MaGYAUR

MaGYAUR

Minden hatalmat az Európai Parlamentnek!

2022. június 24. - Magyaur

 

  • Mi tenne jót a világnak? – Ha a bioszféra, a népességnövekedés ellenére, a lehető legkevésbé sérülne.
  • Mi tenne jót az emberi civilizációnak? – Ha a globális problémák (klímaváltozás, járványok, népvándorlás stb.) megoldását nem az 1940-60-as években kialakult és azóta elavulttá vált nemzetállami rendszer végezné, hanem egy kevesebb szereplőből álló civilizációs tömb-rendszer; az ENSZ (egyedül hatékonynak mondható szervének) a „Biztonsági Tanácsának” továbbfejlesztett változata, egy új döntéshozó fórum. Ennek kilenc tagját a különböző civilizációs tömbök delegálnák: az angolszász-világ (beleértve Ausztráliát, Új-Zélandot), az Európai Unió, a muszlim világ, Oroszország, Kína, India, Latin-Amerika, Fekete-Afrika, Dél-Kelet Ázsia (beleértve Japánt). Mellettük, - tekintettel a bioszféra gyors pusztulására – állandó résztvevők lennének a vétójoggal felruházott „Ökológiai Ombudsman”-ok.
  • Az összeurópai civilizációnak mi az érdeme a többihez képest? – Az európai, pontosabban az európai-amerikai típusú kapitalizmus tette lehetővé a feudális és vallási korlátok lebontását, ami utat nyitott a tudományos-technikai fejlődésnek, a városiasodásnak és jogállamiság/jogbiztonság kialakulásának. A fejlődés árnyoldala ugyan a gyarmatosítás volt, de a gyarmattartó európai országok az 1960-as évekre megadták a függetlenséget az alávetett országoknak (Oroszország kivételével). Az Európai Unió ma is a világpolitikában a jogszerűség, a humán értékek és a bioszféra védelmének egyik zászlóvivője.
  • Az összeurópai civilizációnak mi az elsődleges érdeke? - Európa őrizze meg és növelje a nemzetközi tekintélyét, hogy a nagyhatalmi státuszának köszönhetően az európai értékek hatékony képviselője legyen a jövő világában. Ezért a most kialakult válságok ellenére, vagy éppen ezek miatt növelni kell NATO-n belüli európai közös hadsereg ütőképességét és javítani kell általában az Európai Unió működésének hatásfokán.
  • Hogyan működhetne hatékonyabban az európai civilizációs tömb? Ha egyfelől az EU országok lakossággal közvetlenül érintkező önkormányzatok nagyobb mozgásszabadságot kapnának, de ezzel párhuzamosan létre kellene hozni a ma még hiányzó, nemzetállamok feletti intézményeket: közös egészségügyi, ökológiai, igazságügyi, titkosszolgálati, pénzügyi és külügyminisztériumokat, amelyek egyedül képesek koordinált és gyors cselekvésre.
  • A sokszor részérdekeket képviselő pártpolitika foglyaivá, vagy önmaguk karikatúrájává vált nemzetállami parlamentek (mint amilyen a magyar országgyűlés) helyébe erős, közvetlenül választott törvényhozásra, Európai Parlamentre van szükség!

Az Európai Parlament az európai népek képviseletének legfőbb szerve lenne, amely hivatott lenne megválasztani határozott időre az Elnököt.

Európa így, immár a félmilliárdos lakosságszámának, technikai, kulturális és életmódbeli fejlettségének megfelelő súllyal venne részt a Földbolygó ügyeinek kormányzásában!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr317866267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.06.24. 21:06:22

Minden hatalmat a szovjeteknek!

ulpius66 2022.06.24. 21:07:07

Minden hatalmat senkinek!

Kage kyōi 2022.06.25. 00:15:43

Sajnos egymás ellenfelei ülnek a globális pozíciókba, és a saját nemzetállami gondolataik szerint vétóznak is rendesen. Még nem haladták meg a nemzetállamot. Mert szerintük az ő gazdasági modelljük működik. Csak épp nem szabad, nem demokratikus és nem független. :(((

ez a nevem senki 2022.06.25. 01:53:18

Viktor le
gyen ejj
rópa ki
rája!

György Csaba Nagy 2022.06.25. 12:50:46

Kedves Magyaur! Biztosan magad is érzed, mennyire időszerűtlen a javaslatod. A politikai vezetőket a nemzeti választók választják, tehát hatalmon maradásuk feltétele az otthoni megfelelés. Amíg ez így van, nem fognak európai politikát folytatni, hanem hazabeszélnek, nyíltan vagy leplezve otthoni részérdekeket képviselve. Minthogy a földrész ragadozó és kizsákmányolt államokat egyaránt hordoz, ugyan miféle érdekegyezés lenne elérhető farkas és barika közt? Hozzá még: az államokon belüli érdekérvényesítés sem biztosítható, más az érdeke a tőketulajdonosnak és az alkalmazottnak, s még inkább eltér az érdekérvényesítő-képességük. A politikus pedig érzi és tudja, addig marad hatalmon, míg a gazdasági elit pénzeli. A helyzet sztem sem optimális, de változásának feltételei messze nem értek meg, csak álmodozni lehet. Biztosan változtatni kell a választási rendszeren majd egykor, erősíteni az európai szintű választást a nemzetivel szemben, s vele a jogköröket ugyanúgy, De ez unokáink programja, s félő, hogy több válság kell hogy a felismerése beérjen.

