MaGYAUR

MaGYAUR

„Fordított” stadionok kellenek!

Ezrek mozogjanak és legfeljebb két tucatnyian nézzék őket...

2021. április 15. - Magyaur
„Az elhízásban Magyarország Európa-bajnok, a világon is a kétes dicsőségű negyedik helyet szerezzük meg. A sok elhízott és a sok halott között egyértelmű a kapcsolat, hisz kétszer olyan gyakran kerülnek lélegeztetőgépre és harmadannyival többen halnak meg a túlsúlyosak közül, mint az elhízással nem küzdők közül.”
https://24.hu/belfold/2021/04/14/koronavirus-halalozas-lantos-gabriella-tulsuly-kronikus-betegseg/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9316501772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobaszopiatej 2021.04.15. 09:27:53

Éppen ezért, kétszer ennyi stadion kell!

MEDVE1978 2021.04.15. 09:44:37

Ez már egy nagyon régen ismert tény, hogy kapcsolat van az elhízottak - cukorbetegek - magas vérnyomású emberek és a COVID halálozás között.

Szerintem az is egyértelmű, hogy hogyan lehetne ezen javítani, de sajnos senki sem akar.
Az emberek döntő része azért hízik el, mert túl sokat / rossz ételű dolgokat eszik és iszik, ez elég egyszerű. Mondjuk sajnos az adottságaink ebből a szempontból nem jó, kb. az összes tengerparti országnál (talán Vanuatut, Szamoát és Tongát kivéve) jobb a helyzet és ez a halak és tengeri herkentyűk táplálkozási hatásának köszönhető. Én nagyon szeretem a halat, sokat is eszek viszonylag (szerintem évi 5-10 kg-ot biztosan), de a magyar átlag azt hiszem évi 1 kg személyenként. Ezen sajnos nem javít, hogy a hal viszonylag drága a széles néptömegek számára, a marhahúsok árszintjén mozog (legalábbis a már ehető halak, nem a mocsárízű ponty vagy a vietnami pangasius).
Szóval nálunk gyakorlatilag nulla a halevés, viszont helyette van zsír alapú főzést előtérbe helyező gasztrokultúra, illetve egy eléggé masszív piakultúra.

Nemzeti szinten mondjuk az egészen úgy lehetne javítani, hogy:
1. Tovább kellene adóztatni az egészségtelen ételeket (chips, cukor, cukros üdítő, csoki stb.) és meg kellene fontolni, hogy az egészséges ételeknek mondjuk csökkentsék az adózását, hogy jobban hozzáférhetők legyenek a kevésbé tehetősek számára is. Mondjuk a saláta és zöldség, gyümölcs, a zsírcsökkentett ételek mehetnének alacsonyabb ÁFA kulcscsal. Ez segítene egyben több más jobb termék megjelenésében. Kb. 10 éve jártam Máltán, akkor már lehetett ott kapni cukorbetegeknek sört.
2. A tömegsportot kellene támogatni. Lehet utálni Orbánékat, de az alapelv nagyon jó, hogy a gyerekeknek öt testnevelésórája legyen a közoktatásban hetente. A probléma az, hogy ennek nincs folytatása, mert elvágják. A felsőoktatásban már mindenki szarik rá, hogy sportolsz-e, illetve a nagybetűs életben is. A középiskola után ezért arányaiban nagyon sokan morzsolódnak le a sportolásból. Stadion helyett - már ha úgyis kell a megrendelés Lőrinc gazdának - lehetnének kis sportpályák, sporteszközök, ahova a fiatalok mehetnek mozogni.

midnight coder 2021.04.15. 10:00:57

@MEDVE1978: Igazából az orvosoknak kellene szakmát tanulni és akkor lennének hatékony fogyasztószerek. De ez a gyógyszergyáraknak nagyon nem az érdeke. Olyan mint amit anno a Hofi viccben: nálunk van harc, és van alkoholizmus. 1:1. Minek mindig nyerni? Sokkal nyereségesebb a betegséget kezelni, a megelõzést pedig rátolni az aszkézisre. Pláne, ha ez utóbbi is aranybánya a sportszergyártóktól a táplálékkiegészítõkig.

