MaGYAUR

MaGYAUR

Ady forradalmi igazsága a vármegyéről

2022. december 26. - Magyaur

Megyékből értelmetlen módon (roppant sok pénzért és pont ebben a válságos helyzetben!) vár nélküli "vármegyék" lesznek. Ugyanakkor Orbánék ócska feudális nosztalgiája visszamenőleg is igazolja Ady dühét a buta-korlátolt úri világgal szemben. Újra bebizonyosodik, hogy nem a "perc-emberkék", nem a "Tökmag Jankók", hanem Ady Endre hordozza a magyar nemzet szellemiségének leglényegét; a magyar géniuszt!

„Fölszállott a páva a vármegye-házra,
Sok szegény legénynek szabadulására.

Kényes, büszke pávák, Nap-szédítő tollak,
Hírrel hirdessétek: másképpen lesz holnap.

Másképpen lesz holnap, másképpen lesz végre,
Új arcok, új szemek kacagnak az égre.

Új szelek nyögetik az ős, magyar fákat,
Várjuk már, várjuk az új magyar csodákat.

Vagy bolondok vagyunk s elveszünk egy szálig,
Vagy ez a mi hitünk valóságra válik.

Új lángok, új hitek, új kohók, új szentek,
Vagy vagytok, vagy ismét semmi ködbe mentek.

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.

Vagy lesz új értelmük a magyar igéknek,
Vagy marad régiben a bús, magyar élet.

„Fölszállott a páva a vármegye-házra,
Sok szegény legénynek szabadulására.”

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr1718010526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.26. 10:13:37

Ady libbant volt.

Ha ma élne, a Soros Alapítványnál civilkedne.

Kangörcsös TSZ elnök 2022.12.26. 10:35:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az anyád meg egy kibaszott kurva volt és egy undorító, ocsmány kártékony férget hozott a világra.
Ugye milyen szép karácsonyi gondolat?
Ennyit érdemelsz meg egy hurkot a retkes nyakad köré.

György Csaba Nagy 2022.12.26. 11:52:04

Adynál sokan leragadnak szifiliszes biszex, magát tönkreivó magánéleténél. Nos, mint sok művész, valóban túlfűtött volt, de ez magánügye, megfizette az árát életével. Ami ennél sokkal fontosabb: művei megmaradtak nekünk, őrizve lángeszét. Versei eléggé ismertek, káprázatos nyelvi leleménnyel tálalja nem csak az érzelmek mélységeit, de a társadalmi események és azok gondolatgazdag megítélése is igazolja lángeszét. Megértéséhez, befogadásához felnőtt értelem szükségeltetik. Kevésbé ismert újságírói tevékenysége, amelyben könyörtelen éleslátással mutatja meg az úri Magyarország sekélyes, gondolattalan, korszerűtlen politikai hibahalmazát. Aki meg akarja tudni, mi vezetett szükségszerűen Trianonhoz, a Történelmi Magyarország elkótyavetyéléséhez, olvassa el a Magyar Elektronikus Könyvtárban található gyűjteményt. Utána gondolkozzon el: mit tanultunk a leckéből, mit majmolunk ma is, és mit ér Ady.

Rubasov et. 2022.12.26. 14:01:18

Azon túl, hogy Ady elég jól látta az akkori társadalom problémáit és verseit olvasva arra a megállapításra juthatunk, hogy ma is (sajnos) kivétel nélkül megállnák a helyüket, azt kell megállapítanunk, hogy a mai fideszes vezérkarnak semmi köze nincs a régi úri világhoz, sem genetikailag -egyik sem tud felmutatni legalább valami "hétszilvafás" kisnemes őst, sem mentalitásban. Amit látunk az nem más, mint a Rákosi-és Kádár-rendszerekben talpnyalással, besúgással és kollaborációval felkapaszkodott vidéki zsellérek gyerekeinek úrizálása. Az ilyesmi magatartás a régi úri világban nem ment volna el.

