MaGYAUR

MaGYAUR

Az európaiság egyik fontos összetevője: a sztoicizmus

2023. január 21. - Magyaur

Ha a vallás a válságok leküzdésében nem tud annyira segíteni, akkor talán majd a filozófia!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9218031010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Csaba Nagy 2023.01.22. 12:56:52

A meggyőződéses sztoikus antilop inni megy a folyóhoz. A víz fölé hajoltában nyakon kapja egy krokodil. Belátom, neki is enni kell valamit, pech hogy épp engem, de ez a világ rendje-gondolja, és ez ad neki megnyugvást csigolyái összeroppanása előtt. Más, kevésbé filozófikus antilopok akkor mennek a folyóhoz, mikor a fenevad már jóllakott, vagy kisebb, krokimentes pocsolyákat látogatnak.
Lehet a dolgot csűrni-csavarni, de sztem a lényeg, hogy az ember szemlélődik, lelki békéjét keresi, vagy tevékenyen akar boldogulni, maga és világa bajait szemlélni vagy orvosolni akarja. A sztoikus tétlen önszabályozó. Ez a filozófia rokon a vallással, amelynek sarkköve, hogy életünket külső, felső hatalom irányítja, döntéseink látszatdöntések (lásd predesztináció), hajoljunk meg a sors csapásai előtt. Tessék választani: kényelmes elfogadni az emberi tett értelmetlenségét, de ez az élet céltalanságának elismerését jelenti. Persze vannak véletlenek, sorscsapások, de érdemes megbecsülni az élet csodáját, hogy épp mi éljük, emberek vagyunk és nem zöld ostorosok, gondolkodni és tenni tudunk sorsunk alakításáért, ha korlátosan is. A faj korlátai pedig sokkal magasabban vannak, mint az egyéné. Az én vallásom az emberhit. Ha ezzel untatlak, nyájas olvasó, nézd el nekem, és keress kevésbé naiv életeszmét, s ajándékozz meg vele.

Sorállományú előfelvételis 2023.01.23. 07:05:47

A filozófikus köldöknézés még egy diktátort sem takarított el, akik sok válságnak az okai.
süti beállítások módosítása