MaGYAUR

MaGYAUR

Az elszegényedés a középosztályt is elérte

Papíron nem vagyunk szegények, de az életünk a nélkülözésről szól

2023. január 19. - Magyaur

"Azokról írok most, akik papíron nem szegények. Akiknek az életébe viszont ezekben a percekben is megállíthatatlanul, alattomosan, ravaszul és csendben kúszik be a nélkülözés."

Herold Eszter

WMN – 2023. január 17.

Nem a mélyszegénységről írok, a teljes kilátástalanságról, ahonnan a hetedik generáció is aligha törhet ki ma Magyarországon. Nem a magukra hagyott, méltatlan összegekből napról napra élni kénytelen nyugdíjasokról, akik hosszú évtizedek munkájáért cserébe most fűtetlen lakások egyetlen langyos szobájában várják a még olyan messzi tavaszt. És nem is a magatehetetlen szeretteiket életen át áldozatosan gondozó családokról, akiknek szintén nevetséges a jussuk mindezért. A kíméletlen és fájdalmasan józan adatok enélkül is rámutatnak a hazai szegénység legsötétebb bugyraira. Herold Eszter háromgyerekes pedagógusszerzőnk szubjektív jegyzete a szegénységről.

A széles szürkezóna, akik a középosztályt jelentik

Azokról írok most, akik papíron nem szegények. Akiknek az életébe viszont ezekben a percekben is megállíthatatlanul, alattomosan, ravaszul és csendben kúszik be a nélkülözés.

Ott somfordál a hűtőszekrény körül. Ott heverészik a fűtetlenül hagyott hátsó szobában. Kuporog az apránként penészedő sarkokban. A sarkadra lép a zsúfolt buszon, villamoson, és a füledbe liheg, miközben szívzakatolva, de bliccelsz. Képedbe röhög drága drogériák, cipőboltok és könyvkereskedések kirakataiban. Roppanásig szorítja a bal kezedet, míg a jobbal megadóan visszateszed a polcra a sajtot, a vajat, a brokkolit, a paradicsomot. Firkál a javítgatott, vakolt, de soha be nem fejezett falakra. Ott vigyorog az összes szerencsés ismerősöd forró, boldog vidékeken készült önfeledt Instagram-képein.

Az iskolába is bekísér, a leghátsó padban ül, feltett lábakkal hintázik a széken, hangosan fütyörészve. Impozáns kultkávézók teraszain kevergeti a lattét, s arra jártadban a zsebedbe pöccinti a csikket.

Nyáron megzabálja a gyerekeidnek szánt fagylaltgombócokat, és a nyakadba csimpaszkodik, szorosan ölel, itt marasztal, hogy soha ne juss el, soha, a tengerig. Még nem nevezed nevén, de kezded kiismerni a természetét.

Szegény vagyok?

Negyvenéves múltam, és ezidáig egyszer sem gondolkodtam ezen. 

Tisztes, dolgos, átlagos családból jövök, szerény, de boldog gyerekkorom volt, mint legtöbbünknek az országban a nyolcvanas évek legelején. Még éppen kisdobos is voltam, ott meg aztán pláne minden az egyenlőségről szólt. Egyetlen emlékem sincs, amiben hiányát szenvedném bárminek, talán csak az első (és utolsó) Barbie-mra kellett gyerekléptékkel mérve túl sokat várnom, és még mintha a saját zsebpénzemet is bele kellett volna dobnom a közösbe érte. Pár hónapja azonban motoszkál bennem valami. Sokáig direkt a nevén se neveztem. Hessegettem, csitítottam, mikor hangosodni kezdett a gondolat. Egyre több részletre kaptam fel a fejem, illeszkedni látszottak valami fojtogatóan ijesztő mintázatba, amit eddig nem ismertem.

Artikulálódott a félelem, már lett neve, magamban ki is mondtam. Egyszerűbb így, hiszen névtelenül is legalább két éve nyomaszt: szegényedünk.