A régi úri világ leszármazottai vagy távol tartják magukat a politikától (Széchenyiek például), vagy ha nem, akkor nem éppen a kormányzat mellett agitálnak: például a 2016-ban elhunyt Esterházy Péter, vagy Tisza Kata.

ulpius66 2022.12.26. 14:02:02

Nagyvárady Endre

Várady Endre

Ady Endre

Y Endre
(így fogyott el Nagyvárady Endre....)

gigabursch 2022.12.26. 18:44:01

@György Csaba Nagy: @Rubasov et.:
Jól összefoglaltátok.

Amúgy a hétszilvafások sokasága ekkor vagy katonatiszt volt, vagy közszolgálati dolgozó (orvos, tanár), esetleg, ügyvéd, mérnök vagy pap

Sajnos a maradék részét meg jól bemutatta a Légy jó mindhalálig.
Fenntartják a fontos látszatot, hogy nemesek, de tanulni, dolgozni, az sértő.

MEDVE1978 2022.12.26. 19:46:19

Ady az egyik kedvenc költőm. Művész, úgy élte az életét is. Magas hőfokon égett, akár abszintról, akár kurvákról, akár igazságtalanságról, akár szerelemről volt szó. Nem véletlen, hogy utálta az igazságtalanságot, amit látott, a fennhéjázó magyar urakat, nemeseket, tapasztalta az ország nyomorát. Ady korában az emberek mindössze 20%-a szavazhatott és az igazi uralkodó továbbra is a császár volt. Persze lehet őt "liberálisnak" hívni vagy hasonló mai fogalomrendszerekben elhelyezni, de az igazság az, hogy mindannyian a pillanatnyi helyzetünk foglyai vagyunk. Ha a Ady látta volna azt, hogy mi történik Magyarországgal Trianonban, azt, hogy a vágyott polgári forradalma, ami szerinte a humanizmus jegyében jó életet hozott volna az embereknek megbukik és először a Tanácsköztársaság csúfolja meg, utána pedig Horthy csinál belőle puha diktatúrát, akkor minden erejével harcolt volna ellene. Adynak a magyarsága sokat jelentett, bár utálta a magyar ugart és a dekadens, impotens bárókkal, nemesekkel, vitézekkel, a magyar kultúrát és embereket szerette.

camilló 2022.12.26. 21:20:03

@Rubasov et.: Politikai vakság a jelenlegi rendszert a Kádár , de akár a Rákosi rendszerhez hasonlítani! A rendszerváltás után előbújtak Horthy örökösei....

taga20 2022.12.26. 22:05:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem vetlek meg, mert röhejes vagy birca.
egy szerencsétlen flótás, a beteg dolgaival:))

Rubasov et. 2022.12.26. 22:12:53

@camilló:

"Politikai vakság a jelenlegi rendszert a Kádár , de akár a Rákosi rendszerhez hasonlítani! A rendszerváltás után előbújtak Horthy örökösei...."

Orbán apját az "ancien regime" emelte fel, akár csak a többiekét. A régi úri világ is persze kellően romlott volt, de voltak bizonyos írott és íratlan szabályok amiket be kellett tartani (lásd a témában Mikszáth Kálmán művei).
Az amit most látsz, a rolexekkel való pózolás, a horvát tengeren való műanyagpalackos ásványvizes palackos kurvázás, európai luxus-szórakózóhelyen kokaintól hunyorogva nézegetni a "táncoslányokat" tipikusan a fentebbi hozzászólásomban említett módon felkapaszkodott emberek és leszármazottai sajátja.
Ettől persze még uralkodócsaládokban is vannak fekete bárányok, például András yorki herceg, de az ilyesmi ott kínos, nem pedig büszkeség tárgya.

parttalan 2022.12.27. 15:55:08

@György Csaba Nagy: "Aki meg akarja tudni, mi vezetett szükségszerűen Trianonhoz, a Történelmi Magyarország elkótyavetyéléséhez, olvassa el a Magyar Elektronikus Könyvtárban található gyűjteményt.'

