MaGYAUR

MaGYAUR

Nem létezik konzervativizmus

2019. október 19. - Magyaur
A realitás talaján mozgó magyar konzervatívok már az 1830-as években is magukat „fontolva haladóknak” nevezték, mert addigra a jobbágyi kizsákmányoláson (vagyis a nem-piacra termelő, nem-minőségi munkán) alapuló tradicionális társadalom tarthatatlanná vált. A magukat „konzervatívnak” hívó mai politikusok, akik a Felvilágosodás előtti időkhöz akarna visszatérni, ezt nem gondolhatják komolyan; az egyenlő lenne a szegénységhez, a tudatlansághoz és az önkényhez való visszatéréssel.
A modernitásnak vannak veszélyei és ezzel a legtöbb haladást, progressziót akaró gondolkodó egyetért, és ennyiben sincs szó vakhitről. Ellenkezőleg, szerintem a vakhit inkább a néphagyományhoz, vallási előírásokhoz görcsösen ragaszkodókra jellemző. Nem létezhet hiteles konzervativizmus már csak azért sem, mert nem létezik olyan biztos konzervatív ideológiai „kályha”, ahová vissza lehetne térni. Csak séma-darabkák vannak, hasonlóan a progresszív gondolkodáshoz!
A mindenkori jelen állapotával elégedetlenek, az „emberi haladás”, a progresszió hívei elégedetlenek a jelennel, elítélik azt és alternatívákat keresnek. A megoldást hol a nemzetállamban, hol a tudományos-technikai forradalomban, hol a fasizmusban, hol a kommunizmusban, hol a liberális piacgazdaságban találják meg. Ugyanazok a „konzervatív” és „modernista” séma-darabkák más és másképpen rendeződnek a történelem kaleidoszkópjában!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9415234826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2019.10.20. 21:14:53

Sötét vagy poszter és 9tudatlan.
süti beállítások módosítása