Lemondástól lemondásig

Az életünk zenitjére érünk lassan, s nemhogy nem gyarapodunk, de hónapról hónapra szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat. Potyognak, hullanak le rólunk eddigi életünk hozzávalói. Elmúltak mellőlünk a heti-kétheti kedves kávézókban elköltött finom kávék, velük az éltető találkozások és beszélgetések. Eltűntek az illatos, új könyvek. Köddé vált a kultúra, apránként szublimáltak színház- és mozijegyek, múzeumbelépők, művészeti fesztiválok. Jó ideje nem veszünk új ruhát. De most már használtat sem. A gyerekeknek szerezzük be időnként a legszükségesebbeket. Ritkítottuk a hazautakat vidéki szüleinkhez, megfogva benzinpénzt és matricaárat.

Egyik lélekmentő szokásunkat sem volt jó érzés elhagyni, de megtettük. Volt finom és tápláló étel az asztalon, meleg a szobában, együtt voltunk, szeretetben.

Az elmúlt év azonban kikezdte a béketűrésemet

Elsősorban a három gyerekem okán. Mert eltűnt az asztalunkról a vaj. Mert ritka vendég lett a sajt, a túró. Mert háromszor meggondolom, mikor veszek egy üveg mézet. Eltűntek az étrendünkből az olajos magvak. Az aszalványok. A rendes, jó kenyér. A péksütemények. Magam sütök itthon mindent, de a villanyóra pörög, és időmilliomos sem vagyok. Megszédülök olykor a nagy hajtásban, beosztásban, és kiszakad belőlem: AZ ÉG SZERELMÉRE, MIRŐL KELL MÉG LEMONDANUNK, HOVÁ TUDUNK MÉG HÁTRÁLNI?

Ezért kaptam magam azon egy átszorongott decemberi éjszakán, hogy statisztikákat és szakcikkeket bújok a neten, lázasan választ keresve arra, van-e objektív mércéje a szegénységnek, s ha igen, karcolom-e már a küszöböt.

A szegénységnek több vetülete és értelmezése létezik, definiálása és ezért mérése is nehéz. Országonként különböző, végső soron szubjektív mutatók mentén, szubjektív válaszokat rendszerbe rögzítve készülnek különböző kimutatások, halmazábrák, grafikonok. 

Hogy a jövedelmi szegénység – statisztikailag legalábbis – érint-e bennünket, feketén-fehéren kimatekozható. Az aktuális magyar mediánbér hatvan százaléka a szegénységi küszöb. Számokat kerestem, osztottam, szoroztam, bruttó, nettó, reál, míg megállapítottam, hogy még határérték felett vagyok. (Nem sokkal egyébként, úgyhogy egyáltalán nem nyugodtam meg, sőt.)

Mindezt három diplomával, nyelvtudással, választott értelmiségi hivatásomhoz való hűségemmel, tizenhat év munkatapasztalattal és a három kisgyerekünkkel.

A rigid számok objektivitása itt persze abszolút relatív, hiszen ki mondja meg és mi alapján, hogy

  1. miért épp hatvan százaléknál húzandó meg a szegénység határa?
  2. mik az emberhez méltó élet szükséges minimumfeltételei, amelyek a szegénységi küszöbértékkel még elvben fedezhetők?
  3. fedezi-e valóban a magyar jövedelmi szegénység határértéke a méltósággal élhető élet alapszükségleteit?
  4. gyakorlatilag azonos kiadások mellett hogy lehet a más európai országokban mért szegénységi küszöb duplája a magyarnak? (Például Németország.) 
  5. végül: hogyan lehet, hogy az én értelmiségi, többdiplomás fizetésem a német szegénységi küszöbértéket sem éri el? Botrány.  

