MaGYAUR

MaGYAUR

Kína a magyaroktól leste el a siker titkát!

Mintha a magyarok csak a kitalálásban lennének jók...

2021. június 08. - Magyaur

Történt, hogy „1979 végén a közgazdászokból és marxista elméleti szakemberekből álló delegáció, nem hivatalos látogatáson, a kínai nagykövetség vendégeként Budapesten járt, hogy tanulmányozza az 1968-ban bevezetett „új gazdasági mechanizmus” eredményeit. A delegációt Jü Kuang-jüan, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia alelnöke, a Marxizmus-Leninizmus-Mao Ce-tung Eszméi Intézet igazgatója vezette.

/.../

A kínai szakemberek országuk számára a magyar gazdaságirányítási rendszert találták a legmegfelelőbbnek, mert az elvek szintjén szocialista tartalmú volt, ugyanakkor megfelelően rugalmas is, és egyfajta arany középutat képviselt a kínaiak szerint nem megfelelően központosított Jugoszlávia és a túlzottan összpontosított szovjet tervgazdaság között. Az 1979-es kínai delegáció tapasztalatait összegző kötet 1981 augusztusában jelent meg, 3700 példányban, „belső használatra”.

A magyar külügyminisztérium értékelése szerint „a magyar tapasztalatoknak kissé egyoldalú pozitív beállítása tükrözi a jelentés készítőinek azt a szubjektív óhaját, hogy egyrészt Kínában elfogadtassák a reform szükségességének gondolatát, másrészt, hogy elsősorban az úgynevezett magyar modell-t adaptálják.”

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6316585940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 08:28:03

@Boldeone Bull: Mindössze szaré"-hugyé" kiárusították az állami vagyont, miközben nyilván saját zsebeiket is alaposan megtömték.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 08:32:29

@Boldeone Bull:

"de mèg Gyurcsány sem csinált a közvetlen családtagjaiból többszörös milliárdost! "

Maradjunk annyiban, hogy Gyurcsányból közvetlen családtagjai csináltak milliárdost, miután benősült az Apró-klánba.

midnight coder 2021.06.10. 08:46:09

@Boldeone Bull: "A közszfèraba nemcsak hivatalnokok tartoznak , hanem orvosok, tanárok , ápolónők, kutatók - aki közvetve, vagy akár közvetlenül - hozzájárulnak a gazdaság növkedèsèhez , az erős közszfèra segíti az ország sikeressèget !"

A hivatalnokok lettek feldúsítva. Az egészségügynek pedig már 30 éve nem lenne szabad hogy köze legyen állam bácsihoz. Pont azért szar, mert az intézmények szinte kizárólag állami/önkormányzati kézben vannak és nincs verseny köztük, sõt igazából csak teher számukra a beteg. A pedagógusok pedig egyszer kaptak egy béremelést, aztán azóta sem nagyon, nem is nagyon van már a pályán csak az 50+ éves korosztály, a fiatalabbak vagy nem állnak pedagógusnak, vagy szinte azonnal elhagyják a pályát. De igazából Fletóék alatt sem volt nagy buli pedagógusnak lenni, Orbánék csak tovább rontottak rajta.

Ugyanakkor a bürokraták szépen szaporodtak, és ahol bürokrata van, ott munkát is csinálnak nekik, Pl. a cégek adminisztrációjának bonyolításával.

"Az első kèt ciklus lopásai nem mèrhetők az elmúlt èvek rendszerszintű lopásaihoz ès sem Antall, sem Horn, Medgyessy Pèter , de mèg Gyurcsány sem csinált a közvetlen családtagjaiból többszörös milliárdost!"

Az elsõ két ciklus alatt egy ország vagyonát lopták szét. 1989-ben kb. minden termelõeszköz állami kézben volt, kivéve pár balatoni lángossütõt, butikot, stb. 1998-ra viszont alacsonyabb lett az állami tulajdon aránya mint a franciáknál. Ez idõ alatt ez a vagyonka szépen megtalálta a kis gazdáját - márpedig Antallék még a lopáshoz is hülyék voltak, Orbánék pedig akkor nem voltak olyan pozícióban hogy érdemi mennyiséget tudjanak lopni.

Azt pedig, hogy kinek mennyi pénze van és hol, sem te nem tudhatod sem én, sem senki. Orbánék pénze szem elõtt van. Hogy a szocik pénze hol van? Jó kérdés. Ezek a pénzek, illetve az amit Fletóék alatt nyúltak le, valahová kellett hogy kerüljenek.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 09:41:58

@midnight coder: Antallék, illetve pár évvel később Orbánék kormányon voltak ,de nem voltak hatalmon. Találó jellemzése az akkori helyzetnek.

Egy érdekes interjú Antall idősebbik fiával, aki nem hivatalos tanácsadója is volt egyben:

www.valaszonline.hu/2020/05/28/antall-gyorgy-interju/

"Ma már alig érthető az a tekintély, amit az akkori közvélemény szemében élveztek a közgazdászok. A nyolcvanas években alakult ki – egyébként az akkori rendszerrel szembeni politikai kritika részeként – annak a szakértő értelmiségnek a mítosza, mely politikai érdekektől mentesen nyilatkoztatja ki az egyedüli igazságot, s aki nem azt az igazságot vallja, az nem is szakértő. Így születhetett meg az akkori közvélekedés, mely részben a mai napig tartja magát: a dolgok azért mentek rosszul, mert a kormányban nem a szakértők ültek. A magyar kormánynak viszont alig volt mozgástere. Már nagyon sokan és sokszor elmondták, voltak próbálkozások adósság-könnyítésre, adósság átütemezésére, de a külföldi kormányok, a nemzetközi pénzügyi szervezetek és a kereskedelmi bankok reakciója egyöntetű és nagyon határozott volt: szó sem lehet róla."

"Megdöbbentett minket, hogy a rendszerváltás előtti jó másfél évtizedben a német politika középmezőnye, beleértve a CDU-t is, milyen mértékben fonódott össze az MSZMP-vel. Sok német politikus és üzletember járt ide vadászni, s kötötték az üzleteket, amikre a nyolcvanas évekre eladósodott, devizahiánytól szenvedő pártállamnak égetően szüksége volt. "

Boldeone Bull 2021.06.10. 09:53:54

@midnight coder:

Az elsõ két ciklus alatt egy ország vagyonát lopták szét. 1989-ben kb. minden termelõeszköz állami kézben volt....Orbánék pedig akkor nem voltak olyan pozícióban hogy érdemi mennyiséget tudjanak lopni"

Az Antall- kormány idèjèn a most Orbán - kormányhoz köthető üzletemberek már "meglopták" a magukèt , lsd : Fidesz- MDF szèkhaz eladása , de azóta is az állam csecsèn lógnak , folyamatosan
Egyèbkènt, az elmúlt 31 èv leggazdagabb emberei- a Csányi , Demján , Szèles trió, ugyanúgy kötődnek a volt állampárthoz, mint a Fideszhez , sőt, Szèles èvekig a kormánypárti mèdiabirodalom elsődleges felèpítője volt.
A volt szoci milliárdosok , már vagy nem èlnek , mint Kapolyi vagy teljesen eljelentèktelenedtek , mint Puch, Medgyessy , Fleto vagyona pedig közelèben sem jár mondjuk az Orbán családi vagyonhoz kèpest.

A vagyongyarapodás nagysága elég jó nyomonkövethető, mert a vagyonszerzèshez aktív jövedelem szerzèse szüksèges ,azaz gazdasági aktivitás . Az elmúlt 11 èven , már a NER- hez kötődő vállalkozók gazdagodtak igazán , a rendszerváltó , privatizátor 'elithez " kèpest egyre nagyobb vagyonra tesznek szert , ès jönnek az ifjú titánok :Tiborcz István ès Matolcsy család...
Most dimenzionálisan sokkal több pènz áll a rendelkezèsre, mint a rendszerváltáskor , így többet is lehet lopni, mint anno..
A 10 leggazdagabb magyarnak már 10 milliárd dollárra becsülik a vagyonát !

ttps://forbes.hu/extra/50-leggazdagabb-magyar-2020/1-meszaros-lorinc/

midnight coder 2021.06.10. 09:55:31

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Ja, és már Antallék idején is téma volt, hogy az elvtársi kapcsolatok segítségével szétlopják az országot, de erre az volt a válasz, hogy nincs olyan garnitúra akiket ezeknek az embereknek a székébe lehetne ültetni. Magyarul, Antallék látták ezt, de feltették a kezüket, hogy ez van.
Ha volt kormányzat akiket teljes joggal váltottak le alkalmatlanság miatt, na az az elsõ MDF kormány volt.

midnight coder 2021.06.10. 09:58:29

@Boldeone Bull: A 90-es években még Svájcban is mûködött a banktitok. És biztos vagyok benne, hogy az aki akarta az utána is el tudta dugni úgy a pénzét, hogy a magyar firkász ne találja meg, pláne ha nagyon nem is akarja.

Boldeone Bull 2021.06.10. 10:04:03

Maradjunk annyiban, hogy Gyurcsányból közvetlen családtagjai csináltak milliárdost, miután benősült az Apró-klánba."

Gyurcsány vagyona , Altussal mindennel együtt nèhány milliárd lehet , inkább csökken , mint nő , ezzel szemben pl Orbán apja egymaga milliárdos osztalèkot vesz ki cègèből, ès akkor mèg nem beszèlünk sem a testvèrèről, sem Tiborc Tiborc Istvánról

Boldeone Bull 2021.06.10. 10:14:13

@midnight coder: A banki pènz az a leginkább egy passzív pènz, forgatják ugyan portfóliómenedzserek, de a közelèben sem lehet, semmilyen aktív pènznek, amit az állam ad èves szinten 1000 milliárdos nagyságrendben ..
Leginkább a NER- közeli vállakozók viszik svájcba a pènzüket , ahol offshore cègeket vehetnek a lsd : MET Zrt...
A Szocialista Párt egy szegény párt , szó szerint. Egyrèszt semmire nincs pènzük, hogy pártkènt fejlődjenek ,másrèszt a szegèny , idős , városi munkások , akik leginkább kötődnek hozzájuk
A Fidesz a gazdagok pártja , szó szerint , korlátlanok a forrásaik : a kormányhoz kötődő vállalkozók mindent finaszíroznak: lásd Pesti TV gründolása, a válság közepèn , ami milliárdos tètel , napi több milliót a fidesz el tud költeni csak reklámra .
Az MSZP egy halott párt , a Fidesz viszont èvi sok tízmilliárdba kerül az adófizetőknek

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 10:38:34

@Boldeone Bull: Forrás? Mindenesetre Apró piroska nélkül nincs meg Gyurcsánynak az a vagyona, amellyel évekig fenn tudta tartani a DK-t, hogy végül épphogy bejussanak a Parlamentbe.

