MaGYAUR

MaGYAUR

Az EU közvetlenül fogja segíti a magyar civileket!

"Brüsszel" azzal is borsot tört Orbán orra alá, hogy az általa gyűlölt Ökotárs lesz a fő elosztó szervezet

2023. január 19. - Magyaur

HVG, 2023. január 18.

Már lehet pályázni arra több száz millió forintra, amit az Ökotárs Alapítvány és partnerei segítségével oszt szét magyarországi civil szervezetek között az Európai Unió. A támogatott célok között szerepel az európai értékek védelme, a kifizetésekhez pedig a kormánynak semmilyen szava nem lehet.

Mint azt már korábban megírtuk, a „Polgárok, egyenlőség, jogok, értékek” (CERV) programjának keretén belül az EU a következő két évben csak az uniós értékek védelmére 50 millió eurót, vagyis 20 milliárd forintot oszt szét a tagállamokban.

Magyarországon az egyik nyertes a kormány által régóta üldözött Ökotárs Alapítvány vezette négytagú konzorcium, amely összesen 4 millió eurót, vagyis 1,6 milliárd forintot oszt szét pályázatok útján a jogállamiság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok védelme és népszerűsítése érdekében dolgozó hazai civileknek.

Ígéretükhöz híven januárban a „Közös Értékeink Program” első pályázatait is kiírták. Ebben a magyar civil szervezetek két pályázattípus közül választhatnak.

A „Partnerségben – országos és regionális pályázatok” keretében elsősorban olyan nagyobb, országos civil szervezetek jelentkezését várják, amelyek kisebb, vidéki szervezetekkel és állampolgári kezdeményezésekkel működnének együtt. Ebben a kategóriában legfeljebb 60 000 euró (23,5 millió forint) támogatásra lehet pályázni.

A „Fejlődésben – intézményfejlesztési és projektpályázatok” elsősorban olyan, Budapesten kívül működő kisebb és közepes méretű civil szervezetek számára nyújtanak lehetőséget, amelyek már most is a programban meghatározott értékekhez kapcsolódó tevékenységeket végeznek, vagy ilyenek indítását tervezik. Ebben a kategóriában legfeljebb 20 000 euró (7,8 millió forint) támogatásra lehet jelentkezni.

A kiírás szerint a többi között a következő tevékenységekre lehet pályázni:

  • az EU Alapszerződésében és Alapjogi Kartájában foglalt jogokhoz és értékekhez kapcsolódó, a széles nagyközönséget vagy egyes fontos szereplőket (pl. politikaformálók, jogalkotók, jogászok és az igazságszolgáltatásban dolgozók) célzó figyelemfelkeltés, oktatás, képzés,
  • a témáról szóló kommunikációs, népszerűsítő és tájékoztató kampányok,
  • koalíciók és együttműködések építése a civil szervezetek között, illetve a civilek és más érintettek, valamint a köz- és magánszektor szervezetei között,
  • az uniós jogokhoz és értékekhez kapcsolódó civil platformok létrehozása, valamint az erről való párbeszéd elősegítése,
  • az uniós jogokhoz és értékekhez kapcsolódó ingyenes tanácsadás,
  • uniós jogokhoz és értékekhez kapcsolódó törvények, jogszabályok és bírósági ítéletek végrehajtásának elősegítése,
  • a nagyközönség tájékoztatása, a társadalmi részvétel elősegítése.

A pályázókat máshogy is segítik: az Ökotárs minden jelentősebb városban, megyeszékhelyen információs napokkal egybekötött műhelymunkát tart, amelyeken ingyenes a részvétel.

Nem ők az egyetlen nyertes konzorcium: a budapesti székhelyű Minority Rights Group Europe és a Pilnet Alapítvány közösen több mint 2,5 millió eurót, vagyis egymilliárd forintot oszthat szét 13 uniós tagállam 90 civil szervezete között, a NIOK Alapítvány pedig 377 millió forinthoz jutott.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9218029448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.19. 13:31:22

Már csak az a kérdés, hogy az ökotárs névnek mi köze van ezekhez a döntéskörökhöz? Begyűjtötték?
KI akkreditálta erre finoman szólva is velejéig korrupt feladatra?

Csak nem a korrupt megbízóik?
süti beállítások módosítása