MaGYAUR

MaGYAUR

Gyors reagálás a Matolcsy-reformtervre

2020. június 30. - Magyaur

Az MNB elnöke olyan kívánságlistát állított össze a 2030-ig tartó időszakra, amelyből világosan kiolvasható, hogy Orbán egymást követő kormányai 2010-től 2020-ig mennyire koncepciótlan, nemzetrontó politikát folytattak. Matolcsy érzékelve a magyar állam zsákutcába torkolló fejlődését, gyakorlatilag teljes és gyökeres újrakezdést javasol, de végiggondolatlanul.

Matolcsy hibát követ el akkor, amikor elfogadja azt a nacionalista-populista kiindulópontot, hogy Magyarország legyen minden szempontból „szuverén” és „zárt” állam. A cél nem egy versenyképtelen, ezért (is) bezárkózó, vegetáló és egyre inkább leszakadó ország! Olyan hazát kellett volna felépíteni, amelyben a jól képzett és szociális biztonságban élő állampolgárok világpiacra exportálható, magas hozzáadott értékű árut képesek előállítani és forgalmazni. Erre sajnos egy piac-ellenes, korrupt állam, - ahol nem a tehetség, nem a teljesítmény számít, hanem alapvetően a párthűség – képtelen.

Vegyük sorra milyen kihívásokkal kell számolni a következő 10 évben: demográfiai szakadékkal, kellemetlen klímaváltozással, több magyarországi régió elszegényedésével és kiürülésével, a tanulatlan, vagyis versenyképtelen munkaerő arányának növekedésével, valamint a tanári-iskolai, egészségügyi és adminisztrációban jártas szakemberhiány miatt az állam „berozsdásodásával”. Erre a komplex válságra kellene kitalálni, nem levegőben lógó Matolcsy-féle kívánságlistát, hanem megoldásokat.

  • Ma Magyarország szegény, a meglévő pénzét is rosszul befektető, az állandó tűzoltásra berendezkedő, rosszul kormányzott állama a működésképtelenség határára sodródott. Olyan kritikus a helyzet (amit egyébként jól ismert fel Matolcsy), hogy a Fidesznek ideje lenne egy nemzetstratégiai kerekasztalt felállítania, amely körül a különböző pártok képviselői mellett gazdasági és egyéb szakemberek foglalnának helyet. Az itt felvázolt hosszú távú terveket aztán, bármelyik párt is kerül hatalomra 2050-ig, betartanák.
  • Szükség volna olyan jogállamra, ahol nem fideszes pártkatonák uralják a hatalmi ágakat, mert minden teljhatalom bénító hatású a piacgazdaságra.
  • Az orbáni pávatánc nem jött be. Magyarország egyre inkább elszigetelődik az EU-n belül, ráadásul a forint mellett való kiállás az alaptörvényben oda fog vezetni, hogy lesüllyedünk a nyugat-balkáni pozícióból a sima balkáni perifériára.
  • Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy nem fog születni évente 110 ezer újszülött. Most a munkaerőhiányt kapkodó módon és drágán vendégmunkásokkal oldják meg, de ez nem vezet tartós megoldáshoz. Sajnos Magyarország nem vonz elég „fehér” munkaerőt, mert például egy ukrán jobban keres Csehországban és Lengyelországban, mint nálunk és akkor még nem beszéltünk a nyelvi nehézségekről. Tehát a kormány minden propagandája ellenére szükség lesz integrálódni kész, színes bőrű bevándorlókra is, mert adófizetők híján össze fog omlani a nyugdíjrendszer. De ha a magyar orvosok és ápolónővérek kivándorlása tovább folytatódik, akkor szükség lesz, akárhonnan is, szakképzett család-, és kórházi orvosokra!
  • Érthetetlen, hogy miért nem reagált a kormány a klímaváltozásra. A közmunkásokkal már régóta építhetett volna víztározókat a Duna és a Tisza mentén, hiszen egyszerre fenyeget aszály és fékevesztett trópusi eső.
  • A „Nemzetstratégiai Kerekasztalnak” kitörési pontokat kellene keresnie a mezőgazdaság, az ipar és a szolgáltatások területén Ez lehetne a viszonylag kis nyersanyag-ráfordítást igénylő biotechnológia, nanotechnológia, idősgondozás, illetve gyógyturizmus stb.
  • Magyarország elszigetelődéséhez nemcsak a „játékpénz”-szerű forint járul hozzá, hanem az idegennyelvtudás katasztrofális hiánya is. Ennek orvoslására is ki kéne találnia valamilyen megoldást a Kerekasztalnak.

Orbán Viktor valószínűleg nem veszi komolyan Matolcsy 12 pontját, hiszen őt ezek a gazdasági témák nem igazán érdeklik. Ezért nagy valószínűséggel minden megy majd a maga útján, az ország feléli a tartalékait, szépen lassan tönkre fog menni (de gigantikus tűzijátékokat és sporteseményeket azért rendeznek közben) és végül a kibelezett ország gyeplőjét az ellenzéknek dobja a Fidesz, majd kárörvendve szemléli az őt felváltó, képtelen helyzetbe kerülő kormány vergődését…ennyi.

https://index.hu/gazdasag/2020/06/29/matolcsy_gyorgy_2030_gazdasag_reform_mnb_demografia_eletmod_egeszsegugy_nyugdij_oktatas/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8415974146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.01. 17:29:08

@Sluck Ödön:

"Miért nem költözöl Kínába?"

Mi itt fogunk "Kínát" csinálni, itt van a front.

s 2020.07.01. 17:29:09

@S. Baldrick: Amiket felsorolt, azok már az enyhítő körülmények egy olyan felelősségre vonásban, amit képtelenség elkerülni, még azokon a szinteken is.

ulpius66 2020.07.01. 17:31:07

Íme Matolcsyx 12 pontja:

"Teljes demográfiai fordulatra, legalább évi 110 ezer újszülöttel.
Teljes életmódfordulatra, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává.
Teljes intézményi fordulatra az egészségügyben.
Új, biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre.
Versenyképes oktatási rendszerre, egyetemekre az első 100 között.
A pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszerre.
Világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.
Egészséges mezőgazdaságra és biztonságos élelmiszeriparra.
Tőke- és technológia-intenzív iparra.
Fejlett kreatív iparra.
Sokszínű és dinamikus szolgáltató szektorra.
Versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézményekre."

Hát ezekbe elég nehéz belekötni!
(persze a ballibsiknek ez is sikerült.....)

s 2020.07.01. 17:34:57

@nemecsekerno_007: "Véletlenül se azon rúgózol, hogy tudnál bekapcsolódni abba a stratégiai tervbe amit Matolcsy felvázolt."
Konkrét elképzeléseim vannak. Megbaszok minden nőt, aki szembe jön. Ha így sem jön össze a 110 ezer újszülött, akkor nem rajtam múlt.

