MaGYAUR

MaGYAUR

A katolicizmus és a populizmus egymásra találása Mo.-on

2020. november 13. - Magyaur

A katolicizmus számára a szex nem volt kiemelt téma, mivel a klérus felsőpapsága, "arisztokráciája" maga sem volt különb a "nem-egyházi" arisztokráciánál és annak szokványos feslettségével. Így a nemi eltévelyedések bocsánatos bűnnek, amolyan hóbortnak számítottak, amelyek gyónás és penitencia után jelentőségüket vesztik. Meg különben is, a felső kaszt előjogának számított nemcsak a köznép gazdasági kiszipolyozása, de a szolgálónők, az apródok, az énekkaros és ministráns kisfiuk szexuális kizsákmányolása is. Köztudott, de említésre méltó ezen a helyen is, hogy nem véletlenül létezik a "misszionárius póz" a szexben…

A szüzességnek általában nem volt jelentősége csak a tiszta vérvonalat ápolni szándékozó nemesi házasságok esetében, de később változott a helyzet és felértékelődött a puritán polgári/kispolgári körökben. Az esküvő egyre inkább elvesztette transzcendens jellegét, és olyan ügyletté vált, amelyben a házasulandó férfi romlatlan árut, szűz „eladó lányt” akart.

Európában a szex és vad kicsapongás kora alapvetően az arisztokrácia bukásáig, tehát a Nagy Francia Forradalomig tartott. De a polgári fejlődés által nem érintett kis hézagokban továbbra is fennmaradtak a kicsapongások a maszkos karneváltól, a kukoricafosztás és táncház utáni "hempergőzéseken" át a magyar parlamenti képviselők elit bordélyáig...

A katolikus egyház ebben a folyamatban vészesen lemaradt, hiszen számára idegenek maradtak a polgári, puritán erkölcsök. Mivel a tradicionális társadalmak szellemiségét a legutóbbi időkig, Ferenc pápáig, a katolicizmus képviselte ezért az egyház önmagára nem vonatkoztatta a polgári-puritán szexuális tabukat; tere maradhatott a homoszexualitásnak mind a Vatikánon belül és kívül, mind a gyerekek abúzálásának.

A Ferenc pápával kezdődő modernizálódási folyamat szembe találta magát a kelet-közép-európai klerikális őskövületekkel. Így aztán a feudális (és már kevésbé szexuális) előjogaikat érvényesíteni szándékozó magyar és lengyel egyházak természetes szövetségesei lettek a magukat "keresztény-nemzeti konzervatívnak" hazudó populistáknak, mert mindkét oldalnak érdeke lett az Egyház által megszentelt, merev társadalmi hierarchia újrateremtése.

Ebben a kurzusban a közös ellenséget, - a liberalizmust - szexuális oldalról próbálják hitelteleníteni, és közben magukat olyan erkölcsi magaslatokba emelni, ahol már támadhatatlanokká válnak.

Egymásra találtak tehát a hatalomért bármire képes fideszes populisták és a hatalomért bármire képes egyházak és immár együtt, közös erővel viszik végromlásba Magyarországot… ha hagyjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5116284294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.13. 12:54:19

A katolicizmus Mo-on gyenge, s sose volt erős. Nem is értem miről beszélsz.

Mo-on - szemben Lengyelországgal - a kereszténység elsősorban hagyomány, de nem mélyen megélt hit. Mo. ebben az európai hagyomány része, azaz a vallás gyenge. Szerepe sokkal inkább hivatkozási alap, mintsem élő hit. Mo-on a komoly hívő a lakosság 15 %-a, s ennek csak fele a katolikus.

Ferkó pápa valóban modernizálni akar, de nem keresztény módon. Ő csak egy múló sötét oldala a katolocizmusnak.

Európában a katolicizmus szerepe éppenhogy pozitív történelmileg, sokat tett, hogy a vad szokások csökkenjenek.

A szexer miért veszed elő. nem világos. A szex tilalma a katolicizmusban csak a papságra vonatkozik, mindenki másra pont az ellenkezője: a házasodás gyakorlatilag kötelező a nem-papok számára. Hogy hatalommal bíró férfiak visszaélnek a hatalmukkal a nők terén is? Ez bizony megesik, de ennek semmi köze avalláshoz. Színateisták körében is megesik ez, manapság is.

(Egyébként a katolicizmusnak csak a nyugati része írja elő a nőtlenséget a papoknak, a keleti részeknek nem. Lám, Mo-on is sok nős katolikus pap van. De ez csak kiegészítés.)

Magyaur 2020.11.13. 14:31:41

@MAXVAL birсaman közíró: A katolikus egyház számomra az európai civilizáció és világhatalmi törekvés egyik fontos és pozitív tartóoszlopa! Éppen ezért nem tetszik a magyar jobboldalnak sem a pápa-ellenessége, sem az Európa-ellenessége.
Vagyis nagyon nem tetszik ahogy Orbán nemcsak a katolikus, de minden bevett egyház vezetésével játszik és hogy a maga primitív szintjére zülleszti azokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.13. 14:38:20

@Magyaur:

Én mint nem-katolikus úgy vélem, a katolicizmus szerepe pozitív. Nélküle a mai nyugaton sokkal tovább lettek volna vad dolgok.

A jelenlegi római pápa katolicizmusellenes, ezért érthető, hogy aki katolikus, az nem kedveli ezt a pápát.

Orbánnak nyilván hasznos a szövetség a kereszténységgel, de ez fordítva is így van. Az, hogy ez így lehet, az a ballibek hibája, akik betolattak egy vallásellenes zsákutcába.

lobaszopiatej 2020.11.13. 15:04:17

Lengyeleknél télleg van egy bigott katolicizmus, nem győzik betiltani a sátánista metálbandákat meg a performanszaikat.
Nergalt is majdnem lecsukták.

Itthon inkább a fasizmussal szimpatizálnak (Horthy avatás, Orbánnal való közösülés).

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2020.11.13. 19:06:23

@lobaszopiatej: Horthy és Ovi protestáns, de ez ne zavarja meg a világodat :DD

István Tamasi 2020.11.14. 10:27:24

@MAXVAL birсaman közíró:
Ez most elszólás vagy kiestél a bértollnok szerepedből?: "A klatolicizmus Mo-on gyenge, s sose volt erős."
Valóban, mára már a lakosság kevesebb, mint 20 %-a valóban katolikus hívő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.14. 13:20:20

@István Tamasi:

Kiestét troll szerepedből.

Mi az a "valóban" hívő? Ha ez alatt az egyházi értelemben vett hívőket érted, akkor Mo-on 10 % alatti a katolikusok száma, talán 7-10 % közti lehet. De a népszámlálás NEM ezt méri.
süti beállítások módosítása