MaGYAUR

MaGYAUR

Miért szimpatizál sok nem-katolikus a mai katolicizmussal?

2021. június 28. - Magyaur
Az elvakult egyházellenességtől el kell határolódni, mert a vallások és az egyházak kultúrahordozók és mint ilyenek értéket képviselnek.
Az egyházaknak, különösen a katolikus egyháznak, nem lehet megbocsátani az erkölcstelenséget és a világi hatalmak elvtelen kiszolgálását, de a Vatikán ma világszerte a körülményekhez képest a legprogresszívabb, európaias minőséget közvetíti: a szolidaritást a szegényekkel, az antirasszizmust, a kisebbségekért való kiállást, a különböző vallások közti gyűlölködés megszüntetését és az evolúció tanának korlátok közti elfogadását.
A Vatikán kimozdult a reakciós, tekintélyuralmi, olykor fasisztoid rendszereket támogató pozíciójából.
A katolicizmus ma egyszerre letéteményese a zsidó-görög-európai hagyománynak és integrátora a Dél-Amerikától, Afrikán át Dél-Kelet Ázsiáig tartó harmadik világnak, méghozzá kevésbé fanatikus módon, mint az iszlám és a neo-protestáns egyházak. A Ferenc pápa nevével fémjelzett katolicizmus jó alternatíva a gyorsan terjeszkedő és valóban nem "21. századi" iszlámmal, az orosz militarista nemzetállami görög-keleti és a kínai digitális pártállami kultusszal szemben.
Ma az ENSZ mellett egyelőre nincs más globális, a szűken vett hiten túlmutató erkölcsi tekintély a világon, mint a Ferenc pápa vezette Vatikán!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4316606492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.28. 06:27:02

A liberálisok nem a katolicizmussal szimpatizálnak, hanem a ferencizmussal, ami egy eretnek tanítás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.28. 06:28:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nagyon helyesen.

Te mint liberális nem ugranál neki egy liberális politikusnak, aki folyton antiliberális állításokat hangoztatna, közben azt állítva, ez az igazi liberalizmus, amit ő mond?

midnight coder 2021.06.28. 06:42:55

Amit Ferenc pápa képvisel az vegytiszta balliberalizmus, nem csoda hogy a ballibek szeretik. Viszont legalább annyi konzervatív utálja ugyanezért.

Ha a krisztusi tanításokat nézzük, igazából valóban sokkal közelebb áll a mostani balliberális világrendhez mint a keresztény egyházé: a Krisztus tanítása alapján létrejövõ társadalom a megvalósult balliberalizmus: nem kirekesztõ, nem nem tekintélyelvû, és nem fenntartható.

Sadist 2021.06.28. 07:29:30

@midnight coder: "a Krisztus tanítása alapján létrejövõ társadalom a megvalósult balliberalizmus: ...,nem tekintélyelvû"

Ez mondjuk nem igaz, a kereszténységben a tekintélyelvűség erősen ott van, a tízparancsolatból kettő is arról szól (ne imádj és szolgálj más isteneket, atyádat és anyádat tiszteld).

BiG74 Bodri 2021.06.28. 08:53:35

@midnight coder:
"Krisztus tanítása alapján létrejövõ társadalom a megvalósult balliberalizmus: nem kirekesztõ, nem nem tekintélyelvû, és nem fenntartható."
Tehát Krisztus=balliberális. De a magyar kereszténydemokrácia illiberális, balliberális ellenes. Tehát szerintetek a kereszténység az, amit ti, vagy a hozzátok hasonló de száz évekkel ezelőtt feudális rendszerben élők kiizadtak, nem pedig a jézusi tanítások?
Továbbá eltárolom ezen kinyilatkozásod is, hogy a balliberalizmus nem kirekesztő, és nem tekintélyelvű. Ez érdekes, mert amúgy pont az ellenkezőjét szajkózzátok.Ha a balliberalizmus nem kirekesztő, nem tekintélyelvű, akkor ti illiberálisok kirekesztőek és tekintélyelvűek vagytok? Ez is jó beismerés az mellett, hogy csak ezt látod fenntarthatónak. A kirekesztést, és tekintélyelvet, melynek alapjai úgy látom bármik lehetnek.
Ilyenkor látni csak, hogy mennyire nincs bennetek semmi tisztelni való, valami ami az emberség irányába mutatna, nem pedig az állati létbe.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.06.28. 09:36:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @midnight coder: Amit a pápa hangoztat, az nem liberalizmus, hanem keresztényi szeretet. Ja, nem. A keresztényi szeretet balliberalizmus. Na most össze vagyok zavarodva. Lehet a kettő ugyan az csak nektek nem esik le?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.28. 09:42:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A római pápa politikailag kommunista. De nem ez a baj, joga van, hogy lehessen kommunista, fasiszta, balos, jobbos, szocdem, liberó, konzi, bármi más.

