MaGYAUR

MaGYAUR

Matolcsy "Harmincéves háború"-s víziójáról

2022. április 23. - Magyaur
  • A harminc éves háború a protestánsok és katolikusok közt robbant ki. Ez nemcsak teológiai konfliktus volt, hanem életmódbeli ellentét is: a pápista oldal a trón és a szószék hagyományos feudális uralmát jelentette, míg ezzel szemben a protestantizmusra a hithez való szabad hozzáférés követelése volt a jellemző: a nemzeti nyelvű igehirdetéstől az önszerveződő, papot szabadon választó és leváltó egyházközségekig. A protestáns vallás – szemben a katolikus „pásztor”/„nyáj” felfogással - hangsúlyozza az egyén, az individuum felelősségét, és felbukkan benne a polgári jellegű jogtudatra és emancipációra való törekvés. A protestánsok a harminc éves háborúban a merev feudális rendszer ellen, a szabadságért küzdöttek, ezért volt ez számukra élet-halál harc!
  • A protestánsok – Matolcsy állításával ellentétben – nem veszítették el a háborút. A korszak szuperhatalmával, a Habsburg birodalommal szemben, ha nem is győztek, de főleg Észak-Európában és nem mellékesen Közép-Euróban Erdélyig bezárólag megőrizték a pozíciójukat a túlerővel szemben. Európa polgári megújulása megkezdődhetett.
  • Matolcsynak abban igaza van, hogy az akkori klímaváltozás közrejátszhatott a lázongás elharapózásában és abban is, hogy a vesztfáliai béke átrajzolta Európa térképét, de épp az a lényeg, hogy pont a „határtologatásokra” épülő paradigma szűnik meg napjainkban! Az egyre inkább elavuló nemzetállami / hadiállami megközelítést felváltja a civilizációs egységesülés. Ennek a bizonyítéka az angolszász (Egyesült Államok, Kanada, Nagy Britannia, Ausztrália) tömörülés és persze a putyini háború is, amelynek célja a pravoszláv birodalom helyreállítása. Viszont a globalizálódás korában már nincs szükség területfoglalásra, elég a gazdasági-kereskedelmi befolyás növelése (pl. Új-Selyemút).
  • Amennyiben sikerül a civilizációs tömböknek, az ukrajnai háború után, egy új „vesztfáliai békét” kötni, egy új egyensúlyi állapotot létrehozni, akkor remélhetőleg a lényegre fognak koncentrálni: a Föld, a földi élővilág megmentésére, mert különben itt pusztulunk hívők és nem hívők, nemzeti szuverenitásért lelkesedők és kozmopoliták…

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6317814641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.23. 15:01:46

"a protestantizmusra a hithez való szabad hozzáférés követelése volt a jellemző"

Ne viccelj. A protestánsok ugyanúgy államvallást akartak, s tiltották a szabad vallásválasztást, mint a katolikusok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.23. 15:03:22

Alapvetően a fő eltérés a nacionalizmus kérdésében volt: a protestánsok nacionalisták voltak, míg a katolikusok antinacionalisták. Az előbbiek nemzetállamokat akartak, az utóbbiak egységes, soknemzetiségű szövetséget.

Magyaur 2022.04.23. 15:32:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: 1.) A protestánsok nem akartak papi kasztot, ezért fontos volt számukra a két szín alatti áldozás, 2.) Szó sem volt ekkor "nemzetállamról", az csak a Francia Forradalom után terjed el, de Németországban még később, csak Bismarck idején! Ugyanakkor el kell ismerni, hogy épp Franciaországban Richelieu már "nemzeti" abszolutizmusban gondolkodott - ő viszont katolikus volt, tehát elvileg kozmopolita...és mégis!:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.23. 15:40:00

@Magyaur:

A nemzetállamiság alapja mégis a reformáció. Ki lett mondva: az ország uralkodója a római pápa FÖLÖTT áll, azaz a nemzeti szuverenitás a fő érték.

ulpius66 2022.04.23. 17:53:04

A harmincéves háború (1618–1648) a Habsburgok összes koronatartományára és Közép-Európa jelentős részére kiterjedő háborúk sorozata volt. A 17. század világháborújának is emlegetik, egyike volt a legpusztítóbb konfliktusoknak, Európa minden hatalmát érintette.
Becslések szerint a háború folyamán 8–11 millió ember vesztette életét. Ennél nagyobb pusztítást később csak a napóleoni háborúk, még később az első és második világháború okozott a kontinensen.

Bár az összecsapásokat sokan vallásháborúként, a katolikusok és protestánsok ellentéteként határoztak meg, a háború fő törésvonalai a Német-római Birodalmon belül a megerősödésre törekvő császári hatalom és az abszolutizmussal szembeszálló választófejedelmek között húzódtak, míg az európai hegemóniáért a Habsburgok és a Bourbon-dinasztia vetélkedtek.

A háború jelentős anyagi pusztulással és demográfiai veszteségekkel járt, egyes német területek (Brandenburg, Pomeránia, Württemberg) 60–70%-a elnéptelenedett. Mindez a kor hadseregeinek finanszírozási és ellátási módszerével, a civil lakosságra óriási terheket hárító „a háború önmagát táplálja” (bellum se ipsum alet) (idősebb Catónak tulajdonított mondás) szellemével magyarázható."

Bandibacsi34 2022.04.24. 11:22:34

@Magyaur: Nemzetallam mar a kezdetektol fogva letezett. Csak akkoriban nem jelentett egynyelvuseget vagy a kisebbsegek elnyomasat, hanem azt, hogy ez a maguarok/angolok/skotok/nemetek(azon belul bajorok stb.)/lengyelek stb orszaga, nem turik idegenek uralmat, idegen szokasok erolteteset stb. A birodalmi tudat is inkabb csak a 16 szazadtol kezdett elterjedni(Habsburg, Ottoman, Rurikista majd Romanov). Az angolok mar a Rozsak haboruja idejen attertek az angol nyelvhasznalatra, a franciak I Ferenc alatt követték ezt a tendenciat(a protestantizmus hol volt meg??). A protestansok gyakorlatilag legalizaltak az egyhazi foldek ellopasat/ elrablasat(foleg Eszak-Europaban, a felvilagosodas[szekertoloi] majd ugyanezt teszi[k] a 18. szazadban). Persze Kalvinnak voltak reformjai: pl. a kollektiv vezetes kialakitasa a püspöki rendszerrel szemben, a gyonas kiiktatasa stb stb. A poroszok ugyanugy nemetesitettek, ahogy az angolok elangolositottak Walest, Skociat es az Ireket, vagy a franciak a delieket, bretonokat stb stb. A Habsburgok is allandoan terveztek ezt. Szoval volt nemetesites vagy arra törekvés egyseges Németország nelkul is!!! Egyébként a protestansok is brutalisan üldözték a sajat orszagaikban a katolikusokat, a legtoleransabb eppen Erdelyben es Magyarországon volt a helyzet(bar a protestans kurucok es a katolikus/orthodox labancok kozott sok össze csapas vallasi alapu volt. Az angolszasz orszagok osszezarnak, mert az USA tudja csak Ausztraliat es Uj-Zelandot megmenteni Kinatol. Viszont belulrol rothadnak rendesen, csak ido kerdese az osszeomlas, ami pont a protestantizmus rövid távú gondolkodasanak a következmenye. Ok sokkal elobb bepucsitottak a degeneracióknak, mint a katolikusok vagy orthodoxok.
süti beállítások módosítása