MaGYAUR

MaGYAUR

Emlékezzünk 1944 karácsonyára!

2021. december 23. - Magyaur

Ne felejtsük el, hogy a II. világháború nagyvárosi csatái közt; Berlin és Sztálingrád után Budapesté volt a legnagyobb! Méghozzá úgy, hogy nem sikerült kiüríteni a fővárost, így a civil lakosság feje felett vívta meg a Wehrmacht élet-halál harcát a Vörös Hadsereggel, miközben az angol-amerikai bombázók éjjel-nappal támadták a levegőből a stratégiai pontokat. Az apokaliptikus viszonyokat fokozta a magyar állam összeomlását követő káosz gátlástalan és cinikus haszonélvezőinek; a nyilasoknak a terrorja.
Hitler a náci Németország kapuja előtt, az árja fajnál alacsonyabb rendűnek tartott magyarok által lakott fővárosból akart "ellen-Sztálingrádot" csinálni, ahol megfordul a háború sorsa.
Nem sikerült neki...
És a front lassú átvonulásának végét, az addig a pincékben éhező, fázó, kiszolgáltatott budapesti lakosság valóságos felszabadulásnak élte meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4816791834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2021.12.23. 21:50:23

Mind a naivitás, mind a stréberség, - főleg egy olyan városparancsnoknál, mint Hindi Iván - megengedhetetlen, ha úgy tetszik bűn! Az aki simán magáévá tette a náci-szélsőjobb propagandát, amely a harci szellem feltüzelésére rémhíreket terjesztett, mint például, hogy a szovjet éra alatt majd megszűnik a házasság intézménye, a nőket "köztulajdonba" veszik, vagy a vallást betiltják - az elvesztette a józan ítélőképességét! Az meg, hogy valaki a legfőbb hadúr-kormányzónál, Horthy-nál akart stréberebb módon kiszolgálni (a saját lakossága érdekeivel szemben) a náci Reich igényeit az a hazaárulás vádját kockáztatta! Bezzeg a románok!. Ott mindenki a király első szavára megértette, hogy át kell állni a győztes oldalára, ha Erdélyt meg akarják tartani, és úgy is lett...

midnight coder 2021.12.24. 08:13:32

Kár, hogy a valóságos felszabadulást 40 év még valóságosabb megszállás követte, ami kb. addig tartott, amíg az elvtársak ügyesen csõdbe nem vitték a rendszerüket, és nem kellett egy ország ahol a szovjet elvtársak tesztelhették, hogy az állampárt egy gengszterváltás után át tudja-e menteni a hatalmát. A kísérlet sikerült, más kérdés hogy aztán soha sehol nem tudták ezt ilyen mértékben megismételni.

midnight coder 2021.12.24. 08:15:20

@Magyaur: Mi is ki akartunk ugrani, csak nem sikerült.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.24. 08:20:21

1944 karácsonya, igen!

Amikor az egyesült amerikai-brit csapatok kiverték Budapestról az orosz-német megszállókat, valamint azok zorbánista szolgáit!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.24. 08:24:06

@Magyaur:

Ez nagypn bonyolult kérdés.

Mikor kell megadni magunkat egy csatában, s mikor kell tovább harcolni.

Utólag könnyű dönteni, de az adott pillanatban iszonyú nehéz.

Gondold csak el, ha Hitler ügyesebben vívta volna a háborút, s legyőzte volna Angliát, ma azt mondanánk, hogy íme ez a hülyes Churchill harcolt esélytelenül, hatalmas áldozatokat eredményezte, mikor békésen kiegyezhetett volna a túlerővel.

