MaGYAUR

MaGYAUR

„Nemzetállam” a nemzet ellen

2022. november 20. - Magyaur

Ha leegyszerűsítjük a világot mozgató erőket, akkor két attitűd küzd egymással: a „piaci logikájú liberális” és a „nem-piaci, illiberális”.

A polgári forradalmak előtt csak az „isten által megszentelt”, gazdaságon kívüli hierarchiában gondolkodó tradicionális uralmi formák léteztek, amelyeket aztán lerombolt piaci alapú, „profán” társadalom. A kapitalizmusra az jellemző, hogy a piaci logika alapján az „eladó” sikerességét a felhalmozott vagyon és a tőke jeleníti meg, a „vevő” pedig lehet bárki, nincs vallási, politikai, faji, nemi, nemzetiségi elsőbbségek, a „pénznek nincs szaga”. Ez a szabadversenyes piaci logika vezetett a liberalizmus ideológiájához vagyis, hogy „minden ember (=vevő) egyenlő”, vannak tehát egyetemes „emberi jogok”, amelyek ugyanúgy megilletik a nőket, a más vallásúakat, a más politikai nézetet vallókat, a más életmódot, szexuális orientációt követő férfiakat és nőket, mint korábban a patriarchális társadalomban a domináns helyzetben lévő férfiakat. Ezt egészítette ki az autonómia-igény, amely egyfelől a protestáns vallás önkormányzatiságából, másfelől a modern, túlterjeszkedésre hajlamos bürokratikus állam elleni védelem okán a magánszférát védte.  „Az én házam az én váram” alapon sem az egyháznak, sem az államnak nincs beleszólása a „vevői” döntésembe, akár a vallási irányzat kiválasztásáról, akár az ateizmusról, akár a politikai választásról van szó. Ez tehát az elv.

A másik oldalon vannak a nem-piaci, gazdaságon kívüli, tehát a születési, vallási, nemzeti, életmód, nemi, illetve életkor szerint („az alacsonyabbrendű nőnek és gyereknek kuss”) osztályozó illiberális felfogások. Ennek alapvetően a zárt, hierarchikus társadalom-ideál felel meg: a vallással átitatott feudális, a tekintélyelvű nemzetállami és a szocialista-sztálinista merev hierarchikus berendezkedés. Ezek mindegyike irracionális, ami nem csoda, mert élesen szemben állnak a Felvilágosodás és az „istentelen Nyugat” Ráció-imádatával és hol a feudális múltba nyúlnak mintáért, hol az utópikus jövőbe önigazolásért.

Az illiberálisok számára a társadalom alanya nem az egyes állampolgár, hanem a nemzetállam, annak kell szuverénnek lennie a több állammal szemben, ezért számukra minden államszövetség - így az Európai Unió is - rossz dolog. A nemzetállami függetlenség elérése érdekében a társadalmat homogenizálni kell; egységes nemzettudattal, vallással és hierarchiával – hogy mindenki jó katonája/alattvalója legyen a „Hazának”, vagyis a nemzetállami szervezet csúcsán lévőknek. Ebben a logikában nincs helye az egyénieskedésnek, a „civil” megmozdulásnak; ezeket automatikusan a nemzetállam ellenségeinek „fellazító” aknamunkájának tudják be. Még a szegényekkel, elesettekkel, üldözöttekkel és menekültekkel való szolidaritás is gyanús, sőt maga után vonhatja a „hazaárulás” vádját is.

A hatalomhoz görcsösen ragaszkodó „nemzetállami politikai-bürokratikus elit” nem fogadja el, hogy lennének egyetemes jogi és morális elvek! Csak kétoldalú szövetségeket tart szükségesnek, amelynél a „belügyekbe való beavatkozás” kizárt, így az Európai Unió is csak addig elfogadható, amíg fizet. A saját játékszabályait megváltoztathatatlannak tartja még akkor is, ha ezzel egyenlőtlenséget és társadalmi válságokat idéz elő.

Mivel az illiberális államból kiküszöbölik a visszajelző rendszereket: az önkormányzatokat, a civil mozgalmakat, a szakszervezeti egyeztetést és sztrájkjogot, ezért a fék nélkül maradt rendszer könnyen vakvágányra futhat.

A „nemzetállam” néptől elidegenedett bürokratikus felső kasztja nemcsak a nemzet ellen fordulhat akadálytalanul, hanem - a környezetvédelem végzetes lebecsülése miatt - a földi Élet sokszínűsége ellen is! Ily módon a korlátolt vallásos, nacionalista illiberalizmus megfékezése nem az egyes nemzetek belügye, hanem az emberiség közös érdeke...

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr617983322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2022.11.20. 12:40:54

A vevőnek, akármennyire is manipulálják, van joga nem megvenni/bevenni a maszlagot... a diktatúrában erre nincs lehetősége.

gigabursch 2022.11.21. 09:40:24

Abban az Istenben amiben te nem hiszel, abban én sem hiszek...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.21. 16:04:15

A kisemberek nem akarnak liberális oligarcha világállamot.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.21. 16:51:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Miért, illibsi oligarchiákat akarnak? Ezek az idióta egymondatos frázisaid mutatják mennyire nincs saját gondolatod.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.21. 18:51:43

Siralmas ez a poszt. Magyaur, nem kellene összeerőltetned gazdasági és társadalmi fogalmakat. Ha te jónak tartod a szabadpiaci kapitalizmust és jónak tartod a liberalizmust, attól ez a kettő még nem tartozik össze. Szerinted az USA száz éve nem ismerte a szabad piac működését? És mégis nemzetállami gazdálkodást folytatott, sárba tiporta a kisebbségek jogait, imperialista külpolitikát folytatott, szabályos népirtást több országban is, bemondásra üldözte, ellehetetlenítette, börtönbe zárta a kommunistának hitt liberális és szabadgondolkodó lakosait. Amerikában mindössze ötven éve nem büdös a nigger! (Hivatalosan.) És akkor ezt most mind jelöljem meg a szabadpiaci kapitalizmus tulajdonságaiként?

