MaGYAUR

MaGYAUR

Badarságokat beszél Orbán Európa kapcsán

2021. június 20. - Magyaur

Orbán „megelőző támadás”-t intézet az Európai Unió különböző intézményeitől, valamint a Biden adminisztrációtól várható kritikák előzetes kivédésére, de rosszak a kiindulópontjai és tévesek a következtetései.

Rossz kiindulópontok:

  • Orbán úgy tesz, mintha Európa jellegzetessége a nemzetállamok által szétszabdalt kontinens lenne, holott ellenkezőleg: az „egységes” európaiság az, ami visszatérő jellemző jegye ennek a civilizációnak. Kezdve a mai Belgiumtól Egyiptomig húzódó ókori Római Birodalmon, a középkori, latin nyelvű, román-gótikus kultúrájú nyugati kereszténységen át, az Angliától Oroszországig húzódó, egységes ízlésvilágú, klasszicista-arisztokratikus Európáig. Ezt a folyamatot vágta ketté a Nagy Francia Forradalom, amely egyszerre hozta létre az internacionalizmus romantikus eszméjét és a nemzetállami sovinizmust. De a nemzetállami elkülönülés feltehetően csak egy véres és sok szenvedést hozó kitérő az európai történelemben.
  • Léteznek válságjelenségek, de ezek egyáltalában nem Európa-specifikusak: a szólásszabadság kontra gyűlöletbeszéd, a családi „modell-nélküliség” kontra a tradicionális nagycsalád, a bevándorlók asszimilációja kontra idegenszerű fanatizmus – ezek az ellentétek az egész világon észlelhetők! Európa lakossága azért fél a jövőtől, mert nyakunkon a klímaváltozás, az ivóvízhiány és a túlnépesedés miatti járványveszély – de ezek szintén nem csupán európai, hanem globális problémák.
  • A Brexit nem Juncker-en múlt, hanem a brit miniszterelnökön, aki elszámította magát. Dehogy akart kiszállni az Unióból, de az információ-hiányos, érzelmekre ható kampány, az Európa-párti fiatalok felelőtlen távolmaradása a szavazástól, a korlátolt nacionalizmus, a kontinenst lenéző „szigetlakó” mentalitás, valamint a helyiek számára a munkaerő piacon túl nagy konkurenciát jelentő kelet-közép-európai, olcsó bérekkel is beérő munkavállalók tömegei hangolták az EU ellen a választópolgárokat.

Téves következtetések:

  • Az Európai Unió centralizációs és egységesítő törekvései természetesek. Új világhatalmak bukkantak fel és ha Európa megreked a 27 saját feje szerint politizáló kis és közepes független állam laza szövetségénél, akkor túl gyenge és fejlődésképtelen lesz a nagy birodalmak közti versengésben. Az európai identitás és civilizáció - és azon belül a nemzeti, nemzeti kisebbségek kultúrájának - megőrzése érdekében logikus törekvés, ha gyengítik a nemzetállami jogosítványokat, ugyanakkor erősítik egyfelől a regionális önkormányzatiságot, másfelől az Európai Parlamentet és az európai kormány szerepét játszó Európai Bizottságot.
  • Az orbánisták úgy képzelik a hatalomgyakorlást, ahogy a zsarnokoskodó, családverő apák, akik nem engednek beleszólást a család „belügyeibe”. Visszautasítanak minden európai és amerikai kívülről jövő észrevételt, kritikát, de a nemzetállamon belül sem tűrik az NGO/civilszervezetek kritikáját – mondván, hogy a szálakat Soros mozgatja. De hát ez már 1980-as években sem volt igaz, amikor valami hasonlóval vádolta meg az akkori hatalom a Fideszt, most pedig aztán végképp nem, amikor Soros György elmúlt 90 éves. A mindenkori civilszervezetek, ha jól csinálják a dolgukat, akkor a hatalom csak profitálhat a működésükből, mert társadalmi munkát végeznek és visszacsatolják az információt.
  • Orbán legnagyobb csúsztatása az, hogy Magyarországot „Európa utolsó, máig élő szabadságharcosaként” mutatja fel, miközben egy elavult, a plebsszel mit sem törődő és Európától egyre jobban elszigetelődő hadiállamot épített fel.

