MaGYAUR

MaGYAUR

Hogyan kell elképzelni a lélegeztetőgépes kezelést?

2020. március 31. - Magyaur

Sokat beszélünk a koronavírus járvány kapcsán a lélegeztetésről, de az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy ez pontosan mit jelent. Semmiképpen sem egy oxigénmaszkot, ami mellett akár egy vaskos regényt is kiolvashatunk!
A lélegeztetés, a teljes érzéstelenítés mellett történő intubáció azt jelenti, hogy 2-3 hétig mozdulatlanul kell feküdni, gyakran hasmánt, miközben a szájon át a légcsőig lenyúló cső a levegőt pumpálja be a lélegeztetőgép ritmusára. Nem lehet sem beszélni, sem enni, sem semmi mást tenni közben természetes úton. Azért, hogy elviselhető legyen a ledugott cső által okozott fájdalom és kín állandóan nyugtatót és fájdalomcsillapítót adagolnak a mesterséges kómában fekvő betegnek.
Húsz nap alatt egy fiatalnak mondható (40 év körüli) páciens izomtömege 40 százalékkal csökken. Ennek, valamint a szájszervben és a hangszálakban okozott belső sérüléseknek az utógondozása további 6-12 hónapot igényel.
Ezért van az, hogy az idős, vagy legyengült szervezetű betegek nagy része egyszerűen fizikailag nem bírja ki a kezelést.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3715578128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2020.04.01. 05:48:43

Valaki ezt tette még hozzá: „és ha ez sem használ jön az ETMO...amikor az összes vért ami a testben van kivezetik 1000 mennyiségű csőbe, hogy a tüdő összeszedhesse magát... na és ha nem sikerül akkor van az, hogy az orvosoknak kell eldönteni tovább csinálják avagy sem...de a betegek többsége nem jut el odáig, 20 nap szenvedés után a szervezet feladja..
Sokan még mindig nem fogják fel, hogy az első információ téves volt. Ez NEM influenza, csak hasonlók a tünetek az elején..de nagyon hamar megváltozik...Spanyol orvosok jelentése alapján a tüdő egyszerűen megkeményedett, képtelenség lett volna vele lélegezni   Egy másik szerint a beteg miután meghalt, simán újra lehetett volna éleszteni, a szív erős egészséges volt, de a tüdőbe nem volt egy apró hely sem ahová levegőt lehetett volna bepréselni... MARADJATOK OTTHON EZ NEM JÁTÉK!”

Magyaur 2020.04.01. 11:59:23

@kőőrlő: Minden együttérzésem, de az élet megőrzése fontos, hiszen értéket képvisel! Viszont a mindenkori hatalom kötelessége az emberhez méltó egészségügyi-szociális környezet megteremtése. Félek, hogy a Fidesz-kormányzás ebből a szempontból, enyhén szólva. nincs a világ leggondoskodóbb politikai hatalmai közt bármennyire is "keresztényinek" próbálja magát beállítani...

Magyaur 2020.04.01. 12:10:03

Valaki ezt írta: „Ezen nem borzongani kellene, hanem felkészülni. A legrosszabbra IS. Pl. megírni a meghatalmazásokat a családtagoknak, akik adott esetben téged fognak képviselni, amikor altatásban leszel. Vagy fordítva. Az idős embereknek éppúgy összekészíteni a pakkját, mint a szülés előtt álló kismamáknak. Ehhez már rég listáknak kellene keringenie nyilvános helyeken.”

Magyaur 2020.04.02. 14:30:43

Egy ismerősöm írta: "Igazság szerint a kórházi kezeléseknek ezek csak a legsúlyosabb állapotú betegei. A kórházba kerültek nagy része asszisztált légzéstámogatásra szorul. Ez abból áll, hogy a teljes tudatállapota mellett a beteg egyszerűen csak arcához fog egy maszkot, amiből oxigénnel dúsított levegőt lélegez be."
süti beállítások módosítása