Relatív szegénység

A bizonyítékok és bóják keresése közben találtam azonban a kíméletlen matematika mellett egy másik mérési megközelítést is, ami hideg számok helyett magukkal a konkrét életkörülményekkel foglalkozik. Ez a módszer azt méri fel, a társadalom hány százalékát veszélyezteti az úgynevezett relatív szegénység. Hányan vannak azok, akik komoly lemondásokra kényszerülnek ahhoz, hogy a létfenntartásukhoz szükséges alapvető feltételeket a jövedelmükből biztosítani tudják. Adott egy tizenhárom pontos lista, és a kérdés az, hányat nem engedhetünk meg magunknak közülük:

  1. váratlan kiadások fedezése
  2. évi egy hét nyaralás otthonunkon kívül
  3. tartozások (hitelek) zökkenőmentes törlesztése
  4. legalább kétnaponta hús, csirke vagy halétel fogyasztása
  5. az otthon megfelelő felfűtése
  6. saját tulajdonú autó
  7. használt bútorok lecserélése
  8. kisebb, de személyes és szabad felhasználású pénzösszeg (zsebpénz)
  9. internethez való hozzáférés
  10. találkozó barátokkal vagy családtagokkal havonta legalább egyszer
  11. rendszeres szabadidős tevékenység
  12. két pár jó állapotú cipő
  13. új ruha vásárlása

E tizenhárom elemű lista mentén relatív szegénynek tekinthető valaki akkor, ha saját maga vagy háztartása a tizenháromból legalább hét tételt anyagi okokból nem engedhet meg magának. Hány pontnál szorult a torka, kedves olvasó? Sajnos nálam összejött a hét. 

Nézzük a számvetést

Hisszük és reméljük, hogy nem romlik el soha semmi a lakásban. Ha felmondaná a szolgálatot a bojler, a kazán, a mosógép, bizony bajosan futná rá a havi keretből. A szigetelést halogatjuk, mesteremberre főleg nincs pénz, mindent saját erőből, majd ha nyílik az időkapu. Nyaralhatunk, mert nagyapám suhanc apámmal annak idején palatetős házikót épített a Balatonhoz közel, mikor még postahivatalnok fizetésből is megvásárolható volt egy osztatlan közös telek. A tartozásainkról nem írok. Legyen elég annyi, hogy voltak és vannak bizonyos feltorlódások.

Húst eszünk, mert ársapkás. Az ársapkás húsokat esszük. Az otthonunk meleg, mínusz a hátsó szoba, ami nem. Autónk van, de ha nem muszáj, nem használjuk. Régi bútoraink maradnak, igyekszünk megjavítani őket. Zsebpénzünk még van, de nem költjük.

A napi fizetésem tizede (!) a buszjegy, amivel munkába megyek. Ha még kávét is veszek az iskolai büfében, ne adj' isten egy párizsis szendvicset, akkor az aznapi keresetem húsz százalékát elkölteném.

Ennyit a zsebpénzről. Internetünk van, szükséges munkaeszköz. Barátokkal, családtagokkal alig találkozunk. Ez a legszomorúbb pont a listán. A benzin és a pályamatrica drága. A barátokkal tölthető időben (is) dolgozunk. Szabadidőnk tehát nincs, így tevékenységet sem rendelünk hozzá, másod- illetve harmadállást ellenben igen. Cipőnk akad, új ruhát nem veszünk.

Diplomás értelmiségiként Európa közepén

Tény: lassan valóban azért dolgozunk, hogy dolgozhassunk. Tisztában vagyok vele, hogy másnak most bombázzák szét éppen az otthonát. Hogy vannak, akik menekülnek. Hogy vannak, akik sosem tanulhatnak meg írni és olvasni. Hogy vannak, akik gyerekkoruktól fogva keményen dolgoznak fillérekért. Hogy vannak, akik éhhalált halnak. Mások megfagynak az utcán. Ahogyan azzal is tisztában vagyok, hogy a boldog gyermekkornak, és egyáltalán az életnek nem a vaj és a sajt az esszenciája.