Orbán Viktor „vezérlő tábornok” érti a katonai hasonlatot: az egészségügyi és humanitárius válságokkal terhes, viharos időben hatalmas felelőtlenség lenne a magyar nemzettel szemben, ha egy rosszul felszerelt, gyakran meghibásodó, túl kicsi, ezért az óriáshullámoktól könnyen felboruló „szuverén magyar gyorsnaszádon” utaznánk; jobban tennénk, ha átszállnánk a még a viharos tengeren is biztonságot nyújtó Európai Unió nevű „repülőgép anyahajó”-ra!

 https://hvg.hu/itthon/20210619_orban_brusszel_soros_szovjet_csapatok_kivonulasa

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7516599754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 02:52:19

Nem az európai egység a probléma, hanem annak milyensége.

midnight coder 2021.06.21. 06:36:09

"Orbán úgy tesz, mintha Európa jellegzetessége a nemzetállamok által szétszabdalt kontinens lenne, holott ellenkezőleg: az „egységes” európaiság az, ami visszatérő jellemző jegye ennek a civilizációnak"

Egy fenét. Az ókori római birodalom úgy jött létre és maradt fenn, hogy a rómaiak leigáztak mindenkit. Aztán ahogy elbuktak, európa története arról szólt, hogy a franciák, németek, angolok, spanyolok harcolnak egymással, nem beszélve az egyéb konfliktusokról.

"Léteznek válságjelenségek, de ezek egyáltalában nem Európa-specifikusak"
Nem, igazából az egész nyugati civilizáció hanyatlik úgy 30 éve. Sejtésem szerint a béketábor beomlása okozhatta a dolgot, ezzel elveszítve az ellenségképet elveszett az utolsó közös gondolat ami fenntarthatta a kultúrát.

"A Brexit nem Juncker-en múlt, hanem a brit miniszterelnökön, aki elszámította magát."
Nem. A BRExit az átlagpolgáron múlt. Aki azt látta, hogy az élete szarabb mint valaha az elmúlt évtizedekben. A nagyobb folyamatokat nyilván nem látta át, csak annyit hogy a nagypolitika magára hagyta, ha valaki nem nagyon képzett akkor nem sok fû terem neki. Ezt a réteget hagyományosan a baloldal képviselné, de európában a baloldal már rég nem képvisel senkit, csak a bevándorlókat, a különféle deviáns kisebbségeket és a bûnözõket. Amúgy ugyanez a probléma megvan az USA-ban is, csak ott most a "progresszív" mozgalmak által generált faji ellentétekkel próbálják levezetni a feszültséget. Elvégre mégiscsak jobb, ha az emberek egymást ölik mintha a politkusokat...

"Az Európai Unió centralizációs és egységesítő törekvései természetesek."
Ja. Csak reménytelen. Illetve úgy lenne lehetséges ahogy Hitler akarta: ha jönne egy rohadt erõs hadsereg ami drasztikusan eltörölne Európa területén minden nemzeti nyelvet, kultúrát, különbözõséget. Akkor úgy 100-150 év alatt sikerülne a dolog.

"Visszautasítanak minden európai és amerikai kívülről jövő észrevételt, kritikát, de a nemzetállamon belül sem tűrik az NGO/civilszervezetek kritikáját – mondván, hogy a szálakat Soros mozgatja. "

A civil szervezetek alapvetõen arról szólnak, hogy egy rakás hülye beleszól olyan dolgokba amihez kurvára nem ért. Ráadásul igen, simán lehet olyat is csinálni, hogy egy csapat tehetõs ember vásárol pár véleményvezért és azok alapítanak civil szervezetet, illetve befolyásolják olyan irányba ami a fenti emberek érdekeinek megfelel. A civil szervezet ugyanis elsõsorban a marketingrõl szól. Meg kell gyõzni embereket arról, hogy amit hirdetünk az igaz. És mivel az átlagpolgár hülye, ez a jól bevált marketing módszerekkel simán menni is fog. Igazából persze a politika is errõl szól, csak míg ez utóbbi valami nagyon-nagyon halvány felelõsséget jelent, a civil bátran csinálhat bármekkora marhaságot következmények nélkül. Elvégre hülyének lenni állampolgári jog.