Boar. 2021.06.10. 10:55:17

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nézd meg a százas listát, hol van fletó és hol vannak a ner lovagok...
Miután lölő átvette a vezető helyet csányitól, szerintem már kurvanagy öngól a gyurcsányozás meg apró klánozás...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 10:59:19

@Boar.: Majd nézd meg a százas listát azután, ha esetlen nyer a moslékkoala jövő áprilisban.

midnight coder 2021.06.10. 11:00:28

@Boldeone Bull: Azért nem bánnám ha lenne a bankban pár milliárd forint passzív pénzem. Egye fene, az sem zavarna ha aranyban vagy gyémántban lenne egy páncélszekrényben.

Az MSZP mint párt szegény. De akik anno kivették a pénzt, nem hiszem hogy azok, max. nem forgatják vissza a pénzt a pártba. És igen, az MSZP valóban halott, de az a DK ami kirágta magát a gyomrából mint anno az Alien, nagyon is él. Ez egy evolúció. Elõször az MSZMP-bõl léptek ki az úgymond becsületes kommunisták amikor MSZP-vé változott, és maradtak ez utóbbiban a finoman szólva karrieristák. Aztán az MSZP-bõl is kettévált, az egyik oldalon maradtak a sánták és bénák, a másikon pedig...

Boar. 2021.06.10. 11:09:51

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Szánalmas duma... Ami most van, az tény...amire te célozgatsz az meg propaganda, a leggyengébb fajtából...

Boar. 2021.06.10. 11:12:14

@midnight coder: Aha...mert a fideszessé vált mszmp tagok azok nem karrieristák...
Ma már ne igyál...
(Bár tény, hogy a "karrierista" helyett a "gerinctelen köpönyegforgató bűnöző" jobban illene rájuk)

midnight coder 2021.06.10. 11:14:16

@Boar.: Dehogynem. És igen, a gerinctelen köpönyegforgató bûnözõ a jó szó rájuk. Ahogy az MSZP-be, majd DK-ba vándorolt társaikra is.

Boar. 2021.06.10. 11:25:51

@midnight coder: Az MSZMP-ből MSZP-be "vándorlás" (maradás) az mitől köpönyegforgatás?
A fideszbe vándorlás majd liberális demokratából egycsapásra illiberális konzervatívvá válás...na az már igencsak kimeríti a köpönyegforgatás, gerinctelenség, megélhetési politizálás fogalmát.
Egyben sokat elárul azokról a birka állatokról akik bálványimádóként mennek viktor után függetlenül attól, hogy épp milyen ideológiát vall az a féreg...

midnight coder 2021.06.10. 11:58:42

@Boar.: Attól, hogy az MSZMP a munkások érdekeit védte, az MSZP pedig kb. mindenki másét a privatizélésbõl lett kapitalistától a "megélhetési" bûnözõkig.

GyMasa 2021.06.10. 12:12:13

@Boldeone Bull:
"Közben azèrt - szelektíven emlèkszel - törtèntek más dolgok is :
- 40-50% - is átlagos , közalkalmazotti bèremelès ( az első Orbán- kormány alatt , pocsèk közszfèra bèrek voltak"
Azok a bérek nem a fidesz kormány alatt lettek olyan pocsékak, hanem ez is ugyanolyan, mint a kórházak állapota... FOlyamatosan romlott, beleértve a fidesz előtti szoci kormányt.

"- adómentessè tettèk a minibálbèrt"
Amivel meg is teremtették a nagyszerű gyakorlatot a "minimálbér hivatalosan plusz a többi zsebbe" pusztító gyakorlatát, ami ugye elsőre mindenkinek jónak tűnik (leszámítva a melósokat betegség/nyugdíj esetén, meg a költségvetést állandóan)

"- nyugdíjasoknak èvi 19 ezer ft - os juttatás"
...ami egyszerű, demagóg szavazatvásárlás volt...

"Mindez egy 350 milliárd forintos jólèti csomag volt , az államadósság 2007-2008- ig , kb 55- 65% között maradt . A világválságot 1-2 èvvel megelőzte nemzetközi kamatok drasztikus megugrása a libor 3-4 % - ra emelkedett , így megdrágult a hitelek megújítása , ezért nálunk hamarabb indult a válság"
Meg az általad is említett 2. pont miatt. Az ugyanis a tipikus lábonlövés lett a szociknak.
És, milyen hamar bebizonyosodott...

"A dimenziók most mások: nem nokiás dobozokban viszik a pènzt, hanem egy közembernek felfoghatatlan mennyisègben . A száz leggazdagabb magyarból az első 20-30- ban NER vállalkozók vannak a legjelentősebb számban , illetve, Orbán veje, apja, testvére, falutarsa milliárdos állami forrásokat akvirálnak ... "
Ugye, milyen vicces, amikor LÁTOD, hogy előtte mennyi pénz ment ki pl. a Strabagon keresztül FELTŰNÉS NÉLKÜL az országból?
Mert, ne legyenek illúzióid!
Akkor is el lett lopva ekkora nagyságrendű pénz, csak akkor nem a haszonból, hanem a hitelből, megforgatás előtt.

GyMasa 2021.06.10. 12:25:32

@Boar.:
Sokkal nagyobb probléma az a kettős mérce, amit te is tolsz.
Legyünk már végre felnőttek, és ismerjük el, hogy a mai komplett politikai elit, függetlenül a pártállástól egy korrupt tolvaj banda.
Igaza van @AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: hozzászólásában!
Ha lesz itt kormányváltás, akkor majd szépen láthatod, ahogy beindul a 11 éve "éhező" háttéremberek "felhízlalása".
Ha képes leszel majd ezt objektíven észrevenni.

Boldeone Bull 2021.06.10. 12:32:11

@GyMasa: nyugdíjasoknak èvi 19 ezer ft - os juttatás"
...ami egyszerű, demagóg szavazatvásárlás volt..."

Mièrt , a Fidesz nem egyszerű demagóg szavazatvásárló ? Ugyan már!
- visszavezetik a 13. havi nyugdíjat
- 25 èven aluliak adómentessège
-a gyereket nevelők adóvisszatèrítèsi lehetősège
Mindez a választás előtti èvben . Eddig nem jutott eszükbe ? Mi ez, ha nem drága szavazatvásárlas?

Azok a bérek nem a fidesz kormány alatt lettek olyan pocsékak, " Nem , de az első Fidesz kormány alatt , valóban pocsèk közszfèra bèrek voltak, Orbanèk nem tettek semmit. Amikor Medggyóèk megemeltèk , azt valóban megèreztèk a közalkalmazottak , mert jelentős emelès volt

Ne legyenek illúziója" - Nincsenek
Akkor is el lett lopva ekkora nagyságrendű pénz, csak akkor nem a haszonból, hanem a hitelből, megforgatás előtt"

Ezek nem forgatnak meg semmit, ne viccelj már , az EU szubvenciókat lopják, annyi a szerencse , hogy ezt adják , akkor még alig , alig voltak ilyen források , ergo hitelt kellett felvenni ... Sem Mèszáros , sem Garancsi, sem Szíjj, vagy NER társaik , nem tudtak világszínvonalú export cèget felèpíteni, az állam csecsèn lógó kitartott vállalkozók . Mondjuk 40-50 % os felárral èpítettek valamit , ennyit el lehet mondani , de erre bárki kèpes lenne . Lásd : Korábban Simicska is jó volt, most még egyre csak esik vissza gazdagok listáján , mert már nem Orbán kegyeltje ..
Kb ennyi a NER- gazdagodás alapja ..

GyMasa 2021.06.10. 13:18:56

@Boldeone Bull:
"Mièrt , a Fidesz nem egyszerű demagóg szavazatvásárló ? Ugyan már!
- visszavezetik a 13. havi nyugdíjat
- 25 èven aluliak adómentessège
-a gyereket nevelők adóvisszatèrítèsi lehetősège
Mindez a választás előtti èvben . Eddig nem jutott eszükbe ? Mi ez, ha nem drága szavazatvásárlas?"
Igen, te pedig megint a kettős mérce hibájába esel.
Látod, hogy nem különbek ezek egymástól?

"Azok a bérek nem a fidesz kormány alatt lettek olyan pocsékak, " Nem , de az első Fidesz kormány alatt , valóban pocsèk közszfèra bèrek voltak, Orbanèk nem tettek semmit. Amikor Medggyóèk megemeltèk , azt valóban megèreztèk a közalkalmazottak , mert jelentős emelès volt"
És, akkor mi van. Most megemelték az orvosok bérét is, elég jelentősen, amit meg a szocik nem csináltak meg.
Az mondjuk dícséretes, hogy nem hitelből tették, jó szoci szokás szerint...

Ne legyenek illúziója" - Nincsenek
Akkor tedd le a kettős mércédet...

"Ezek nem forgatnak meg semmit, ne viccelj már , az EU szubvenciókat lopják, ..."
Igen, meg a jelentősen kifehérített gazdaság miatt erősen megemelkedett költségvetési bevételeket.
Szóval nem HITELBŐL lopnak, ami a lehető legrosszabb megoldás!
Amúgy meg a komplett EU-s támogatásokat elvileg is lehetetlen lenne ellopni, mert, akkor semmi nem épülne abból a pénzből.
Szóval, maradjunk abban (az alap állítás mellett, miszerint a szocik is ugyanígy (hehe, nem is, mert sokkal szarabbul/tehetségtelenebbül) lopnának, ha kormányon lennének.

"annyi a szerencse , hogy ezt adják , akkor még alig , alig voltak ilyen források , ergo hitelt kellett felvenni"
Azok a források akkor is ott voltak, csak fleto annyira fasz volt, hogy képtelen volt lehívni az ajándék pénzt.

" ... Sem Mèszáros , sem Garancsi, sem Szíjj, vagy NER társaik , nem tudtak világszínvonalú export cèget felèpíteni, az állam csecsèn lógó kitartott vállalkozók ."
Egyrészt minek KELL egy vállakozónak "világszinvonalú export céget" felépítenie ha simán megél a magyar piacon?
- Másrészt mutass már egy "világszinvonalú export céget" a másik oldalon...

"Mondjuk 40-50 % os felárral èpítettek valamit ,"
Ha ez így lenne és általános lenne, akkor az EU már régen darabokra szedte volna az EU-s projekteket. De ez nem igaz, tehát vagy nem igaz, amit állítasz, vagy nem pofátlan a 40-50%-os felülárazás, vagy az EU akkora egy csődtömeg, hogy képtelen az ellenőrzésre.

" ennyit el lehet mondani , de erre bárki kèpes lenne ."
Hát, a szocik erre sem voltak képesek anno.