Etniez 2020.07.01. 17:40:15

@0dzsud0: tehát akkor te is Orbán kritikus vagy és mégsem teljesen hülye az, akinek nem tetszik, ami most megy?

ulpius66 2020.07.01. 17:41:43

Matolcsy 12 pontjával szemben, olyan szívesen elolvasnám a ballibsik 12 pontját......
(mán azon kívül, hogy "Orbán takarodj!")

Etniez 2020.07.01. 17:42:31

@morph on deer: ebből a, szempont az Usa is hanyatlik, sőt.
Igazából feljött Ázsia, már nem a fehérekhez megy az összes lóvé.
De hogy nyugat hanyatlik.. Ne már..

gtri 2020.07.01. 17:47:59

@ulpius66:

"Új, biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre."

Én ebbe kötök bele. :)
Az a Matolcsy mondja ezt, aki azzal fenyegette/zsarolta a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradni akarókat, hogy "kiírják magukat az állami nyugdíjrendszerből". Meg azt is hallottuk, hogy azért kellett megszüntetni a magánynyugdíjpénztári rendszert, mert miatta az államnak kellett kiegészíteni az állami nyugdíjalapot. És azt is hallottuk, hogy a nyugdíjrendszer meg van mentve. :)

Erre rápillantok a jövő évi költségvetésre és ezt látom:

forrás:

www.parlament.hu/irom41/10710/10710.pdf

T/10710. számú TÖRVÉNYJAVASLAT MAGYARORSZÁG 2021. ÉVI KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL

90. oldal
LXXI. NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ALAP

Költségvetési hozzájárulások (millió forint)
Kiadások támogatására tervezett pénzeszköz-átvétel: 316 075,0
Tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésének támogatása: 77 000,0
Nyugdíjprémium céltartalék támogatása: 53 438,0

-----------------------------------

Vagyis 2021-ben a Nyugdíjalap egyensúlyának fenntartásához 446 513 millió forint, azaz 446 milliárd forint állami támogatás kell. (Lefelé kerekítettem, pedig ugye már felfelé kellett volna a matek szabályai szerint :))
Különösen aranyos, hogy semmi fedezet nincs a 13. havi nyugdíj 1 heti részletének "visszaépítésére" sem. A 77 milliárd forint mind állami támogatás.
Ugye meg kell vásárolni a szavazatokat. Ez politikailag érthető, de akkor kissé fals az az érvelés, hogy a magánnyugdíjpénztárakat azért kellett megszüntetni, mert miattuk a költségvetésnek kellett kiegészítenie az állami nyugdíjalapot.

Tehát még egyszer: 2021-ben 446 milliárdos költségvetési támogatás kell a nyugdíjalapnak. A 13.havi nyugdíj 1 heti részének a kifizetésére az alapnak semmi pénze sincs, az költségvetési támogatásból megy teljesen.

És ez a nagy ember mondja azt, hogy fenntartható nyugdíjrendszerre van szükség. Amikor zsarolt akkor is ezt mondta. Egy zsaroló szavának nem hisz senki. Pláne úgy nem, hogy a számok ilágosan mutatják, hogy a járulékok egyáltalán nem fedezik a nyugdíjakat (446 milliárdos állami támogatás kell a nyugdíjalapnak). Mindezt a nagy reform után amit a zsaroló vezényelt le. :)

A számokkal sajnos az a baj, hogy (le)minősítik Matolcsy "úr" korábbi ténykedését. Nagyon is leminősítik. ÉS volt képe leírni ezt a mondatot: "Új, biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre." :)

Az pedig igazán szívderítő, hogy versenyképesség címszó alatt csökkenteni fogják a cégek által befizetett TB járulékot. Így biztosan nem kell majd állami kiegészítést adni a nyugdíjalapnak a jövőben, biztos úszni fognak a beszedett TB járulékban. :)

ulpius66 2020.07.01. 17:54:49

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html

Kedves ballibsi elvtársak!

Olvasgatásra ajánlom!

2002. egy főre jutó GDP (euro)

Magyarország --- 8.600
Szlovákia ---- 8.400
Lengyelország ---- 6.700

2012. év, a ballibsi országdúlás után.....

Magyarország ---- 10.000
Szlovákia ----- 13.000
Lengyelország ----- 10.000

Mikor híztak el mellettünk a szomszédaink?

ulpius66 2020.07.01. 17:59:57

@gtri:

Akkor szerinted nem kell a 13. havi nyugdíjat visszaépíteni?

gtri 2020.07.01. 18:05:55

Hú ez aztán a cseles kérdés! Visszakérdezek: Ön szerint is hülyeséget mond Matolcsy, hogy "Új, biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre."
Mert a mondata alapján nem fenntartható a nyugdíjrendszer. Ön szerint fenntarthatatlan nyugdíjalap esetén mit kell tenni?

Ennyit Matolcsy egy pontjáról. :) Lila ködös vágyálom . Éppen most lép a kormány egyet az ellentétes irányba. És ő volt a "nagy reformer" aki ezt a fenntarthatatlan nyugdíjrendszert létrehozta!

Ennyire megalapozott a többi pontja is. Vágyálom mind mindenféle alap nélkül.

ulpius66 2020.07.01. 18:08:56

@gtri:

Figyusz!

Eddig nem arról szólt a fáma, hogy a nyugdíjjárulékok fedezik a kifizetett nyugdíjakat!

SŐT!

ÉVEKEN KERESZTÜL TÖBBLETES VOLT A KASSZA, AZAZ TÖBBET FIZETTEK BE, MINT AMENNYIT NYUGDÍJRA KIFIZETETT A KORMÁNY!!!!!! (a többlet persze maradt a költségvetésben.....)

EZÉRT HÍVOTT ÉVEKEN ÁT TÜNCIZÉSRE A GYURCSÁNYI, HOGY EZT A TÖBBLETET FIZESSÉK KI A NYUGDÍJASOKNAK......

Ennyike.

gtri 2020.07.01. 18:11:29

@ulpius66:

Azért ide kívánkozik a 2017-es adat is. A Matolcsy szerinti arany évtized 7 évében így álltunk:

Magyarország: 11 800
Szlovákia: 15 000
Lengyelország: 11 800

Pedig akkor már bőven végrehajtották a "reformokat" mégis Szlovákiát hátulról nézegetjük. Lengyelország pedig mellettünk van.

Magyaur 2020.07.01. 18:13:57

@ulpius66: Erről szól a bejegyzés.

gtri 2020.07.01. 18:19:33

@ulpius66:

Megnéztem a 2018-as költségvetést. Ott is 30 milliárd (29 737.8 millió) költségvetési támogatás szerepel. Ennyike. :)

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1800050.tv

De azért csak járjon tüntetésekre "megtudni a pontos számokat." Szerintem erre alkalmasabb a parlament honlapja vagy a net.jogtar.hu.

ulpius66 2020.07.01. 18:29:01

@gtri:
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/GDP_per_capita,_consumption_per_capita

forbes.hu/uzlet/egy-fore-juto-gdp-magyarorszag-visszaelozte-lengyelorszagot/

2020. január

"Magyarország visszaelőzte Lengyelországot az egy főre jutó GDP-t tekintve"

"Az elmúlt 10 évben fej fej mellett haladt a két ország az egy főre jutó GDP-t tekintve, az Eurostat legutóbbi adatai alapján most Magyarország kerekedett felül.

Nyolc év után utolérte Magyarország Lengyelországot az egy főre jutó gazdasági teljesítmény alapján, írja legfrissebb számában a HVG az Eurostat adataira hivatkozva – igaz, csak épphogy. 2018-ban az uniós átlag 71 százalékára emelkedett az egy főre beszámított magyar GDP; 2016-ban és 2017-ben ugyanez 68 százalék volt (vásárlóerő-paritáson számolva). Ezzel párhuzamosan Lengyelországban a korábbi 68 és 69 százalékról csupán 70-re nőtt a GDP relatív nagysága a többi uniós országéhoz képest.
Lengyelország és Magyarország fej fej mellett haladtak az elmúlt évtizedben a GDP mértékét tekintve. 2009-ig Magyarország állt jobban, 2010 óta viszont a lengyelek teljesítménye rendre meghaladta a magyart. Igaz, olykor csak jelképes mértékben: 2018-ban például összesen 36 dollárral múlta felül a lengyel GDP a magyart (31 939, illetve 31 903 dollár).

A helycserével Magyarország a 22. helyre lépett az EU-s GDP-tabellán, a listán közvetlenül előttünk Szlovákia (73 százalék), Portugália (77 százalék) áll, utánunk Lengyelország (70 százalék), Lettország (69 százalék) és Görögország (68 százalék) jönnek."

EU átlag (%)
Szlovákia 73%
Magyarország 71%
Lengyelország 70%

Gyakorlatilag Szlovákia, Magyarország, Lengyelország együtt van, az EU átlag 70%-a környékén......
(ha valaki NEM HISZI AZ ADATOKAT, NE ENGEM BASZOGASSON, HANEM AZ ERUSTAT-ot!!!!! ÉN CSAK BEIDÉZTEM AZ ADATAIKAT.....miként a hvg.hu illetve a FORBES is.....)

ulpius66 2020.07.01. 18:35:23

@gtri:

Ha mán ennyire belejöttél az adatok böngészsésébe, akkor kérlek nézz utána, hogy Magyarország mellett pl. Franciaország, vagy Olaszország a GDP-jük hány százalékát költi a nyugdíjkassza kiegészítésére!

Ha ezt meg is osztod velünk, megköszönjük!
(esetleg azt is megnézhetnéd ezek az államok, a GDP-jük hány százalékát fizetik ki a nyugdíjasoknak....)

0dzsud0 2020.07.01. 18:43:21

@Etniez: Nincs bennem bizonyítási kényszer, de csak azért, mert néhány dologgal nincs különösebb bajom, amit a Fidesz csinál, még nagyon is szeretném, ha nem ők lennének az egyetlen kormányzóképes erő. A 2014-es választások előtt azt szerettem volna, ha nem szereznek egy újabb kétharmadot, mert ezt ugyan 2010-ben még megértettem, azóta ezt erős túlzásnak tartom. Aztán csak kiderült időközben, hogy az ellenzék tudja a nullánál is lentebb tornázni magát, 2018-ban a szemem sem rebbent az újabb kétharmad miatt, azt a Fidesz már 2015-ben megnyerte. Most itt vagyunk 2020 nyarán, mindjárt fordulunk rá a '22-es választásokra, és az ellenzék továbbra sem tanult semmit. Nem kapott még szavazatot tőlem a Fidesz, de ha így megy tovább, két év múlva lehet, hogy fog. Mégpedig azért*, mert az MSZP-DK-tengelyt már nagyon időszerű lenne lenullázni. Ha ez megvan, lehet készülni a Fidesz leváltására is. Úgy nagyjából így foglalnám össze. Soha nem arról volt itt szó, hogy a Fidesz mennyire jó. Arról van szó, hogy az ellenfelei mekkora szarok.

*Megjegyzem, mintha csak az index, a 444 és a többi függetlenobjektív propagandista is azon munkálkodna, hogy minél több szavazót tudjon megnyerni...a Fidesznek.

ulpius66 2020.07.01. 18:53:58

@0dzsud0: "Megjegyzem, mintha csak az index, a 444 és a többi függetlenobjektív propagandista is azon munkálkodna, hogy minél több szavazót tudjon megnyerni...a Fidesznek."

Nyugi!

Még nincs minden veszve!!!!

Az index-nek annyi.......így ők mán tovább nem tudnak szavazókat toborozni a Fidesznek!!!!!
(felkészül: hvg.hu.....)

ulpius66 2020.07.01. 19:02:39

Jó, jó ez a Matolcsy fikázás minden főrumon......

DE!!!!!

ÉN SZÍVESEBBEN OLVASGATNÉK NÉHÁNY BLOGOT, ILLETVE BALLIBSI KOMMENTET A HITLERT ISTENÍTŐ ÉS DOKTOR MENGELÉRŐL TERET ELNEVEZNI SZÁNDÉKOZÓ DK-S POLGÁRMESTERRŐL!

SPECIEL EZ ENGEM JOBBAN ÉRDEKELNE!

birkamenet 2020.07.01. 19:04:53

ja persze eml+éketzzünk a 2010-es elmebeteg matolcsira:

EGYKULCSOS ADÓ
ami berobbantja a MATOLCSI BÉBIK-et, legyözzük a demográfiai válságot
ÉVI 5-7%-OS GDP
2018: 50%-OS ÁLLAMADÓSSÁG
2020: MAGYARORSZÁG EURÓPA NÖVEKEDÉSI KÖZPONTJA LESZ

--> TÜNDÉRMESE!!!!

Ehhez képesz t a valóság jól pofán csapta a bandzsa idiótát:

2020:
EGYMILLIÓ KIVÁNDORLÓ
DEMONGRÁFIAI NEMZETHALÁL, REKORDALACSONY SZÜLETÉS SZÁM 2010-2020 KÖZÖTT
AZ EU 4 UTOLSÓ LEGSZEGÉNYEBB ORSZÁGA LETT ORBANISZTÁN

Megvan tehát a bandzsa elsö eölveszett évtizede, most jöhet a második. De lehet hogy lesz harmadik!!!

birkamenet 2020.07.01. 19:08:07

@ulpius66: "Az index-nek annyi.......így ők mán tovább nem tudnak szavazókat toborozni a Fidesznek!!!!!
(felkészül: hvg.hu.....)"

Azért nagy kibaszás lenne neked fidióta agyi degeneráltnak, ha megszünne az index, mert akkor origot, 888.hut meg riposztott kellene olvasnod egész nap. Akkor már inkább önként fogsz jelentkezni szemkilövetésre gyurcsánynál. Vagy orbánnál Covod áldozatnak valamelyik nyuggerotthonában.

gtri 2020.07.01. 19:20:16

@ulpius66:

Ez a maga feladata. maga dícsérte annyira Matolcsyt. :) Nehogy már én végezzem el a maga munkáját. Ez olyan NER-es. Én dolgozzak de nem kapok érte semmit. Igazi NER hozzáállás. Dolgozzon maga a maga adataiért.

Benyomta ide Matolcsy 12 pontját csak éppen a részletekkel maradt adós. Amikor megmutattamhogy ez a kiváló férfiú aki annak idején olyan elismerésre méltóan zsarolta az embereket maga hozta létre azt a nyugdíjrendszert ami helyett most újat javasol akkor rámutattam arra, hogy nem szavahihető. Nem is hisznek neki az emberek. A kormányról is lepereg már az ötletelése. Csak egy dologhoz ért, a forint gyengítéséhez. mennyi is most? 357,23 forint egy euró. Bravó!!! Igazán bámulatos teljesítmény! Hol hálálkodhatunk neki ezért? Egyre kevesebbet ér munkánk euróban. Micsoda géniusz!
Így géniuszkosodott amikor 2012-2012-ben zsarolt. Senki nem hisz neki, segget csinált a szájából. Még a kormány sem hisz neki, hiszen éppen ellentétes dolgot csinál most anyugdíjrendszerrel mint amiről Matolcsy beszél. Még él, de már semminvé vált. Egy nagy nulla.

gtri 2020.07.01. 19:29:03

@gtri:
Pontosítás: 1 euró most 353,37 forint

A hálás nép mikor mondhat köszönetet Matolcsynak, hogy szart sem ér a forint? Mikor gyújthatunk örömtüzeket?

2020.07.01. 19:38:41

@MAXVAL bircaman közíró: @ulpius66: Az urak miért nem a köztévét nézik és a kormánypropagandát olvassák? Tudom, nehéz elfogadni, de még vannak tárgyilagos hangok Magyarországon, míg ki nem irtják őket. Az urak azért nem néznek köztévét és nem olvasnak kormánypropagandát, mert itt élik ki hajlamaikat. Fordított esetben, ha én mennék ugyanezt csinálni fideszes blogokra, már rég kitoltottak volna. Így élnek önök vissza mindennel, nem csak itt a szabad véleméynnyilvánítással.

2020.07.01. 19:46:00

@ulpius66: Hitler istenítésétől azért ez nagyon messze állt. Meghint ez a (k)durva fideszes ferdítés. Ha a Time az év emberének választotta Hitlert azért, mert egy háborús kártérítésektől megnyomorult Németországból egy működő államot csinált, akkor azt Hitler tényleg megérdemelte. Ezt az akkori milliőben érdemes vizsgálni a háború előtt. Ez az ország butul és már nem lehet értelmes kommentvitát sem folytatni a sok agyatlan fideszes miatt, akik tönkretették az országot, de még vannak kiaknázatlan lehetőségek és arra is rárepülnek, aztán győzelmi tort ülnek egy cigányvilágban, Magyarország romjain. Elzavartatok egy nagyvárosnyi magyart az országból és szerintem ez a hazaárulás. Emlékszem a fidesz előtti időkre, amikor olyan társasági élet ment, hogy senki sem érdekelt az, hogy ki milyen szavazó. Aztán jött ez a cigány és ma már szóba sem állnak egymással a régi barátok. Nektek ebben hatalmas felelősségetek van, de csak lökitek ezt az agyatlan dumát, amit még magatok sem értetek.

Indriq 2020.07.01. 20:21:42

Akkor mától hivatalos: a szíjgyártó gyerek vezette külügyben pedofil dolgozott... végülis beleillett a keresztény demokrata fütyeszbe

morph on deer 2020.07.01. 20:53:25

@MAXVAL bircaman közíró:
“ Mondj legalább 1 magyar oligarchát!”

Ez könnyű: orbán viktor!

Budapest a kutyaszar városa 2020.07.01. 21:00:50

@0dzsud0: Tehát az ellenzék a hibás azért, hogy a bűnpártoló Pult Péter és a talpnyaló alkotmánybírák, megalkuvó rendőrség miatt soha semmilyen narancsragacs bűnügyet nem vizsgáltak ki és nem lett felelősségre-vonás, szankció !?

0dzsud0 2020.07.01. 21:04:59

@Budapest a kutyaszar városa: Dehogy, az ellenzék nem tehet semmiről. Szemét Orbán nem szervezi meg a saját ellenzékét!

morph on deer 2020.07.01. 21:05:16

@nincs1agy:
“ Akkoriban ugye volt egy mondás itthon”

Nem voltam elég pontos, sorry!
Én ugyanis a hanyatló nyugatra gondoltam, ahol az a ‘70-es, ‘80-as általános jólét relatíve jóval többet nyomott a latban, mint most, - véleményem szerint, persze.

Amit említesz az szerintem inkább az általános technológiai fejlődés eredménye, mint a mobiltelefon, meg a színes tévé. Ugyanakkor messze nem volt ennyi mélyszegénységben nyomorgó ember ebben az országban, mint ma.
Igen, ismerem az okokat, meg minden, de ez valós különbség.

morph on deer 2020.07.01. 21:13:10

@ulpius66:
“ Akkor szerinted nem kell a 13. havi nyugdíjat visszaépíteni?”

Nem bizony!
Tisztességes nyugdíjat kell adni mindenkinek, és akkor teljesen felesleges ez a bohózat! Az meg csak ráadás, hogy az orbáni rablóbanda mindezt részletekben, az “53. hétre” ígéri...
A nyugdíjasok meg majd megkapják a 13. hónapban!
Melyik is az?

ulpius66 2020.07.01. 21:31:36

@Budapest a kutyaszar városa:

Kutyaszaros budapesti!

JOBBAN KÉNE TÁJÉKOZÓDNOD!

ulpius66 2020.07.01. 21:35:58

Az index-nél valamit tényleg nagyon ügyesen csinálnak!

FÉL ÉV ALATT 180 MILLÁS ADÓSSÁG!

LEHET, HOGY EZEK A BALLIBSIK IS A PÉNZLOPÁSBAN VILÁGBAJNOKOK!!!!!
(pl. az origónál, vagy a közszolgálati médiumoknál mért nincs hiány?)

saetta26 2020.07.01. 21:37:50

@0dzsud0:
Szívesen elhívom a Közgazdaságtudományi Egyetemre (Corvinus) egy beszélgetésre a diákokkal. Minden bizonnyal érdeklődve hallgatják majd a gazdaság elmúlt 30 évére vonatkozó pontos és részletes ismereteit. Amennyiben az nem egyezne a tanultakkal, akkor természetesen jelezzük az oktatók felé.

Addig is sokak nevében átgondolásra javaslom az Ön által írottakat - többek között tekintettel a nemzetközi gazdasági körülmények adott időszaki alakulására.

ulpius66 2020.07.01. 21:39:46

@morph on deer:

Morfondírozó!

