MaGYAUR

MaGYAUR

Hogyan tudna Mo. hasznot húzni a klímaválságból?

2022. augusztus 30. - Magyaur
Kárpát-medencei klíma-forgatókönyv és az, hogy miképpen lehetne hasznot húzni belőle, idézet a Természetbúvár 2019/4-es számából:
”Egy részletes előjelzési modell alapján 80 hazai mérőállomás éghajlati diagramjait rajzoltuk meg a század két időszakára, a 2011-2050-es és a 2051-2100-as periódusra. A diagramok egyértelműen egy folyamatosan erősödő száraz /../ földközi-tenger-vidéki éghajlat kialakulásának jellegzetességeit mutatják tenger nélkül. Ilyen éghajlatú területek legközelebb tőlünk délkeletre, a Kelet-Balkánon vagy még messzebb Kis-Ázsiában találhatók. Ezekhez hasonló éghajlati forgatókönyvekre kell felkészülnünk.
A Kárpát-medence felszíni viszonyaihoz leginkább hasonló kelet-balkáni terület a bulgáriai Marica-völgy, amelyet akár modellként is tekinthetnénk, ahol egy magashegységektől övezett folyóvölgyben sok kilométer hosszan üvegházas mintagazdaságok működnek, amelyek primőrrel látják el Európa számos országát.
A környező hegységek vizeinek összegyűjtése és az erre épülő öntözéses és melegházas gazdálkodás lenne az ígéretes túlélési stratégia a Kárpát-medence országainak is.
Feltételeit nagyban elősegítené a hegyvidékek újraerdősítése és a környező országok szigorú vízügyi együttműködése.
A klímaváltozás kihívásaira csak az egymásra utalt népek békés együttélésén alapuló összehangolt közös stratégiája adhat megfelelő választ.”
Borhidi Attila, Dobor Laura, Horváth Ferenc:Magyarország természetes növénytakarója (TermészetBúvár 2019/4 – 7.old

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7017919327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.30. 09:39:09

Na!
Végre!
Eljutottunk végre egy igazi szakemberhez is, Borhidi Attilához.
Ha van itt Európában olyan ember, aki klíma szempontjából vitathatatlanul állít valamit, az pont ő.
Igaz, ebben két akadémikus kollégája, Járó Zoltán és Szántó István volt az "úttörő".

György Csaba Nagy 2022.08.30. 16:53:02

Ez szerintem vágyvezérelt gondolkodás, ami figyelmen kívül hagyja az emberi tényezőt. A bolgárkertész (így egybeírva, mert önálló fogalom) sajátos emberfajta: családi közösségben, látástól mikulásig, februártól októberig, melegházban pedig szünet nélkül túr, sarat dagaszt mezitláb és hajlongva, sok nemzedék mesterségbeli tudásával és igénytelenségével fölvértezve. Nálunk nincs aki a kevés maradék termést leszedje, mert a hivatalos politika, és rablólovagjai kiirtották a munkakedvet, a saját teljesítményből boldogulás az élhetetlenek hobbija lett, az élet királyainak gúnykacajától kísérve. Eljövendő öntözött melegházainkhoz importáljunk bolgárkertészeket is.

belekotty 2022.08.31. 13:28:53

@György Csaba Nagy: Sajnos ebben igazad van. Ahol lakom, nézem a kertekben álló gyümölcsfákat, amiken ott a termés és nem szedi le senki. Ma egy termelőnek többe van az emberi munkaerő, mint amennyiért el tudja adni a gyümölcsöt.
süti beállítások módosítása