" Lásd : Korábban Simicska is jó volt, most még egyre csak esik vissza gazdagok listáján , mert már nem Orbán kegyeltje .."
Oh, nekem az az álláspontom, hogy lajosunk élvezi a nyugdíjas éveit, mert, szerintem az egész G-nap dolog egy brilliánsan felépített, és roppant sikeres fedett, utolsó akciója volt, nyugdíjba vonulás előtt.
Elég csak ránézni az egész folyamatra és az eredményekre...
- Volt egy megjátszott "összeveszés"
- Simicska megkeresi a Jobbikot, akik akkor 25%-os párt voltak, tulajdonképpen a fidesz egyedüli lehetséges kihívói
- Vonáéknak nem szólal meg a vészcsengő a fejében
- Beígérik az "atombombákat", amiket aztán sehol nem látunk később. (Mert a Háziállat vadászatot, meg A nigériai herceges esetet, meg a kipakoló "FBI által védett tanút" nem nevezném atombombának.)
- mindegyik esetről vagy az derül ki, hogy khm... nem lett a bejelentéskor elég alaposan kibontva minden szál, vagy, hogy egy ordas nagy hazugság
- Lezajlik a választás, aztán a Jobbik a földbe lesz bírságolva mindenféle választási rendellenességek miatt. Aztán beindul a középre tolódás, a szakadás és most 6%-os párt.
Mission accomplished!
- Simicskától pedig MEGVESZIK a stróman cégeit, rendes áron, és a haja szála sem görbül...
Még egy adórevíziót sem indítanak ellene, lásd Gődényt, akinél az volt a figyelmeztető lövés...

"Kb ennyi a NER- gazdagodás alapja .. "
Ugyanúgy, mint a korrupt, szoci gazdasági hátország gazdagodásának is ennyi.

Boar. 2021.06.10. 13:19:59

@GyMasa: " ahogy beindul a 11 éve "éhező" háttéremberek "felhízlalása"."
Ezek jóslatok, ezzel mentegetitek /vigasztaljátok magatokat. De,
-ez nem érv a fidesz lopásaira
-nem érv arra, hogy ne kellene elzavarni őket a halál retkes, kóchengeres faszára
-ekkora mértéket soha nem érhet el mint a fidesznél mert túl sok a külön érdek, nem mehet olyan központilag szervezetten a lopás mint most

konrada 2021.06.10. 13:21:54

@Boldeone Bull:
Úgy ahogy írod: mindkettő szavazatvásárlás.

A kettő között csak az a különbség, hogy míg az egyik olyan hitelből tette azt, ami mögé nem volt mit tenni, így "sikerült" a "világgazdaság pénzbőségének" éveiben is feltornázni a GDP arányos adósságot 30%-kal - és aminek a következtében a válságba letolt gatyával érkezett az ország,
a másik - ha hitelt tol is bele, de még azzal is csak éppen eléri a másik GDP arányos hitelszintjét, és mindezt egy olyan válság után, amihez képest a 2008-as babazsúr volt - és közben még az ájemef csapatokat se kell behívnia.

Szóval: tolvaj, demagóg banda mindkettő, csak az egyik még gazdasági antitalentum balfaszokból is áll...

Boar. 2021.06.10. 13:24:13

@GyMasa: Demagóg fasz vagy. Valahol hallottad a "kettős mérce" kifejezést és most ráhúzod mindenre.
Tudod buzikám, mészáros és társai cégei a hazai piacon sem lennének életképesek ha versenyhelyzet lenne. Nem a megfelelő teljesítésre hanem a lopásra alapították őket, még az alvállalkozókat sem hagyják megfelelő minőségben dolgozni mert az pénzbe kerülne márpedig a pénzt azt el kell lopni.

konrada 2021.06.10. 13:33:56

@Boar.: "ekkora mértéket soha nem érhet el mint a fidesznél"
Ez igaz lehet, mert lopni csak abból lehet, ami van.
...s ezek a balfékek nem igazán értettek eddig sem az értékteremtéshez, így egyszerűen képesek úgy elqrni, hogy a közösben még akkor is jóval kevesebb marad, ha egyébként nem tudnak abból annyit kivenni teszetoszaságuk miatt, mert nincs miből, mert egyszerűen a gazdasághoz böszmék.

(És nem a fityeszék lopásait védem. Én örülnék legjobban, ha lenne egy normális - nemzeti érdekeket figyelembe vevő erő, mellyel le lehetne váltani őket. ...de az nem az, ahol Fletó fújja a passzátszelet, és a jelöltjük meg az a szerencsétlen, aki még egy várost sem képes normálisan elirányítani, mert például olyan főépítészt választ maga mellé, aki arra büszke, hogy mit akadályozott meg, és hogy betontuskókat tett a Bajcsyra, meg kerékpársávokat a belváros főbb útjaira akkor, amikor lezárnak belőle..., vagy olyan főkertészt, aki a gaz lekaszálása helyett méhlegelő táblát tesz ki, stb... szóval egy igazi impotens figurára akarják rábízni az ország irányítását.)

konrada 2021.06.10. 13:38:42

@Boar.: "még az alvállalkozókat sem hagyják megfelelő minőségben dolgozni"
Psszt! Ezt inkább ne, amikor azt az MSZPDK-t akarod eladni, akiknél az alvállalkozók ki nem fizetése volt a legnépszerűbb sportág!;)

Boar. 2021.06.10. 13:45:34

@konrada: Lopni csak abból lehet, ami van...ja, az eu-s pénzekből. De azt nem a fidesznek köszönhetjük...nem az általuk teremtett gazdasági csodának. Úgyhogy ez öngól...
Eladni nem akarok semmit vagy senkit. De a ner-es cégek által összetákolt beruházások minősége minden kritikán aluli, legyen szó útról, vasútról, uszodáról vagy kórházról...és akkor a kamuprojekteket még nem is említettem...

GyMasa 2021.06.10. 13:52:58

@Boar.:
"Ezek jóslatok, ezzel mentegetitek /vigasztaljátok magatokat. De,"
Hát, aki itt vígasztalja (álltatja) magát az inkább te vagy.
"-ez nem érv a fidesz lopásaira"
Pontosan, é én is szeretnék egy olyan kormányt, ahol a lopás nem történik meg. viszont azt hinni, hogy ez az eddig többszörösen is korruptnak és erősen inkompetensnek bizonyult mszp lenne abban durván kételkedek.

"-nem érv arra, hogy ne kellene elzavarni őket a halál retkes, kóchengeres faszára"
Ebben is egyet értek, de ismét csak nem az mszp-dk által vezetett összefosásban látom azt az erőt, akikre érdemes lenne leváltani őket.

"-ekkora mértéket soha nem érhet el mint a fidesznél mert túl sok a külön érdek, nem mehet olyan központilag szervezetten a lopás mint most "
Ezt pedig már Konrada megválaszolta.

"Demagóg fasz vagy."
Oh, ilyen hamar sikerült kifogynod az érvekből és átváltani a személyeskedésre?
Fáj a kognitív disszonancia, mi?

" Valahol hallottad a "kettős mérce" kifejezést és most ráhúzod mindenre."
Nem, csak olyanokra, akik a másik oldalon észreveszik a hibákat, de a saját oldalukon megpróbálják az ott is szép számmal jelen levő hibákat bagatellizálni.

"Tudod buzikám, mészáros és társai cégei a hazai piacon sem lennének életképesek ha versenyhelyzet lenne."
Szerintem nem ilyen hangnemben kellene ezt megbeszélni.
Azt meg különösen nem értem, hogy miér akarod, hogy velük versenyezzen mindenki!
Kinyílt a világ, ma már otthon ülve is gyakolratilag az egész világ az ügyfeled lehet!
Ha meg b*szogatnak, akkor egyszerűen elköltözteted a komplett cégedet valahová máshová.
Lásd a szegedi KÉSZ-t, akik Botka üldözött el.
Nem neked van veszíteni valód. (persze, ehhez az kell, hogy TE viszont életképes vállalkozó legyél PIACI körülmények között is.)

" Nem a megfelelő teljesítésre hanem a lopásra alapították őket, még az alvállalkozókat sem hagyják megfelelő minőségben dolgozni mert az pénzbe kerülne márpedig a pénzt azt el kell lopni. "
De legalább kifizetik őket, nam úgy, mint pl. ismét Szegeden anno az M43-as építésekor, tudod, amikor az alvállalkozók elkezdték visszabontani az autópályát, mert nem kapták meg a pénzüket.
Na, az olyan fővállalkozó az igazi mocsokláda. Csak te ez sem látod a kettős mércéd miatt.

GyMasa 2021.06.10. 13:54:45

@Boar.:
" De azt nem a fidesznek köszönhetjük..."
Mondjuk de, mivel ők legalább képesek lehívni azokat a pénzeket, amik ugye 2004 óta ott vannak, csak a szociknak azt sem sikerült lehívni, csak piaci hiteleket felvenni.

Boldeone Bull 2021.06.10. 14:02:18

@konrada: kettő között csak az a különbség, hogy míg az egyik olyan hitelből tette azt, ami mögé nem volt mit tenni, így "sikerült" a "világgazdaság pénzbőségének" éveiben is feltornázni a GDP arányos adósságot 30%-kal - és aminek a következtében a válságba letolt gatyával érkezett az ország,

Èppen azèrt került az ország válságba, mert NEM volt pènzbősèg , kb 2006, 2007- től. 2002-2003 ban mèg igen , de utána èvről - èvre mentek a kamatemelèsek a világban , pl a Fed funds rate 5% felè emelkedett , ami finanszírozhatatlanná tette a magyar gazdaságot .
Vajon mi lenne most , a magyar gazdasággal ha a libor vagy euribor 4 % - ra emelkedne , vagy Fed 5% - ra emelnè a kamatratát ? Nagyjából összeomlana minden, de főleg nem menne a 0,6 % alapkamat , ( vagy egy euro 1000 Ft lenne.. )
Nem beszèlve , hogy az elmúlt 11-12 èvben jelentősen nagyobb EU- források jönnek ...
Egyèbkènt , 4 èvig a ballib kormány alatt is volt kb 4-5% os gazdasági növekedès , igaz akkor hitelből, de akkor sem ilyen mertèkű EU- szubvenciók, sem ilyen kedvező nemzetközi kamatszintek nem segítettèk a gazdasági növekedèst , és a bèremelèseket meg kellett lèpni az akkori kormánynak , ami szintèn teher volt a gazdaságra ...
Valójában a magyar gazdaság èves potenciális növekedèsi határa valahol az 5% felett lehet maximum , ezt egyik kormány sem tudta túlszárnyalni , Orbanèk sem , pedig èvekig az EU egyik legmagasabb inflációját produkáltuk, a gyenge forinttal inflált GDP , ès a többször módosított GDP - számítás metodikával sem...Úgy , hogy közben èrkezik vagy èvi 2- 3-4 milliárd euró nettó felzarkóztatasi forrás ès gazdasági boom volt az egèsz közèp- európai règióban, az elmúlt èvekben
Pl Lengyelországban és Csehországban is 3% körül van a munkanèlkülisèg ...
Az átlagember szempontjából a bèrek színvonala a legfontosabb , ebben - sem az átlagbèrben , sem a minimálbèrben - nem èrtünk be egyik riválisunkat sem , a relatív pozíciónk nem változott Orbánèk 11 éve alatt sem , de a románok szinte már hasonló bèrt keresnek ,mint a magyarok ..
Az abszolút pozíció az javult, a gazdaságban bővített újratermelès folyik , így egy jövőbeli kormány 12 èv múlva, mutogathat vissza , hogy lám nálunk jobb bèrek vannak , mint 12 éve voltak ...
A kormánynak valójában kevès szerepük van egy jól működő , szabadpiaci gazdaságban , amit az állam beruházást megvalósít az segíti a növekedèst egyik oldalon ,de másik oldalon meg ehhez elvesz adóban vagy hitelt vesz fel , kötvènyeket bocsát ki ..
Valakinek vissza kell fizetni majd a sok kiosztott 1000 milliárdos támogatást nagytőkènek, a Budapest - Belgrád és a Fudan árát ...
Amíg az EU támogatja az országot , most jön majd a 2500 milliárdos "Renew Europe ", addig jó, vagy amíg ilyen alacsony szinten vannak a nemzetközi kamatok és az állam mondjuk egy 10 èves allamkötvènyt el tud adni èves 1,6% - is kamatra ..
De, vajon így lesz ez örökre ?

