MaGYAUR

MaGYAUR

Szent Szövetség a Nyugattal és globalizációval szemben?

2019. november 24. - Magyaur

 

Szent Szövetség a Nyugattal és globalizációval szemben?

Több jel mutat arra, hogy a Nyugat-Európával és a globalizációval szemben álló reakciós államok egyfajta laza, titkos szövetségre léphetnek az Európai Unió, a NATO, mi több távlatilag az egységesülő modern világ felbomlasztása céljából.

Azért nevezhetők ezek az államok „reakciós”-nak, mert a tradícióra és a közösségi értékekre hivatkozó, az önkényuralmukat vallásossággal leplező nemzetállamok szembefordulnak a modernizálódás folyamatának „akciójával”, vagyis a polgároknak az árucikkek, pártok és életmódok közti döntési szabadságát biztosító liberalizmussal és tudományos haladással.

Ma a helyzet mintha a napóleoni háborúk utáni időszakhoz hasonlítana, amikor az orosz cár, az osztrák császár és a porosz király aláírták azt az „örök barátsági és kölcsönös segítségnyújtási egyezményt” (ami miatt szükségszerű volt az orosz cári intervenció Magyarországon 1849-ben!) amelyben „arra kötelezték magukat, hogy alattvalóikat és katonáikat keresztény szellemben fogják nevelni és tartani”. A vallás vált tehát a polgári szabadságjogért küzdők féken tartásának eszközévé.

A jelenlegi újdonság az, hogy mintha az autokratikus önkényuralmak tökéletes elvtelenné válnának a hit dolgában, tudniillik bármelyik vallás jó lehet számukra csak engedelmességre neveljen és könnyen kezelhetővé tegye az alattvalókat!

Például a Nyugattal szemben álló radikális magyar jobboldal dolgozik a rovásírásos ősmagyar-turáni mítoszvilág átültetésére a mai magyar kultúrába. A korábbi Jobbik felvillantotta annak a lehetőségét, hogy Magyarország jól tenné, ha közeledne az iszlám felé, mert ott található igazán az „amerikanizmus”, a liberális életvilág ellenpólusa.

Most itt van Orbán Viktor talán a legfontosabb szövetségese; Putyin, aki a görög-keleti ortodox vallás és az iszlám értékközösségéről beszél, valószínűleg egy bizarr, Nyugattal szembeni egységfront reményében.

Úgy tűnik egyre inkább csak a merev, kollektivista hierarchikus gondolkodás és a hatalmi érdek számít...

Vajon Magyarország komphajója hol fog végül kikötni?

https://www.themoscowtimes.com/2019/11/22/islam-and-orthodox-christianity-have-the-same-values-putin-says-a68279

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4215322292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.11.25. 12:26:55

ha neked a liberalizmus az amerikanizmus trump és clinton klán, akkor hülye vagy basszus.

Magyaur 2019.11.25. 14:47:13

@civisvarosi: 1.) Vona Gábor mondta, hogy a "hanyatló Nyugat" ellentettje az iszlám - ezt hajlamos vagyok elhinni, főleg a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás után.
2.) A liberalizmus a polgárság ideológiája, amely a feudális hierarchia és a vallás tekintélytiszteletével szemben határozta meg önmagát, az általa követett modell pedig a piac volt.
A piacon az eladó számára nem érdekes sem a vásárló származása, bőrszíne és vallása sem. A piacon alku utáni csere megy végbe: kicsiben - áruért pénz, nagyban - szerződések révén. A jog által kidolgozott "társadalmi szerződés" köti az állampolgárok, de a hatalom kezét is. Szemben a királyok és kiskirályok önkényével a szigorúan vett liberális felfogásban NINCS KIVÉTELEZÉS és NINCS ELFOGULTSÁG sem.
A piacon a vevő az úr - polgárnak/állampolgárnak joga van azt az árut, vagy a politikai árucikket (=ideológiát, pártot), vagy a vallást, vagy a nemi identitást választani, amelyik a legszimpatikusabb számára.
Minden ember számára fontos, hogy milyen közösségből érkezik, de a liberalizmus lehetőséget ad arra, hogy elmenjen a faluközösségből, városból, megvetett kasztból ahol született, nem kell foglyának lenni semmilyen vallási áramlatnak (amelyek egymásnak amúgy konkurenciái) hanem szabad individuum lehet. Olyan szabad ember, aki felnőtt módjára, bölcsen maga alakítja ki saját identitását. - Mi ebben a "hülyeség"?:)

Magyaur 2019.11.25. 16:13:17

@civisvarosi: Van benne valami "vallásháború"-szerű, mivel Orbán kijelentett, hogy a "Haza nem lehet ellenzékben" - mármint ő, és a pártja a haza, ami egy butaság.
A liberalizmus nemzetközi ideológiai irányzat, amelyet mindenhol adaptálni kell a helyi politikai környezethez.
Minden értek, csak azt nem értem, hogy miért kellett Kossuth nevét kisbetűvel írni?
süti beállítások módosítása