MaGYAUR

MaGYAUR

A történelem nemzetállami korszakának vége?

Az orbáni kis-nemzetállami „békemisszió” mit sem ért a birodalmi érdekkel szemben!  

2022. február 22. - Magyaur

 

Az Európai Unió liberális, tehát kompromisszumra törekvő politikájához szokott, azokkal szemben pimaszul lavírozó Orbán Viktor most Putyin birodalmi politikájának betonfalába ütközött. A Putyinnal folytatott öt órás tárgyalás után, - ami sejthető módon inkább kioktatás volt, mint párbeszéd – immár az orosz birodalmi logika szerint zajlanak az események. Most feledkezzünk el Putyin fafejűségéről, aki csupán presztízsokokból, indokolatlanul háborús feszültséget provokált, amivel összerántotta a NATO-t és szándékai ellenére egy európai-amerikai-ukrán egységfrontot kreált. Koncentráljunk inkább a tanulságokra!

Az EU előtt két út áll: vagy továbbra is marad egy felturbózott, de alapvetően decentralizált „Közös Piac” és hagyja, hogy a feje felett a döntsenek az őt is érintő geostratégiai kérdésekről, vagy tanul a történtekből és maga is ütőképes hadsereggel rendelkező, tekintélyt sugárzó, kontinentális nagyhatalmi pólussá válik! Ha meg akarjuk őrizni az európai identitást az Európától amúgy elforduló Egyesült Államok, az agresszív Oroszország, a nyomulós Kína és a jelenleg tetszhalott Iszlám Állam gyűrűjében, akkor az egységes Európa akadályát képező nemzetállami kereteket szimbolikussá kell tenni, mert a jövő a magukat és a bioszférát megvédeni képes nagy civilizációs egységekben van!

Az orbáni propagandával szemben a globalizmus nem sorvasztja el a kulturális nemzetet. A globalista világpolitikában ugyan a civilizációs egységeken belül nemzetfeletti struktúrák jönnek létre (amiképpen a múltban az Osztrák-Magyar Monarchiában), de ez nem jelentette korábban sem, és nem jelenti a jövőben sem az identitások megszűnését. Ellenkezőleg; a kulturális régiókon és a régiók önkormányzatiságán alapuló civilizációs egységek megőrzik a régiók sajátosságait. Éppenhogy a nemzetállamok nacionalizmusából fakadt a kisebbségekkel (az olyan régiókkal, mint Erdély, Elzász, Tibet) nem törődő „anyanemzet” nyelvi, vallási és politikai homogenitásának igénye…

Nem várható, hogy miután a nemzetállam átadja a helyét a „civilizációs-egység” paradigmájának megszűnnének automatikusan a konfliktusok. De kevesebb szereplő, kevesebb „civilizációs-egység” közt kell majd fenntartani a politikai-katonai egyensúlyt, emellett – és ez a lényeg - összehangoltabbá válhat az olyan globális válságok elleni védekezés, mint az éhínség, az ívóvízhiány, a sivatagosodás, a járványok, a népvándorlás és a bioszféra károsodása.

Az orosz-ukrán konfliktus egyik pozitív hozadéka lehet, a Szovjetunió felbomlásához hasonlóan a keleties, korlátolt, önző nemzeti szempontokat követő „szakrális-hadiállamok” meggyengülése és új nemzetközi rendszerek, ”civilizációs-egységek”, köztük az Európai Államnak a létrejötte a Föld nevű bolygón.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr1117736184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

havrilla 2022.02.22. 18:21:52

Édes fiam, meg tudsz lepni mindig. Hogy fér el egy teféle emberben ennyi baromság? Mondd , sokat kellett tanulnod, hogy ilyen ostoba legyél?

ulpius66 2022.02.22. 18:48:07

Magyar Úr!

Te teljesen beleőrültél ebbe az Európai Egybesült Állatok ötletbe!

Az utóbbi évtizedekben az államok inkább felbomlottak, mint egy egyesülnének (Szovjetunió ---- aztán Ukrajna tovább bomlott.... Jugoszlávia ---- aztán Szerbia tovább bomlott ... Csehszlovákia) napjainkban is inkább a szétesés a jellemzőbb ----- Skócia, Katalónia, Észak-Olaszország, Belgium.......

Az EU maga sem lehet hívogató hiszen Izland, Svájc, Norvégia sem akar tag lenni.... Nagy-Britannia meg épp most lépett ki.....

AZ EURÓPAI EGYBESÜLT ÁLLATOK EGY DOLOGRA VOLNA JÓ!!!!

MÁSODRENDŰ ÁLLAMOKNAK TARTANI ÉS MÉG JOBBAN KIZSÁKMÁNYOLNI A KEVÉSBÉ FEJLETT DÉLI- ÉS KELET-EURÓPAI ÁLLAMOKAT!!!

A GAZDAGABBAK MÉG GAZDAGABBAK, A SZEGÉNYEK MÉG SZEGÉNYEBBEK LENNÉNEK!

Köszönjük, de mi ebből talán nem kérnénk.......