Ostoba, velejéig hazug újbalos történlemértelmezés. Nemzetiségek sanyargatása, Tisza, Tisza, Tisza...blablabla. Trianonhoz a szomszédos népek föld-, nyersanyag-és ásványkincs éhsége és a nagyhatalmak azon geopolitikai szándéka vezetett, miszerint Szovjet-Oroszországot minél több nemzetállam válassza el a mageurópától.

camilló 2022.12.27. 18:44:49

@Rubasov et.: Hm. Bizony abban a korban bárki kiemelkedhetett! Az, hogy mi lett belőle az emberenként változik. A hatalom majdnem mindenkit megront. A régi urak (itt a magyar értelemben vett urakról beszélek, lásd Boldizsár Iván Don Buda Párizs) csak a,látszatra adtak, ezek semmivel sem különbek! Nem összehasonlítható a Kádár Rákosi kor a maival. Azért mossák össz előszeretettel, mert él a nosztalgia Kádár után és ez bizony csípi a szemét mind a liberálisoknak (a mai ellenzéknek hazudott bagázsnak), mind a regnáló hatalomnak.

György Csaba Nagy 2022.12.27. 21:14:02

@parttalan: Csípőből leadott előítéletes értékelésednek semmi köze a tényekhez. Itt pár szempont, amin elgondolkozhatsz, ha kedved tartja:
1. Ügyeinket politikai szinten az arisztokrácia intézte kizárólag, amit ma jobboldalként kell minősítenünk. Nem nagy elégedettségre ad okot, ahogy Árpád fejedelem és István király országát kezelték.
2. A szomszéd népek lényegesen gyengébb helyzetből indulva, mára jórészt leköröztek bennünket. Szomorú, hogy főre jutó GDP-jük legtöbbnél meghaladja a miénket, már Románia is nyakunkon és gyorsabban fejlődik, mint mi. A polgárosodás, a közélet demokratikussága terén fasorban sem vagyunk. A magyar fejekben feudalizmus van, ami a múlt, a lefojtott polgárosodás eredménye.
3. A nemzetiségi arányok több évszázad alatt alakultak Trianon-korivá. Sok háborúban hullott magyar vér, és viszonylag alacsony volt a népszaporulat, kisebbségbe kerültünk a hazában. De a folyamat teljesen kezeletlen maradt: nem korlátoztuk a beáramlást, nem segítettük az asszimilációt, de autonómiát sem adtunk, Csáki szalmájaként kezelve, spontán módon zajlott. Fel sem tűnt a Habsburg-ház mesterkedése, hogy a nemzetiségek védelmezője szerepében tetszelegve ellenünk hangolta őket (lásd az 1848-49-es szabadságharcban a románok, szerbek és horvátok viselkedését).
4. Összeomlásunk az I. Világháború folyománya. Nem lett volna egyszerű megtagadni a belépést, de józan mérlegelés ezt diktálta volna: a háború remélt kedvező kimenetele sem adott volna bármi előnyt, veszteségei emberben és javakban jelentősnek ígérkeztek. Tisza, ha egyáltalán végiggondolta a helyzetet, meg kellett volna tagadja az uralkodó iránti hűséget, mert mint ennek az országnak miniszterelnöke, az ország népének sorsa a döntő szempont.
5. A háború utáni rendezésről döntő hatalmak, Franciaország, Anglia (USA és Olaszország mellékszerepben), csak annyiban rajzolták át a térképet Oroszhon felé, hogy a Monarchiát szétdarabolták, új ütközőállamot az egy Csehszlovákián kívül nem kreáltak. A szovjetek, polgárháborúba bonyolódva és fejletlenül, nem voltak világpolitikai tényező azidőtájt. Szempont volt a német érdekszféra meggyengítése, és passz.
Mátyás óta katasztrófálisan politizáltunk, és ez kedvenc jobboldalod bűne, viszont bűnhődünk érte oldalfüggetlen. Ideje lenne maradék erőinket nem belharcokra, sem kreált külső ellenségre pazarolni. Kövér nem csak hülyeséget beszél, mi szerint az ellenzék nem része a nemzetnek, hanem árt: a nemzet mi vagyunk mind együtt, ez lenne az erőnk, érdekeink közösek, lenne min dolgoznunk. Hogy ez délibáb, az a hatalom kórisméje.