Szerintem a ballibsik kampányoljanak azzal, hogy nem kell a magyar nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíj!
(mondjuk a ballibsik 2002-ben pont azzal nyertek, hogy beígérték a nyuggereknek a 13. havit..... amit aztán 2009-ben a libatolvaj jól el is törölt.....)

ulpius66 2020.07.01. 21:45:23

@saetta26:

Na, még egy szerecsenmosdató!

Gondolom a 2002-2010 években minden csodálatosan működött!

A D-209, a futóbolond, vagy a libatolvaj nevezetű gazdasági zsenik mindent jól csináltak!!!! .........
DE HÁT UGYE A GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG!!!

SZERINTEM ŐKET HÍVD MEG A CORVINUSRA!
(ők kapásból elő tuggyák adni, hogyan kell devizában eladósítani a családokat, a vállalkozásokat, az önkormányzatokat, az egész magyar államot.....tényleg daliás idők voltak......)

TheSaurus 2020.07.01. 21:49:38

"végül a kibelezett ország gyeplőjét az ellenzéknek dobja a Fidesz"
Na ezt nem hiszem. Ha lemondanak a hatalomról, létezik olyan háttéralku, ami alapján őket azonnal nem varrják be fejenként 450 évre, vagyonelkobzással, stb.?
Csak előre menekülhetnek. Mi meg minél messzebbre.

ulpius66 2020.07.01. 21:50:04

@gtri:

Köszönöm kimerítő válaszod!

s 2020.07.01. 21:51:08

@roli101: "Hány éve is háborúzunk Sorossal? Nincs egy jó mesterlövész a honvédségnél?"
Meg ne őrüljél már! Az orbánt a Soros, meg a gyurcsány tartja életben. Ha bármelyik a kettő közül odaveszne, orbán rendelne belőlük egy elemről működtethető műanyag változatot. Szerintem van is neki a raktárban minimum négy tartalék mindegyikből. Mihez is kezdene nélkülük?
Ugyanott elemes migránsok tonnaszám.

ulpius66 2020.07.01. 21:53:42

@TheSaurus:

Szauruszkám!

Ha bukik a Fidesz, ITT LESZ A KÁNAÁN!
(MONDJUK CSAK A BALLIBSIKNEK.... A FIDESZESEK MEG MEHETNEK A 450 ÉVET LEÜLNI, A TELJES VAGYONELKOBZÁS UTÁN.......EZ TÖK REÁLIS!!!!)

s 2020.07.01. 21:55:42

@ulpius66: Ezzel a 12 ponttal semmi gond. A probléma az, hogy nem ezt csinálják.

ulpius66 2020.07.01. 22:00:37

@s:
Egy NAGY fekete es!

Mondhatnám: NAGY fekete egyes!

Ez a ballibsik fő baja!!!!!

Most, mán csak megszokásból is fikázzák a Matolcsyt!

.... pedig szinte ugyan azt mondja, mint amit a ballibsi ellenzék is mond!
(De legalábbis NEM AZT MONDJA, MINT A PATÁS!)

ulpius66 2020.07.01. 22:02:27

Kedves kommentelő társaim!

Sajna mára lejárt a munkaidőm, így én lépek!

Szép álmokat mindenkinek!
(álmodjátok azt, hogy a Patás megbukott....)

Csóközön: Ödönke

s 2020.07.01. 22:03:36

@gtri: A stabil nyugdíjrendszer alapja a jól működő gazdaság. Nekünk egyik sincs. Nem is lesz, ameddig nincsen jó oktatás. (Az sincs.) Az elejéről kell kezdeni. Tehát: megközelítőleg nulla testnevelés és nulla hittan. Azt tessék szabadidőben művelni. Iskolába nem ezekért járunk. Matematika, történelem, nyelvek, irodalom, biológia, kémia, fizika, informatika. Az iskolában ez a műsor, semmi más. Aztán ötven év múlva lesz gazdaság, lesz nyugdíj és még talán stabilitás is.

s 2020.07.01. 22:05:10

@ulpius66: Azt mondja, amit a jobbik esze diktál, és amit mindenki hallani akar. És ami persze jó is lenne ennek az országnak. De mit tesz?

s 2020.07.01. 22:09:56

@ulpius66: A patás megbukott. Már mindenki tudja. Ő is. Már nem az az ember, aki 1989-ben lobogó sörénnyel a Hősök terén előadta magát. A hatalmat választotta az igazság helyett. A számlát ki kell fizetni. Az étteremben a pincér nem a rendeléskor hozza ki a számlát. Megvárja, ameddig megeszed. Megkérdezi, hogy parancsolsz -e kávét. (fekete leves) A számlát csak utána hozza. Az orbán tányérján már alig van valami.

s 2020.07.01. 22:13:18

@ulpius66: Mert beletalicskázzák az adófizetők pénzét, pubi. Az enyémet is, pedig csak akkor nézem ezeket, ha valami nagyon megfeküdte a gyomromat. és nem tudom kiokádni. Ez pedig nem fordul elő annyira gyakran, amennyit ráköltenek az ENYÉMBŐL.

s 2020.07.01. 22:31:49

@0dzsud0: Megfeledkezel a világgazdaság - eddigi - kegyelmi állapotáról. Itt mindent a matolcsy, meg az orbán ügyességével magyaráznak, pedig ment a szekér szerte a világban. Majd most, amikor benéz a ló az ablakon, most kell nagyfaszkodni. Mint ahogy a gyurcsótánynak kellet akkor, amikor szétbaszódott alatta a jármű, ő meg csupasz seggel fékezett az érdes betonon. Mert jobban ő sem volt felkészülve, mint most orbán. Igaz, rosszabbul sem. Az orbán katasztrófája az, hogy elbaszott tíz jó évet, pedig láthatta, mi történik azzal, aki nem készíti fel alaposan az országot. MEGBASZÓDÁS EZERREL. Az egészségügyre baszott. Az oktatásra baszott. Lényegében mindenre baszott, csak a saját hatalmát egyengette, és próbálta lélegeztetőgépen tartani ezt a kurva országot. Ez kevés. Tíz telibekúrt év egyenlegének kurva kevés.

s 2020.07.01. 22:36:55

@MAXVAL bircaman közíró: Tényleg? Ennyire nagy gáz van, hogy már külföldre szöktek?

0dzsud0 2020.07.01. 22:43:19

@saetta26: Köszönöm, de maradnék a névtelen kommentelő szintjén, ahogy itt mindannyian, meg ahogy fentebb jeleztem is. Egyébként volt alkalmam a Corvinus oktatóinak véleményét megismerni (talán meglepő, de egyesek közülük hasonlóan negatív véleménnyel vannak a 2010 előtti magyar kormány gazdasági hozzáértéséről, mint én), ők persze valami kötelező tisztelet jeléül a mai napig meghívják előadni a baloldal sikeres közgazdászait (Surányi György, László Csaba, Bod Péter Ákos stb.), nincs ezzel gond. Mindenki eldöntheti, hogy mit mennyire vesz komolyan, de maradjunk annyiban, hogy a közgazdaságtan nem egy egzakt tudomány. Konkrétan Surányi sem felejti el megemlíteni a saját előadásain (legalábbis a Corvinuson biztosan), hogy ő elmondja a saját szemszögéből, egy jobboldali közgazdász meg előadná homlokegyenest máshogy, az ő saját szemszögéből (azt már csak én teszem hozzá, hogy a saját szemszögükből mindkettőnek igaza van, mert ez nem tudomány, hanem egy verselemzés). Így aztán elég nevetséges arra is hivatkozni, hogy éppen mi a tananyag. Az adott közgazdasági iskola elterjedtségétől függ, hogy éppen mi a tananyag.

Ha esetleg a személyeskedő hangnemen felül többre is futja, esetleg leírhatja, hogy egészen pontosan milyen kulcsfontosságú nemzetközi körülményeket felejtettem el latba vetni fenti hozzászólásaim során. Tanulni én is el tudom küldeni, biztosan volna még mit. Illetve ha hagynánk ezt a modoros magázódó hangnemet, akár tegeződhetnénk is, elvégre az interneten írunk.

s 2020.07.01. 22:43:58

@nemecsekerno_007: "Nem látjátok Orbántól az erdőt. "
Hiába, meghízott a gyerek, ez van. És nem ez a legnagyobb hibája, nekem nyugodtan elhiheted.

s 2020.07.01. 22:47:26

@ulpius66: "Az index-nek annyi......" Mennyi?

s 2020.07.01. 22:52:20

@birkamenet: Az a jó ebben a matolcsyban, hogy mindig előre néz. Mondjuk azzal a tekintettel, ami neki van simán látna hátrafelé is (visszapillantó nélkül), de nem él ezzel a lehetőséggel. A hívek pedig? Nos, azokon meg olyan szemellenző van, hogy bármelyik ekehúzó lóra jó lenne.

s 2020.07.01. 22:57:16

@gtri: A matolcsy egy buzeráns kis törpe valamelyik tündérmeséből, amit ő maga költött. Majd amikor ismét látogatást tesznek Grazba a segghülye főnökével együtt, talán kikezelik valahogy, és simán lehet belőle egy közepes képességű éjjeliőr egy építőanyag telepen.

0dzsud0 2020.07.01. 23:07:54

@s: Nem feledkezem meg. Világos, hogy konjunktúra van, világos, hogy érkeznek az EU-támogatások. Ugyanakkor az is világos, hogy 2008 előtt közel ilyen jó volt a világgazdasági helyzet, volt is olyan ország, pl. Szlovákia, amelyik ki tudta használni, nekünk ez akkor nem ment. Most meg megy, legalábbis összehasonlíthatatlanul jobban, mint akkor. Ennyi. Korábban is írtam: ez nem kellene, hogy nagy dolognak számítson. Nem arról van szó, hogy az Orbán-kormány milyen jó, arról van szó, hogy az elődei mennyire förtelmesen szarok voltak, Orbán abból él a mai napig, hogy a szocikkal összevetve kimagaslónak tűnik a teljesítménye.

"Mert jobban ő sem volt felkészülve, mint most orbán. Igaz, rosszabbul sem."

Szerintem meg de. Miaz hogy, nagyon is! Hitelből költekezés, teljesítmény nélkül, ősi bolsevik trükk. Nem véletlen, hogy abban az időben ~30%-kal nőtt a GDP-arányos államadósság, aminek ráadásul az összetétele is sokkal-sokkal rosszabb volt, mint manapság (brutális deviza-állomány), Fletó meg ült az ATV stúdiójában, és bemondta, hogy percekre voltunk az államcsődtől. Akkoriban minden egységnyi GDP-növekedésre GDP-arányos államadósság-növekedés jutott, ma meg csökkenés jut, meg picit gyorsabban is növekszik az a GDP is. A 2008 őszén kirobbant válság nálunk már 2006-ban elkezdődött. De szép is volt, amikor a szlovákok GDP-je 10% felett nőtt, a miénk meg éppen stabilan 0-n állt. Szóval nem, olyan szarul semmiképp nem állunk, mint akkor, felesleges is összehasonlítani.

nemecsekerno_007 2020.07.01. 23:42:09

@s: Ja persze. Kurva nagy tudásúak vagytok, aztán csak szopni jártok a választásokra.

nemecsekerno_007 2020.07.01. 23:50:18

@s: Még mindg kurva nagy tévedésben vagytok. Szarul fog esni az újabb 2/3.

morph on deer 2020.07.02. 00:15:57

@ulpius66:
“ pont azzal nyertek, hogy beígérték a nyuggereknek a 13. havit..... ”

Amire válaszként a fidesz meg a 14. havit is! :p
Egyik hülyébb, mint a másik. Nem csoda, hogy egyik sem ismeri a naptárt...

birkamenet 2020.07.02. 00:39:37

@0dzsud0:

Mondjál már egy "jobboldali" közgazdászt.
Ugyanis azt akarom csinálni amit Soros: röhögni a nap végén.

birkamenet 2020.07.02. 00:49:44

@0dzsud0:

Te Okostóni, az megvan a 2002-2010-es országrontásból, hogy a fideSS két kézzel szavazta meg az összes államcsődbe vezető törvényt? A 100 napos ámokfutást, a 13. havi nuygdíjt, az ingyenlófaszt mindenkinek.

Majd aztán a felcsúti törpe megmagasított zsámolyra állt gyurcsány ellenében a TV vitában, hogy nagyobbabnk tünjön

www.google.com/search?q=orb%C3%A1n+zs%C3%A1moly+gyurcs%C3%A1ny+vita&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=iACGz9jMVEqDSM%252C5TgaKddyQ9JqsM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kTyVW6VrUtcZfGDO1ndAKywpMwPUA&sa=X&ved=2ahUKEwiKk7XqkK3qAhXys4sKHbYQC5AQ9QEwB3oECAkQBw&biw=1366&bih=598#imgrc=iACGz9jMVEqDSM

majd beígérte, hogy ha 2006-ban győz, akkor lesz 14. havi nyugdíj is!

Erre szoktam mindig mondani: egy fidess-esnek KUSS a neve, ha a 2002-2010-es elveszett évtizedről van szó!

Ehhez ma már azt is hozzátehetjük: egy fideSS-esnek pláne KUSS a neve, ha a 2010-2020-as elveszett évtizedről beszélünk!

birkamenet 2020.07.02. 00:55:42

@nemecsekerno_007: " Szarul fog esni az újabb 2/3."