Bandibacsi34 2022.02.22. 21:06:17

Jól van! Ülj le fiam! Elégtelen! Már az 1970 és években megtorpedoztak a franciak a közös hadsereget, mert nem akartak felesleges háborúkba belebonyolodni! Most is mi lesz? Mindenki sir aztán semmi nem lesz! Biden apó és Putyin már lezsiroztak Ukrajna ketté osztasat, csak el kell játszani a rossz(Vologya) és a jo(Joe bácsi) fiút.

midnight coder 2022.02.23. 08:31:35

Európai közös hadsereget? B+, azt nem sikerült elérni, hogy a konnektorok egységesek legyenek az EU tagországaiban! Másrészt, az oroszok ellen egy európai hadsereg pont annyira nem tudna mit lépni mint az amcsik. Mi sem szeretnénk atomháborút. De még hagyományosat sem. Elég kevés európai adná életetét és vérét az ukrán neonácikért.

"Az Európai Unió liberális, tehát kompromisszumra törekvő politikájához szokott"
Az EU nyugati felének pont az a baja, hogy mindenki kompromisszumokra törekedik a balliberálisokkal. Aminek az eredménye egyfajta egypártrendszer lett mint a Szovjetunióban, csak ezt az egy pártot különféle néven hívják. És kb. annyira liberális mint a szovjet kommunista párt.

"Most feledkezzünk el Putyin fafejűségéről, aki csupán presztízsokokból, indokolatlanul háborús feszültséget provokált, amivel összerántotta a NATO-t és szándékai ellenére egy európai-amerikai-ukrán egységfrontot kreált."

Putyinnak az ukrán neonácik puccsa és az ottani oroszok lázadása után nem sok mozgástere maradt. Egységfront? Lófaszt mama! Arról van szó, hogy az EU elvtelenül kiszolgálja az USA érdekeit, és úgy ugrál ahogy Bidé bácsi kezelõi fütyülnek. Mirõl szól ez az egész? Az agyhalott ukrán neonácik szívnak mint a torkosborz. Az országuk keleti fele fellázadt - de ezzel kb. csak az történik mint ami anno Jugoszláviában, itt csak az a különbség, hogy az oroszok besegítenek az önállósult résznek hogy az ukrán sereg ne tudja leverni õket. Ahogy amúgy a jugóknál is besegítettek az amcsik a szerbek ellen.

Ráadásul, ez egy fordított 1956: itt az oroszok tényleg felszabadítók. Nem arról van szó, hogy elfoglalnak egy olyan területet amihez semmi közük - az ottani lakosság ugyanis túlnyomórészt orosz, és õk azokat az ukránokat tartják megszállóknak, akikhez anno még a szovjet idõkben egy tollvonással csatolták õket.

Az oroszok nem túl idegesek: az amcsik embargózhatnak ahogy akarnak, a legrosszabb esetben a kicsi kínaiak annyi naftát vesznek, hogy bõven fedezik a kiesést. Ráadásul szerintem az USA-orosz kapcsolatok eddig sem nagyon virágoztak, és itt még csak az sem játszik mint a kínaiaknál hogy az amcsik elkezdik elvágni a beszállítói láncaikat, mert hogy õk leginkább csak kiszállítanak.

Az amcsik reménykednek: egy újabb embargó hátha megdönti Putyint. Ennek ugyan túl sok esélye nincs, de nekik sem az embargó, sem a halott ukránok nem kerülnek semmibe. Õk csak nyerhetnek a dolgon, a mégis sikerülne a csoda, akkor az amcsi cégek szednék meg magukat a térségben.

Amúgy, ha nem lenne az oroszok körül nafta, a lõtéri kutyát nem érdekelne ez az egész. A palesztinok hány éve vannak megszállva? És? Nem emlékszem, hogy az usákok ez különösebben valaha is zavarta volna. Pedig hát, Izrael is csak atomhatalom ami megszállva tart egy másik országot. És ahogy a dolgok alakulnak, Palesztina kb. sohanapján lesz szabad.

Az európaiak szintén szívnak, nem kicsit de nagyon. Lehet venni amcsi palagázt aranyáron, vagy lehet újranyitni a szénerõmûveket. Mert hogy az atomerõmûveket ideológiai okokból bezárták illetve nem építettek újakat, a napelem meg addig termeli a delejt amíg süt a napocska.

De a passzátszelet az amcsik fújják európában.

rovid 2022.02.23. 10:45:21

@ulpius66: nem kell kérni! Orbán megoldja házon belül a gazdagok gazdagodását , a szegények elnyomoritását!

István Tamasi 2022.02.23. 11:26:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ti buleszek az átlagjövedelem alacsonyan tartásával küzdötök az EU ellen, de saját népetek látja a kárát.

István Tamasi 2022.02.23. 11:29:09

Európában nincs - még a törpeállamok között sem - egyetlen nemzetiség alkotta állam, de a világban is nagyítóval kell keresni olyat.

ulpius66 2022.02.23. 12:31:23

@rovid: " Orbán megoldja házon belül a gazdagok gazdagodását , a szegények elnyomoritását!"

Figyusz!

Te gazdag vagy, vagy szegény?
(nem agyilag kérdeztem.....hanem anyagilag...)

Diorella Queen 2022.02.24. 08:03:06

Szerintem a magyar kormánynak, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, kurvára be kéne kussolnia ! Jó lenne ha nem nyilatkoznának az égvilágon semmit, mert Mo a háborúk tekintetében, mindig a fasz szarabbik oldalán áll !

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.02.24. 13:34:41

@Diorella Queen: Magyar kormány lenyilatkozta, hogy kiáll Ukrajna területi integritása mellett.

Ellenben a szarszemét Márki-Zay fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába, magyar emberéleteket veszélyeztetve és nyílt konfrontációt vállalva Oroszországgal.
süti beállítások módosítása