MaGYAUR

MaGYAUR

Kopaszok és felnyírt hajúak a hosszú hajúak ellen,

avagy mindennek 1968 az oka!:)

2019. szeptember 24. - Magyaur
Miért gyűlölték, gyűlölik 1968 szellemiségét a jobboldali konzervatív politikusok, a kommunista pártvezérek és ma Orbán Viktor? Mert a III. világháborút elkerülő emberiség történetében a fiatalság 1968 megmozdulásai nyugaton és keleten, ha nem is politikai, de máig ható kulturális paradigmaváltást jelentettek.
 
A korábbi hidegháborús, majd a vietnami hadjárat zárt-hadiállami logikája ellen lázadó amerikai, nyugat-európai egyetemi mozgalmak, valamint a korábbi ideológiai-politikai kereteket feszegető „emberarcú szocializmust” hirdető csehszlovákok közös vonása a világ „anarcho-liberális” szemlélete. A fennálló Renddel szembeni ellenállás jelévé vált a hosszú haj, a pop-kultúra és a hippi pacifizmus. A”Szeretkezz, ne háborúzz!” jelszó mind a mai napig szálka nemcsak a női egyenjogúság-, illetve szexuális forradalom-ellenes konzervatív, de a hazafias kötelességekről papoló nacionalista politikusok szemében is (akik persze lehetnek kommunisták is!).
 
Az egyházakkal szimbiózisban élő nemzetállami intézményrendszer „felnyírt hajú”, katonás megjelenésű tagjaival szemben csak egy ellenkultúra jött létre; a hosszú hajúaké. A „skinhead”-ek, kopaszok csak látszatra rendszer-ellenesek, tudniillik a zárt-hadiállam a háborúra való pszichikai és fizikai felkészítés érdekében sport-központú. Nemcsak náci, vagy sztálinista szpartakiád-típusú kollektív testmozgásról van szó, hanem a hazafias „szurkolói mámor” tudatos élesztgetéséről is, márpedig a skinheadek megjelenése összefügg a futball-huliganizmussal (lásd a putyinista motoros bandákat).
 
A „hosszú hajúság” mai megfelelője az a liberalizmus, amely a közérdeket nem sértő személyiségi jogokat és szabadságot védi az erőszakos állami és vallási kontrollal szemben.
A zárt hadiállam mindent megtesz a média és a közösségi média ellenőrzéséért, de amiként nem az IBM ipari-hadiipari számítógépei, hanem az 1968-as nemzedék által spontán módon kifejlesztett SZEMÉLYI számítógépei és decentralizált HÁLÓZATAI váltak meghatározóvá a világon, olyképpen elképzelhető a zárt hadiállamokkal szemben a globális problémákkal foglalkozó, „kozmopolita” összefogást sürgető új „hosszú hajú” nemzedék győzelme a nem túl távoli jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9515161878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása