MaGYAUR

MaGYAUR

Matolcsy téves végkövetkeztetése

2019. november 04. - Magyaur
Matolcsy György a Financial Timesban megjelent cikkében azt állította, hogy haszontalan az euró. Az érvrendszerével a nemzetállami logikát követte, de ugyanakkor hihette azt is, hogy a cikket a trumpista Európa-ellenes oldal is jól fogadja majd.. Az érvei helytállóak, világos, hogy addig nem tud hatékonyan működni az euró-zóna, ameddig "nincs közös állam, nincs olyan költségvetés, amely az euróövezet teljes GDP-jének legalább 15-20 százalékát fedezné, nincs közös pénzügyminisztérium, nincs közös pénzügyminiszter."
Matolcsy (és feltehetően Orbán vágyai szerint is) mindez abszurd és soha nem valósulhat meg a nacionalista nemzetállamok Európájában. De mi van akkor, ha az európai nagytőke és a nem-nacionalista európai közvélemény egy olyan önálló világhatalmi pólust kíván létrehozni Európából, amely egyszerre lehetne szövetségese és vetélytársa az Egyesült Államoknak? 
Az európai közös állam gondolata sem nem irracionális, sem nem utópisztikus, hiszen hasonló elven működött az Osztrák-Magyar Monarchia a közös pénzügy-, külügy- és hadügyminisztériummal és Wekerle Sándor közös pénzügyminiszter által létrehozott közös pénzzel: a világháborúig értékálló koronával.
Tehát Matolcsy az orbánista nacionalista, EU-szeparatista vonal csőlátása miatt el sem tud képzelni mélyebb integrációt a mostaninál, és ezen az alapon tartja feleslegesnek az eurót. Holott ebben a változó világban elképzelhető nemcsak egy Európai Parlament által ellenőrzött erős közös kormány, akár közvetlenül választott elnökkel is az Unió élén, hanem hosszabb távon az euró közös pénzt használó eurázsiai szövetség is!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7115286942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamedve 2019.11.04. 05:34:30

Európa soha nem lesz olyan, mint az USA.
Itt az ezer éves acsarkodós múlt miatt örök ellentétek lesznek, amiből soha nem fog kijönni egy USA szerű államszövetség.
Mindig lesznek olyan emberek, mint orbán, akik simán behülyítik a nemzeti (is) dumával a népüket.
Abban igaza van kuszaszemnek, hogy előbb létre kellett volna hozni a szövetséget, amiben nincs kurucos nemzetieskedés a politikában és legfőképpen azonosak a fizetések, adók (minimálbér, stb), aztán akinek ez tetszik, az csatlakozhat hozzá.
Orbán röhög a markába, amíg jön a lóvé, addig kokettál, de az mihelyt elapad, úgy kinépszavazza az országot a gaz EU-ból, mint a vihar...

Magyaur 2019.11.04. 06:07:53

@megamedve: Egyetértek Guy Verhofstadt-tal, aki múlt évben a következőket mondta. "Az Európai Unió mai formájában nem más, mint egy konföderáció, amelyet teljesen megbénít a vétójog, az hogy egy döntés meghozatalához tökéletes egyetértésre kell jutnia mind a 27 országnak.
Képzeljük el egy pillanatra, hogy az Egyesült Államok úgy működjön, mint jelenleg az EU, akkor egyszerre három elnöke lenne, és az 50 államának kormányzója szabadon dönthetne arról, hogy dollárt használjanak, vagy mondjuk mexikói pesetát (ami előfordult már a Kalifornia történelmében), vagy hogy egy adott állam milyen külpolitikát folytasson stb.
A 21. század nem a nemzetekről szól, hanem az olyan többnemzetiségű birodalmakká szervezett civilizációkról mint Kína, az Egyesült Államok és Oroszország.
Ha nem lép Európa holnap, akkor holnapután már késő lesz. Akkor majd esetleg Kína határozza meg a szabványokat, Oroszország dönt életről-halálról a határain kívül is (ma még csak a kémeket illetően).
Az Európai Unió „Alapítóatyái” nem lennének elégedettek a mai helyzettel. Ők egységes európai hadsereget, közös alkotmányt és parlamentet akartak..." Az Európai Állam létrejötte kényszer, ha nem jön létre , akkor nem az Európai Unió szűnik, meg, hanem az európai civilizáció és vele együtt az Európát alkotó nemzetek kultúrája is.

György Csaba Nagy 2019.11.04. 13:26:02

Az EU alapító atyái rég elhunytak, nem csodálkozhatnak, az ránk maradt. Világos, hogy ők egy folyamatot indítottak el, annak továbbfejlődését remélve. Ez megrekedt, ami nálunk pláne nyilvánvalóan látszik: Orbán szemétdombőrző nacionalista propagandáját tömegek fogadják mannaként, nem véve észre, hogy a gazdaság rég nemzetek felett szerveződött, nálunk az idegen tőke van kulcspozíciókban, a jövő még inkább erre halad, s a gazdaságon kívüli területeken (külügy, pénzügy, hadügy, jogalkotás) is egységesülni kell, mert így hatékony. Közgondolkodásunk még XIX. századi nacionalista keretekbe fagyott. Nő a veszélye, hogy az EU szétesik egy gondolkodva egységesülő, illetve egy elmaradt nemzetállami halmazra. Találunk ajtót a mókuskeréken?

Magyaur 2019.11.04. 13:37:05

@György Csaba Nagy: Egyetértek. Orbán veszélybe sodor minket.

Hungryhorse 2019.11.05. 15:16:21

Matolcsi nem azt állította, amit hazudtál, hanem ezt:
www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20191104-matolcsy-hiba-volt-bevezetni-az-eurot

"Az MNB elnöke emellett olyan "káros és meddő" álomnak gondolja az EU közös valutáját, amiből szerinte legfőbb ideje lenne felébredni. ..."

Érvrendszerével Lámfalussyt követte:
"Szerinte Lámfalussy Sándornak igaza volt, hogy kell a közös pénz az európai államok összetartozásának erősítésére és szovjetek ellen. De az euró létjogosultsága abban a pillanatban szűnt meg, amikor 1992-ben eldöntötték, hogy lesz, hiszen a Szovjetunió akkor bomlott fel ..."

A britek kilépésével a multik és a magukat egyre inkább zöldeknek álcázó kommunisták vágya összeomlott. Nem lesz egyesült államuk Európában.

A monarchia nem föderáció volt, hanem alkotmánytalan monarchia. Ráadásul szétrobbant, vagy szétrobbantották, mert képtelen volt a benne élő népek egyenjogúságát és közös jövőjét biztosítani a háborús vereségét megelőzően és azt követően sem.
Erre a mai komisszárok se képesek, ahogy a szovjet szellemi elődjeik se - pedig véres és tízmilliók halálát eredményező terrort vetettek be.

A beteg agyaddal persze képzeleghetsz valamiféle újabb nemzetek nélküli birodalomról - míg az ápolóid hagyják, de jósnak balfék vagy, amint arra a posztjaidban eddig idehányt képzelgéseid is mutatják.
süti beállítások módosítása