Mi értesz ballib alatt? A római pápa nem ballib, legakábbis ha ez alatt a szó magyar értelmét érted,

A gond vallási hitével van. Bűnöket pártol, szembegy Krisztussal.

midnight coder 2021.06.28. 09:59:43

@BiG74 Bodri: Azért persze semmi sem 100%-ban fekete vagy fehér. A Jézusi tanítás sem teljesen mentes a tekintélyelvtõl, elvégre a zsidó Ószövetségre épül, és így a legfõbb Fõnök továbbra is tekintély, sõt, mi az hogy, nagyon is. Ahogy persze ballib vonalon is megvannak a megmondóemberek. Tudod: az állatok egyenlõek, de vannak egyenlõbbek. Kirekeszteni viszont Jézus senkit nem rekesztett ki, igaz pozitív diszkriminációt sem hirdetett - vagy mégis ? Elvégre könnyebb a hajókötélnek átmennie a tû fokán mint a gazdagnak a mennyországba jutnia. Mit is jelent ez? Azt, hogy Jézuska idealizált társadalmában mindenki csóró. Csakhogy, ez azt is jelenti, hogy nemigen termel senki semmit. Ami - hacsak nem bírnak nagyon sokan Jézus hal/kenyérszaporító képességével - elég hamar a társadalom éhen pusztulásához vezet. Ezért aztán létrejött az egyház ami pont azért tért el a krisztusi eszméktõl, mert azok nem bizonyultak fenntarhatónak. Jött például Pali bácsi és megírta a korintosziaknak, hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék. Mert ok hogy jön majd a világvége és mi lesz, de addig mi lesz?
Ugyanez igaz a ha megdobnak kõvel dobd vissza kenyérrel dologgal is. Hosszas próbálkozás után rájöttek, hogy szép dolog a keresztények vs oroszlánok meccsel szórakoztatni a népet, de az még szebb, ha teszünk azért, hogy a hívek életben maradjanak.

Szóval, ez az egész dolog - ahogy a balliberalizmus is - szépen mûködne egy olyan világban, ahol mindenki balliberális, mindenki magától teszi a dolgát és nem akar többet mint amennyi jár neki. Csak mivel a társadalom nem robotokból vagy hangyákból, hanem emberekbõl áll, ez soha nem fog mûködni. Ahogy a szocializmus sem tette.

midnight coder 2021.06.28. 10:00:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Amit írtam kb. neked is válasz. A szenteket csodáljuk, de nem követjük.

Sadist 2021.06.28. 10:22:40

@BiG74 Bodri: "Ilyenkor látni csak, hogy mennyire nincs bennetek semmi tisztelni való, valami ami az emberség irányába mutatna, nem pedig az állati létbe."

A balos kis fospálcák azt se tudják, hogy mi az a tisztelet, erkölcsileg abszolút fejletlenek. Az öt morális alapelv közül mindössze kettőt látnak.