Ostoba NERmecsek, a libsik röhögnek a legjobban a kétharmadon, ugyanis orbán pont rólatok, funkcionális analfabétákról húzza le a legtöbb bőrt. Az átlaglibsi keresete ugyanis többszöröse az fidióta átlagnyóccosztályos proliénak, és a libsik köszönik szépen a rájuk szabott egykulcsos adóelkerülést és további jó birkamenetelést kívánnak nektek.

ehhez jön, hogy a libsik már kibaszásból is orbánra szavaznak, hogy minél jobban élvezkedjenek azon, hogy orbán hogy szopatja a saját kétharmadát..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 07:15:59

@s:

Tehát ő nagy gazdagságot halmozott fel, majd elkezdte befolyásolni a politikát?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 07:39:42

@morph on deer:

Tehát Orbán milliárdos üzletember volt, aki lassan gazdagsága révén politikai hatalmat szerzett, de ma is kívül áll a politikán?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.07.02. 10:38:08

@0dzsud0: Te mire válaszoltál? Az olvasni tudás nem volt felvételi feltétel a bérkommentelők közé?

vajdasagi 2020.07.02. 10:44:44

@György Csaba Nagy: Azt modod, "Bájos, hogy többek a Nyugat válságáról fecserésznek, ", birkára gondolva. Birka nem "többek", hanem Putyin ideküldött ügynöke. hangos, és művelt, de a célja nem esik egybe a mi hazánk céljaival. Így is kell tekinteni rá. Ezen kívül teljesen egyetértek veled.

vajdasagi 2020.07.02. 10:53:34

@nemecsekerno_007: Nem kéne várni még húsz évet. Ez a10 bőven elég volt. Akinek van szeme (és nem húnyja azt be szándékosan), az már most is jól látja, hogy a mi Titanicunk erőteljesen hajózik a jéghegy felé. A Te jóindulatodat egy percig sem kérdőjelezem meg, de az éleslátásoddal sajnos komoly gondok vannak. Ha nem váltunhk, akkor 20 év múlva Türkménisztánnal leszünk egy vonalban. De hátha az is a cél: hiszen mi is türk népek vagyunk. Fenét sem érdekelnek a finnek!

s 2020.07.02. 11:06:28

@0dzsud0: Kettő féle hitel van. Az egyik az, amit már felvettél. Ez volt a gyurcsótány hitele. A másik az, amit kénytelen leszel felvenni. Ez lesz az orbán hitele. Mert ne gondolja senki, hogy ezt a gazdasági visszaesést ki lehet bekkelni egy nagyobb csomag pénz nélkül. Az akkora népszerűség vesztést jelentene, amit az orbán kormányzata nem viselne el. Nem pofázhatnak annyit a Sorosról, meg a migránsokról, hogy elfedjék vele az emberek pénztelenségét és nyomorát. Nem a vírus okozta a válságot. Az csak megmutatta a gyengeséget. Előrelapoztunk a könyvben 20 évet. Akkor is ez lett volna, csak később.

s 2020.07.02. 11:10:50

@birkamenet: Mínusz én. Mert több a pénzem, de mégsem szavazok orbánra. Az értelmiséget lábon veszik meg, mint a gabonát. De aki igazán gondolkozik, az az ország érdekét nézi, nem a saját pénztárcáját. Van abban elég amúgy is.

s 2020.07.02. 11:16:51

@MAXVAL bircaman közíró: :-)
Nem. Ennyi esze azért nincs. Az orbán osztálytársa volt, egy egyszerű gázszerelő vállalkozó. Aztán orbán kikúrta a képletből simicskát, mert annak több esze volt, mint az egész fidesz felső vezetésnek együtt. Féltek tőle a végén. A lőrinc meg egyszerű, mint a fakocka. Lényegében az orbán bőr (ember bőr) pénztárcája, ami mozog beszél és fingani is tud. Az orbán az oda csoportosított pénzekkel befolyásolja a politikát, közéletet (megyei lapok, stb . . .)

s 2020.07.02. 11:20:15

@MAXVAL bircaman közíró: Ők (ügyvédeik) is ezzel fognak érvelni a tárgyaláson.

teleorman 2020.07.02. 11:31:05

@MAXVAL bircaman közíró: Bulgária vajon Nyugat? Ha igen, kedves Birca Úr, miért ott tetszik lenni? Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán már biztosan nem az, tehát nem is zuhan. Át kellene billenni ezek közül valamelyikbe!

teleorman 2020.07.02. 11:43:32

@0dzsud0: "a jelenlegi EU-berendezkedés az idők végezetéig szeretné fenntartani azt az állapotot, amiben a magországok fejlettségét a félperiféria soha nem érheti utol." Azért ez a félperiférián is múlik, az ott létrehozott gazdasági-társadalmi modelleken. Ha jó intézmények - mint többé-kevésbé Csehországban vagy Észtországban - és nem a kliensrendszer meg a haveri kapitalizmus dominálnak, mindennek ellenére van felzárkózás. Ha parazatikus, versenykorlátozó, a gazdasági erőforrásokat szisztematikusan a "mélyállamhoz" és annak kegyeltjeihez szivattyúzó rendszer alakul ki, mint pld. Magyarországon vagy Bulgáriában, akkor meg nem nagyon van. Persze egyszerűbb a Soros meg a Nyugat által vezényelt összeesküvésekről vizionálni, mint rendbetenni az intézményrendszert.

sas70 2020.07.02. 11:49:45

@0dzsud0:
"A 2008 őszén kirobbant válság nálunk már 2006-ban elkezdődött."
Azért ezt gondold át: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt015.html
Na és 2012-ben mi is történt?

György Csaba Nagy 2020.07.02. 12:20:24

@vajdasagi: A Nyugat válságának a központi kánonban is helye van, pl. Kövérnél visszatérő szólam, de Orbán is mond ilyeneket. Hosszan elhúzódó válság: Mao már 61-ben tudtunkra adta: az imperialisták csak papírtigrisek és vajpuha tigrisek, mert nincs velük a nép. Sztálin pedig 73-ra hirdette meg a Nyugat gazdasági teljesítményének utolérését. Az eszme követői nem haltak ki. Birka az birka, lejáratta magát rég, de hogy művelt lenne, na az nem tűnt fel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 12:21:05

@teleorman:

Nem anyagi, politikai okok alapján választom meg lakhelyemet.

Nyiván könnyebb lenne egy békés, liberalizmustól mentes országban heverészni, de hát nekünk nem a pihenés,hanem a frontharc a feladatunk. Szóval nyilván kellemes lenne az abház tengerparton ülni és mandarint zabélva netezni, dehát ott nincs ki ellen harcolni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 12:31:47

@teleorman:

Az egész térségben félperifériikus gyarmati liberalizus, kapitalizmus van.

2 osrzág tudott kiszabadulni:
- Oroszország a 2000-es évektől visszaszerezte az uramat saját gazdasága felett, a nyugati komprádor tőkések választhattak: megadás vagy börtön, ma a volt nyugati ügynökök 90+ % hűségesen szót fogad az orosz vezetésnek,
- Belarusz, ahol akadt egy bölcs politikus, aki már a 90-es években átlátta a liberális rabság tervét, így már akkor száműzta a nyugati ügynököket, a hatalmat pedig megerősítte, nem véletlen, hogy ez a nagyszerű politikus, a nagy hazafi Lukasenka elnök máig töretlen népszerűségnek örvend.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 12:35:04

@teleorman:

Szóval csak az az eltérés ma a régióban honnan vonnak ki több pénzt a nyugati gazemberek.