Boar. 2021.06.10. 14:08:16

@GyMasa: Ennek a 2004 óta ott vannak dolognak fuss neki mégegyszer...
Rizsa.

konrada 2021.06.10. 14:08:22

@Boar.:
A fentiekkel 2 probléma van: Azért tudod megemlíteni, mert megépültek - ami nem nagyon volt jellemző a szoclib érára, de azért egymás között: ami meg mégis, ott is bőven voltak problémák, szóval azért nem kéne elájulni azok minőségétől, lásd Rác-fürdő, Bálna, stb...
A másik meg, hogy előtte meg kiprivatizáltak ezermilliárdokat, jött be támogatás, és még így sem fogod tudni sorolni, mi épült, legfeljebb azt, mit zártak be.

...szóval tényleg nem kell elájulni a ner-építkezésektől, de joggal lehet félni attól, mit építenének azok, akiknél a városi méhlegelelők, kerékpársávok, és változtatási-tilalmak az alapkiinduló pontjuk...

Boldeone Bull 2021.06.10. 14:11:51

@GyMasa: Most megemelték az orvosok bérét is, elég jelentősen, amit meg a szocik nem csináltak meg.
Az mondjuk dícséretes, hogy nem hitelből tették, jó szoci szokás szerint"

Te tényleg hülye vagy öregem , a hülyèk között is a leghülyébb fajtából!

Mèg mindig a szocikra mutogatsz vissza, amikor ők 40-50% os , általanos közalkalmazotti bèremlèst hajtottak vègre , tehát minden közalkalmazott kapott , ezzel szemben Orbánék 2014-2015 ig semmilyen bèremelèst sem hajtottak vègre az egèszsègügyben , és pl a mostani orvosbèremelèsből kihagyták a szakdolgozókat , akiknek a tavalyi "emelès " ellenère is sok esetben csökkent a bèrük

konrada 2021.06.10. 14:15:55

@Boldeone Bull:
Mondom, én nem vagyok elájulva zorbánéktól, de a "pénzbőség", az "elqrás" nem véletlen volt idézőjelben.

...és igazad van abban, hogy nem fejlődtünk olyan mértékben, mint a kelet-európai új belépők, de azt azért tudomásul kell venni, egyforma a pálya, és azon a hátrányt az elqrás éveiben szedtük össze - azaz míg azok átlagosan 30 %-ot nőttek, mi 10% alatt maradtunk, és az is tény, hogy ez a különbség a ránk kényszerített IMF gyámság felmondása óta inkább csökkent, mint nőtt.

...szóval mint írtam, normálisabbakra cserélni kéne a csutiékat, de hülyébbekre nem, azokról tudjuk, 2x is újra próbálva, mire "képesek".

Boldeone Bull 2021.06.10. 14:21:51

@GyMasa: Szóval, maradjunk abban (az alap állítás mellett, miszerint a szocik is ugyanígy (hehe, nem is, mert sokkal szarabbul/tehetségtelenebbül) lopnának, ha kormányon lennének."

Szóval elismered hogy Orbánék lopnak , de - szerinted - ez erkölcsileg elfogadható , mert Orbánèk" tehetsègesebben csináljak "a Te erkölcsi kettős mèrcèd szerint ez elfogadható , te kretèn?

Boldeone Bull 2021.06.10. 14:24:22

@konrada: Ebben egyetértek , rèszben . De a nagy hátrányt a rendszerváltáskor szedtük össze, az adósság növekedèse egy dolog , mögötte egy óriási bèrdeficit volt, amit orvosolni kellett, kb 2001- re èrtük el a rendszerváltáskor reálbèr szintet..

GyMasa 2021.06.10. 14:25:26

@Boar.:
"Ennek a 2004 óta ott vannak dolognak fuss neki mégegyszer...
Rizsa. "
Tényleg???
ec.europa.eu/regional_policy/archive/funds/procf/cf_hu.htm
Kezd a fejemben felcsendüni a vadászos vicc.

Boldeone Bull 2021.06.10. 14:27:47

@konrada: A 2002- es általános közalkalmazotti beremlès benne volt a szocik kormányprogramjában, ezzel nyertek, így vèghez kellett vinniük fedezet nèlkül, arra ugye nem számoltak , hogy közben megdrágul a hitelezès , ès jön egy vilagválság ..

Boar. 2021.06.10. 14:28:10

@konrada: Én sok dolgot tudnék sorolni ami az "elqrók" idején épült...csak épp a mi kis szépséges fideszvárosunkban, krakusváron. Fölösleges és durván túlárazott kamuprojektek, szigorúan hitelből és természetesen a közgép kivitelezésében. Eredmény, lézerjancsifalva után a második legjobban eladósodott város lett ez a koszos kis somogyi porfészek, béka segge alatt lévő foglalkoztatási mutatókkal és egy olyan polgármesterrel aki azzal kilincselt a beruházóknál, hogy ne adjanak magas fizetést a dolgozóiknak mert az "bérfeszültséget szül a városban".
De még mindig demagógia amit nyomtok, ezek a beruházási források a patás idejében álltak rendelkezésre, elég gáz számonkérni az előző kormányokon a dolgot.
Meglehet, az előző kormányok(és ebben az első patás kormány KIBASZOTT VASTAGON SZEREPEL) elprivatizálták a múltunkat de 2010 óta a cigányvajdád ellopta, eladósította a jövőnket és ez az igazi nagy baj(közben meg lenyúlták a Balatont, a termőföldeket, sorban állnak az állami erdők)

Boar. 2021.06.10. 14:37:39

@GyMasa: Aha...
ec.europa.eu/hungary/about-us/eu-and-your-money_hu
Nézd csak meg azt a grafikont...
A patásék lényegesen nagyobb összegeket kaptak mint 2010 előtt az elődeik...

GyMasa 2021.06.10. 14:37:39

@Boldeone Bull:
"Te tényleg hülye vagy öregem , a hülyèk között is a leghülyébb fajtából!"
Látom, nálad is elfogytak az érvek, és nagyon fáj a kognitív disszonancia, amit aggresszivitással próbálsz kompenzálni.

"Mèg mindig a szocikra mutogatsz vissza,..."
Mégis, ki a faxomra mutogassak vissza, amikor pontosan őkm neg a belőlük kihasadt dk áll a sor elején, hogy kormányozni akar???
Ők már adtak ízelítőt abból, hogyan kormányoznak, és szerintem az nem lenne jó az országnak.

"... amikor ők 40-50% os , általanos közalkalmazotti bèremlèst hajtottak vègre , tehát minden közalkalmazott kapott,"
Igen, hitelből...
Azt' mennyire jó is lett az országnak anno...

"... ezzel szemben Orbánék 2014-2015 ig semmilyen bèremelèst sem hajtottak vègre az egèszsègügyben..."
Igen, mert a költségvetés nem volt abban ahelyzetben, hogy ez beleférjen.
(Az egy másik dolog, hogy a prioritásokat hogyan választották meg, de ez hadd legyen már a magánügyük. Az eddigi választási eredmények szerint annyira nem csinálták rosszul)

" és pl a mostani orvosbèremelèsből kihagyták a szakdolgozókat , akiknek a tavalyi "emelès " ellenère is sok esetben csökkent a bèrük "
Igen, egészen biztos voltam benne, hogyha "orvos béremelést " írok le, annak ellenére is lesz olyan értelmi fogyatékos, aki felhozza az ápolók esetét vagy írott szöveg értelmezési hiányosság, vagy egyszerű demagógia miatt..
Dehát, mindenkinek nem tudok sem megfelelni, sem jót tenni.

GyMasa 2021.06.10. 14:40:34

@Boldeone Bull:
"Szóval elismered hogy Orbánék lopnak , de - szerinted - ez erkölcsileg elfogadható , mert Orbánèk" tehetsègesebben csináljak "a Te erkölcsi kettős mèrcèd szerint ez elfogadható , te kretèn? "
Neked tényleg ennyire nem megy a leírt szövegértés???
Sehol nem írtam, hogy elfogadható lenne, csak annyit írtam, hogy a szocik újból pozícióba helyezése kurvára nem fogja ezt a dolgot megoldani, hanem pontosan visszahozzák a 2002-2010-es helyezetet!
Én a helyzet javulását akarom az országban, amire a szocikat meg a dk-sokat a gyeplőnél nem tartom alkalmasnak...
Tehát egyikükre sem fogok szavazni.

GyMasa 2021.06.10. 14:47:14

@Boar.:
"A patásék lényegesen nagyobb összegeket kaptak mint 2010 előtt az elődeik... "
Ne terelj, nyomorult!
Azt mondtad, hogy nem is volt semmi, azért nem hívták le. Erre linkelem az EU-s dokumentumot neked magyarul, hogy LETT VOLNA, csak nem hívták le, mert ahhoz is faszok voltak.
Erre jössz azzal, hogy orbánék mennyivel többet kaptak.
De, itt most veled befejezem, mert nekem erre nincs sem időm, sem kedvem...
Hátha van itt aki, akinek van erre ideje, meg türellme.

Boar. 2021.06.10. 14:53:14

@GyMasa: Faszkalap, arra verted a nyálad, hogy fletóék nem voltak olyan ügyesek mert nem hívtak le akkora pénzeket mint a patásék.
Nem voltak akkora pénzek bazdmeg, a kohéziós alapban sokkal kevesebb szétosztható pénz jutott a tagállamoknak.
Ennyike...

Boldeone Bull 2021.06.10. 15:00:10

@GyMasa:
Ők már adtak ízelítőt abból, hogyan kormányoznak, és szerintem az nem lenne jó az országnak."

Orbanèk is ízelítőt adtak az országnak , ezért sokan azt gondolják ,hogy az nem jó az országnak , ami most van : a szűk egy százalèk , az oligarchák országa , a kvázi egypárti rezsim, Orbán abszolút hatalma , az erkölcstelen álkeresztènykedès , a jogállamiság felszámolása, a fèkek ès ellensúlyok kiüresítèse, a mèdia leuralása - ebből a veljèig korrupt rendszerből van elegük , akik kormányváltást akarnak ès ezeket az embereket az sem érdekli ha a DK vagy az MSZP is tagja lesz egy jövendőbeli kormánykoalíciónak , a kèplet világos : vagy maradunk az EU politikai perifèriaja , az orosz és kínai èrdekek kèpviselője, vagy megpróbájluk a plurális demokráciát , ès visszaállítjuk fokról - fokra a társadalmi autonómiákat , az egypárti rezsim helyett

Boldeone Bull 2021.06.10. 15:06:57

@GyMasa: amikor ők 40-50% os , általanos közalkalmazotti bèremlèst hajtottak vègre , tehát minden közalkalmazott kapott,"
Igen, hitelből...
Azt' mennyire jó is lett az országnak anno..." Az egy választasi program rèsze volt, mint mondottam , amire az emberek szavaztak
Orbanèk miért nem hajtottak vègre általános közalkalmazotti bèremèlèst az elmúlt 11 èven, mèg mindig nem tette lehetővè számukra a költsègvetès ?
Ja , hogy elköltöttèk a pènz másra, sok megalomán beruházásra ?