"A másik oldalon vannak a nem-piaci, gazdaságon kívüli, tehát a születési, vallási, nemzeti, életmód, nemi, illetve életkor szerint („az alacsonyabbrendű nőnek és gyereknek kuss”) osztályozó illiberális felfogások."

Na, ez aztán a dísze a kiváló eszmefuttatásodnak. Oké, te simogatod a buzikat, rendben van, nem bűn, megteheted. Én nem fogom tenni. Te nyilván kellően toleráns vagy irántam, ahogy én is tolerálom a te felfogásodat, azaz nem bántalak miatta. De Orbán híres kijelentése, miszerint itt illiberális demokráciát épít, szerinted azzal járt, hogy itt a gyerekeknek kuss van? Ember, mikor jártál a lakásodon kívül? És vajon mit jelenthet az életmód szerinti osztályozás, ami szerinted erre az országra oly jellemző? Tolerálom, hogy gyűlölöd Orbánt, de az eszedet ne veszítsd már el teljesen! Veszel két rosszat, és összekötöd őket, mintha egymásból következnének? Te nem vagy magadnál, ember.

"Az illiberálisok számára a társadalom alanya nem az egyes állampolgár, hanem a nemzetállam."

Ezt úgy is mondhatnám, hogy a társadalmat nélkülöző individualizmus helyett a közösség a fontos. Én tudom, hogy a szélsőliberálisok a teljes és szégyentelen individualizmust hirdetik, de akkor miért beszélnek "közösségről" még az egymásból talán nem is kérő LMBTQIAN* emberek esetében is? A közösség ezek szerint valami rossz?

" a nemzetállam, annak kell szuverénnek lennie a több állammal szemben, ezért számukra minden államszövetség - így az Európai Unió is - rossz dolog."

Érted, amit írsz? SZÖVETSÉG. Orbán szövetséget akar, nem összeolvadást. Az egyszerre individualista és unionista liberálisok egy náluk felsőbb hatalmú csoport kezébe akarnák helyezni az egész sorsának irányítását, akikre, noha a demokráciából következne, semmilyen hatással nem tudnak lenni. Mi most az EU legfontosabb baja? Hogy mi fűteni szeretnénk a lakásainkat. A többség nem, és ebből mi következik? Hogy mi se fűthessük. Hogy mi mit szeretnénk, az az innen túlságosan távol levő központi hatalmat nem is érdekli. Ezekre akarnád te bízni az életed irányítását?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.11.21. 20:01:01

@Androsz: nem olvastam végig, de Gyurcsányt ugye nem hagytad ki?
Ha igen, pótold légyszíves!

birkamenet 2022.11.22. 00:41:51

@Androsz: "Mi most az EU legfontosabb baja? Hogy mi fűteni szeretnénk a lakásainkat"

Nagyon jól mondtad, hogy mitől értelmi fogyatékos a ti birkatáborotok. Az összes EU ország azt akarja, hogy segitsék az ukránokat, hogy a vén szaros putyin gazdád ne tudja végrehajtani a népirtást és a gyarmatositást. És ezért szolidárisan bevállalják az áldozatot.

Na de itt jön Európa legselejtebb népe a ruszki bérenc fidernyák banda, akik felől a ruszkik lemészárolhatják az egész ukrán népet, törhetnek előre megtámadni a többi európai országot, a nyomorék agyú fidessbirkát ez nem érdekli, sőt még le is szopja a ruszkik f.arkát, csak hogy télen tudjon fűteni a putrijában.

Ez a nép most is megérdemli, hogy a világon mindenki utálja, sőt, az elmebeteg magyarjainak nincs is más életcéljuk.

birkamenet 2022.11.22. 00:43:29

@Androsz:

Te tényleg nem tudod magadról, hogy elmebeteg vagy?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.22. 07:06:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Újabb fogalom amit nem ismersz és rosszul használod. Ha ennyire műveletlen vagy, hogy vetemedhetsz írásra?

"Az oligarchia egy olyan politikai rendszer, ahol a hatalom egy viszonylag kicsi csoport kezében összpontosul, akik a saját érdekükben kormányoznak, illetve döntő befolyást gyakorolnak a hatalomra és a döntéshozatalra. Többféle formája van: politikai, vagyoni, katonai, vallási stb.

Az eredeti szóhasználatban kevesek zsarnoki uralmát jelenti."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.22. 07:37:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Oligarcha = gazdag ember, aki pénze által politikai hatalmat gyakorol.

Oligarchia = ahol a hatalom oligarchák kezében van.

Na ez mire illik a legjobban? Nos, a liberális demokráciára.

Magyaur 2022.11.22. 10:46:36

A 20. századi nemzetállami paradigma erősen tartja magát, nemcsak Magyarországon, hanem a trump-i Egyesült Államokban és a putyini Oroszországban is... Mindenki jó hazafi akar lenni, de közben a "nemzet" fogalmát meghekkelték azok a nemzetállami/szocialista hadiállami csúcspolitikusok és csúcsbürokraták (pl. katonai, egyházi vezetés), akik azt folyamatosan kisajátítják.
süti beállítások módosítása