camilló 2022.12.28. 09:13:17

@György Csaba Nagy: Alapvetően egyetértek,de megjegyzem, hogy a dualizmus korában is magyarként nyomtuk el a nemzetiségeket. Nem szoktak beszélni róla, de a 48-as Szabadságharc idején is csak a magyar nemzetről szól minden. Ahogy írtad is nem véletlen a nemzetiségek ellenségessége. Az Első Világháborúból nem tudtunk volna kimaradni! Akármennyire is elemezték, hogy mi fog történni, senki nem számolt nagy áldozatokkal. Csak nézd meg Szerbia lerohanásának a tervét, ami ugye csúfos kudarcot vallott. De emlékeztetlek Vilmos császár szavaira:" Mire a falevelek lehullanak..."

parttalan 2022.12.28. 12:10:57

@György Csaba Nagy: "Csípőből leadott előítéletes értékelésednek semmi köze a tényekhez."

Nem besértődni kell mindjárt az elején, hanem felfogni: téveszmék fogja vagy.. Elolvastam ezt is. Ostobaságok váltakoznak ide nem illő, magyarázatként nem szolgáló dolgokkal. Mondhatni a szokásos, unalomig ismert balos lózunggyűjtemény.

Röhej, hogy még az előző rendszerben a hivatalos pártállami történetírás sem állított annyi valótlanságot Trianonról, annak okairól. mint ahogyan azt rendszerváltás utáni liberálisok és újbalosok teszik. Az alapvetően a tényekből indult ki, legföljebb a kornak megfelelő ideológia alapján elferdítette őket, illetve kiemelte a számára fontosakat közülük. A mai balos szemlélet viszont nettó hazugsággyűjtemény. Te ennek az áldozata vagy, ezt hányod vissza.

1. A nemzetiségek, amint esély adódott rá, természetesen az elszakadást választották. Az uralkodó politikai osztály tejben-vajban füröszthette volna őket, amint lehetőség adódott rá, mentek. Ugyanígy tettek volna a magyarok is hasonló helyzetben.

2. A szomszédos népek, meglévő és utódállamok föld-,nyersanyag-és ásványkincs éhsége. Az etnikai szempontok figyelembevétele helyett gazdasági szempontok érvényesültek.

3. Geopolitikai ok - a Szovjetunió elszigetelése magerurópától nemzetállamok sorával.

Ennyi. Csűrheted, csavarhatod, hányhatod a téveszméket, a valóság ez.

parttalan 2022.12.28. 12:14:56

@György Csaba Nagy: A szovjetek, polgárháborúba bonyolódva és fejletlenül, nem voltak világpolitikai tényező azidőtájt.

Már hogy ne lett volna világpolitikai tényező?! Európában féltek a bolsevizmustól, te nagyonokos. Ezt is letagadod?

parttalan 2022.12.28. 12:22:03

@György Csaba Nagy: "Mátyás óta katasztrófálisan politizáltunk, és ez kedvenc jobboldalod bűne,"

Eeez igen! Nem kedvenc jobboldalam. Tipikus agyament balos reakció. Szóval Mátyás óta a jobboldal alakította a politikát? Mesélj, hol volt, milyen formában létezett a 16-17-18. században a klasszikus, vagy a mai jobboldal?!

parttalan 2022.12.28. 12:32:35

@György Csaba Nagy: "Nem lett volna egyszerű megtagadni a belépést, de józan mérlegelés ezt diktálta volna:"

Mondom én, írtam legelőször is: Tisza, Tisza, Tisza! Előre tudtam, hogy ez lesz, még ha a nevét te magad nem is írtad le. Ide lyukad ki örökké a hazai agyament újbalos marxista történetszemlélet. Mi a fenének kell kötni az ebet a karóhoz, hogy a háborúból kimaradhattunk volna?! Amennyiben Tisza megtagadja a mozgósításra való uralkodói parancsot, a király meneszti (akár az Országgyűlést is feloszlatja) és egy megbízható személyt nevez ki min. elnöknek. KuK, élén az uralkodóval! Olyan nehéz belátni?!! Miért kell tendenciózusan szembemenni a valósággal??!
süti beállítások módosítása