BiG74 Bodri 2021.06.28. 11:27:52

@midnight coder:
Azért ne gondolkodjunk már végletekben. Ha a gazdag nehezen jut a mennyországba, az nem jelenti azt, hogy akkor legyen mindenki csóró. Vannak azért fokozatok, az éhenhalástól, a végtelen mennyiségű pénzig. A kérdés az, honnantól túlzó a gazdagság?
A tekintélyelvről pedig annyit, hogy a személyt tisztelhetjük, tekintélye viszont olyasminek van, mely felül emelkedik az átlagon pozitív tekintetben, de akkor is körülhatárolható, nem despotikus. Az ószövetség és az újszövetség között pedig nem véletlenül van szakadéknyi különbség.
A fenntarthatóságról pedig annyit, hogy értelmezés és kontextus kérdése, pont, mint aki nem dolgozik ne is egyék kategória. Ezt általánosságban elsütni blőd nagy baromság, és bizony keresztényietlen. Van viszont olyan kontextusa amikor a helyén van. Ugyanez igaz a kenyér effektre is.
Arról (bár nem vagyok hívő) az Úr nem tehet, hogy képtelenek vagytok értelmezni a tanításokat oly módon, ahogy egy olyan teremténynek kellene, kit az Isten saját képmására teremtett. Ti a hitbe és vallásba is egy sima darwinizmust visztek, éljen az erős, éljen a gazdag akár a többi rovására is, és akit kell azt üssük agyon, de legalábbis hasonuljunk gyorsan az erősekhez, gazdagokhoz, hogy legalább éljünk. Mondjuk akár itt maradhatunk is az ószövetségnél, hagyjuk Jézust.
Nem kell mindenkinek balliberálisnak lennie, csak tisztességesnek, egyenesnek, és emberségesnek. Ilyen van minden oldalon. Az ilyen az aki nem akadályozza politikailag a másikat, hogy vállalkozzon, pénzt keressen, hogy aztán mondhassa neki, aki nem dolgozik ne is egyék. Az ilyen mérlegel mikor látja, hogy támadás éri, és nem feltétlenül kővel dob vissza, hanem kenyérrel, mert látja, hogy jobb kiegyezni, együttélni, mint háborúzni.

chrisred 2021.06.29. 08:28:41

@midnight coder: A vallásos konzervatívok inkább az egyházat és az azt körülvevő szabályrendszert tisztelik, mint magát a keresztény ideológiát. A legújabb idők pápái, kezdve Wojtylával, azért nem szimpatikusak nekik, mert sorra szüntetik meg a katolius vallás formalizmusát.

midnight coder 2021.06.29. 11:46:58

@BiG74 Bodri: Ha megnézed a példabeszédet, az illetõ nem kimondottan a túlzó gazdag volt.
Az Újszövetség pedig az Ószövetségre épül. És bizony, a benne lévõ Isten kép eléggé tekintélyelvû és despotiokus. Annál jobban nem is lehetne az.
A fenntarthatóság ebben a helyzetben bizony helyénvaló kontextusban van. Ha a csávó eladja mindenét (de kinek, ha mindenki a mennyországba akar kerülni?) és koldusnak áll, akkor kitõl tud koldulni miután mindenki más követte a példáját? Na, ezért nem fenntartható.

midnight coder 2021.06.29. 11:50:09

@chrisred: Az egyház egy bizonyos módon értelmezte mindig is az ideológiát. Azért úgy, mert ez volt a módja a fennmaradásának. És a dolog mûködött, több ezer éven át. Ez nem fog, ahogy maga a balliberális civilizáció sem. Pont ugyanaz a baja, mint a kommunizmusnak volt: figyelmen kívül hagyja az emberi természetet. Ez pluszban még azt is, hogy vannak nem balliberálisok is. És nem csak Orbán.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.06.29. 12:05:51

"A népszámlálási adatok alapján szinte földrengésszerűnek tűnő változás a vallásosok, különösen a nagyobb keresztény felekezetekhez tartozók számának visszaesése. 10 év alatt 5,5-ről 3,9 millióra esett vissza a magukat katolikusnak mondók száma, de a reformátusok (1,6 helyett 1,15 millió), evangélikusok (304 helyett 214 ezer) száma is óriásit zuhant. Ezzel szemben a vallási közösséghez nem tartozók száma 1,5-ről 1,8 millióra nőtt. Különösen érdekes, hogy míg a kérdésre tíz éve 1,1 millió ember nem válaszolt, 2011-re ez a szám 2,7 millióra emelkedett." Megfogva a lényeget, tehát hazánkban 2001 és 2011 között cirka 2,1 millió ember gyógyult ki csak a legnagyobb három hazai ZombiJézuska imádó vallásból.

Muhammad Balfas 2021.06.29. 12:33:17

Ferenc pápa nem támogatja a templomi melegházasságot. A hazai lippschi média nem nagyon reklámozza ezt.