Fikalnyik Eugén 2021.04.15. 11:39:29

@midnight coder:
Azért milyen pánik volt tavaly a gyógyszergyáraknál, amikor megjelent a covid, és a régi jól bevált bevételi források a rák, a szív-érrendszeri, cukorbetegség, hiv és egyéb évtizedekig őket eltartó kórok helyett jött egy új betegség a fókuszba amit vagy nem érzel meg és nem kell rá semmi, vagy elvisz két nap alatt és azért nem szedsz rá semmit :)) Nem is a 65 felettiek voltak a legveszélyeztetettebbek, hanem a gyógyszergyárak meg a gyógyszercégek papírjaival kereskedő tőzsdések...

ulpius66 2021.04.15. 11:44:55

"„Az elhízásban Magyarország Európa-bajnok, a világon is a kétes dicsőségű negyedik helyet szerezzük meg. A sok elhízott és a sok halott között egyértelmű a kapcsolat, hisz kétszer olyan gyakran kerülnek lélegeztetőgépre és harmadannyival többen halnak meg a túlsúlyosak közül, mint az elhízással nem küzdők közül.”

ORBÁN A HIBÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

midnight coder 2021.04.15. 12:15:08

@Fikalnyik Eugén: Igazából itt az nekik a veszély, hogy a COVID kikényszerít a jól bevált 10 éves gyógyszerbevezetési engedélyeztetés helyett valami gyorsabb, kevésbé költséges folyamatot, ami a belépési küszöböt is alacsonyabbra teszi, és a jó kis oligopol piac helyett beindul a valódi verseny.

midnight coder 2021.04.15. 12:20:56

Kis matek hívõknek: Budepesten lakik úgy 2 millió ember. Tegyük fel, ebbõl egymillió szeretne hetente mondjuk háromszor egy órát focizni. Mivel ezek többsége munkába is jár és aludni is szokott, ezt kb. azonos, legyünk jóindulatúak 8 órás idõkeretben kellene hogy tegyék. Hány stadiont kellene ehhez építeni? Most az egyéb , szervezési, logisztikai problémáktól tekintsünk el... Na ezért kellene inkább futópályákat, kerékpárutakat építeni, a sporteszközök, edzõtermek ÁFÁ-ját 0%-ra vinni, stb.

lobaszopiatej 2021.04.15. 15:40:24

@midnight coder: "Na ezért kellene inkább futópályákat, kerékpárutakat építeni,"

Volt ilyen megmozdulás, pl 11.ker-i uszoda, megnyitón dicsőittasan hangoztatták, megint kapott a nép uszodát!
Ebből az lett, hogy a köznép mehet 10-11 és 2-3 óra között (kb mikor csak a nyugdíjasok érnek rá), többi időben csak a "sportolók" (értsd: olimpikonok) vehetik igénybe.

Kerékpárúttal vigyázni kell, mert ezek sétáló utak is egyben (babakocsik/gyalogosok), ami miatt NEM alkalmas igazi kerékpáros sporttevékenységre. Szerencsére, futásra viszont IGEN..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.04.15. 16:21:07

@midnight coder: " Igazából az orvosoknak kellene szakmát tanulni és akkor lennének hatékony fogyasztószerek." - ez értelmetlen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.04.15. 16:24:15

@midnight coder: "a COVID kikényszerít a jól bevált 10 éves gyógyszerbevezetési engedélyeztetés helyett valami gyorsabb, kevésbé költséges folyamatot" - ja, ezt meséld a Contergan bébiknek és szüleiknek!

Shanarey 2021.04.15. 18:01:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Akkor ő még nem élt(én sem) de én sokat és sokfélét olvasok, így ismerem a történetet.

istvankah 2021.04.15. 20:13:26

@MEDVE1978: Kéhlek alásan,ez tiszta utó-pia!A való világ nem erre halad!Ott a pénzt nem az egészség megőrzésére,hanem a fegyverkezésre költik,mert abban van a nagy lóvé!Rosszabb esetben ellopják lásd fideSS!

alöksz róz 2021.04.15. 22:30:07

@lobaszopiatej: melyikre gondolsz, gazdagrétire?
nem egyedi ez a jelenség amúgy, pár éve kondorosi útit is elfoglalta a nép elől a vízilabdacsapat.

alöksz róz 2021.04.15. 22:32:16

@midnight coder: "Igazából az orvosoknak kellene szakmát tanulni és akkor lennének hatékony fogyasztószerek." - tanultak szakmát és fel is találták ezt a fogyasztószert, egészséges életmódnak nevezték el, és ez a leghatékonyabb amit ki lehet találni :-)

alöksz róz 2021.04.15. 22:41:14

@MEDVE1978: "a zsírcsökkentett ételek mehetnének alacsonyabb ÁFA kulcscsal." - szerintem ez faszság, nem attól hízol, és a zsírtól lesz finom az étel. ha nincs benne zsír, kívánod helyette pl a cukrot. a zsírcsökkentett cuccok nagy részét a kutya nem venné meg, ha nem javítanák fel valami zsírnál sokkal szarabbal :-)
süti beállítások módosítása