MaGYAUR

MaGYAUR

Arisztophanész, Arany János, Charlie Hebdo

2021. január 21. - Magyaur

Európában az ókori Athéntól a francia történelemtanár múlt évi lefejezéséig vezető civilizációs fonál a filozófiai, vallási és politikai komolykodó és tekintélyekre hivatkozó tabuk vissza-visszatérő megkérdőjelezése.

„Azt hiszem, könnyen rá lehet mutatni, mi adja Arisztophanész vígjátékainak csodálatos, elévülhetetlen varázsát: a szabadság.

A szabadság.

Athén magában álló politikai remekműve, ezekben a vígjátékokban hirdeti legnagyszerűbben világgá szépségét és boldogságát. Nekünk, máshoz szokott kor embereinek, egyenesen eláll a lélegzetünk Arisztophanész olvasása közben. Megértjük, miért vigasztalódott Arany János Arisztophanész lefordításával az elveszített szabadságharc után.

A fantázia szabadsága: tér és idő nem köti a költőt, ötletei káprázatos sebességgel ugrálnak súlyos drasztikum és felhőhajózó költőiség között.

A malícia, a gonoszság szabadsága: Aretino és Voltaire tudtak csak ilyen megalkuvás nélkül rossznyelvűek lenni, de valószínűleg több lelkiismeret-furdalást éreztek.

A szókimondás szabadsága: a „Múzsák neveletlen kedvence” nem ismert jólneveltségi szempontokat, közszeméremről még álmában sem hallott, tapintata egyáltalán nem volt, és olyan ember nem élt Athénben, akinek személyes érzékenységére tekintettel lett volna.

Az igazmondás szabadsága: karral énekeltette egész Athén fülébe ellenzéki és népszerűtlen politikai felfogását, megállás nélkül szidta a leghatalmasabb népvezért, Kleónt, bár egy ízben meg is büntették nem-diplomatikus nyilatkozataiért, egyszer pedig Kleón megverette – de az senkinek nem jutott eszébe, hogy darabjának előadását megakadályozzák.

A leleményes athéniek a cenzúra intézményére nem voltak képesek rájönni.”

Szerb Antal: A világirodalom története - Magvető, Bp.1989; 53-54. old.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8016397968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.01.21. 10:23:46

Ezzel szemben a mai balliberális blogok legtöbbjén vagy nem lehet kommentelni, vagy csak fészbúkkal, vagy cenzúráznak mint a katonatiszt. Tisztelet a kivételnek, mint amilyen ez a blog is.

havrilla 2021.01.21. 10:43:10

És mi köze van a klasszikusoknak a seggfejeknek szóló párizsi szennylapnak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.21. 12:05:16

Kivéve persze ha a kifejezés korlátlan szabadsága liberális érdekeket sért. Ez esetben ez gyűlöletbeszéd és minden eszközzel fel kell lépni ellene.

ulpius66 2021.01.21. 14:32:45

Annyira, de annyira várom, hogy azok a balfasz ballibsik olyan jókat poénkodjanak azon a vén szaros Bidenen, mint amennyit a Trumpon poénkodtak!

Állandóan fikázni csak a hatalmon lévőket lehet!

Magyaur 2021.01.22. 05:36:16

@Honóriusz: Tévedés; a sokszor a hatalmával visszaélő világi és egyházi tekintélyek elé tükröt állító kritika!:)

2021.01.22. 06:48:28

@Honóriusz: A birkára gondoltam. Ő szokta rávetiteni a saját gyülöletét a liberálisokra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.22. 08:49:20

@Honóriusz:

Igen, az igazi hatalom az: az ellenvéleményt gyűlölködésnek mondani.

2021.01.22. 09:12:45

@MAXVAL birсaman közíró: Te fröcsögsz a liberálisokra. Soha egy korrekt vélemény. Szimpla gyülölködés, amit művelsz. A liberális szimpla politikai áramlat, aminek vannak rossz és jó tulajdonságai. Pontosítsd kiről beszélsz. Én magamat liberálisnak tartom abban, hogy kell a gyereket nevelni, hogy kell a nőkkel , hogy kellen az elesettekkel, cigányokkal bánni, stb. Igaz viszont, látom az államegyház vagy egyházi állam veszélyét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.22. 09:32:34

@Honóriusz:

Én a liberalizmussal mint eszmével nem értek egyet, ezért "fröcsögök". Ahogy a liberálisok is "fröcsögnek" olyan eszmékre, melyeket elleneznek. Mi ezzel a gond?

2021.01.22. 09:34:20

@MAXVAL birсaman közíró: Azt várnám, hogy arról írsz, mivel nem értesz egyet és mi az alternatívája.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.22. 09:36:37

@Honóriusz:

"magamat liberálisnak tartom abban, hogy kell a gyereket nevelni"

Azaz játszol a "liberális" szó több jelentésével. Én meg liberális vagyok a disznózsír használatában, mert inkább étolajat használok.

Szóval: "liberális" alatt is csak a liberális politikai eszme értendő. Nem az, hogy "mérsékelt". Mérsékelt politikai ideológia nincs ugyanis, de liberális az igen.

2021.01.22. 09:41:44

@MAXVAL birсaman közíró: Jó, de liberálisból is több van.
Használjuk ezt:
liberalizmus [ë v. e] főnév -t, -a (csak egyes számban)
1. (politika, történettudomány) Az a polgári forradalmak korában kialakult politikai irányzat, amely mindaddig haladó volt, amíg a hűbéri kötöttségeknek (a földtulajdon korlátainak, a jobbágyi kötelékeknek stb.) és a rendi előjogoknak az eltörléséért, a polgári szabadságjogokért küzdött, de a burzsoázia uralmának megteremtésével, a proletariátus forradalmi harcának kifejlődésével reakcióssá vált. (közgazdaságtan) Gazdasági liberalizmus: az az ennek megfelelő burzsoá gazdasági irányzat, amely a magántulajdonon alapuló gazdasági erőknek korlátozások nélküli harcát, versenyét, a szabad kereskedelmet hirdeti és követi; irodalmi, művészeti, politikai liberalizmus. A liberalizmus és a demokrácia elválása.  Ez a kormány [a Tisza Kálmáné] olyan távol van a liberalizmustól, mint Makó Jeruzsálemtől, ennek a kormánynak annyi köze van a liberalizmushoz, hogy éppen hangoztatja. (Móricz Zsigmond)
2. (történettudomány) Az a történeti korszak, amelynek uralkodó politikai, gazdasági jellegét a liberalizmus (1) adja meg. A liberalizmus éveiben; a liberalizmus idején.
3. (választékos, rosszalló) <Szervezeti, közösségi életben> helytelen, káros engedékenység, elnéző magatartás, felfogás. Tűrhetetlen ez a liberalizmus! Bűnös liberalizmust tanúsít. || a. (választékos, rosszalló) <Vmely szervezet, közösség életében> az ilyen magatartás folytán kialakult állapot. Megszüntették a közigazgatásban elburjánzott liberalizmust.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.22. 10:42:29

@Honóriusz:

A liberalizmust alapjaiban utasítom el. Nem értek egyet a liberalizmus 5 fő alapjával, ezek:
- racionalitás kizárólágossága,
- a magánérdek elsőbbsége,
- a szabad piac vezérelve,
- a szekularizmis elve.
- a liberális demokrácia jósága.

Ezért ellenzem a liberalizmust.
süti beállítások módosítása