Boldeone Bull 2021.06.10. 15:19:34

@GyMasa: Egyrészt minek KELL egy vállakozónak "világszinvonalú export céget" felépítenie ha simán megél a magyar piacon?
- Másrészt mutass már egy "világszinvonalú export céget" a másik oldalon..."

A gazdasági kèrdesekhez is hülye vagy! Az nem mond semmit, hogy kicsi ès nyitott gazdaság vagyunk , amelynek pozitív külkermèrlegre ès tőkemèrlegre van szüksège
Ezt most a nyugati világcègek biztosítják , nèlkülük azonnal összeomlanánk és mèg több hitelt kellene felvenni a belső fogyasztás fedezèsère .
Mèszáros , Szíjj, Garancsi és más NER lovag vállalkozásai nem piaci vállalkozások, az állam csecsèn lógó kèpződmènyek nem az innováció rèvèn termelnek profitot, hanem az állam által, vègső soron az adófizetőktől vesznek el tevèkenysègükkel
Másik oldal pedig nincs ! Csak a NER van mindenhol ma Magyarországon!

konrada 2021.06.10. 15:28:13

@Boldeone Bull:
Pontosan ez a baj velük: nem gondolkoznak.
Ők jó ötletnek látták, hogy egyszerre kiszórnak annyi pénzt, mert azzal megnyerhetik az őszi önkormányzatit is, csak ezzel csináltak egy olyan évekre szétterített hiányt, ami adósságspirálba kergette az országot.

Ha egy pici kis érzékük lett volna a gazdasághoz, úgy csinálták volna, mint a fidesz a 13. havival, minden évben emelnek 1 hetivel, és közben azt propagálják, hogy ők visszaadták a 13. hónapot.
Szóval ha minden évben emeltek volna az általános bérnövekedés felett 10%-kal, a végén ugyanott tartottak volna az időszak végén bemutatva, hogy megígérték-*megtették, csak azzal a különbséggel, hogy addigra a gazdaság kinőtte volna ahhoz magát, így nem az volt a végén, hogy 7 éve nem emeltek, miközben meg az adósság az előrehozatal miatt elszállt.

...zorbánék sok fasságot csinálnak, de legalább tudják, mi fér bele.

Boar. 2021.06.10. 15:40:58

telex.hu/belfold/2021/06/10/olaf-europai-unio-csalas-elleni-hivatal-buntetes-magyarorszag
"Az uniós pénzekkel történt csalások miatt Magyarországra szabták ki a legtöbb büntetést 2016 és 2020 között – írja az Euronews az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) éves jelentése alapján."
Na erre büszkék lehettek, orbáncsicskák...

GyMasa 2021.06.10. 17:02:26

@Boar.:
Figyi csak!
Az alapkérdés az volt, hogy milyen hatékonysággal kérték le a pénzeket.
Annak semmi köze a konkrét összegekhez.
De, ha eddig nem értetted meg, akkor ezután sem fogod, szóval most már tényleg unalmas ez.
Erre te azzal jöttél, hogy "Ennek a 2004 óta ott vannak dolognak fuss neki mégegyszer...
Rizsa. "
blog.hu/user/632520
Nem rizsa.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 17:04:39

@Boar.: Az Olaf jelentés 170 mrd euros összegére ki lehet büszke?

"Az uniós pénzekkel történt csalások miatt Magyarországra szabták ki a legtöbb büntetést 2016 és 2020 között"

Ez abból is adódhat, hogy Magyarország több kohéziós pénzt tudott lehívni, mint sok más ország, és így a problémásnak tartott összegek is nagyobbak. Százalékosan kellett volna megadni.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 17:08:37

@Boar.: ÉS emiatt a lista miatt miért szavaznám vissza Gyurcsányékat a hatalomba? Tudsz valami értelmes indokot mondani?Sajnos a baloldal számára 11 év nem volt elég, hogy megszabaduljon a Gyurcsány, Draskovits féle figuráktól. Nem tudott megújulni. A legutóbbi önkormányzati tanulságos lehet a választóknak. A régi arcok hamar előmásztak az árnyékból Karigery győzelme után

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 17:12:40

@midnight coder: A csehek sokkal okosabban privatizáltak. Persze ők hoztak egy lusztrációs törvényt, így az egykori főelvtársak nem tudtak visszamászni a hatalomba, és mindent kiárusítani az új gazdának.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 17:14:18

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

"Az Olaf jelentés 170 mrd euros összegére ki lehet büszke?"

Forintos természetesen..

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 17:21:59

@Boldeone Bull: Ennyi erővel minden ország mindent hitelből fedez, hisz az államok döntő többségének folyamatosan nő az államadóssága. Nem véletlen, hogy a GDP arányos államadósságot tartják releváns mutatónak.

GyMasa 2021.06.10. 17:23:07

@Boldeone Bull:
"Orbanèk is ízelítőt adtak az országnak,..."
Sajnos, így van.

"... ezért sokan azt gondolják ,hogy az nem jó az országnak , ami most van :"
Szerintem sem jó az országnak, ami most van!

"... a szűk egy százalèk , az oligarchák országa,..."
Persze, most, ha megint régi példát hozok, akkor jön a nyafogás, hogy minek "elmúltnyócévezek" hiszen már 10 éve nem ők vannak hatalmon, ugye?

" ...a kvázi egypárti rezsim, Orbán abszolút hatalma ,..."
Mondjuk ebben a töketlen ellenzék keze is vastagon benne van!
Ha mondjuk ajánlanának valamit az "orbántakaroggy!"-on kívül, az nagyban megkönnyítené, hogy hatalomra is kerüljenek...

"... az erkölcstelen álkeresztènykedès..."
Azt én sem szeretem!

"...a jogállamiság felszámolása,..."
Mondjuk az ellenzék ötlete az egyszerű többséggel történő alkotmányozásra számomra sokkal ijesztőbb.
Azért orbánék csak akkor nyúltak bele 2/3-os törvényekbe, amikor megvolt nekik a 2/3-juk.
Tudod, az a 2/3, amit fletonak köszönhetnek, aki, miután megbukott, csakazért sem volt hajlandó szépen lemondani, hanem továbra is ragaszkodott a vélt hatalmához.
Ha akkor, államférfihoz méltóen lemond, akkor:
- A fidesz nem 2/3-dal nyer, hanem éppenhogy
- A fidesz kapja a nyakába a 2008-as válságot, és jó eséllyel bele is bukik.
- az mszp nem jeletéktelenedik el egy 40%-os pártból bőven 10% alá
- fleto nem szakítja szét az mszp-t
- És, akkor folytathatódott volna a 2010 előtti csiki-csuki.
De ferencünk nem volt államférfi, és most megint ő vezeti (mégha a hááttérből is) az ellenzéket.
Ne haragudj, de ehhez én nem adom a szavazatomat.

" ... a mèdia leuralása..."
Mondjuk, 2010 előtt, amikor 90%-os balos médiafölény volt, és meg lett mondva, hogy aki akar médiát, az csináljon magának, akkor nem volt problémád a média leuralásával?

" - ebből a veljèig korrupt rendszerből van elegük , akik kormányváltást akarnak..."
Pontosan, csak amíg te még egy újabb, borítékolhatóan bukó ellenzéki kormányt szeretnél bármi áron, én azt szeretném, hogy JOBB legyen az országnak.
Abból, hogy "másképpen szar" elég volt a 2010 óta eltelt idő, és semmi kedvem most is egy "másképpen szar" kormányhoz.

"... ès ezeket az embereket az sem érdekli ha a DK vagy az MSZP is tagja lesz egy jövendőbeli kormánykoalíciónak ,..."
Pedig kellene nekik, mert nekik is rossz lesz.

" a kèplet világos : vagy maradunk az EU politikai perifèriaja..."
Mondjuk orbán azért annyira nem egy elhanyagolható szereplője az EUs politikának.
Ha sikerül neki összefognia az EUs jobbos pártokat, és még a szövetség vezetője is lesz, akkor akár a második legnagyobb frakció lehetnek az EPP után.
Ha ezt sikerül neki tető alá hoznia, akkor azt durva lenne lebecsülni.

"az orosz és kínai èrdekek kèpviselője,"
Ezzel én sem értek egyet, de az EU oldaláról sem pl. az oroszokkal szembeni túlzott baszakodással.
(lásd az orosz oltás körüli hercehurcát)

" vagy megpróbájluk a plurális demokráciát , ès visszaállítjuk fokról - fokra a társadalmi autonómiákat"
Ma is plurális a magyar demokrácia.
Több párt van a parlamentben, és szabadon választhatsz, akit csak akarsz.

" az egypárti rezsim helyett "
Ennek kizárólag a töketlen ellenzék az oka, akik már 11 éve azt várják, hogy ugyanarra a stratégiára majd más eredmény jön ki.
Bár, most határozottan jobban csinálják a dolgaikat, mint 3 éve, de ez még mindig nem elég szerintem.

GyMasa 2021.06.10. 17:24:40

@Boldeone Bull:
Én, kifejezetten a vállalatokról beszéltem, és nem a nemzetgazdaságról.
Ha nekem van egy magyarországi cégem, ami hoz eleget, hogy abból megéljek, fejlődjek akkor miért kellene külföldre nyitnom?

A Joda visszatér 2021.06.10. 17:34:59

@GyMasa: Gyurcsány jól láthatóan foglyul ejtette őket. Karácsony pár éve még csak Unicummal. A Jobbik Gyurcsánnyal semmilyen körülmények között.. A Momentum is csak fintorgott Furaferi kapcsán, de mostanra megjuhászodtak a fiatalok a tapasztalt régi rafkós elvtársak előtt.
Viszont a Gyurcsány szabály szerint ugye a Fidesz nem váltható le, ameddig Fletó belpolitikailag aktív.:)

www.youtube.com/watch?v=DbgOc1K4kFU

:)))

Boldeone Bull 2021.06.10. 19:44:54

@GyMasa: Ezzel a 13 megállapítás többségével most egyetértek. Amivel nem:

Mondjuk, 2010 előtt, amikor 90%-os balos médiafölény volt, és meg lett mondva, hogy aki akar médiát, az csináljon magának, akkor nem volt problémád a média leuralásával?