De hadd mérjem most a felvilágosult Európához magam. S ha így teszek, Európa közepén, bizony kerülget az elkeseredés. Én nem így képzeltem el a rendet.

Nem tudom, bízom-e magamban. Abban bízom, hogy ez még nem a kész leltár. Nem nevelhetem arra a gyerekeimet, hogy ne bízzanak senkiben. Élek legjobb tudásom és meggyőződésem szerint, és ebbe majd egyszer egy boldogabb, tanult emberfőit megbecsülő Magyarországon szeretnék belehalni.

Herold Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6218029606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 11:28:25

Gondtalan gazdágsában még a gazdag nyugati államokban is csak a lakosság kisebb része él.

Rubasov nertárs 2023.01.19. 13:53:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Eszter egyáltalán nem a gondtalan gazdag életet várja el, hanem azt, hogy egy kiszolgált háztartási gép cseréjéhez ne kelljen cetelem, és hogy ha nem is minden nap, de legalább heti 2-3 szor beleférjen a felvágott a reggelibe. Ez azért még nem a magas élet netovábbja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 14:08:14

@Rubasov et.:

Sajnos ilyen a világ,

Örülj, hogy csak a másodosztályban vagyunk, nem az ötödosztályban.

Violet Taylor 2023.01.19. 16:07:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hazugsag. Ferjem nyugdijas, en a minimalber felett keresek, egy kicsivel. Lakast berlunk, 3 autot tartunk fenn, ( egyet csak a " fun" kedveert), barmilyen zoldseget vagy hust megveszunk barmikor, ma pl. malnat, es toroskaposztat tamadt kedvunk fozni, nemsokara azsiai korutazasra megyunk, es meg megtakaritasunk is van. Nem dicsekvesbol mondom, hanem viszonyitaskepp. Ja, persze Angliaban elunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.19. 16:23:27

@Violet Taylor:

Azaz a világ egyik leggazdagabb országában, provilegizált helyzetben.

György Csaba Nagy 2023.01.19. 17:28:31

A nyomort meg lehet szokni, de az elért életkörülmények romlását nem, az állandó gyötrelmes érzést kelt. Az okok nyilvánvalóak, és nem azok, amit a propaganda harsog: nincs gazdaságpolitikánk, gazdaságunk gátlástalan gazfickók kezében, akik az inflációt felfújják saját javukra, megtetézve a külső hatásokat. Ha fiadnak tanácsolod: "dolgozz szorgalmasan, és légy becsületes, akkor boldogulsz", a gyerek joggal kérdezi: hol élsz te, fater? Jelenünk romos, de még komiszabb jövő elé nézünk, és ezért sokat teszünk kétharmadjainkkal. Himnuszunkat át kellene írni: bűnhődtünk, bűnhődünk és bűnhődni fogunk, de nem okulunk.

camilló 2023.01.19. 18:09:19

@György Csaba Nagy: A nyomort nem lehet megszokni, csak elviselni! Az ok maga a rendszer...

György Csaba Nagy 2023.01.19. 18:54:16

@camilló: Ha láttál a TV-n önfeledten játszó, bicikliabroncs-kergető afrikai gyerekeket, vagy indiai hajóbontó felnőtteket, nepáli jakpásztorokat, akkor nem bajlódsz a 2 szó értelmezési különbségével, ami sztem nulla. Az világos, hogy a rendszer a hibás, mindig és mindenütt. Az egyén csak beleszületik, megalkuszik vagy menekül.

camilló 2023.01.19. 19:05:55

@György Csaba Nagy: Borsodban élek! Napi szinten látom a nyomort! Napi szinten találkozom a munkám során nyomorgó emberekkel! www.youtube.com/watch?v=NiiVxjftaaQ Ajánlom szíves figyelmedbe!