Zoltán Benőcs 2021.12.24. 09:11:45

1944
január 22. Amerikai partraszállás Anzio mellett.
április 3. Megkezdődnek a Magyarország elleni légitámadások.
április 8. A szovjet csapatok elérik a szlovák határt.
június 4. A szövetséges csapatok bevonulnak Rómába.
június 6. A D-Day: megkezdődik a szövetségesek normandiai partraszállása.
július 2. A szövetséges légierő legnagyobb támadása Magyarország ellen, több mint 620 bombázóval.
július 23. Magyar vereség Galíciában. Az 1. magyar hadsereg a Kárpátokig vonul vissza.
augusztus 15. Franciaország déli részén partra szállnak a szövetségesek.
augusztus 23. Romániában németellenes államcsíny zajlik le, az ország fegyverszünetet kér.
augusztus 25. Románia hadat üzen Németországnak.
augusztus 25. Párizs felszabadul, de Gaulle diadalmenetben vonul be a francia fővárosba
szeptember 7. Románia hadat üzen Magyarországnak.
szeptember 10.Bulgária hadat üzen Németországnak.
szeptember 11.Az amerikaiak Triernél elérik a német határt.
szeptember 13.Szovjet légitámadás Budapest ellen.
szeptember 23.A szovjetek átlépik a trianoni román-magyar határt.
október 6. Szovjet offenzíva indul a Tiszántúlon Debrecen irányába.
október 8. A 2. Ukrán Front Szolnoktól délre átkel a Tiszán.
október 9. Nagy páncéloscsata kezdődik a Tiszántúlon.
október 13. A szovjetek beveszik Rigát.A németek kiürítik Athént.
október 16. Szálasi miniszterelnök.
Milyen emberek vezették akkor Magyarországot ?
Semleges országokban lévő diplomaták nem tájékoztatták a vezetést ?
Mit csinált a hírszerzés ?
Akinek ekkor miniszterelnökséget ajánlanak két kézzel kell elhessegetni.
Ebben helyzetben már fegyverszünetre kellett volna törekedni !
Az USA-ban 1943-ban a 14000 tonnás Liberty hajóból naponta 3 darab készült el !
Az USA-beli lapok biztosan írtak erről a sikerről.
Az interneten megtalálható a nyilas program ajánlom elolvasni mennyire avatkoztak
volna az emberek életébe.
A program szerint a keresztényi életet favorizálták.
A keresztény elv szerint a szex csak a házastárssal.
Szálasi 1944-ben vette feleségül a menyasszonyát.
1927-től volt a menyasszonya.
Vajon elhálták-e a házasságot ?
Megkefélte valaha Gizellát ?
Szálasi impotens volt ?
Esetleg aszexuális ?
A mai öngyilkos merénylők elődje volt .
Totál elmebeteg .

2021.12.24. 09:47:20

magyarország történelme nem kizárólag budapest története. ekkoriban debrecenben a református kollégiumban összegyűlt az ideiglenes nemzetgyűlés megalakult az idegilenes nemzeti kormány.

midnightcoder2 2021.12.24. 11:05:52

@Zoltán Benőcs: Kérdés az, hogy ezekbõl az infókból Szálasi mennyinek volt birtokában - illetve mennyi olyan volt, amirõl tudott, csak nem hitte el.
Ma is rengeteg politikus van, aki simán ignorál egy rakás tényt ami szembemegy a világlátásával, és külsõ szemlélõ szemszögébõl nézve totálisan hülyeséget csinál.
Pedig ma 2021 van és mindenkinek van internet elérése, így sokféle oldal sokféle infóiból mazsolázhat, mig 44-ben voltak a nácik és a szövetségesek és minkét oldal hírforrásai nyíltan ellenségesek voltak. Ergo, aki erõsen a nácikhoz kötõdött simán gondolhatta, hogy a BBC csak megtéveszti az embereket, valójában csak egy lépés a nagy gyõzelem. Jó, mondjuk ehhez elég hülyének is kellett lenni, de aki bármilyen ideológia elkötelezett híve, az ritkán okos.

midnightcoder2 2021.12.24. 11:06:55

@cvsvrs: Na ja. Ebbõl lett aztán a Rákosi rendszer.

BiG74 Bodri 2021.12.24. 15:02:40

@midnight coder:
Ja, nagyon ki akartunk ugrani. Már akkor is egy nagyhangú, erőszakos kis csoport foglya volt az egész ország, egy el cseszett belterjes bandáé. Ráadásul úgy lettünk náci csatlósok, kiszolgálók, hogy eleve nem fértünk bele a náci világképbe, és hogy az ország értelmiségének jelentős része német ellenes volt, inkább angolszász orientációjú.

midnight coder 2021.12.24. 20:28:55

@BiG74 Bodri: Annyira ki akartunk, hogy végül ennek a következménye volt a német megszállás és Szálasi hatlomátvétele. Az meg hogy mi milyen orientációjúak voltunk nem sokat osztott vagy szorzott a mi geopolitikai helyzetünkben. A németek és az oroszok között itt vagy német szövetséges voltál, vagy megszállt ország.

BiG74 Bodri 2021.12.25. 14:08:25

@midnight coder:
Ja, ja vitéz Kőbányai eltartott kisújjal tapogatóztatott az angolok felé nagy hezitálással egy olyan országban, ahol a teljes politikai célrendszerét a németek tudták biztosítani, ezáltal főúri távolságtartással rendelte az országot a németek kiszolgálására. Oszt csodálkozott, hogy a létrehozott rendszere maga alá gyűrte őnemességét és végleg szopóágon maradtunk, de ő legalább nyugton ellehetett nagyszerű teljesítményével élete végéig.
Ha kiugrani akart volna, megtette volna, és tény, hogy akkor is megszállnak minket a németek. Igy viszont maradt, hogy a németek megszálltak egy kis tesze-tosza országot, aki amúgy is a saját csatlósai közé tartozott.És tényleg!
süti beállítások módosítása