Az, hogy "90% -os " médiafölény volt anno, - bár ezeket a számokat csak kormányoldalról halljuk , de valóságalapja nincs - szerintem ( Talán még a 90-es években volt ilyen ) nem jogosítja fel a kormányt arra, hogy közpénz százmilliárdokból propaganda médiát gründoljanak , hiszen ezek a médiakonglomerátumok szinte mind veszteségesek, és nagyon messze vannak az objektív tájékoztatástól . Az un. liberális média éppen hogy a média-pluralizmust jeleníti meg : anno keményen bírálták Fletót is illetve a migrációról is különböző vélemények voltak - de a valódi média az mindig kormánykritikus !
Ezért van az Indexnek, a Telexnek a HVG -nek , vagy a 444-nek több olvasója , mint a kormánypárti médiáknak. Az embereket mindig jobban érdekli a kormánykritika, mint az elvtelen propaganda.

Én a közmédiát bírálom , amikor az egyensúlytalanságról beszélek, hiszen ott nem folyik más , csak lejárató propaganda , amit a több tucat megnyert személyiségjogi per is bizonyít
A másik dolog pedig a médiatanács kérdése : miért nem engednek be oda ellenzéki tagot ? Ez így antidemokratikus!

A konklúzióm az, hogy nyomul a Fidesz minden téren : átvették az Indexet , és sorra szüntetik meg vagy vásárolják fel az ellenzéki médiumokat, TV-t gründoltak a válságban - de mégsem tudják az üzleti alapú médiát a saját érdekük szerint formálni, mert a legtöbb embert , - de főleg a nagyvárosi , iskolázottabb, jómódú rétegeket - a kormánykritikus hangok érdeklik...
A közmédia pedig megmarad 100%-ig egy lebutított propaganda eszköznek...

Mondjuk az ellenzék ötlete az egyszerű többséggel történő alkotmányozásra számomra sokkal ijesztőbb."
Ilyenről nincsen szó, szerintem a Fidesz lépte át a normákat anno és lépte át most is: az alkotmányt népszavazás nélkül, a 4/5 -ös szabály mellőzése mellett módosították. és népszavazás A politikai véleményt nyilvánítók felének képviseletével, tehát nem valós 2/3 , habnem a fele , vagy negyven akárhány százalék, az össztársadalom 30%-a durván
Az ellenzék legalább népszavazást akar , az alkotmány-módosításról és lesznek eszközei arra, hogy az emberek eldönthessék akarják az egypárti alkotmányt , amiről nem volt közmegegyezés, és mit akarnak helyette..
Egy kérdés: ha a Fidesz annyira demokratikus lenne, akkor miért herélte ki a népszavazás intézményét?? Minden kezdeményezést ellehetetlenített, csak a migrációról engedte, a saját maga narratíváját. A konzultációk pedig a kormány irányított kérdéseit tartalmazzák, nettó populizmus...

Ma is plurális a magyar demokrácia.
Több párt van a parlamentben, és szabadon választhatsz, akit csak akarsz."

Csakhogy nem ez a plurális demokrácia , papíron még Kínában is több párt van, attól meg nem funkcionál a demokrácia , nincs valós esélye a hatalomváltásnak ! Az ellenzék a kormánynak durván lejtő pályán focizik!
Pártok egyenlő versenye és váltógazdálkodása Magyarországon nem működik , így csak "flawed democracy "- hiányos , sérült demokrácia , vagy a keményebb politológusok hibrid rezsimnek mondják Magyarországot
Vannak ugyan pártok , de nem tudnak versenyezi az állampárt hatalmas személyi és pénzügyi struktúrájával, a kifundált választási rendszerrel, a helyi hatalom teljes leuralásával. Ez egy kvázi állampárti rezsim, ami szinte megdönthetetlen , a jelen formájában .

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 20:35:11

@Boldeone Bull: Semmit nem lépett át a Fidesz. A régi választási rend szerint a gyurcsányi ámokfutás után szerzett egy kétharmados többséget, amely a régi alkotmány értelmében feljogosította az új kormányerőt az alkotmányozásra és a választójogi törvény módosítására. Épp az volt az alapító atyák szándéka, hogy sem az alkotmány, sem a választási rendszer ne legyen bebetonozva, hanem nagy arányú parlamenti többséggel-kétharmaddal-módosítható legyenek. Ez történt, teljesen törvényesen, a szabályok szerint, a többi handabanda.
A különböző az "alkotmányosság felfüggesztése" típusú elképzeléseket pedig nem javaslom a baloldal számára ,mert ezzel azt érik el, hogy a jobboldal is freestyle megoldásokban kezd majd gondolkodni a casus belli birtokában. Csúnya vége lehet...

Boldeone Bull 2021.06.10. 21:34:52

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: A választói akaratukat kifejezők 52 % szavazott a Fidszre 2010- ben, többek között èn is társadalomnak ez mèg mindig nem a többsége , a 64% - nak az 52%-a , azaz kb 32 % , ráadásul volt egy törvèny 4\5 - ös konszenzusról az alkotmanymódosításhoz , amit rosszul fogalmaztak meg ès ezt a joghèzagot kihasználva alkotmányozott a Fidesz , de az alkotmány szövege sem társadalmi vitára nem kerül, sem többpárti konszenzus nem volt róla ( nem is próbálták ) ès nèpszavazas sem volt róla ..Èn nem erre adtam nekik mandátumot !
Ráadásul , hülyèsègeket emeltek alkotmányba : pl az arányos adózás Ilyen a világ egy alkotmányában sincs!
Az adózás mindig a regnáló kormány hatásköre, ezt nem lehet alkotmányban rögzíteni, jogi abszurdum!

Boldeone Bull 2021.06.10. 21:39:29

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Épp az volt az alapító atyák szándéka, hogy sem az alkotmány, sem a választási rendszer ne legyen bebetonozva, hanem nagy arányú parlamenti többséggel-kétharmaddal-módosítható legyenek"

Az alkotmányozó atyák Tölgyessy Pèter, Kónya Imre ès társaik , akkor még nem gondolták, hogy egyszer egy kvázi egypárti- rezsimbe esik vissza az ország, azt gondolták elèg tanuló pènz volt a Kádár - rendszer ès kevès garanciát tettek az akkori alkotmányba ...Tèvedtek

Boldeone Bull 2021.06.10. 21:50:46

Az egyik legnagyobb csapás a fiatal magyar demokráciára , a választási rendszer módosítása volt , hiszen az mestersègesen kèt táborba tereli a pártokat , így a pártpluralizmus helyett a kètpártisag felè halad az ország , ami nem a kontinentális, arányos kèpviseleti rendszer, hanem az angolszász , de annak meg nem felel meg a magyar államrend ...Az egyèni körzetek hangsúlyosabbá tètele növeli a választási rendszer aránytalanságát , a második forduló eltörlèse pedig megakadályozza a másodlagos választói preferenciák èrvènyesülèst ...ès meg számos problèma van..
Szinte egèsz Nyugat - Európában arányosabb választási rendszer van: Svèdorszag, Franciaország , Nèmetorszag , Hollandia - de nálunk nem a pluralis rendszer megteremtèse volt a fő cèl , hanem az egypárti rezsim minèl erősebb bebetonozása a hatalomba ...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 21:54:25

@Boldeone Bull:

1 '. Nem egypárt rendszer

2. Ha szabályt szegtek a másik oldal is így tesz majd. És nincs olyan szabály, hogy egy népszavazással felülírható a kétharmados parlamenti többséggel megalkotott alkotmány.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 21:55:15

@Boldeone Bull: Nem példátlan az egyfordulós választási rendszer. Németországban is így van.

Boldeone Bull 2021.06.10. 21:58:38

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: különböző az "alkotmányosság felfüggesztése" típusú elképzeléseket pedig nem javaslom a baloldal számára ,mert ezzel azt érik el, hogy a jobboldal is freestyle megoldásokban kezd majd gondolkodni a casus belli birtokában. Csúnya vége lehet..."

Fel lehet függeszteni , ha azt egy referendummal az emberek megerősítik! A Jobboldal fizikai erejèben meg ne legyèl olyan biztos : az ellenzèk a nagyvárosokban mindenhol erősebb , főleg Budapesten . A 30 alatti szavazók jelentős többsège az ellenzèket támogatja, így ha kormánypárt legelvakultabb hívei "pacsizni akarnak " elpacsizzák őket.

Boldeone Bull 2021.06.10. 22:00:10

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Csakhogy Nèmetországban plurális demokrácia van , ezért mindig ott a koalíciós kènyszer , amivel szèlesebb rètegek èrdekit tudják a politikában kèpviselni!

Boldeone Bull 2021.06.10. 22:02:48

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nem egypárt rendszer" Kína sem az, mègis egypártrendszerkènt funkcionál.
Magyarország kvázi egypártrendszer , èn ezt állítom . A hatalomváltás esèlye minimális , adott keretrendszerben , annyira lejt a Fidesznek a pálya..

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 22:05:01

@Boldeone Bull: "Fel lehet függeszteni , ha azt egy referendummal az emberek megerősítik! "

Ilyen szabály nincs. Sem a mostani, sem az előző alkotmányban. Egy ilyen próbálkozás alkotmánysértő lenne, és beláthatatlan következményeket vonna maga után..

Boldeone Bull 2021.06.10. 22:05:34

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: És nincs olyan szabály, hogy egy népszavazással felülírható a kétharmados parlamenti többséggel megalkotott alkotmány." A nèp szava számít , ha egy referndumban a nèp többsége kifejez valamit," ügyet dönt "- akkor meg lehet csinálni !

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 22:06:08

@Boldeone Bull: Te a választási rendszerről beszéltél. Mindkét országban egyfordulós. ettől még nem lesz egypártrendszer egy országban.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 22:08:04

@Boldeone Bull: Nem lehet népszavazással alkotmányt megváltoztatni, pláne érvényteleníteni. Egyszerűen azért, mert nem szerepel ilyesmi az alkotmányban, amelynek a törvényeknek meg kell felelniük. Innentől alkotmánysértő. Vagyis a jobboldal felhatalmazást kap az alkotmány védelmére.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 22:10:15

@Boldeone Bull: Valóban. Kínában milyen szuverén pártok vannak, akik olyasmiket engedhetnek meg maguknak az országgyűlésben, mint amit Jakab Petya, vagy Fegyőr, vagy Szabó Timike? Vagy olyan fővárosi főpolgármestert adhatnak, amely nyíltan a kormányzó erő ellen politizálhat?

GyMasa 2021.06.10. 22:12:21

@Boldeone Bull:
"Az, hogy "90% -os " médiafölény volt anno, - bár ezeket a számokat csak kormányoldalról halljuk , de valóságalapja nincs - szerintem ( Talán még a 90-es években volt ilyen ) nem jogosítja fel a kormányt arra, hogy közpénz százmilliárdokból propaganda médiát gründoljanak ..."
Olvass csak utána! "2002-2010" között is pontosan azzal vádolták a közmédiát, hogy rettentően sok pénzért egyoldalúan a kormány szekerét tolja.
(persze, tudom, akkor azt ugye orbánék mondták, tehát _NYILVÁN_ hazugság volt, csak az lehetett)

"... nagyon messze vannak az objektív tájékoztatástól ..."
Akkor miért nézed???
Ha meg nem, meg senki sem, ami a másik vád, akkor hogyan is befolyásolja a népet?
Komolyan kíváncsi vagyok a válaszra!

