

Kárpát-medencei klíma-forgatókönyv

Korparancs a politikusainknak!

2019. augusztus 30. - Magyaur
Idézet a Természetbúvár 2019/4-es számából: ”Egy részletes előjelzési modell alapján 80 hazai mérőállomás éghajlati diagramjait rajzoltuk meg a század két időszakára, a 2011-2050-es és a 2051-2100-as periódusra. A diagramok egyértelműen egy folyamatosan erősödő száraz /../ földközi-tenger-vidéki éghajlat kialakulásának jellegzetességeit mutatják tenger nélkül. Ilyen éghajlatú területek legközelebb tőlünk délkeletre, a Kelet-Balkánon vagy még messzebb Kis-Ázsiában találhatók. Ezekhez hasonló éghajlati forgatókönyvekre kell felkészülnünk.
A Kárpát-medence felszíni viszonyaihoz leginkább hasonló kelet-balkáni terület a bulgáriai Marica-völgy, amelyet akár modellként is tekinthetnénk, ahol egy magashegységektől övezett folyóvölgyben sok kilométer hosszan üvegházas mintagazdaságok működnek, amelyek primőrrel látják el Európa számos országát.
A környező hegységek vizeinek összegyűjtése és az erre épülő öntözéses és melegházas gazdálkodás lenne az ígéretes túlélési stratégia a Kárpát-medence országainak is.
Feltételeit nagyban elősegítené a hegyvidékek újraerdősítése és a környező országok szigorú vízügyi együttműködése.
A klímaváltozás kihívásaira csak az egymásra utalt népek békés együttélésén alapuló összehangolt közös stratégiája adhat megfelelő választ.”
Borhidi Attila, Dobor Laura, Horváth Ferenc:Magyarország természetes növénytakarója (TermészetBúvár 2019/4 – 7.old.)
Kiegészítés:  A politikai közbeszéd már használja a "klímapolitika" kifejezést...de ami számomra különösen érdekes volt; az a szakemberek konkrét javaslata. A korábbi "Kert-Magyarország" idea helyett az "Üvegházas-Magyarország" lehetne a mezőgazdaság kitörési pontja a következő 20-30 évben! De ennek feltétele a szomszédainkkal való jó kapcsolat. Kétlem, hogy a jövő évi "Trianon-búsongás" ezt elősegítené...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6815032402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2019.08.30. 22:34:50

Jósolni kibaszott nehéz dolog!
(különösen a jövőt illetően...)

Magyaur 2019.08.31. 06:45:48

@ulpius66: A politikai közbeszéd már használja a "klímapolitika" szlogent...de ami számomra különösen érdekes volt; az a szakemberek konkrét javaslata. A korábbi "Kert-Magyarország" idea helyett az "Üvegházas-Magyarország" lehetne a mezőgazdaság kitörési pontja a következő 20-30 évben! De ennek feltétele a szomszédainkkal való jó kapcsolat. Kétlem, hogy a jövő évi "Trianon-búsongás" ezt elősegítené...

Hungryhorse 2019.08.31. 07:26:56

Szar jós vagy.

A meteorológus és klímakutató cimboráid azt se tudják milyen időjárás lesz 2 hét múlva, nem, hogy 2 év, vagy 20 év múlva. Jobb helyeken az ilyen kóklereket kinevetik, vagy elzavarják.

Lottózz inkább.

Andráska8 2019.09.01. 01:06:25

itt persze együttműködés nem lesz, így víz sem.
süti beállítások módosítása