Muhammad Balfas 2021.06.29. 12:39:52

@chrisred: II. János Pál keményen dogmatikus pápa volt. Igen közel álltak hozzá az akkor még bíboros Ratzinger nézetei. Pl. a fogamzásgátlást sem támogatta. Valójában a liberált média azért ajnározta, mert első pápaként ellátogatott Jeruzsálembe, és bocsánatot kért. Ez akkor még jó pont volt..

Bkkzol 2021.06.29. 12:43:29

Remélhetőleg gyorsan korrigálja a Római Kúria ezt a ferenc tévedést. Pár száz éve senki nem okozott ekkora kárt a Vatikánnak , mint ő. Az ENSZ meg bukott politikusok és szeretői szervezet. Semmire nem jó, használhatatlan csőcselék. Politikailag, egészségügyileg, gyermekvédelmileg.... minden fronton impotens banda.

Bkkzol 2021.06.29. 12:46:16

@TanNé: a muszlin statisztikákat is jó volna tudni.... hamarosan nőlni fog az európai vallásos emberek száma... :-(((

BiG74 Bodri 2021.06.29. 12:52:06

@midnight coder:
Nem a túlzó gazdagság a lényeg, ami értelmezhetetlen így kétezer év távlatából is. Hanem az anyagi gazdagsághoz való kötődés, mint elsődleges prioritás, az egyén nézőpontjából.

chrisred 2021.06.29. 12:52:50

@Muhammad Balfas: A "mit is adtak nekünk a rómaiak" alapon felsorolhatjuk, hogy még miért is kért bocsánatot, és összeáll a katolikus egyház története:

"II. János Pál pápasága második felében a megbékélés érdekében több esetben bocsánatot kért a katolikus egyház képviselői által a történelem folyamán különböző személyek és csoportok ellen elkövetett bűnökért, többek között a következőkért:

Galileo Galilei meghurcolásáért és házi őrizetre ítéléséért a heliocentrikus világkép miatt (1992-ben);
az afrikaiaktól a keresztényeknek a rabszolgasággal kapcsolatban elkövetett bűneiért (1995-ben);
a nőkkel szemben elkövetett igazságtalanságokért (1995-ben);
a protestánsokkal szemben a 16. századi ellenreformáció során elkövetett bűnökért (1995-ben);
egyes keresztények hallgatásáért a holokauszt idején (1998-ban);
Husz János megégetéséért (1999-ben);
2000-ben a türelmetlenségért és az erőszakért a másként gondolkodókkal szemben, a keresztes háborúk során elkövetett borzalmakért, az inkvizíció módszereiért, a keresztények közötti széthúzást eredményező vétkekért, a kiátkozásokért, üldözésekért;
a zsidók ellen elkövetett vétkekért, a korábbi időszakokban tanúsított megvetésért, az ellenségeskedésért, a hallgatásért;
az evangelizáció során elkövetett bűnökért: amelyek a béke és a népek jogai ellen hatottak, sértettek más kultúrákat és vallásokat, semmibe vették az emberi méltóságot, a nők, a más fajok és népcsoportok jogait;
azokért a tettekért, amelyeket a társadalmi igazságosság, a gyengék, a még meg nem születettek ellen követtek el."

chrisred 2021.06.29. 12:58:00

@midnight coder: A polgári demokrácia eddig még mindig túlélte azokat, akik temették.

BiG74 Bodri 2021.06.29. 13:03:06

A fidesznyikek neki ugrottak a pápának. Nagyon helyesen! Mondá a hunga-rus pédabeszéd.

Mondjuk, ha valaki kritizálja orbánka és a fidesz (egy és ugyanaz) dolgait, akkor azonnal jön, hogy megtámadták Magyarországot, a magyar népet (ugye a haza nem lehet ellenzékben). Ha fidesznyikek támadják a pápát akkor nem a katolikus világot támadják, á dehogy, csak azta demens faszt, aki másképp mert gondolkodni, mint ők. Képmutató, köpönyegforgató köztörvényes hazaáruló bagázs.

Muhammad Balfas 2021.06.29. 13:29:57

@chrisred: Ez az érem egyik oldala. A másik az, hogy jottányit sem engedett a homoszexualitás és a fogamzásgátlás kérdésében. Messzemenőkig elfogadta Ratzinger bíboros álláspontját. És például a dél-amerikai, erősen balra tolódó katolikus irányzat vezető papját is nyilvánosan megfedte, amikor ott járt. Ezekről imádó nem nagyon szeretnek tudomást venni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.29. 13:31:12

@TanNé:

Nem, a valóban hívők aránya nem változott,csak csökkent a hagyományból magukat hívőknek mondók száma.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.29. 13:32:59

@Muhammad Balfas:

Az előző két római pápa tartotta magát a katolikus valláshoz.