" Az un. liberális média éppen hogy a média-pluralizmust jeleníti meg : anno keményen bírálták Fletót is illetve a migrációról is különböző vélemények voltak "
Háááát, azért ebben nem értünk egyet.
Van ott egy kisebb-nagyobb ellenzéki előfeszítés...

"- de a valódi média az mindig kormánykritikus !"
Nem, a VALÓDI média az mindig tárgyilagos!
Amit ma a világban a média csinál az az újságírás szégyene.
Mindnehol.

"Ezért van az Indexnek, a Telexnek a HVG -nek , vagy a 444-nek több olvasója , mint a kormánypárti médiáknak. Az embereket mindig jobban érdekli a kormánykritika, mint az elvtelen propaganda."
Én csak az indexet olvasom, meg ritkán a többi ellenzéki médiát.
A propaganda engem sem érdekel.

"Ilyenről nincsen szó, szerintem a Fidesz lépte át a normákat anno és lépte át most is: az alkotmányt népszavazás nélkül, a 4/5 -ös szabály mellőzése mellett módosították."
Szerinted.
Ennyi.
Attól még teljesen jogszerűen jártak el.
Ehhez képes, az ellenzék programja az egyszerű töbséggel alkotmányozásról a demokrácia szembeköpése lenne.
Plusz, ha ők még rosszabbak a fidesznél, akkor mégis miért szavazzak rájuk?

" és népszavazás A politikai véleményt nyilvánítók felének képviseletével, tehát nem valós 2/3 , habnem a fele , vagy negyven akárhány százalék, az össztársadalom 30%-a durván"
Lécci, ne gyere te is ezzel a gyerekes, ellenzéki matekkal.
Egyrészt a választásokat MINDIG a szavazatok arányával döntik el,
Másrészt ezzel az eredménnyel a náci-fasiszta (ja, nem) Nagy britanniában bőven 90% feletti eredményt értek volna el.
Meg a szintén fasiszta Franciaországban is bőven meglenne a 2/3.

"Egy kérdés: ha a Fidesz annyira demokratikus lenne, akkor miért herélte ki a népszavazás intézményét?? Minden kezdeményezést ellehetetlenített,"
HOgyan? Ezt nem követem, szóval nem is tudok érdemben nyilatkozni.

" ...csak a migrációról engedte, a saját maga narratíváját."
Nos, az a szavazás érvénytelen lett az alacsony részvétel miatt (ha jól emlékszem),
de az arányok a fidesznek kedveztek.

" A konzultációk pedig a kormány irányított kérdéseit tartalmazzák, nettó populizmus..."
Nem, azok csak egyszerű kifizetőhelyek a saját embereiknek. Ha pedig te komolyan veszed, akkor butább vagy, mint gondoltam.

GyMasa 2021.06.10. 22:14:37

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
És, nem mellesleg, a régi - az ellenzék által annyira ajnározott - választási rendszer pedig az alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes volt csak a szocik nem változtatták meg, hiába volt ott a határozat.

Boldeone Bull 2021.06.10. 22:17:23

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Te a választási rendszerről beszéltél. Mindkét országban egyfordulós. ettől még nem lesz egypártrendszer egy országban."

Èn arról beszèltem, hogy szinte minden európai országában arányosabb a választási rendszer . Az országok többsègèben egyfoedulós van ahol kètdordulós , de mindenhol - ahol nem westninsteri rendszer van - arányosabb

Egy ilyen próbálkozás alkotmánysértő lenne, és beláthatatlan következményeket vonna maga után.." A refrendum úgy lesz megfogalmazva , hogy az el fogja lehetleníteni a jelenlegi alkotmányt , ezen már több alkotmányjogász dolgozik . ha nèp úgy dönt, akkor felfüggesztik az alkotmányt.

GyMasa 2021.06.10. 22:18:16

@Boldeone Bull:
" A Jobboldal fizikai erejèben meg ne legyèl olyan biztos : az ellenzèk a nagyvárosokban mindenhol erősebb , főleg Budapesten . "
És, meséld már el nekem, hogy hány, Bp belvárosi, Starbuck szójás latte-n élő, bölcsész kell ahhoz, hogy elverje a borsodi Lacikát, aki egész nap a földet műveli, meg állatokat tenyészt?

A 30 alatti szavazók jelentős többsège az ellenzèket támogatja, így ha kormánypárt legelvakultabb hívei "pacsizni akarnak " elpacsizzák őket.

GyMasa 2021.06.10. 22:19:13

@Boldeone Bull:
Igen... 5 éve is akkora sikertörténet volt az a plurális demokrácia, hogy beletelt vagy 6 -9 hónapba, mire sikerült kormányt alakítani...

GyMasa 2021.06.10. 22:20:37

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Jaja, mondjuk valaki hatalomhoz jut, felfüggeszti az alkotmányt, kikáltjamagát királnyak, betiltja az összes ellenfelének a pártját, kivégezteti az ellenfeleit, majd "elfelejt" kiírni egy népszavazást...

GyMasa 2021.06.10. 22:21:32

@Boldeone Bull:
Nem igaz!
Vannak témák, amikben nem lehet népszavazást kiírni!
Ilyenek pl. a kormány döntései, meg az adókérdések.

GyMasa 2021.06.10. 22:22:54

@Boldeone Bull:
"... A refrendum úgy lesz megfogalmazva..."
Jah, ahogy Münchausen báró a saját hajánál fogva húzta ki magát a mocsárból?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 22:24:37

@Boldeone Bull: Teljes jogi nonszensz, amiről deliráltok. Népszavazást népszavazási törvénnyel írnak ki, amelyet azonnal megsemmisítene az Alkotmánybíróság, nagyon helyesen, vagyis életbe sem léphetne.

"ha nèp úgy dönt, akkor felfüggesztik az alkotmányt. "

Ti tényleg azt hiszitek, hogy ezt az ámokfutást a jobboldal ölbe tett kézzel nézné? Súlyos utcai zavargások törnének ki. És felhívnám a figyelmedet, hogy az elmúlt 11 év nem múlt el nyomtalanul sem a rendőrségnél sem a hadseregnél, ami a személyi állományt illet. A hadsereg egyik feladata pedig az alkotmányos rend védelme. Amit a kormányra kerülő gyurcsányisták súlyosan meg akarnak sérteni egy ilyen húzással. Főparancsnokát pedig jövő márciustól valszeg úgy fogják hívni, hogy Kövér László. Hidd el Orbánéknak bőven van ideje felkészülni egy ilyen forgatókönyvre. Az új vezérkari főnök kinevezése sem véletlen. Szóval nagyon rákúrnátok egy ilyen próbálkozással.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.10. 22:28:40

@GyMasa: Nem ennyire hülyék azért. Azt akarják elkerülni, hogy a rideg politikai tények ne vegyék el a választói kedvét, mondván, hogy "hiába győzünk az alkotmány sok mindenben megköti a kezünket úgyis." Ezért hülyitik őket ilyen baromságokkal, hogy megmaradjon a hitük, és elmenjenek szavazni.

GyMasa 2021.06.10. 22:30:49

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Mondjuk, szerintem orbán azt nagyon alaposan megtanulta fleto esetéből, hogy nem szabad a népet a rendőrséggel elveretni.
És, képes arra, hogy visszakozzon bármiből, ha megfelelő ellenállást lát a nép részéről.

GyMasa 2021.06.10. 22:31:31

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
"Nem ennyire hülyék azért."
Irígylem az optimizmusodat...

Boldeone Bull 2021.06.10. 22:37:25

@GyMasa: Olvass csak utána! "2002-2010" között is pontosan azzal vádolták a közmédiát, hogy rettentően sok pénzért egyoldalúan a kormány szekerét tolja."

Lehet , de nem is ez a problèma , bár az is problèma kb zéró az ellenzèk műsorideje és negatív kontextusában mutatják őket, hanem a megalázó szardobaló , mocskolódó kampány amit folytatnak . Több tucat szemèlyisègjogi pert nyertek meg ellenzèki politikusok a közmèdia ellen ( Hadházy gyilkos ,stb..)

Akkor miért nézed???
Ha meg nem, meg senki sem, ami a másik vád, akkor hogyan is befolyásolja a népet?

Már nem nèzem , de egy időben "megerőszakoltam " magam. Azonban családom idős tagjainak agyát napi 24 órában mossák , ès leginkább a vidèki, idős, alacsony iskolai vègzettsègű emberekèt -akik könnyű prèdát jelentenek , olcsó szavazatot !
Miért nem próbálnak meggyőzni az èrtelmisèget ??? Nekem a legjobb barátom docens a SOTE- n , a felesègem fizetése egy millión felül van nettóban , nem a szegènyek közzè tartozunk , Gyurcsányt sem szeretjük ,mégsem szavazunk a Fideszre ...
Ha megnèzed , az irányadó èrtelmisèg kihátrált : Pálinkás József , Csaba László , Both Pèter - mint konzervatív- liberális emberek már nem támogatják Orbánt , de ez elmondható a művèszvilag 80%- ról is kb..
Orbán nem tudja már megnyerni az èrtelmisèget , mert a szèp szavak mind csak populista illúziók, amin egyre többen látnak át! Orbán politikája maga hatalom öncèlú politikája - ès ebben igaza van Karacsonynak : az egy százalèk országa vagyunk
Egyèbkènt Karácsonyt szemèlyesen is ismerem , ès szinte az összes vezető politikust , beleèrve a fidesz egyik alelnökét , Kósa Lajost..
Korábban nagy a Fidesz - fun voltam, de azok az idők kb 10 ève elmúltak . Legutóbb 2015 táján értettem egyet Orbánnal a migráció kapcsán , egyèbkènt kiábrándultam ...

Boldeone Bull 2021.06.10. 22:42:58

@GyMasa: Vannak témák, amikben nem lehet népszavazást kiírni!
Ilyenek pl. a kormány döntései, meg az adókérdések."

Meglátjuk majd 2022- ben kinek lesz igaza , de szerintem simán kiírnak egy olyan referendumot, amely hatással lesz az alkotmányra , ès ezen - amennyire én tudom - már most alkotmányjogászok dolgoznak . Persze, az ellenzèk szempontjából a 2\3 lenne a legmegfelelőbb...Az orbáni választasi rendszer olyan , hogy könnyen a visszájára fordulhat az, ami most a Fideszt segíti

Boldeone Bull 2021.06.10. 22:51:51

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: a kormányra kerülő gyurcsányisták súlyosan meg akarnak sérteni egy ilyen húzással"

Látod , pont ez ilyen ostoba emberek miatt lesznek egyre többen ellenzèki beállítottságúak, mint amilyen te vagy, hiszen a változást akaró többsèg nem Gyurcsányista , csak elege lett a velejéig korrupt, autoriter Orbán-rezsimből ès politikai változást akar!