Magyaur 2022.06.25. 21:35:02

@György Csaba Nagy: Egyetértek abban, hogy ez még nincs napirenden, de abban nem, hogy ez az unokáink ügye lenne! Attól félek, hogy a természeti, humanitárius, egészségügyi és bioszférát sújtó katasztrófák már a gyerekeink életét is megkeseríthetik. És ahogy a COVID-járvány kezelése, pénzügyi utóhatásai túlléptek a nemzetállam keretein, úgy minden újabb kataklizma az vagy a világháború, vagy a nemzetközi összefogás felé tereli a politikusokat.
Nem árt lélekben felkészülni a változásra, mert különben a körmünkre éghet a gyertya...

midnight coder 2022.06.26. 08:42:02

- A világnak az lenne a jó, ha a népességnövekedés leállna, sőt visszafordulna. Minél nagyobb a népesség, annál inkább sérül a bioszféra - a technológiai fejlődés ugyan kompenzája valamennyire a szaporodást, de az elmúlt 100 évben a szaporulat messze nagyobb volt mint amit a fejlődés lehetővé tett anélkül, hogy sérülne a bioszféra.

- Mi tenne jót az emberi civilizációnak?
Egy vírus ami sterilitást okoz, amit csak nagyon drágán lehet gyógyítani.

- "A fejlődés árnyoldala ugyan a gyarmatosítás volt, de a gyarmattartó európai országok az 1960-as évekre megadták a függetlenséget az alávetett országoknak "
Aminek a következtében a fenti országokban berobbant a népesség, és lett olyan nyomor mint ami a kor technológiai színvonalához képest soha nem volt ott azelőtt. A fehérek diktatúráját pedig felváltotta a helyi fekete diktátorok harca. Ami amúgy a fehérek megérkezése előtt is jellemző volt.

- "Európa őrizze meg és növelje a nemzetközi tekintélyét, hogy a nagyhatalmi státuszának köszönhetően az európai értékek hatékony képviselője legyen"
Európa ma már annyira sem nagyhatalom mint Oroszország, pont az EP-ben ülő balliberráltak szívós munkájának következtében. Nemzetközi tekintélyét? VIccelsz? 45 óta nincs neki ilyenje. Azelőtt akkor kushadt ha Izrael fügyült, ma meg akkor, ha az amcsi balliberráltak.

"Hogyan működhetne hatékonyabban az európai civilizációs tömb?"
Ha az istenadta nép jól pofára esik, és a hirtelen nyomor hatására felakasztja a balliberális politikusait, utána olyanokat választ majd meg, akik a szavazóikat képviselik és nem az amerikai nagyvállalatok, az afrikai négerek, arab terroristák és hazai bûnözõk érdekeit velük szemben. De ehhez kell egy szép nagy bukfenc, mert jelenleg az átlagpolgár keze pont úgy belelóg a bilibe mint a tiéd. De nem kell aggódni, a dolog folyamatban van, a nagy európai jólét egyre kisebb, és ez csak fokozódni fog.

juletræ 2022.06.26. 11:15:02

@Magyaur:
Pont az altalad adott elemzes a valasz Nagy Gy Csaba ketelyeire.

Amit viszont en nem ertek az az h hogy tamogathatnak demokracuaban felnøtt emberek koszos diktatorokat, hogy allhatnak a "tiszteleten" alapulo tekintelyuralmi idiotak melle.
Vajon azert mert snnyira utaljak a "liberalimust"?(=tørveny eløtti egyenløseg, szolas &gyulekezesi szabadsag etc)
Vagy hasznot remelnek az erøs emberektøl?

juletræ 2022.06.26. 11:24:39

Az elemzeshez: szvsz a nagyobb meretgazdasagossag eleresehez az USAnak es az EUnak egyesulni kene.

Ehhez a gazdasagi kereteket køzeliteni kene: erre jo tk a globalis minimumado.

Ha az egyesules megvalosulna (es a semmiterø nemzetallamokat szøvetsegi kormany valtana fel) akkor mint blokk sokkal kønnyebben jutnank erøforrasokhoz. Nem is beszelve arrol h a tarsutas idiotaknak (trump, europai felfasisztak es balosok) sokkal kisebb terepe lenne a ruSSkit meg a kinait babusgatni.

Lehet h a himnuszenekløknek meg az ustenezøknek mindez szentsegtøres, de az egyeni jolet es az erøforradokhoz valo hozzaferes sokkal jobban biztosithato.

Hogy ez miert fontos: vessunk egy pillantast a Brent olaj volumen chartjara: 2013tol, a Micimaci hatalomatveteletøl meg 7X zødøtt. Vagyis a kinaiak felzabaljak es negdragitjak az olajat es øsszeszennyezik a mi kørnyezetunket is.

midnight coder 2022.06.26. 13:47:05

@juletræ: Az alapvető gondok ott kezdődnek, hogy az ami ma az USA-ban és nyugat-európában a mainstream politikai vonal, nem más mint a régi kommunizmus újratöltve. Csak most nem a dolgozó népet szolgálják hanem az annál jövedelmezőbben védhető bűnözőket, migránsokat, ferdéket. A legnagyobb gond ott van, hogy alapvetően antiliberális, még sokkal inkább mint a koszos diktátorok. Az az USA pedig amihez annyira csatlakoznál épp most építi lelkesen a következő olyan csodálatos társadalmi rendet mint amilyen a kommunizmus vagy a nácizmus volt. És persze közben ezerrel rombolja a saját jelenlegi társadalmát. Ja, tényleg jó ötlet lenne hozzájuk csatlakozni. A Titanicról átszállni az épp Hiroshimára tartó atombomba tetejére.
süti beállítások módosítása