törppicur 2023.01.19. 19:10:06

Bocs, de két negyvenes diplomás zérő adózással mennyit visz haza?
Nem tudom, iősenbb vagyok és adózok.
Nem akarom megoldani a helyzetüket, deminimum havi 500, de inkább törbb.
Abból nem több 50-60 ezernél a rezsi. És nincs pénz sajtra meg vajra? Komolyan? Vagy csak hergeled a népet.

törppicur 2023.01.19. 19:11:07

Ja visszaolvastam biztosan sokkal több, ha több munkahelyen is dolgoznak

kunzoo 2023.01.19. 19:43:15

@törppicur:
Én hasonló arc vagyok mint a posztoló.
Nagyszülők már nem élnek. Nyáron ha napközis táborba kell vinni őket (dolgoznunk kell) az HETI 100 ezer ft. Vagy kicsit több.
Egy bevásárlás 15-20 ezer. A család hogy mozogjon (sport) kb. havi 80-100 ezer ft.
Nálunk szerencsére nagy hitel nincs. Sokan nyögnek 200 ezres törlesztőket.
Munkábajárás 15 ft kilométerenként kb 2,5 liter benzin ára. Ennél többet fogyaszt.
Mi is lemondtunk a kávézóról, vajról, pizzáról. Most van soron a sport. Amit lehet, megtermellünk a kertben, sajnos az is sokat drágult de megéri. Aki lakásban él, nem tud spórolni a háztájival.
Egy lángosozás, fagyizás, hamburgerezés üdítővel nem áll meg 10 rongy alatt. Mármint külön kúlön.

a nagy hohohorgász 2023.01.19. 19:46:03

@törppicur: egyetértek, akiről a cikk szól az nem a középosztály! A középosztály pontosan azért középosztály mert több mint alsó, tervez és számol. Akinek nincsen tartalék és nem készült fel a nehezebb időkre az nem középosztály hanem proli! De!!!! Valóban a középosztály most atgondol és számol! A proli meg sír!!!!!! A felsob10000 meg gazdagodik és röhög az egészen.....
A prolik meg szidják a középosztályt még véletlenül sem a felső 10000t!!!!!
Prolikak, tetszettek volna spórolni vagy fejlődni! Ja hogy leszarjatok.... én meg titeket!!!!

a nagy hohohorgász 2023.01.19. 19:50:44

@kunzoo: kavezas kavezoba bmeg????? De most komolyan... havi 80-100ezer a mozgás???? Kurvazni jártok vagy mi???? Az a baj hogy felulsz a látszanak. Hadd ne sajnaljalak már hogy buta vagy!

a nagy hohohorgász 2023.01.19. 19:54:37

Ha úgy éltek hogy amikor sok a lóvé hadd szóljon akkor mi a fsszt csodálkoztok hogy recesszióban szopo ágon vagytok????? Ésszel ember, Ésszel!!!!! A carpe diem marketing duma. A 3000 forintos pizzabol 3 napig gulyaslevest eszik 4 ember ,ráadásul finomabb is!!!! Normálisak vagytok?????

a nagy hohohorgász 2023.01.19. 20:18:47

@kunzoo: az meg ugye fel sem tűnik hogy azóta emelkedtek a "mozgás" árak amióta trendi "mozogni "? Hogy azóta emelkedtek a színház, kávézás stb. Árak amióta atmostak az agyadat hogy nem vagy ember ha nem starbuckos pohár van a kezedbe és nem nézed meg alföldi Róberta legujabb holopornojat..... hahaha

a nagy hohohorgász 2023.01.19. 20:21:52

@kunzoo: havi 5000 forint hogy elmenjek focizni a haverokkal heti 1x, ti mit mozogtok????

kunzoo 2023.01.19. 20:24:38

@a nagy hohohorgász:
3 gyerek sportol. Egyesületi tagdíj. Havi költség. Viszed olykor őket versenyre.
Elmegyek uszodába a gyerekekkel. Belépő, nekik úszásoktatás díja (nem ez a sportjuk) 40 km útiköltség....három gyerekjegy, egy felnőtt jegy....ez 11000 forint alkalmanként. Benzin, jegy, oktató.
Asszony ülőmunkát végez, edzőterembe eljár, havi 20 ezer és ez olcsó, hidd el.