A katolikus vallással vannak problémák, de 90+ %-ban azonos a krisztusi tanítással.

Ezzel szemben a mostani római pápa nem keresztény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.29. 13:34:46

@Bkkzol:

Ez a katolikusoktól függ. Van-e elég erő a hívőkben, hogy szabotolják Ferkót, kivárva halálát vagy lemondását.

Ezt Ferkó csapata is érzékeli, ezért folytan helyezkedik, előre-hátra csoszog, nem merve nyíltan felvállalni krisztusromboló értékrendjét.

chrisred 2021.06.29. 13:49:47

@Muhammad Balfas: Tudtommal Ferenc pápa is ellenzi az abortuszt és a mesterséges fogamzásgátlást. Egyébként a katolikus papok ezirányú agymenéseiről mindig Sándor György kérdése jut eszembe: önnek, mint kívülállónak, mi a véleménye az intelligenciáról?

Humble 2021.06.29. 14:14:58

Sajnos a pápaság célkitűzései semmit sem változtak az évszázadok során és Jézus Krsiztus visszajöveteléig nem is fog. Az alábbi gondolatoka tmár sok-sok éve írták:"A protestánsok ma sokkal jobban kedvelik a katolicizmust, mint korábban. Azokban az országokban, ahol nem a katolicizmus a főhatalmasság, és a pápisták engedékeny hangot ütnek meg, hogy befolyásra tegyenek szert, egyre nagyobb lesz a közömbösség azokkal a tantételekkel szemben, amelyek elválasztják a reformált egyházakat a pápai hierarchiától. A protestánsok körében egyre nagyobb súlya lesz annak a véleménynek, hogy a lényeges kérdésekben nem is különbözünk annyira, mint gondoltuk, és egy kis engedmény a mi részünkről közelebb fog vinni minket Rómához. Volt idő, amikor a protestánsok nagyon értékesnek tartották a lelkiismereti szabadságot, amelyet olyan drágán vásároltak meg. Gyermekeiket arra tanították, hogy idegenkedjenek a pápaságtól, és a Rómával való egyezkedést Istennel szembeni hűtlenségnek tartsák. De mennyire másként vélekednek most!"

midnight coder 2021.06.29. 14:46:57

@Bkkzol: Na ja, a nagy örömködés elõtt én is inkább megszámolnám a muszlimokat is.

gigabursch 2021.06.29. 15:36:31

Ejj, de szép kortesbeszéd volt!
Ezt így egy szusszra?!

Muhammad Balfas 2021.06.29. 17:41:19

@chrisred: Sok imádójuk-akik csak felületesen ismerik őket- viszont nem szeret tudomást venni erről. Mindkettejüket egyfajta laza "jófej" pápának tartják.
Holott II. János Pál gondolkodása nem sokban különbözött Ratzingerétől. Kifejezetten jó kapcsolatban voltak. És ugye az előbb említett csoport gondolkodásában Ratzinger lett XVI. Benedek néven az undok pápa.
Mindketten elutasították például a felszabadítás teológiáját:

azonnali.hu/cikk/20190218_ii-janos-pal-papa-mindentol-eltilotta-a-szelsobaloldali-papot-ferenc-papa-most-rehabilitalta

"„Először ki kell békülnie az egyházzal” – mondta neki a lengyel pápa, aki köztudottan ellenezte a felszabadítási teológiát és a katolikus egyház részvételét baloldali forradalmakban. II. János Pál pápa rá két évre teljesen el is tiltotta a jezsuita szerzetest a papi hivatás gyakorlásától, a jezsuita rend is kizárta a soraiból."

Muhammad Balfas 2021.06.29. 17:42:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Sztem a felszabadítás teológiájának elfogadásában különbözik Ferenc. De például már ezt vallotta XXIII. János is.

Bkkzol 2021.06.29. 20:17:11

@midnight coder: Több pápa kell majd a muszlimok lábmosogatásáhához! Meg szokták oldani a nem kívánatos, téves választást.... I. János Pál...
süti beállítások módosítása