GyMasa 2021.06.10. 22:53:44

@Boldeone Bull:
"Miért nem próbálnak meggyőzni az èrtelmisèget ???"
Nos, amit én tapasztaltam az "ellenzékiekről" az eléggé szegényes.
- Vannak az orbánfóbiás ellenzékiek, akiket soha a büdös életben nem fogsz meggyőzni semmiről, ami orbánnal kapcsolatos, hiszen nekik az álláspontjuk az, hogy "a patásorbán".
- Vannak a realista ellenzékiek, akik elismerik orbán jó dolgait (én ide sorolom magamat) de én pl. ennek ellenére sem fogok közmédiát nézni (sőt, a lienáris TV-től is kiver a hideg) és rájuk szavazni sem fogok.

"Nekem a legjobb barátom docens a SOTE- n , a felesègem fizetése egy millión felül van nettóban , nem a szegènyek közzè tartozunk , Gyurcsányt sem szeretjük ,mégsem szavazunk a Fideszre ..."
Én sem szavazok rájuk 2010 óta.
De ez nem jelenti, hogy akkor automatikusan BÁRMIRE leszavazok, ami nem a fidesz.
És, ez lófaszt sem jelent, mert ennek ellenére az orbánfóbiás rétegnek én automatikusan fideszbirka vagyok.

"Ha megnèzed , az irányadó èrtelmisèg kihátrált : ..."
És, az teszi az illetőt az "irányadó értelmiség"-gé, ha kihátrál a fidesz mögül?
Nem rókafogta csuka ez?

"Orbán nem tudja már megnyerni az èrtelmisèget ,"
Ezzel nem értek egyet.
Nekem is vannak fidesz szavazó, értelmiségi ismerőseim.

"... mert a szèp szavak mind csak populista illúziók, amin egyre többen látnak át!"

" Orbán politikája maga hatalom öncèlú politikája ..."
Pont ugyanúgy, mint az mszp és fletoé!
Hiszen az ellenzék mostani programja csak annyi, hoyg "adjátok már végre nekünk a hatalmat, mert "orbántakaroggy!"

"Egyèbkènt Karácsonyt szemèlyesen is ismerem..."
De jó neked!
Én nem lennék erre annyira büszke :-(

"... ès szinte az összes vezető politikust , beleèrve a fidesz egyik alelnökét , Kósa Lajost.."
Azt hol ismerted meg őket?
Mert nekem sem affinitásom, sem időm nem volt ezekkel haverkodni.
Tudod, fel kellett nevelnem 3 gyereket úgy, hogy az - amúgy nekem sem alacsony - fizetésem 75%-a adó volt.

"Korábban nagy a Fidesz - fun voltam, de azok az idők kb 10 ève elmúltak ."
Én is így jártam. Addig azt hittem, hogy ők képviselik az érdekeimet.
Ma már úgy látom, hogy ők a legkisebb rossz, de akkor sem fogok rájuk szavazni, magukra maradtak.

" Legutóbb 2015 táján értettem egyet Orbánnal a migráció kapcsán , egyèbkènt kiábrándultam ... "
Azért azóta is voltak jó meglátásai...

GyMasa 2021.06.10. 22:54:33

@Boldeone Bull:
"Az orbáni választasi rendszer olyan , hogy könnyen a visszájára fordulhat az, ami most a Fideszt segíti "
Végre egy értelmes hang!

GyMasa 2021.06.10. 22:57:25

@Boldeone Bull:
Szerintem pedig igaza van...
Most úgy látszik, hogy _ismét_ gyurcsány az ellenzék vezére, tehát egy kormányváltás esetén jó eséllyel ő legalábbis valamilyen tagja lesz egy új kormánynak.
Aztán, Meggyesivel meg is mutatta, hogy lehet hatalomra kerülni.
És, Karigeri hírül sincs olyan dörzsölt, mint anno Megyó volt.
(mondjuk, ahogy nézem gerinek nem áll túl jól a szénája az esélyeket illetően...)

Boldeone Bull 2021.06.10. 23:08:52

@GyMasa: Nekem is vannak fidesz szavazó, értelmiségi ismerőseim."

Nekem is vannak, de minèl inkább nagyobb tepelülèsen èl valaki , ès minèl magasabb az iskolai vègzettsège , annál nagyobb esèllyel lesz az ellenzèki választó

Nos, amit én tapasztaltam az "ellenzékiekről" az eléggé szegényes"

-Miért, hány ellenzèki programot olvastál anno ? Gondolom egyre sem , mi volt a negatív tapasztalat ( mondjuk zárjuk a ki a DK-t ès az MSZP)
Szerintem nem tudod mit akarnak, mert a kormány narratívájat teszed magadèvá

Orbán politikája maga hatalom öncèlú politikája ..."
Pont ugyanúgy, mint az mszp és fletoé!

- Túrót, Fletó veszte èppen az volt , hogy NEM volt hatalma , mèg saját pártja is furkálta !

Én sem szavazok rájuk 2010 óta.
De ez nem jelenti, hogy akkor automatikusan BÁRMIRE leszavazok, ami nem a fidesz."

-Akkor kire szavazol a kvázi kètparti rendszerben ? Van a Fidesz ès vele szemben mindenki más , együtt, minusz" MI Hazánk "
Most nincs sok opció: akarod Orbánt tovább vagy sem ?

ès szinte az összes vezető politikust , beleèrve a fidesz egyik alelnökét , Kósa Lajost.."
Azt hol ismerted meg őket?"
- Időben kezdtem a politikát , ès jó helyen , így vannak ismerőseim...

Boldeone Bull 2021.06.10. 23:11:17

@GyMasa: tehát egy kormányváltás esetén jó eséllyel ő legalábbis valamilyen tagja lesz egy új kormánynak."

Szerintem nem. Neki elèg ha megbukik Orbán, nagyon jól tudja hogy tehertètel az ellenzèknek. A háttèrben fog maradni , majdnem biztos vagyok.

konrada 2021.06.11. 07:36:28

@Boldeone Bull: "Most nincs sok opció: akarod Orbánt tovább vagy sem ?"

Pontosabban: akarod Orbánt tovább vagy inkább azt vissza, amit Gyurcsány csinált és képvisel?

Mert sajnos a kérdés ez .
...bár volna más alternatíva a "sem" mögött...

GyMasa 2021.06.11. 11:46:47

@Boldeone Bull:
"-Miért, hány ellenzèki programot olvastál anno ? Gondolom egyre sem , mi volt a negatív tapasztalat ( mondjuk zárjuk a ki a DK-t ès az MSZP)
Szerintem nem tudod mit akarnak, mert a kormány narratívájat teszed magadèvá"
Nos, anno Puzsér programját olvastam elégérészletesen, meg a fórumon is elmondtam a véleményemet róla, és teljesen jó fejek voltak az ottani emberek
Anno még olvastam az LMP-s programot is, de nekem az túlzottan sötétzöld volt.
A jobbik sose érdekelt, mert anno vállalhatatlanok voltak az ostoba rasszizmusukkal, ma meg egy langyos se íze-se bűze valmaivé váltak, akik szemenköpték az eredeti szavazóikat is és az eredeti elveiket is.
Az mszp-dk sem érdekel, nekik semmit nem hiszek el, mert egy hazug, tehetségtelen banda.
Ezen kívül megnéztem a Kétfarkú kutyapárt programját is.
Meg tetszik bennük, hogy az összes állami támogatást helyi problémák megoldására költik, amik mind fent vannak a honlapjukon.

"- Túrót, Fletó veszte èppen az volt , hogy NEM volt hatalma , mèg saját pártja is furkálta !"
Éppen ezért IS jobb lett volna, ha ezt belátja, és lemond.
Azt részt kezelte a legrosszabbul, és annak köszönhetjük a mai fidesz 2/3-okat.

"-Akkor kire szavazol a kvázi kètparti rendszerben ? "
Kétfarkú kutyapárt.

"Most nincs sok opció: akarod Orbánt tovább vagy sem ?"
Nem akarom, de a mostani ellenzéket sem akarom hatalmon látni!

GyMasa 2021.06.11. 11:48:14

@Boldeone Bull:
Az sem elég! Tünjön el végleg a csudába!
Amíg ő és a komplett mszp el nem tűnik, addig kizárt, hogy jobb legyen a helyzet az országban!

Boldeone Bull 2021.06.11. 12:25:45

@GyMasa: Ez nem fog menni. Tudomásul kell venni, hogy van 1 millió ember kb , akik az MSZP- t ès a DK- t támogatják , a legtöbbjük továbbra is hiteles embernek tartja Gyurcsányt, ahogy a fideszes törzsszavazók többsège is Orbánt .
Ha valaki Magyarországon valamilyen politikai változást akar, akkor kalkulálni kell ennek a durván 1 millió embernek a szavazatával , illetve a másik opció : örökre az Orbán - rendszerben maradunk , ès tènyleg behal a magyar demokrácia ès a pártok versenye ( szinte már most is ez van..) meg úgy az összes autonómia , a premodern társadalmai lèt, az egyhatalmi struktúra, a diktatórikus állam(vezetès)
Az, hogy belenyúltak a választási rendszerbe , negyven akárhány százalèkkal - relatív többsèggel - 2\3 - ot lehet elèrni , szinte kènyszerűen szövetsègbe kovácsolja az ellenzèket, máskèpp esèly sincs rendszert váltani , mindegyik párt belátta
Nekem az a lènyeg , hogy egyszer álljon be az ország a normalitásba, azaz: legyen sokszínű plurális demokrácia , legyen több egymással valóban a választók kegyeiért , jó programokkal versenyt futó alternatíva , ne legyen a Fideszhez hasonló brutális hatalmú állampárt , tekintèlyelvű vezető , a kormányzat könnyen elszámoltatható\leváltható legyen ...
Ehhez viszont rendszerváltás kell , akárhogy nèzzük , hiszen a Fidesz ezt a rendkívüli túlhatalmi státuszt önkènt nem fogja feladni , ez viszont a demokrácia lassú haldoklásához vehet ...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.12. 21:39:08

@Boldeone Bull: Az ostoba te vagy, hogyha tényleg elhiszed, hogy ezt az ámokfutást keresztül tudjátok vinni. Gyurcsányék nem hülyék, tudják, hogy egy ilyen húzásnak böri lehet a vége, esetleg az, hogy polgárháborút robbantanak ki. Ha esetleg mégis győzne a moslékkoalíció, ami azért egyre kevéssé valószínű, nem mennének bele ilyen kétes végkimenetelű húzásba. Inkább-12 év után-végre elfoglalnák a kényelmes bársonyszékeket, és kormányoznának, ahogy lehet, töltögetnék a pártkasszákat és a zsebeiket szépen csendben.
Ezt az "eltöröljük az Alkotmányt", meg "Jakab Petya majd jól letartóztatja a Zorbányt a Parlamentben" naiv lelkes hülyéknek adják be, akikre szükségük van, egészen addig ameddig nem nyernek.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.06.12. 21:41:34

@GyMasa: Ha tényleg meglépnék ezeket a jogilag teljesen elképesztő és törvénysértő dolgokat, nem Gyurcsány népe menne ki az utcára nagy tömegben, hanem a másik oldal.
süti beállítások módosítása