kunzoo 2023.01.19. 20:29:32

@a nagy hohohorgász:
Nem járunk csicsa kávézókba. Öten vagyunk. 1 szelet sütemény 600-900 forint. 2 kapucsínó egy ezres minimum. Öt kis őszilé...
300 ft darabja. Add össze. Sima cukrászda, kávézó, semmi extra.

a nagy hohohorgász 2023.01.19. 20:55:14

@kunzoo: ja hogy 3 gyerek akik után asszony full szja mentes vagy lesz, plusz egyéb adokedvezmeny plusz csok, ingyenes iskolai étkezés, stb.... ja hogy asszony edzoterembe jár??? Ja hogy úszás 40kilometerre???? Ja hogy egyéb extrák????? Könyörgöm miért???? Ha Egerszegi krisztit akarsz megertem de akkor az egy befektetes, ha nem akkor miért nem ti usztok a gyerekkel???? Ésszel ember Ésszel! Asszony tud főzni? Palacsinta baszod!!!! 3000 forintból 1 hétig palacsintát eszik 3 gyerek!
Értem hogy mit akarsz, de ez luxus. Es tudod miért? Mert az uszasoktato pont olyan mint te! Az uszasoktatasbol kiskiralykent akar élni! Az asszonyod személyi edzője dettó! A szolfestanar dettó! A kavezoban kiszolgalo dettó!!!!!!

kunzoo 2023.01.19. 21:16:02

@a nagy hohohorgász:
A közeli uszodát bezárták. Ha a középosztályról beszélünk, ott ez nem lehet luxus. Az, hogy szabályosan tudjon úszni 2-3 úszásnemben. Valahol már ez is alap dolog.
Ha az ülőmunka miatt lerobban a dereka, na az a drága. Táppenz, orvos, egyebek.
Már megbocsáss, de a gyerekeket nem akarom 4 napon át ugyanazzal a kajával etetni, az ötleted szerint.
Tévedésben vagy, a gyerekek sulis etetése nem ingyenes, csak az óvodában. A suliban 8500 ft/ gyerek. Amúgy ez sem rossz.

a nagy hohohorgász 2023.01.19. 21:30:49

@kunzoo: szóval eljutottunk oda hogy ez a középosztálynak ez nem lehet probléma, nekem nem probléma, te meg próbáld megmagyarazni magadnak:)))

kunzoo 2023.01.19. 21:43:37

@a nagy hohohorgász:
Nem kellene hogy probléma legyen. Ez 8s mozgatja a gazdaságot. Azt a bizonyos szolgáltató iparágat. Az állam valagnyi pénzt költött uszodákra, fürdőkre, azokban személyzetre. Nehogymár az legyen a bolond, aki ezeket a szolgáltatásokat igénybe szeretné venni. Akkor minek épültek?

a nagy hohohorgász 2023.01.19. 21:47:21

@kunzoo: nem a kérdésre válaszolsz koma. Gratulálok a 3 gyerekhez, próbálj meg észt adni nekik! Ha van eszük és egy pici akaratuk nem fognak szenvedni a recesszió alatt sem!

kunzoo 2023.01.19. 22:02:56

@a nagy hohohorgász:
Nem szenvedünk, de azok a dolgok amiket a cikkíró említ, léteznek.
A tavalyi évben még volt SZJA visszatérítés, sokaknak fegyverpénz, év vegi bónusz. Várhatóan az idén ilyen nem lesz. Törlesztesi moratórium vége. Hidd el, sokakat rosszul érint majd ez. Kevesebb bevétel, több kiadás.