Ettõl persze Orbán még továbbra is egy idióta, de az EU csak akkor lehetne mûködõképes, ha nagyon sürgõsen elfelejtenék az ideológiát, és csakis a gazdasággal foglalkoznának, és azt próbálnák kitalálni, hogy gazdaságilag hogy tud ez a terület versenyképes lenni hosszú távon. És elkezdenék végre Európa saját érdekeit képviselni, és nem az USA gyarmataként fellépni. És azt is el kellene felejteni, hogy mi vagyunk a Nagy Fehér Vadász akinek meg kell menteni a kicsi afrikaiakat, ázsiaiakat, meg mindenkit. Nem, mi az öregedõ Európa vagyunk aki maga is megmentésre szorul, de saját magunkon kívül senki nem fogja ezt megtenni.

gmihaly621 2021.06.21. 06:54:18

Túl nagy lett az arcod, gyaur, hazug Magyaur internáci elvtárs! Európa-Nyugat-Mucsa lekéste már a "druzsbázást", a "közös dolgaink" rendezése nem történt meg, mert ők megrettentek attól, amit az elmúlt százjónéhány évben elrontottak és amire az új tagállamok rádöbbentették őket. Szeretnének visszabújni a megszokott csigaházukba, de nem fog menni.

chrisred 2021.06.21. 08:37:41

@midnight coder: "Egy fenét. Az ókori római birodalom úgy jött létre és maradt fenn, hogy a rómaiak leigáztak mindenkit. Aztán ahogy elbuktak, európa története arról szólt, hogy a franciák, németek, angolok, spanyolok harcolnak egymással, nem beszélve az egyéb konfliktusokról."

A legkevésbé sem. A középkorban nem nemzetek, hanem személyek harcoltak egymással saját magánvagyonuk gyarapításáért. Aztán a kereszténnyé vált Európa egységesebb volt, mint a történelem során bármikor. Az általad felsorolt népek összefogása hozta létre a kereszteshadjáratokat. Az általad említett nemzetállamokra való tagozódás a XIX. században történt meg, és két világháborút eredményezett. Ennek a tanulsága tükröződik az európai integrációs kísérletekben a második világháború után.

midnight coder 2021.06.21. 08:52:23

@chrisred: Volt hogy egy-egy uralkodó több trónt is megszerzett, de általában egy országnak (legalább) egy trónja volt.

Geo_ 2021.06.21. 10:56:51

Mondjuk, egy tökös riporter azért tudna mit kérdezni/visszakérdezni - ha ilyenek lennének, ilyenekkel találkozna a hős vezér.
Előljáróban meg lehetne kérdezni, hogy miket tárgyalt az EU belépéskor - milyen EU-ba akart belépni. Valahol meg kellene kérdezni a 2010-es választási is CopyPaste készült kormányprogramról is.
S pl. meg lehetne kérdezni, hogy hallott-e a Luxemburgi Bíróságról - ahova a tagállamok delegálnak bírákat?
"az EP-be a nemzeti törvényhozásoknak kellene képviselőket küldeniük" - ez is egyszerűen megoldható: egyidőben kell az országos és az EP választásokat tartani, mindenhol arányos rendszerben

szárny 2021.06.21. 17:19:28

Talán meg kellene vizsgálnod a Szén- és Acélközösség POLITIKAI szervezetét, álgyaur effendim. Mielőtt ekkora baromságokat böfögsz ide figyelemreméltó önbizalommal.

11 Favágó 2021.06.21. 23:36:26

@midnight coder: az első beírásod telitalálat. Pontonként lehet cáfolni vagy megsemmisiteni gyaur blogger téziseit.

Toportyán Zsóti 2021.06.27. 11:36:40

o1g korábbi szavai sosem egyeznek aktuális elmeszüleményeivel,híveit röhögve lehet hergelni azokkal,megvették már azeriek,kínaiak,putingazda lassan az összes keleti kgb basi hátsóját fényesre nyali és soha nem ez a legalja.

Toportyán Zsóti 2021.06.27. 11:40:26

@midnight coder: 1 dolog igaz,o1g 1 idióta,már az sem érdekli hogy kiderült bárki megveheti némi baksisért.
süti beállítások módosítása