MaGYAUR

MaGYAUR

Dávid Gyula a világegyetem keletkezéséről

2022. november 22. - Magyaur

Természetben, akár virágmagvakról, akár ikrákról, akár hímivarsejtekről van szó; a pazarlás és a véletlenszerűség óriási szerepet játszik. Ezért kételkedik az ember a világegyetem keletkezésének egyszeri teremtő aktusában, akár isteni beavatkozásról, akár a „semmiből keletkező” Nagy Bumm elméletéről van szó.
Az iskolateremtő fizikus és zseniális ismeretterjesztő Dávid Gyula az előadásában egy olyan több elméletet egyesítő kozmológiai modellt vázolt fel, amelyben az állandóság és a végtelen számú világegyetem-buborékok "próba-szerencse" alapon történő keletkezése és elmúlása természetes, szó szerint a természetre jellemző sokszínűség, pocsékolás és kiválasztódás jegyében zajlik.
(A végkövetkeztetés 1:41:13-tól látható)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr1317984974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.22. 14:20:06

Mind szép és jó, csak az élet keletkezésére képtelen, a fizikai törvényekkel leírható választ adni.

Amúgy régóta követem az atomcsill csatornát és szeretem az előadásokat.

Rubasov et. 2022.11.22. 18:02:26

@gigabursch:

Ami egy igen érdekes kérdés, hogy hogyan kezdett el élni az egyébként élettelen anyag? Jelen tudásunk szerint élő anyagból lehet éllettelen (=halál), de élettelen anyagból önmagában nem lesz élő. Ezt alátámasztják a mesterséges-sejt kísérletek is, amik rendre kudarccal végződtek hiába volt meg benne minden, ami egy élő sejtben is.
Erre nincs tudományos magyarázat, mert az csak arra ad magyarázatot, hogy az ún. biogén anyagok hogyan jöttek létre, de azt nem tudja megmagyarázni, hogy ezekből hogyan lett élő anyag.

ulpius66 2022.11.22. 20:17:06

@Rubasov et.:

Az élet nem egyik pillanatról a másikra, hanem kb. 3-4 milliárd év alatt jött létre.

Nyilván létrejött az "élet" bármilyen formája, majd elpustult, aztán létrejött egy újabb élet, de az is elpusztult.....eltelt így az a pár milliárd év és EGYSZER CSAK LŐN CSODA, AZ ÉLET ÉLT, ÉS BEINDULT AZ EVOLÚCIÓ......ISMÉT PÁR SZÁZ MILLIÓ ÉV AZTÁN JÖTTEK A TÖBBSEJTŰEK, A NÖVÉNYEK, ÁLLATOK, STB-K....

Egyebekben ma is keletkezik élet az élettelenből: a mélytengerekben a feltörő vulkánok, meg ilyesmik (főleg vulkáni gázok a vízzel érint kezve olyan elemi sejteket képeznek, amelyek alapjai lehetnek az életnek.....
(nyilván ezek az egyszerű élettelen --- élő határán lévő sejtek elpusztulnak.....ezek a sejtek még nem számítanak élőnek, DE MÁR NEM SZÁMÍTANAK ÉLETTELENNEK SEM...)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.22. 22:46:30

@ulpius66: Hmmm... ritkán olvasok tőled értelmes hozzászólást. Ez az.

gigabursch 2022.11.23. 08:03:53

@ulpius66:
Úgy 6-7 évtizede próbálkoznak különböző "őslevesekkel", amiben valóban kialakulhatnak - és alakultak is ki - különböző aminosavak, zsírsavak, sőt még cukor is, de onnan se té se tova.

gigabursch 2022.11.23. 08:11:59

@Rubasov et.:
Ezt a kérdést járta körbe az egyik kedvenc anime sorozatot, a Full Metál Achemist, ami ráadásul kapott egy másik befejezést is az 52. résztől.

sync 2022.11.23. 08:39:16

Az univerzum-buborékok elmélete nem bizonyított. Ezt úgy hívják, hogy pszeudotudomány(áltudomány).

György Csaba Nagy 2022.11.23. 11:00:58

A léptékkel van baj: egy olyan kísérlet végpontját állítjuk szembe egy 6-7 évtizede folyó laborpróbálkozással, ami vagy 3,8 Md éve zajlik, párezer laborban. Utóbbi alatt az eltérő természeti feltételeket értem. Hajtsunk térdet az evolúció nagyszerűsége előtt, amihez kötelező olvasmány Darwin: A fajok eredete, majd Dawkins: A vak órásmester-e. Ezekből megérthető, hogy Anyag őfelsége, saját értelem és cél nélkül, hogy alkotott olyan értelmes és szervezett világot, melyben élünk, s miért bocsáthatjuk meg az evolúciónak azt a hosszú tévelygést és sok hibás mellékutat, amit egy fölsőbbrendű értelemnek nem tehetnénk. (Csak egy példa: a nők élete 10%-át tönkretevő ciklus).
A megismerés olyan, mint az Élet Fája: minden új ismeret egy ág, melyből új kérdések rügyei fakadnak, s azok idővel új ágakat, új ismereteket bontakoztatnak ki. Türelem, a folyamat zajlik, világunk legszervezettebb ereje, az emberi agy dolgozik rajta, szemléljük kényelmes fotelünkből, a mozi lenyűgöző.

ulpius66 2022.11.23. 11:02:37

Az általam tegnap írtakból kimaradt, hogy ezek a se élettelen --- se élő sejtek csak néhány milszekundumig "élnek"...... de aztán a NAGY SZÁMOK TÖRVÉNYE ALAPJÁN VAN OLYAN AMELYIK TOVÁBB... ÉS TOVÁBB ÉS TOVÁBBBBB.......az a pár milliárd év adott elég időt nekik a porbálkozásra.....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.24. 18:53:56

@György Csaba Nagy: Nem biztos, hogy 3,8 milliárd éve, mert simán lehet hogy polipepdidek érkeztek a világűrből.

György Csaba Nagy 2022.11.25. 12:26:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az élet csírája idegen bolygóról érkezett c. elmélet nálam nem nyerő. Igen kicsi a valószínűsége, hogy bárhol a világegyetemben olyan szerves élet keletkezett, mely a mi természeti körülményeink közt is megél. Hogy ez túlél sok fényévnyi űrutazást, és a Földön felvirágzik, az végleg sok nulla utáni töredék esély. És akkor marad a kérdés: ami valahol másutt megvalósulhatott, miért szükséges feltétel a földi induláshoz?
Sztem ez csak egy túltengő fantáziájú, és/vagy feltünésviszketeg tudóscsoport heppje. Ami tény: az élet a Föld minden sarkában kivirágzott, csaknem minden természeti feltételhez alkalmazkodott. Keletkezése és elterjedése, formáinak soxínüsége szükségszerűnek ítélhető. Schrödinger szerint az az élőlény, aki csinál vmit: anyagcserét folytat környezetével, és szaporodik, vagy legalább is képes erre. A környezet, mint táplálékforrás adott, s ez elegendő ösztönzőnek bizonyult a táplálékszerzési képesség kifejlesztésére, mely idővel ragadozólánccá vált. A példák itt vannak előttünk, cianobaktériumtól emberig.

György Csaba Nagy 2022.11.25. 12:36:03

Ja és még: az érkezett polipeptidek milyen módon rendeződtek kromoszómákká? Ez lehet az élet keletkezésének legnehezebb lépése, s ezt a Föld lépte meg. Ehhez képest a polipeptid-képzés gyenge ujjgyakorlat. A szekrényugró nem a nekifutásra büszke.
süti beállítások módosítása