alöksz róz 2023.01.19. 23:18:53

@törppicur: ennyiből ki lehetne jönni, de lehet h sok a hitele.
nagyon sokan beleszaladnak ebbe a hibába, hogy a jövedelmükhöz képest túl nagy törlesztőt vállalnak be.

alöksz róz 2023.01.19. 23:26:55

@törppicur: "És nincs pénz sajtra meg vajra?" - havi minimum 30 ezret kiadni érte lehet sok...
az érdekes, hogy régen a tökömtudja nevű belga vaj volt a drága 650 forintért mert több mint kétszer annyi volt mint a teavaj, most meg a gagyi magyar teavaj 900-1000, a belga meg ugyanúgy 650, hogy van ez?

alöksz róz 2023.01.19. 23:31:54

@alöksz róz: hát én eddig előnyben részesítettem a magyar termékeket még ha esetleg kicsit rosszabb is volt az ár-érték arány, de így a faszom se veszi már meg a szarjaikat, tőlem becsődölhet mind

alöksz róz 2023.01.19. 23:54:04

@alöksz róz: vagy ott van még a lidlis vaj, nem tudom ki gyártja, az egységárban olcsó, de olyan szar hogy kibasztam a kukába

a nagy hohohorgász 2023.01.20. 10:02:55

@alöksz róz: a lényeg hogy mindenki éhen fog fagyni:)))))

alöksz róz 2023.01.20. 10:40:08

@a nagy hohohorgász: lehet ezen röhögcsélni, papám, de szar idők jönnek

Kangörcsös TSZ elnök 2023.01.20. 11:03:58

@a nagy hohohorgász: Nem mindenki.
Te például kötélen végzed te rühes patkány. :-)

a nagy hohohorgász 2023.01.20. 11:28:13

@alöksz róz: akkor a libsiknek semmi extra, már 13. Éve eszik a szart:)))))

a nagy hohohorgász 2023.01.20. 14:23:35

@Kangörcsös TSZ elnök: ha kangorcsom van lehet belőlem is tsz elnök????

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.01.20. 14:25:07

@törppicur: Milyen zéró adózás? A bruttód kb egyharmada az államé.

@a nagy hohohorgász: Megint szar fröcsköl a pofádból.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.01.20. 14:27:05

@a nagy hohohorgász: Te hülyegyerek! Egy havi tagdíj ma a legtöbb sportágban húszas körül van.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.01.20. 14:29:52

@alöksz róz: Nocsak! Észrevetted az inflációt? Húsodba vág? Kik kormányoznak idestova 13 éve?

alöksz róz 2023.01.20. 14:36:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: észrevettem? hát csak a vak nem látja, pityu :D

alöksz róz 2023.01.20. 14:38:41

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Húsodba vág?" - szerencsére nem. de nem vagyok jótékonysági intézmény.

a nagy hohohorgász 2023.01.20. 14:51:05

Ajánlom mindenkinek a tücsök és hangya mesét! Meg a matematikat!!!!!

Kangörcsös TSZ elnök 2023.01.20. 16:22:33

@a nagy hohohorgász: Mit képzelsz jobbágy, eszedbe se jusson!
De ha tartós, bircánál nagy sikered lesz. :-)

a nagy hohohorgász 2023.01.20. 21:12:52

@Kangörcsös TSZ elnök: mennyi loved maradt a tsz privatizációbol? Hahaha, te koszhadek:)))))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.01.20. 23:02:08

@kunzoo: pecással ne törődj! Ez a karaktere havi kétmisit keres.:))

Kangörcsös TSZ elnök 2023.01.21. 15:13:36

@a nagy hohohorgász: Látod milyen ostoba vagy?
Okos ember nem pénzt csinált a tsz privatizációból hanem termőföldet a pénzből.

a nagy hohohorgász 2023.01.21. 18:06:29

@Kangörcsös TSZ elnök: nyugi, a hosszú élet ritka. És van annak aki el nem issza:)))))
süti beállítások módosítása