A nyugahoz közeli sávban - Szlovénia, Mo., Szlovákia, Csehország, Lengyelország - kisebb az elvonás mértéke, míg a többiben nagobb.

Ma már azonban az egész régió együtt küzd, csak a balti államok maradtak ki a keleti összefogásbüól, ők máig hiszik hogvy a nyugat majd megsimogatja őket.

teleorman 2020.07.02. 13:46:01

@MAXVAL bircaman közíró: igen, arról hallottam hogy Fehéroroszország nagyon menő hely, igazi földi paradicsom. A berni f-orosz konzulátuson pld. mindennaposak a tömegjelenetek, annyi svájci fiatal próbál letelepedési vízumot szerezni.

Lukasenkában csak egy a rossz: rengeteg NER-hívőt frusztrál az, hogy a magyar Első Számú vezető illiberalizmusa - sajnos - a kanyarban sincs az övéhez képest. Ha Lukasenka a tanítóbácsi, O. V. csak hátulgombolós elsőosztályos ezen a téren.

nemecsekerno_007 2020.07.02. 14:03:08

@vajdasagi: A szokásos tévedések. Egyébként nézd meg mure írtam a 20 évet.

teleorman 2020.07.02. 15:28:44

Nem, de az legalább mérhető. (Úgy-ahogy.) Azzal, hogy a svájci bér magasabb, mint a belarusz, csak a legelvakultabb globalizációellenesek vitatkoznak. Azt, hogy Lukesanka munkás-paradicsoma az igazi népi demokrácia, Svájc meg az elnyomott és kizsálmányolt proletár néptömegek börtöne, nehéz számok alapján cáfolni, hitkérdésről lévén szó.

s 2020.07.02. 20:30:28

@MAXVAL bircaman közíró: Ha nincsen szerencséjük, akkor semmiről. Ez sem példa nélküli a történelem folyamán. Ha érted, hogyan gondolom . . .

s 2020.07.02. 20:41:10

@MAXVAL bircaman közíró: Ezek a fiúk nem kezdik gazdag emberként. Annyira nem okosak, hogy maguktól vagyonokat halmozzanak fel. A politikai tőke (befolyás, hatalom, nyomásgyakorlás, stb . . .) teszi lehetővé egyeseknek (orbán) a mérhetetlen vagyon felhalmozását. Ez lényegében rablás, enyhébb esetben lopás. Hogy a dolog ne legyen annyira szembetűnő, valami balfaszt kerítenek a közelből (mészáros), akinek a nevén felgyűlik a pénz. Nehogy azt gondold, hogy az a szerencsétlen barom azt csinál ezzel, amit akar. Meg van mondva, hogy melyik kibaszott pályázaton induljon, és hova a kurva anyjába tegye azt a kibaszott pénzt. Ebben az értelemben valóban nem oligarcha. Az igazi önkényúr maga orbán, aki meggyengíti az intézményrendszert, ami ezt a gazemberséget leleplezhetné és számonkérhetné. De nem tart ez sem örökké. Az orbán buta és elbizakodott. ez fogja a vesztét okozni.

saetta26 2020.07.03. 00:04:24

@ulpius66: Kerüljük ezt a kategorizálást. Lehet, nem a jó fórumban írtam kommentet, de engem baromira untat ez a libsi-konzervatív kategorizálás meg a sértődékenység, ha egy kommentelő valaki szent és sérthetetlent kritizál.
Nálunk a családban nagyobb bajnak számít, ha valaki közülünk tesz hülyeséget/rosszat, mintha valaki más. Azaz beszólunk a saját vérünknek is, és nem a szomszédot szidjuk, ha a mi fiunk a hülye.
Kb. annyi közöm lehet amúgy Maszophoz, mint neked, abszolút nem érdekelnek. Ettől függetlenül gazdasági kérdésekről objektíven igyekszem gondolkozni, nem vallásosan, meg táborszemléletben. Úgy gondolom, a tartósan alacsony nemzetközi kamatlábak, a stabilan beáramló EU támogatás, és jelentős haza irányuló jövedelem transzfer mellett elég alacsony a növekedésünk,és kifejezetten improduktív a források felhasználása, ugyanakkor egyoldalú és emiatt sérülékeny az iparunk szerkezete. Miközben a gazdaságra a népesség csökkenése mellett az oktatás színvonala is még komoly kockázatot jelent.
A vírusbalhé alatt kiderült, túl alacsony szintre került a devizatartalék, el is vittették a balhét az MNB alelnökével, azzal, aki amúgy a lakossági devizaadósság kivezetését zseniálisan kitalálta és levezényelte. Miközben pont az elnök forgattatta át és csökkentette nem oly nagyon rég a tartalékokat, hogy a számvitelileg kimutatható nyereséget aztán betolja mindenféle alapítványokba. Ja a Nagy Marci amúgy nem rakott rövid idő alatt bedöntött bankot az unokatesója segge alá, az elnök meg...
Az AKK közben küzd, hogy legyen mégis devizakötvény, mert hiába alacsony a kamat, a magyar adósság átlagos lejárata regiós viszonylatban is kifejezetten rövid, azaz jobban ki vagyunk téve a rövid távú kamatemelkedés kockázatának.

s 2020.07.03. 18:10:45

@MAXVAL bircaman közíró: De azok, bazdmeg! Mi a kurva tetves faszt nen értesz? A gazdaságból számukra kedvező rendeletekkel kivont tonna pénz van náluk, amivel politikai befolyást gyakorolnak. Ez az oligarcha definíciója, ha jól tévedek. Az lényegtelen ebből a szempontból, hogy előbb van -e meg a pénz. aztán jön a politikai hatalom, vagy pedig a politikai hatalom birtoklásával szerzik meg azt a pénzt, amivel még nagyobb politikai erőt lehet kifejteni. Ostoba vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.03. 21:16:01

@s:

1. Nem gyakorolnak politikai befolyást. Hanem fordtív, rájuk gyakorol befolyást a politika.

2. Nem a vagyonuk által lett politikai jelentőségük, hanem pont fordítva: a politika adta nekik a vagyont.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.03. 21:17:26

@s:

Egy egyszerűbb példa, talán jobb megérted. Komolyan hiszed, hogy pl. időnként Mészáros felhívja Orbánt, s követel tőle dolgokat, Orbán meg kénytelen ezeket teljesíteni?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.07.04. 09:39:15

@MAXVAL bircaman közíró: Na ezt elteszem birca! Ez az eszement baromság remekül példáz téged.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.04. 09:58:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Kösz. De majd úgyis benne lesz összegyűjtött műveimben, s tananyag lesz 2100-ban.
süti beállítások módosítása