MaGYAUR

MaGYAUR

A politikát „okosba megoldók” helyett vissza Beke Katához!

A leszerepelt balliberális és orbánista „reálpolitika” után ott kell folytatni, ahol Beke Kata abbahagyta!

2022. december 02. - Magyaur

A rendszerváltás tiszta lelkű, de nem véletlenül elfeledett tündöklő csillagai a politikai elitet a krónikus magyarországi szegénységgel szembesítő Solt Ottilia és a nemzetstratégiát az oktatásra és a tudásalapú társadalomra építő Beke Kata volt.

Beke Kata személyisége a magyar sorsot is jelképezte; az első világháború utáni Erdélyből menekült családból származott, amelyet aztán a második világháború után kuláknak bélyegeztek. Önerejéből értelmiségivé vált, de a konzervatív Antall József kormányának államtitkáraként is megőrizte demokrata világlátását. Számára nem volt ellentmondásban a nemzeti érzés a plebejus öntudattal, a Haza a Haladással és a progresszióval! Széchenyivel együtt hirdette, hogy a „nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”. Nem véletlen, ha 1988-ban a később SZDSZ-es Horn Gáborral és a később Fideszes Pokorni Zoltánnal alapítója volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, mert a fejlődés kulcsát az iskolarendszerben, ma úgy mondanánk a „tudásalapú társadalomban” kereste, főleg az olyan nyersanyagban szegény országban, mint Magyarország.

Beke Katát nem vették komolyan a politikustársai. Nő volt, a gyerekekről, iskoláról papolt és gyanús nyugatias megoldásokat ajánlott, amelyek túl hosszú idő után hoztak volna szavazatokra átváltható eredményt… Pedig azon a nyomon indult el, mint Finnország és Észtország: ha minden párt tartja magát az Iskola primátusához, az hosszú távon az ország exportképességének és a társadalom életminőségének ugrásszerű javulásához vezet. A rövid távon gondolkodó, a párt- és magánérdekeket szem előtt tartó politikusok (tisztelet a kivételnek) komolytalannak tartották az iskolafejlesztésen alapuló nemzetstratégiát. A gyerekek amúgysem szavaznak és az országba bekopogó német nagytőke viszont a nem túl igényes bérmunkásokra vevő.

Ma Magyarország nemcsak gazdasági, pénzügyi, szociális válságot él át, hanem szellemit is. A jelenlegi tanár-diák megmozdulások a magyar géniusz haláltusájának jele: ha a kormány nem tesz az oktatásba több pénzt, energiát, akkor Magyarország menthetetlenül lesüllyed a világ jelentéktelen és a szellemi nyomor szintjén vegetáló országai közé…

Orbán bukása után elő kell venni Beke Kata politikai örökségét és ott kell folytatni, ahol ő abbahagyta, mert az egyszerre volt nemzetegyesítő és új távlatokat nyitó nemzetstratégia!

https://index.hu/belfold/2021/12/22/jezusmaria-gyoztunk-beke-kata-rendszervaltas-portre-mdf-an

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3017992950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása